PRAVILNIK
O OBRASCU GODIŠNJEG IZVEŠTAJA O OSTVARIVANJU CILJEVA UŠTEDE ENERGIJE

("Sl. glasnik RS", br. 32/2016 i 65/2018)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se obrazac na kojem obveznik sistema energetskog menadžmenta (u daljem tekstu: obveznik sistema) dostavlja ministarstvu nadležnom za poslove energetike godišnji izveštaj o ostvarivanju ciljeva uštede energije.

Član 2

Privredno društvo čija je pretežna delatnost u proizvodnom sektoru sa najmanje jednom lokacijom koja ostvaruje potrošnju primarne energije veću od 2.500 toe godišnje kao obveznik sistema dostavlja ministarstvu nadležnom za poslove energetike (u daljem tekstu: Ministarstvo) godišnji izveštaj o ostvarivanju ciljeva uštede energije na Obrascu 1 - Godišnji izveštaj o ostvarivanju ciljeva uštede energije za privredna društva čija je pretežna delatnost u proizvodnom sektoru i sektoru trgovine i usluga - koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

U smislu ovog pravilnika lokaciju čine svi objekti za obavljanje delatnosti obveznika sistema koji se nalaze na istoj adresi a čija godišnja potrošnja primarne energije u zbiru prelazi granične vrednosti potrošnje energije propisane za tu vrstu obveznika sistema.

Član 3

Privredno društvo čija je pretežna delatnost u sektoru trgovine i usluga sa najmanje jednom lokacijom koja ostvaruje potrošnju primarne energije veću od 1.000 toe godišnje kao obveznik sistema dostavlja Ministarstvu godišnji izveštaj o ostvarivanju ciljeva uštede energije na Obrascu 1. ovog pravilnika.

Privredno društvo čija je pretežna delatnost u proizvodnom sektoru koje ne spada u obveznike sistema iz člana 2. stav 1. ovog pravilnika a poseduje objekte koji u zbiru imaju potrošnju primarne energije veću od 1.000 toe godišnje, dostavlja Ministarstvu godišnji izveštaj o ostvarivanju ciljeva uštede energije na Obrascu 1. ovog pravilnika.

Član 4

Organi državne uprave i drugi organi Republike Srbije, organi autonomne pokrajine kao obveznici sistema dostavljaju Ministarstvu godišnji izveštaj o ostvarivanju ciljeva uštede energije na Obrascu 2 - Godišnji izveštaj o ostvarivanju ciljeva uštede energije za jedinice lokalne samouprave, organe Republike Srbije i organe autonomne pokrajine - koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 5

Ustanove koje obavljaju delatnosti u oblasti obrazovanja, nauke, kulture, zdravstvene zaštite i drugim oblastima, u skladu sa zakonom, sa najmanje jednom lokacijom koja ostvaruje potrošnju primarne energije veću od 1.000 toe godišnje kao obveznici sistema dostavljaju Ministarstvu godišnji izveštaj o ostvarivanju ciljeva uštede energije na Obrascu 1. ovog pravilnika.

Preduzeća kao javne službe koja obavljaju delatnosti u oblasti: PTT saobraćaja, energetike, puteva, komunalnih usluga i drugim oblastima, u skladu sa zakonom, sa najmanje jednom lokacijom koja ostvaruje potrošnju primarne energije veću od 2.500 toe godišnje kao obveznici sistema dostavljaju Ministarstvu godišnji izveštaj o ostvarivanju ciljeva uštede energije na Obrascu 1. ovog pravilnika.

Član 6

Jedinice lokalne samouprave sa preko 20000 stanovnika kao obveznici sistema dostavljaju Ministarstvu godišnji izveštaj o ostvarivanju ciljeva uštede energije na Obrascu 2. ovog pravilnika.

Član 7

Obveznici sistema iz člana 2. stav 1, člana 3. stav 1. i člana 5. ovog pravilnika dostavljaju Ministarstvu jedan godišnji izveštaj o ostvarivanju ciljeva uštede energije u kojem iskazuju ostvareni cilj uštede energije za svaku pojedinačnu lokaciju.

Član 8

Obrazac 1. i Obrazac 2. u elektronskoj formi objavljuju se na internet stranici Ministarstva.

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrasce 1 i 2, koji su sastavni deo ovog pravilnika, objavljene u "Sl. glasniku RS", br. 65/2018, možete pogledati OVDE