PRAVILNIK

O UTVRĐIVANJU PROGRAMA MONITORINGA BEZBEDNOSTI HRANE BILJNOG I MEŠOVITOG POREKLA ZA 2018. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 65/2018)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se Program monitoringa bezbednosti hrane biljnog i mešovitog porekla za 2018. godinu (u daljem tekstu: Program monitoringa), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) kontaminenti jesu hemijske supstance koje nisu namerno dodate hrani, ali mogu biti prisutne kao rezultat različitih faza njene proizvodnje, pakovanja, transporta ili držanja, kao i poreklom iz životne sredine;

2) mikrobiološki kriterijum jeste kriterijum na osnovu koga se definiše prihvatljivost proizvoda, proizvodne partije (šarže, serije ili lota proizvoda) ili proizvodnog procesa, zasnovan na odsustvu, prisustvu ili broju mikroorganizama, odnosno na količini njihovih toksina ili metabolita, po jedinici mase, zapremine, površine ili proizvodne partije;

3) monitoring hrane biljnog i mešovitog porekla jeste sistemsko sprovođenje uzorkovanja i ispitivanja hrane biljnog i mešovitog porekla, sakupljanje, obrada i ocena podataka o rezultatima ispitivanja radi praćenja stepena usaglašenosti sa propisima kojima se uređuje bezbednost hrane životinjskog porekla;

4) nadležni organ jeste ministarstvo nadležno za poslove poljoprivrede;

5) ovlašćena laboratorija jeste laboratorija ovlašćena od strane ministarstva nadležnog za poslove poljoprivrede za obavljanje ispitivanja službenih uzoraka u programu monitoringa;

6) pakovanje jeste hrana biljnog i mešovitog porekla upakovana i označena tako da se označeni sastav i količina ne mogu promeniti bez otvaranja tj. kod kojeg se prilikom otvaranja, vidno i trajno oštećuje ambalaža;

7) proizvodna partija (šarža, serija ili lot) jeste grupa ili niz prepoznatljivih proizvoda koji su proizvedeni tokom određenog procesa pod identičnim uslovima i na određenom mestu u toku jednog proizvodnog perioda;

8) službena kontrola jeste bilo koji oblik kontrole koji nadležni organ sprovodi radi provere usaglašenosti sa propisima kojima se uređuje bezbednost hrane biljnog i mešovitog porekla;

9) službeni uzorak jeste uzorak hrane biljnog i mešovitog porekla, uzet od strane nadležnog inspektora ili ovlašćenog lica;

10) uzorak jeste jedna ili više jedinica proizvoda ili deo predmeta ispitivanja, odabran na različite načine iz skupa ili većeg dela skupa, koji je namenjen da obezbedi informaciju o određenoj osobini tog proizvoda ili predmeta ispitivanja, a na osnovu koje će se doneti odluka o tom proizvodu ili predmetu ispitivanja ili o njegovom proizvodnom procesu;

11) uzorkovanje jeste uzimanje hrane biljnog i mešovitog porekla, kako bi se putem ispitivanja utvrdila usaglašenost sa propisima kojim se uređuje bezbednost hrane biljnog i mešovitog porekla;

12) usaglašenost sa kriterijumima jeste dobijanje rezultata ispitivanja propisanih ovim pravilnikom, na osnovu kriterijuma propisanih za uzimanje uzoraka, sprovođenje ispitivanja i korektivnih mera u skladu sa zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane biljnog i mešovitog porekla;

13) hrana biljnog porekla jeste hrana koja je namenjena za ishranu ljudi u neprerađenom, delimično prerađenom ili prerađenom obliku, a potiče od biljaka;

14) hrana mešovitog porekla jeste hrana koja je namenjena za ishranu ljudi u delimično prerađenom ili prerađenom obliku, utvrđena propisom kojim se utvrđuje lista mešovite hrane i način vršenja kontrole mešovite hrane.

Član 3

Monitoring iz člana 1. ovog pravilnika obuhvata hranu biljnog i mešovitog porekla koja je proizvedena na teritoriji Republike Srbije i sprovodi se u objektima za:

1) proizvodnju hrane biljnog i mešovitog porekla;

2) skladištenje i distribuciju;

3) prodaju na veliko hrane biljnog i mešovitog porekla.

Izuzetno od stava 1. ovog člana monitoring obuhvata i hranu biljnog i mešovitog porekla koja je uvezena na teritoriju Republike Srbije, i to:

1) fini pekarski proizvodi, snek proizvodi, pikantni proizvodi od krompira;

2) fini pekarski proizvodi, poslastičarski proizvodi;

3) kakao proizvodi, čokoladni proizvodi, proizvodi slični čokoladnim i krem proizvodi, kakao proizvodi;

4) kakao proizvodi, čokoladni proizvodi, proizvodi slični čokoladnim i krem proizvodi, čokoladni proizvodi;

5) proizvodi od voća i povrća, smrznuti proizvodi;

6) ostali poljoprivredni i prehrambeni proizvodi.

Član 4

Program monitoringa izrađuje se na osnovu:

1) postojećeg stanja u sistemu bezbednosti hrane biljnog i mešovitog porekla, uključujući i podatke o nebezbednoj hrani na lokalnom tržištu, u regionu i iz uvoza;

2) podataka o proizvodnji i potrošnji hrane biljnog i mešovitog porekla;

3) podataka o ranije utvrđenim neusaglašenostima tokom službenih kontrola hrane biljnog i mešovitog porekla;

4) informacija iz Sistema za brzo obaveštavanje i uzbunjivanje za hranu (Rapid alert system for food and feed/RASFF).

Član 5

Program monitoringa sadrži:

1) potrebna sredstva za finansiranje Programa monitoringa;

2) mere koje će se preduzeti u slučaju prisustva mikrobioloških i hemijskih opasnosti;

3) strukturu organa i organizacija za sprovođenje Programa monitoringa;

4) druge parametre od značaja za sprovođenje Programa monitoringa, i to:

(1) Plan monitoringa, kojim se određuje uzimanje uzoraka za mikrobiloška i hemijska ispitivanja,

(2) uslove i način uzimanja i čuvanja uzorka.

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

PROGRAM
MONITORINGA BEZBEDNOSTI HRANE BILJNOG I MEŠOVITOG POREKLA ZA 2018. GODINU

I. Potrebna sredstva za finansiranje Programa monitoringa bezbednosti hrane biljnog i mešovitog porekla za 2018. godinu

Potrebna sredstva za finansiranje Programa monitoringa obezbeđena su Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2018. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 113/17), u okviru Razdela 24 - Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Glava 24.3 - Uprava za zaštitu bilja, Program 0109 - Bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, Funkcija 420 - Poljoprivreda, šumarstvo, lov i ribolov, Programska aktivnost/Projekat 0005 - Fitosanitarna inspekcija, Ekonomska klasifikacija 424911 - Specijalizovane usluge u iznosu od 311.036.000 dinara.

Ukupna sredstva sa navedene ekonomske klasifikacije u iznosu od 311.036.000 dinara raspodeljuju se u odgovarajućim iznosima za postregistracionu kontrolu sredstava za zaštitu bilja, kontrolu hrane biljnog i mešovitog porekla i hrane za životinje biljnog porekla pri uvozu, kontrolu GMO, od čega za Program monitoringa u iznosu od 19.288.010 dinara.

II. Mere koje će se preduzeti u slučaju prisustva mikrobioloških i hemijskih opasnosti

U slučaju da se utvrdi prisustvo mikrobioloških i hemijskih opasnosti, odnosno neusaglašenosti sa propisanim vrednostima, nadležni organ sprovodi aktivnosti kako bi osigurao da subjekt u poslovanju hranom ukloni neusaglašenost, uzimajući u obzir stepen neusaglašenosti i prethodne slučajeve neusaglašenosti istog subjekta u poslovanju, i to:

1) mere, uključujući uzimanje službenog uzorka za koje se smatra da su potrebne kako bi se osigurala bezbednost hrane;

2) zabranu stavljanja u promet, ako je primenjivo;

3) mere kojima se dozvoljava upotreba hrane biljnog i mešovitog porekla u svrhu koja se razlikuje od njene prvobitne namene;

4) mere kojima se zabranjuje rad ili nalaže zatvaranja čitavog objekta za proizvodnju hrane ili jednog njenog dela na određen vremenski period;

5) druge mere i preduzima druge odgovarajuće radnje.

III. Struktura organa i organizacija za sprovođenje Programa monitoringa

Program monitoringa sprovodi nadležni organ preko fitosanitarnih i poljoprivrednih inspektora.

Laboratorijska ispitivanja sprovode laboratorije koje su izabrane putem konkursa u skladu sa zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane.

Ciljevi sprovođenja Programa monitoringa su:

1) utvrđivanje nivoa kontaminenata, ostataka sredstava za zaštitu bilja i trendova učestalosti pojave mikroorganizama u hrani biljnog i mešovitog porekla;

2) prikupljanje podataka iz monitoringa koji se koriste za analizu rizika, za pojedine kategorije hrane i na taj način doprinose povećanju zaštite zdravlja i drugih interesa potrošača;

3) provera važećih standarda i maksimalno dozvoljenih količina propisanih za pojedine vrste hrane.

IV. Drugi parametri od značaja za sprovođenje Programa monitoringa

1. Plan monitoringa

Plan uzimanja uzoraka za mikrobiološka ispitivanja i za hemijska ispitivanja - kontaminenti i ostaci sredstava za zaštitu bilja dat je u Tabeli 1 - Plan monitoringa, ovog programa.

2. Uslovi i način uzimanja, čuvanja i ispitivanja uzoraka

1) Postupak za uzimanje uzoraka

Uzimanje uzoraka hrane biljnog i mešovitog porekla za potrebe sprovođenja monitoringa obavlja fitosanitarna i poljoprivredna inspekcija.

Inspektor uzima službene uzorke u skladu sa uslovima koji su propisani u ovom odeljku.

U slučaju da se utvrdi prisustvo mikrobioloških i hemijskih opasnosti, inspektor sprovodi ponovljeno (ciljano uzorkovanje), u količini od pet jedinica uzorka.

Uzorci za mikrobiološka ispitivanja uzimaju se aseptično pomoću sterilnog pribora, u sterilne posude/sterilne kese, vodeći računa da ne dođe do kontaminacije uzorka iz okoline i/ili sa površine ambalaže.

Uzorci za hemijska ispitivanja pakuju se u pakovanja koja su hemijski neutralna.

2) Obeležavanje i pakovanje uzoraka

Nakon uzorkovanja, uzeti uzorak obeležava se odgovarajućom oznakom i šifrom.

Uzorak se dostavlja laboratoriji uz zapisnik o uzimanju uzoraka hrane čija je sadržina data u Tabeli 2 - Zapisnik o uzimanju uzoraka hrane, ovog programa.

3) Čuvanje i transport svih vrsta uzoraka

Čuvanje i transport uzoraka do početka laboratorijskih ispitivanja treba da bude takav da ne dođe do promena integriteta uzorka, kontaminacije uzorka, promene njegovih senzorskih karakteristika.

Uzorci za mikrobiloška ispitivanja transportuju se na način da transportna posuda i/ili vozilo za transport održavaju temperaturu hrane do +4°C, odnosno zamrznutih proizvoda do - 18 °C.

Uzorci za hemijska ispitivanja se ne zamrzavaju.

Uzorci moraju biti dopremljeni u laboratoriju u što kraćem vremenskom periodu, ne dužem od 24 časa od trenutka uzimanja. Tokom transporta i čuvanja nezamrznutih uzoraka do ispitivanja ne sme doći do zamrzavanja. Kategorije hrane koje su podložne kvaru treba dostaviti u laboratoriju pri temperaturi od 0 do 4 °C i započeti ispitivanje u periodu ne dužem od 36 časova od prijema u laboratoriju.

Transport i čuvanje uzoraka do početka mikrobioloških ispitivanja u laboratoriji sprovodi se u skladu sa standardom ISO/DIS 7218: Mikrobiologija hrane i hrane za životinje - opšta pravila za mikrobiološka ispitivanja.

4) Ispitivanje uzoraka hrane biljnog i mešovitog porekla

Ispitivanje uzoraka hrane biljnog i mešovitog porekla vrši se u laboratorijama, koje su u obavezi da rezultate ispitivanja dostavljaju nadležnom organu bez odlaganja, a najkasnije do 14 dana od dana uzorkovanja.

U toku sprovođenja Programa monitoringa metode koje se koriste za ispitivanje uzoraka moraju biti akreditovane u skladu sa zahtevima propisa kojim se uređuje bezbednost hrane.

Laboratorije do 31. marta tekuće godine za prethodnu godinu dostavljaju nadležnom organu godišnji izveštaj o sprovođenju monitoringa, rezultatima ispitivanja, broju neusaglašenih uzoraka, broju uzoraka neadekvatnih za ispitivanje, kao i metodama koje su korišćene za ispitivanje uzoraka.

5) Način izveštavanja

Izveštaj o sprovođenju Plana monitoringa dostavlja se nadležnom organu na kvartalnom nivou u formi zbirne tabele čija je sadržina data u Tabeli 3 - Izveštaj o sprovođenju Plana monitoringa, ovog programa.

Tabela 1

PLAN MONITORINGA
Tabela 1.1. - Plan uzimanja uzoraka za mikrobiloška ispitivanja

Redni broj

Predmet ispitivanja
(grupa i podgrupa proizvoda i proizvod)

Opasnost

Mesto
uzorkovanja

Granična
vrednost

Broj uzoraka

Napomena

Uzorkuje

Laboratorija

1.

1a

Malina

Norovirus

Skladištenje i distribucija

Odsustvo

250

Ispituje se i hepatitis A

Fitosanitarna inspekcija

Institut za higijenu i tehnologiju mesa

1b

Kupina

Norovirus

Skladištenje i distribucija

Odsustvo

50

Ispituje se i hepatitis A

Fitosanitarna inspekcija

Institut za higijenu i tehnologiju mesa

2.

Fini pekarski proizvodi, poslastičarski proizvodi - Ostali poslastičarski proizvodi - duboko zamrznute torte sa voćnim i čokoladnim filom

Ukupan broj mikroorganizama (mikroorganizmi navedeni u proizvođačkim specifikacijama)

Uvoz

Mikroorganizmi navedeni u proizvođačkim specifikacijama

50

Ispituju se i ostali parametri bezbednosti hrane

Fitosanitarna inspekcija

Institut za higijenu i tehnologiju mesa

Tabela 1.2. Plan uzimanja uzoraka za hemijska ispitivanja
Tabela 1.2.1. Plan uzimanja uzoraka za ispitivanje kontaminenata - mikotoksini u kukuruzu

Redni broj

Predmet ispitivanja
(grupa i podgrupa proizvoda i proizvod)

Opasnost

Mesto
uzorkovanja

Granična vrednost

Broj uzoraka

Napomena

Uzorkuje

Laboratorija

3.

3a

Neprerađeni kukuruz (odnosno kukuruz koji je predmet sortiranja ili se drugačije fizički (mehanički) obrađuju pre upotrebe za ishranu ljudi ili korišćenja kao sastojak hrane, osim neprerađenog kukuruza namenjenog za preradu vlažnim mlevenjem)

Mikotoksini: aflatoksin B1

Skladištenje i distribucija

5,0 μg/kg

400

Kukuruz roda 2017. godine

Fitosanitarna inspekcija

Gradski zavod za javno zdravlje, Beograd i Institut za higijenu i tehnologiju mesa

3b

Mikotoksini: aflatoksin - suma B1, B2, G1 i G2

Skladištenje i distribucija

10,0 μg/kg

3v

Mikotoksini: deoksinivalenol

Skladištenje i distribucija

1.750 μg/kg

3g

Mikotoksini: zearalenon

Skladištenje i distribucija

350 μg/kg

3d

Mikotoksini: fumonozini - suma B1 i B2

Skladištenje i distribucija

4.000 μg/kg

Neprerađeni kukuruz (odnosno kukuruz koji je predmet sortiranja ili se drugačije fizički (mehanički) obrađuju pre upotrebe za ishranu ljudi ili korišćenja kao sastojak hrane, osim neprerađenog kukuruza namenjenog za preradu vlažnim mlevenjem)

Mikotoksini: aflatoksin B1

Skladištenje i distribucija

5,0 μg/kg

600

Kukuruz roda 2018. godine

Fitosanitarna inspekcija

Gradski zavod za javno zdravlje, Beograd

3e

Mikotoksini: aflatoksin - suma B1, B2, G1 i G2

Skladištenje i distribucija

10,0 μg/kg

Tabela 1.2.2. Plan uzimanja uzoraka za ispitivanje kontaminenata - mikotoksini u proizvodima od kukuruza

Redni Broj

Predmet ispitivanja
(grupa i podgrupa proizvoda i proizvod)

Opasnost

Mesto
uzorkovanja

Granična vrednost

Broj uzoraka

Uzorkuje

Laboratorija

4.

4a

Kukuruz za neposrednu ishranu ljudi, proizvodi na bazi kukuruza namenjeni za neposrednu ishranu ljudi, osim žitarica za doručak na bazi kukuruza i snek proizvoda od kukuruza

Tortilja čips, pečeni kukuruz sa i bez začina, "kuglice od kukuruza"

Mikotoksini: fumonozini - suma B1 i B2

Skladištenje i distribucija

1.000 μg/kg

30

Poljoprivredna inspekcija

SP Laboratorija, Bečej

4b

Sve žitarice i svi proizvodi žitarica, uključujući i prerađene proizvode na bazi žitarica, osim kukuruza i pirinča koji su predmet sortiranja ili se drugačije fizički (mehanički) obrađuju pre upotrebe za ishranu ljudi ili korišćenja kao sastojak hrane

Mikotoksini: aflatoksin - B1

Skladištenje i distribucija

2,0 μg/kg

Mikotoksini: aflatoksin - suma B1, B2, G1 i G2

Skladištenje i distribucija

4,0 μg/kg

4v

Kukuruz namenjen za neposrednu ishranu ljudi, snek proizvodi od kukuruza i žitarice za doručak na bazi kukuruza

Mikotoksini: zearalenon

Skladištenje i distribucija

100 μg/kg

 

4g

Hleb (uključujući male pekarske proizvode), pecivo, keks, snek proizvodi od žitarica i žitarice za doručak

Mikotoksini: deoksinivalenol

Skladištenje i distribucija

500 μg/kg

 

Redni broj

Predmet ispitivanja
(grupa i podgrupa proizvoda i proizvod)

Opasnost

Mesto
uzorkovanja

Granična vrednost

Broj uzoraka

Uzorkuje

Laboratorija

4.

4d

Žitarice za doručak na bazi kukuruza i snek proizvodi od kukuruza

Pahuljice od kukuruza, ekspandirani proizvodi od kukuruza, instant pahuljice, korn fleks i srodni proizvodi, instant mlinski proizvodi i musli proizvodi od kukuruza, kokice

Mikotoksini: fumonozini - suma B1 i B2

Skladištenje i distribucija

800 μg/kg

30

Poljoprivredna inspekcija

SP Laboratorija, Bečej

Sve žitarice i svi proizvodi žitarica, uključujući i prerađene proizvode na bazi žitarica, osim kukuruza i pirinča koji su predmet sortiranja ili se drugačije fizički (mehanički) obrađuju pre upotrebe za ishranu ljudi ili korišćenja kao sastojak hrane

Mikotoksini: aflatoksin - B1

Skladištenje i distribucija

2,0 μg/kg

Mikotoksini: aflatoksin - suma B1, B2, G1 i G2

Skladištenje i distribucija

4,0 μg/kg

4e

Kukuruz namenjen za neposrednu ishranu ljudi, snek proizvodi od kukuruza i žitarice za doručak na bazi kukuruza

Mikotoksini: zearalenon

Skladištenje i distribucija

100 μg/kg

Hleb (uključujući male pekarske proizvode), pecivo, keks, snek proizvodi od žitarica i žitarice za doručak

Mikotoksini: deoksini-valenol

Skladištenje i distribucija

500 μg/kg

4.

4z

Sve žitarice i svi proizvodi žitarica, uključujući i prerađene proizvode na bazi žitarica, osim kukuruza i pirinča koji su predmet sortiranja ili se drugačije fizički (mehanički) obrađuju pre upotrebe za ishranu ljudi ili korišćenja kao sastojak hrane

Pasterizovani i sterilizovani proizvodi od povrća: limenke i staklenke sa kukuruzom šećercom i mešavine povrća koje sadrže kukuruz šećerac

Smrznuto povrće: smrznuti kukuruz šećerac i mešavine povrća koje sadrže kukuruz šećerac

Mikotoksini: aflatoksin - B1

Skladištenje i distribucija

2,0 μg/kg

30

Centar za ispitivanje namirnica, Beograd

4i

Mikotoksini: aflatoksin - suma B1, B2, G1 i G2

Skladištenje i distribucija

4,0 μg/kg

 

Redni broj

Predmet ispitivanja (grupa i podgrupa proizvoda i proizvod)

Opasnost

Mesto
uzorkovanja

Granična vrednost

Broj uzoraka

Uzorkuje

Laboratorija

4.

4j

Žitarice namenjene za neposrednu ishranu ljudi, brašno, mekinje i klice kao konačni proizvodi stavljen na tržište za neposrednu ishranu ljudi, osim frakcija mlevenog kukuruza

Pasterizovani i sterilizobvani proizvodi od povrća: limenke i staklenke sa kukuruzom šećercom i mešavine povrća koje sadrže kukuruz šećerac

Smrznuto povrće: smrznuti kukuruz šećerac i mešavine smrznutog povrća koje sadrže kukuruz šećerac

Mikotoksini:
deoksinivalenol

Skladištenje i distribucija

750 μg/kg

30
(15 - limenke i staklenke i 15 - smrznuti kukuruz šećerac i mešavine)

Poljoprivredna inspekcija

Centar za ispitivanje namirnica, Beograd

4k

Žitarice namenjene za neposrednu ishranu ljudi, brašno, mekinje i klice kao konačni proizvodi stavljen na tržište za neposrednu ishranu ljudi, osim frakcija mlevenog kukuruza

Mikotoksini: zearalenon

Skladištenje i distribucija

75 μg/kg

4l

Kukuruz za neposrednu ishranu ljudi, proizvodi na bazi kukuruza namenjeni za neposrednu ishranu ljudi

Mikotoksini: fumonozini - suma B1 i B2

Skladištenje i distribucija

1.000 μg/kg

Tabela 1.2.3. - Plan uzimanja uzoraka za ispitivanje kontaminenata, teški metali - kadmijum i bakar

Redni broj

Predmet ispitivanja
(grupa i podgrupa proizvoda i proizvod)

Opasnost

Mesto
uzorkovanja

Granična vrednost

Broj uzoraka

Napomena

Uzorkuje

Laboratorija

5.

5a

Fini pekarski proizvodi; snek proizvodi; pikantni proizvodi od krompira

Čips i čips proizvodi, uključujući i tortilja čips

Teški metali: kadmijum, uključujući i ostale parametre bezbednosti hrane

Objekti za proizvodnju skladištenje i distribuciju, uvoz

0,10 mg/kg za krompir

30
(15 - čips; 15 - čips proizvodi)

Laboratorije uzimaju u obzir promene koncentracije kontaminanta izazvane preradom, relativan sadržaj sastojaka u proizvodu i granicu kvantifikacije. Subjekat u poslovanju hranom, čiji proizvod se ispituje, obezbeđuje neophodnu koncentraciju ili faktor razblaženja

Poljoprivredna inspekcija

Institut za higijenu i tehnologiju mesa

5b

Kakao proizvodi, čokoladni proizvodi, proizvodi slični čokoladnim i krem proizvodi, kakao proizvodi - Kakao prah koji se prodaje krajnjem potrošaču ili kao sastojak u zaslađenom kakao prahu koji se prodaje krajnjem potrošaču (čokoladni napici)

Kakao u prahu i čokolada u prahu

Teški metali: kadmijum

Objekti za proizvodnju, skladištenje i distribuciju, uvoz

0,20 mg/kg
do 31. decembra 2018. godine
0,60 mg/kg
od 1. januara 2019. godine

50
(25 - kakao prah;
25 - čokolada u prahu)

Ispituju se i ostali parametri bezbednosti hrane

Poljoprivredna inspekcija

Institut za higijenu i tehnologiju mesa

5v

Proizvodi od voća i povrća, smrznuti proizvodi

Duboko smrznuti spanać

Teški metali: kadmijum

Objekti za proizvodnju skladištenje i distribuciju, uvoz

0,20 mg/kg

20

Ispituju se i ostali parametri bezbednosti hrane

Poljoprivredna inspekcija

Institut za higijenu i tehnologiju mesa

5g

Fini pekarski proizvodi, snek proizvodi - prženi i suvopečeni plodovi, semenke i srodne proizvode

Kikiriki, lešnik, badem, pistaći, pekan orah, indijski orah, brazilski orah, semenke suncokreta, semenke bundeve, semenke soje

Tešli metali: bakar

Objekti za proizvodnju, skladištenje i distribuciju, uvoz

10,0 mg/kg

60

Ispituju se i ostali parametri bezbednosti hrane

Poljoprivredna inspekcija

Centar za ispitivanje namirnica, Beograd

Tabela 1.2.4. Plan uzimanja uzoraka za ispitivanje kontaminenata procesa proizvodnje - akrilamid

Redni broj

Predmet ispitivanja (grupa i podgrupa proizvoda i proizvod)

Mesto
uzorkovanja

Granična vrednost

Broj uzoraka

Napomena

Uzorkuje

Laboratorija

6.

Fini pekarski proizvodi, snek proizvodi-keks i srodni proizvodi

Keks, biskvit, čajno pecivo, slana peciva

Objekti za proizvodnju, skladištenje i distribuciju, uvoz

350 μg/kg

40

10 - keks; 10 - biskvit; 10 - čajno pecivo; 10 - slana peciva -

Poljoprivredna inspekcija

SP Laboratorija, Bečej

Krekeri

400 μg/kg

10

Tabela 1.2.5. Plan uzimanja uzoraka za ispitivanje rezidua sredstava za zaštitu bilja

Redni broj

Predmet ispitivanja (grupa i podgrupa proizvoda i proizvod)

Opasnost

Mesto
uzorkovanja

Granična vrednost

Broj uzoraka

Uzorkuje

Laboratorija

7.

Ostali poljoprivredni i prehrambeni proizvodi; polugotova jela od vinovog lišća i pirinča

Sarmice od vinovog lišća i pirinča

Sredstva za zaštitu bilja

Uvoz i distributivni centri

U skladu sa propisom kojim se uređuju maksimalne količine sredstava za zaštitu bilja

6

Fitosanitarna inspekcija

SP Laboratorija, Bečej

Tabela 2 - Zapisnik o uzimanju uzoraka hrane


Republika Srbija
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE
ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE
Uprava za zaštitu bilja
Fitosanitarna inspekcija
ili
Sektor poljoprivredne inspekcije
Broj:
Datum:
Novi Beograd

ZAPISNIK O UZIMANJU UZORAKA HRANE

 

I. Mesto uzorkovanja i svrha

Mesto uzorkovanja:

☐ Farma

☐ Prerada

☐ Veleprodaja

☐ Skladište

☐ Drugo (precizirati): ____________________________

Naziv subjekta u poslovanju hranom, adresa, matični broj, registaracioni broj

 

Adresa:

Broj telefona:

E-mail:

☐ Uzorak iz uvoza

☐ Ciljani uzorak
☐ Sumnjivi uzorak (navesti razlog):

☐ Uzorak uzet u unutrašnjem prometu

☐ Uzorak uzet iz procesa proizvodnje

☐ Hemijska ispitivanja

☐ Mikrobiološka ispitivanja

Parametri ispitivanja

 

II. Informacije o uzorku

☐ Hrana

☐ Sirovina

☐ Poluproizvod

☐ Proizvod

☐ Drugo (precizirati): ____________________

Opis uzorka (matriks i dr):

Ukupan broj uzoraka (jedinica uzorka):

Količina individualnog uzorka (kg, l, jedinice):

Šifra uzorka:

 

Datum i vreme uzorkovanja:

 

 

 

 

 

III. Druge informacije

Datum proizvodnje:

Komentar:

Rok upotrebe:

Zemlja porekla:

Proizvođač/Uvoznik:

Broj proizvodne partije/lota

Veličina proizvodne partije/lota (kg, l, jedinice):

Vrsta pakovanja:

Temperatura na mestu/u toku uzorkovanja (°C)

Uzorci se dostavljaju laboratoriji (naziv i adresa laboratorije):

Izveštaj o ispitivanju dostaviti

☐ faksom

☐ poštom

☐ e-mail

Ime i prezime inspektora koji je izvršio uzorkovanje

Potpis i pečat

Broj telefona

e-mail

 

 

 

 

Napomena: Jedan primerak zapisnika ostaje kod inspektora, a po jedan primerak se dostavlja ovlašćenoj laboratoriji i subjektu u poslovanju sa hranom.

 

 

 

 

4827018.0127.60.doc/4

Tabela 3 - Izveštaj o sprovođenju Plana monitoringa

Šifra
uzorka

Datum i mesto
uzorkovanja

Kategorija hrane

Naziv i sedište
subjekta u poslovanju hranom

Matični broj, registarski broj subjekta u poslovanju hranom

Vrsta
uzorka

Vrsta
ispitivanja

Veličina
proizvodne
partije

Broj službenih uzoraka

Utvrđene
neusaglašenosti

Preduzete mere