PRAVILNIKO UTVRĐIVANJU PROGRAMA MONITORINGA BEZBEDNOSTI HRANE BILJNOG I MEŠOVITOG POREKLA ZA 2018. GODINU("Sl. glasnik RS", br. 65/2018) |
Ovim pravilnikom utvrđuje se Program monitoringa bezbednosti hrane biljnog i mešovitog porekla za 2018. godinu (u daljem tekstu: Program monitoringa), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:
1) kontaminenti jesu hemijske supstance koje nisu namerno dodate hrani, ali mogu biti prisutne kao rezultat različitih faza njene proizvodnje, pakovanja, transporta ili držanja, kao i poreklom iz životne sredine;
2) mikrobiološki kriterijum jeste kriterijum na osnovu koga se definiše prihvatljivost proizvoda, proizvodne partije (šarže, serije ili lota proizvoda) ili proizvodnog procesa, zasnovan na odsustvu, prisustvu ili broju mikroorganizama, odnosno na količini njihovih toksina ili metabolita, po jedinici mase, zapremine, površine ili proizvodne partije;
3) monitoring hrane biljnog i mešovitog porekla jeste sistemsko sprovođenje uzorkovanja i ispitivanja hrane biljnog i mešovitog porekla, sakupljanje, obrada i ocena podataka o rezultatima ispitivanja radi praćenja stepena usaglašenosti sa propisima kojima se uređuje bezbednost hrane životinjskog porekla;
4) nadležni organ jeste ministarstvo nadležno za poslove poljoprivrede;
5) ovlašćena laboratorija jeste laboratorija ovlašćena od strane ministarstva nadležnog za poslove poljoprivrede za obavljanje ispitivanja službenih uzoraka u programu monitoringa;
6) pakovanje jeste hrana biljnog i mešovitog porekla upakovana i označena tako da se označeni sastav i količina ne mogu promeniti bez otvaranja tj. kod kojeg se prilikom otvaranja, vidno i trajno oštećuje ambalaža;
7) proizvodna partija (šarža, serija ili lot) jeste grupa ili niz prepoznatljivih proizvoda koji su proizvedeni tokom određenog procesa pod identičnim uslovima i na određenom mestu u toku jednog proizvodnog perioda;
8) službena kontrola jeste bilo koji oblik kontrole koji nadležni organ sprovodi radi provere usaglašenosti sa propisima kojima se uređuje bezbednost hrane biljnog i mešovitog porekla;
9) službeni uzorak jeste uzorak hrane biljnog i mešovitog porekla, uzet od strane nadležnog inspektora ili ovlašćenog lica;
10) uzorak jeste jedna ili više jedinica proizvoda ili deo predmeta ispitivanja, odabran na različite načine iz skupa ili većeg dela skupa, koji je namenjen da obezbedi informaciju o određenoj osobini tog proizvoda ili predmeta ispitivanja, a na osnovu koje će se doneti odluka o tom proizvodu ili predmetu ispitivanja ili o njegovom proizvodnom procesu;
11) uzorkovanje jeste uzimanje hrane biljnog i mešovitog porekla, kako bi se putem ispitivanja utvrdila usaglašenost sa propisima kojim se uređuje bezbednost hrane biljnog i mešovitog porekla;
12) usaglašenost sa kriterijumima jeste dobijanje rezultata ispitivanja propisanih ovim pravilnikom, na osnovu kriterijuma propisanih za uzimanje uzoraka, sprovođenje ispitivanja i korektivnih mera u skladu sa zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane biljnog i mešovitog porekla;
13) hrana biljnog porekla jeste hrana koja je namenjena za ishranu ljudi u neprerađenom, delimično prerađenom ili prerađenom obliku, a potiče od biljaka;
14) hrana mešovitog porekla jeste hrana koja je namenjena za ishranu ljudi u delimično prerađenom ili prerađenom obliku, utvrđena propisom kojim se utvrđuje lista mešovite hrane i način vršenja kontrole mešovite hrane.
Monitoring iz člana 1. ovog pravilnika obuhvata hranu biljnog i mešovitog porekla koja je proizvedena na teritoriji Republike Srbije i sprovodi se u objektima za:
1) proizvodnju hrane biljnog i mešovitog porekla;
2) skladištenje i distribuciju;
3) prodaju na veliko hrane biljnog i mešovitog porekla.
Izuzetno od stava 1. ovog člana monitoring obuhvata i hranu biljnog i mešovitog porekla koja je uvezena na teritoriju Republike Srbije, i to:
1) fini pekarski proizvodi, snek proizvodi, pikantni proizvodi od krompira;
2) fini pekarski proizvodi, poslastičarski proizvodi;
3) kakao proizvodi, čokoladni proizvodi, proizvodi slični čokoladnim i krem proizvodi, kakao proizvodi;
4) kakao proizvodi, čokoladni proizvodi, proizvodi slični čokoladnim i krem proizvodi, čokoladni proizvodi;
5) proizvodi od voća i povrća, smrznuti proizvodi;
6) ostali poljoprivredni i prehrambeni proizvodi.
Program monitoringa izrađuje se na osnovu:
1) postojećeg stanja u sistemu bezbednosti hrane biljnog i mešovitog porekla, uključujući i podatke o nebezbednoj hrani na lokalnom tržištu, u regionu i iz uvoza;
2) podataka o proizvodnji i potrošnji hrane biljnog i mešovitog porekla;
3) podataka o ranije utvrđenim neusaglašenostima tokom službenih kontrola hrane biljnog i mešovitog porekla;
4) informacija iz Sistema za brzo obaveštavanje i uzbunjivanje za hranu (Rapid alert system for food and feed/RASFF).
Program monitoringa sadrži:
1) potrebna sredstva za finansiranje Programa monitoringa;
2) mere koje će se preduzeti u slučaju prisustva mikrobioloških i hemijskih opasnosti;
3) strukturu organa i organizacija za sprovođenje Programa monitoringa;
4) druge parametre od značaja za sprovođenje Programa monitoringa, i to:
(1) Plan monitoringa, kojim se određuje uzimanje uzoraka za mikrobiloška i hemijska ispitivanja,
(2) uslove i način uzimanja i čuvanja uzorka.
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".
PROGRAM
MONITORINGA BEZBEDNOSTI HRANE BILJNOG I MEŠOVITOG POREKLA ZA 2018. GODINU
I. Potrebna sredstva za finansiranje Programa monitoringa bezbednosti hrane biljnog i mešovitog porekla za 2018. godinu
Potrebna sredstva za finansiranje Programa monitoringa obezbeđena su Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2018. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 113/17), u okviru Razdela 24 - Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Glava 24.3 - Uprava za zaštitu bilja, Program 0109 - Bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, Funkcija 420 - Poljoprivreda, šumarstvo, lov i ribolov, Programska aktivnost/Projekat 0005 - Fitosanitarna inspekcija, Ekonomska klasifikacija 424911 - Specijalizovane usluge u iznosu od 311.036.000 dinara.
Ukupna sredstva sa navedene ekonomske klasifikacije u iznosu od 311.036.000 dinara raspodeljuju se u odgovarajućim iznosima za postregistracionu kontrolu sredstava za zaštitu bilja, kontrolu hrane biljnog i mešovitog porekla i hrane za životinje biljnog porekla pri uvozu, kontrolu GMO, od čega za Program monitoringa u iznosu od 19.288.010 dinara.
II. Mere koje će se preduzeti u slučaju prisustva mikrobioloških i hemijskih opasnosti
U slučaju da se utvrdi prisustvo mikrobioloških i hemijskih opasnosti, odnosno neusaglašenosti sa propisanim vrednostima, nadležni organ sprovodi aktivnosti kako bi osigurao da subjekt u poslovanju hranom ukloni neusaglašenost, uzimajući u obzir stepen neusaglašenosti i prethodne slučajeve neusaglašenosti istog subjekta u poslovanju, i to:
1) mere, uključujući uzimanje službenog uzorka za koje se smatra da su potrebne kako bi se osigurala bezbednost hrane;
2) zabranu stavljanja u promet, ako je primenjivo;
3) mere kojima se dozvoljava upotreba hrane biljnog i mešovitog porekla u svrhu koja se razlikuje od njene prvobitne namene;
4) mere kojima se zabranjuje rad ili nalaže zatvaranja čitavog objekta za proizvodnju hrane ili jednog njenog dela na određen vremenski period;
5) druge mere i preduzima druge odgovarajuće radnje.
III. Struktura organa i organizacija za sprovođenje Programa monitoringa
Program monitoringa sprovodi nadležni organ preko fitosanitarnih i poljoprivrednih inspektora.
Laboratorijska ispitivanja sprovode laboratorije koje su izabrane putem konkursa u skladu sa zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane.
Ciljevi sprovođenja Programa monitoringa su:
1) utvrđivanje nivoa kontaminenata, ostataka sredstava za zaštitu bilja i trendova učestalosti pojave mikroorganizama u hrani biljnog i mešovitog porekla;
2) prikupljanje podataka iz monitoringa koji se koriste za analizu rizika, za pojedine kategorije hrane i na taj način doprinose povećanju zaštite zdravlja i drugih interesa potrošača;
3) provera važećih standarda i maksimalno dozvoljenih količina propisanih za pojedine vrste hrane.
IV. Drugi parametri od značaja za sprovođenje Programa monitoringa
Plan uzimanja uzoraka za mikrobiološka ispitivanja i za hemijska ispitivanja - kontaminenti i ostaci sredstava za zaštitu bilja dat je u Tabeli 1 - Plan monitoringa, ovog programa.
2. Uslovi i način uzimanja, čuvanja i ispitivanja uzoraka
1) Postupak za uzimanje uzoraka
Uzimanje uzoraka hrane biljnog i mešovitog porekla za potrebe sprovođenja monitoringa obavlja fitosanitarna i poljoprivredna inspekcija.
Inspektor uzima službene uzorke u skladu sa uslovima koji su propisani u ovom odeljku.
U slučaju da se utvrdi prisustvo mikrobioloških i hemijskih opasnosti, inspektor sprovodi ponovljeno (ciljano uzorkovanje), u količini od pet jedinica uzorka.
Uzorci za mikrobiološka ispitivanja uzimaju se aseptično pomoću sterilnog pribora, u sterilne posude/sterilne kese, vodeći računa da ne dođe do kontaminacije uzorka iz okoline i/ili sa površine ambalaže.
Uzorci za hemijska ispitivanja pakuju se u pakovanja koja su hemijski neutralna.
2) Obeležavanje i pakovanje uzoraka
Nakon uzorkovanja, uzeti uzorak obeležava se odgovarajućom oznakom i šifrom.
Uzorak se dostavlja laboratoriji uz zapisnik o uzimanju uzoraka hrane čija je sadržina data u Tabeli 2 - Zapisnik o uzimanju uzoraka hrane, ovog programa.
3) Čuvanje i transport svih vrsta uzoraka
Čuvanje i transport uzoraka do početka laboratorijskih ispitivanja treba da bude takav da ne dođe do promena integriteta uzorka, kontaminacije uzorka, promene njegovih senzorskih karakteristika.
Uzorci za mikrobiloška ispitivanja transportuju se na način da transportna posuda i/ili vozilo za transport održavaju temperaturu hrane do +4°C, odnosno zamrznutih proizvoda do - 18 °C.
Uzorci za hemijska ispitivanja se ne zamrzavaju.
Uzorci moraju biti dopremljeni u laboratoriju u što kraćem vremenskom periodu, ne dužem od 24 časa od trenutka uzimanja. Tokom transporta i čuvanja nezamrznutih uzoraka do ispitivanja ne sme doći do zamrzavanja. Kategorije hrane koje su podložne kvaru treba dostaviti u laboratoriju pri temperaturi od 0 do 4 °C i započeti ispitivanje u periodu ne dužem od 36 časova od prijema u laboratoriju.
Transport i čuvanje uzoraka do početka mikrobioloških ispitivanja u laboratoriji sprovodi se u skladu sa standardom ISO/DIS 7218: Mikrobiologija hrane i hrane za životinje - opšta pravila za mikrobiološka ispitivanja.
4) Ispitivanje uzoraka hrane biljnog i mešovitog porekla
Ispitivanje uzoraka hrane biljnog i mešovitog porekla vrši se u laboratorijama, koje su u obavezi da rezultate ispitivanja dostavljaju nadležnom organu bez odlaganja, a najkasnije do 14 dana od dana uzorkovanja.
U toku sprovođenja Programa monitoringa metode koje se koriste za ispitivanje uzoraka moraju biti akreditovane u skladu sa zahtevima propisa kojim se uređuje bezbednost hrane.
Laboratorije do 31. marta tekuće godine za prethodnu godinu dostavljaju nadležnom organu godišnji izveštaj o sprovođenju monitoringa, rezultatima ispitivanja, broju neusaglašenih uzoraka, broju uzoraka neadekvatnih za ispitivanje, kao i metodama koje su korišćene za ispitivanje uzoraka.
5) Način izveštavanja
Izveštaj o sprovođenju Plana monitoringa dostavlja se nadležnom organu na kvartalnom nivou u formi zbirne tabele čija je sadržina data u Tabeli 3 - Izveštaj o sprovođenju Plana monitoringa, ovog programa.
Tabela 1
PLAN MONITORINGA
Tabela 1.1. - Plan uzimanja uzoraka za mikrobiloška ispitivanja
Redni broj |
Predmet ispitivanja |
Opasnost |
Mesto |
Granična |
Broj uzoraka |
Napomena |
Uzorkuje |
Laboratorija |
|
1. |
1a |
Malina |
Norovirus |
Skladištenje i distribucija |
Odsustvo |
250 |
Ispituje se i hepatitis A |
Fitosanitarna inspekcija |
Institut za higijenu i tehnologiju mesa |
1b |
Kupina |
Norovirus |
Skladištenje i distribucija |
Odsustvo |
50 |
Ispituje se i hepatitis A |
Fitosanitarna inspekcija |
Institut za higijenu i tehnologiju mesa |
|
2. |
Fini pekarski proizvodi, poslastičarski proizvodi - Ostali poslastičarski proizvodi - duboko zamrznute torte sa voćnim i čokoladnim filom |
Ukupan broj mikroorganizama (mikroorganizmi navedeni u proizvođačkim specifikacijama) |
Uvoz |
Mikroorganizmi navedeni u proizvođačkim specifikacijama |
50 |
Ispituju se i ostali parametri bezbednosti hrane |
Fitosanitarna inspekcija |
Institut za higijenu i tehnologiju mesa |
Tabela 1.2. Plan uzimanja uzoraka za hemijska ispitivanja
Tabela 1.2.1. Plan uzimanja uzoraka za ispitivanje kontaminenata - mikotoksini
u kukuruzu
Redni broj |
Predmet ispitivanja |
Opasnost |
Mesto |
Granična vrednost |
Broj uzoraka |
Napomena |
Uzorkuje |
Laboratorija |
|
3. |
3a |
Neprerađeni kukuruz (odnosno kukuruz koji je predmet sortiranja ili se drugačije fizički (mehanički) obrađuju pre upotrebe za ishranu ljudi ili korišćenja kao sastojak hrane, osim neprerađenog kukuruza namenjenog za preradu vlažnim mlevenjem) |
Mikotoksini: aflatoksin B1 |
Skladištenje i distribucija |
5,0 μg/kg |
400 |
Kukuruz roda 2017. godine |
Fitosanitarna inspekcija |
Gradski zavod za javno zdravlje, Beograd i Institut za higijenu i tehnologiju mesa |
3b |
Mikotoksini: aflatoksin - suma B1, B2, G1 i G2 |
Skladištenje i distribucija |
10,0 μg/kg |
||||||
3v |
Mikotoksini: deoksinivalenol |
Skladištenje i distribucija |
1.750 μg/kg |
||||||
3g |
Mikotoksini: zearalenon |
Skladištenje i distribucija |
350 μg/kg |
||||||
3d |
Mikotoksini: fumonozini - suma B1 i B2 |
Skladištenje i distribucija |
4.000 μg/kg |
||||||
3đ |
Neprerađeni kukuruz (odnosno kukuruz koji je predmet sortiranja ili se drugačije fizički (mehanički) obrađuju pre upotrebe za ishranu ljudi ili korišćenja kao sastojak hrane, osim neprerađenog kukuruza namenjenog za preradu vlažnim mlevenjem) |
Mikotoksini: aflatoksin B1 |
Skladištenje i distribucija |
5,0 μg/kg |
600 |
Kukuruz roda 2018. godine |
Fitosanitarna inspekcija |
Gradski zavod za javno zdravlje, Beograd |
|
3e |
Mikotoksini: aflatoksin - suma B1, B2, G1 i G2 |
Skladištenje i distribucija |
10,0 μg/kg |
Tabela 1.2.2. Plan uzimanja uzoraka za ispitivanje kontaminenata - mikotoksini u proizvodima od kukuruza
Redni Broj |
Predmet ispitivanja |
Opasnost |
Mesto |
Granična vrednost |
Broj uzoraka |
Uzorkuje |
Laboratorija |
||
4. |
4a |
Kukuruz za neposrednu ishranu ljudi, proizvodi na bazi kukuruza namenjeni za neposrednu ishranu ljudi, osim žitarica za doručak na bazi kukuruza i snek proizvoda od kukuruza |
Tortilja čips, pečeni kukuruz sa i bez začina, "kuglice od kukuruza" |
Mikotoksini: fumonozini - suma B1 i B2 |
Skladištenje i distribucija |
1.000 μg/kg |
30 |
Poljoprivredna inspekcija |
SP Laboratorija, Bečej |
4b |
Sve žitarice i svi proizvodi žitarica, uključujući i prerađene proizvode na bazi žitarica, osim kukuruza i pirinča koji su predmet sortiranja ili se drugačije fizički (mehanički) obrađuju pre upotrebe za ishranu ljudi ili korišćenja kao sastojak hrane |
Mikotoksini: aflatoksin - B1 |
Skladištenje i distribucija |
2,0 μg/kg |
|||||
Mikotoksini: aflatoksin - suma B1, B2, G1 i G2 |
Skladištenje i distribucija |
4,0 μg/kg |
|||||||
4v |
Kukuruz namenjen za neposrednu ishranu ljudi, snek proizvodi od kukuruza i žitarice za doručak na bazi kukuruza |
Mikotoksini: zearalenon |
Skladištenje i distribucija |
100 μg/kg |
|||||
4g |
Hleb (uključujući male pekarske proizvode), pecivo, keks, snek proizvodi od žitarica i žitarice za doručak |
Mikotoksini: deoksinivalenol |
Skladištenje i distribucija |
500 μg/kg |
Redni broj |
Predmet ispitivanja |
Opasnost |
Mesto |
Granična vrednost |
Broj uzoraka |
Uzorkuje |
Laboratorija |
||
4. |
4d |
Žitarice za doručak na bazi kukuruza i snek proizvodi od kukuruza |
Pahuljice od kukuruza, ekspandirani proizvodi od kukuruza, instant pahuljice, korn fleks i srodni proizvodi, instant mlinski proizvodi i musli proizvodi od kukuruza, kokice |
Mikotoksini: fumonozini - suma B1 i B2 |
Skladištenje i distribucija |
800 μg/kg |
30 |
Poljoprivredna inspekcija |
SP Laboratorija, Bečej |
4đ |
Sve žitarice i svi proizvodi žitarica, uključujući i prerađene proizvode na bazi žitarica, osim kukuruza i pirinča koji su predmet sortiranja ili se drugačije fizički (mehanički) obrađuju pre upotrebe za ishranu ljudi ili korišćenja kao sastojak hrane |
Mikotoksini: aflatoksin - B1 |
Skladištenje i distribucija |
2,0 μg/kg |
|||||
Mikotoksini: aflatoksin - suma B1, B2, G1 i G2 |
Skladištenje i distribucija |
4,0 μg/kg |
|||||||
4e |
Kukuruz namenjen za neposrednu ishranu ljudi, snek proizvodi od kukuruza i žitarice za doručak na bazi kukuruza |
Mikotoksini: zearalenon |
Skladištenje i distribucija |
100 μg/kg |
|||||
4ž |
Hleb (uključujući male pekarske proizvode), pecivo, keks, snek proizvodi od žitarica i žitarice za doručak |
Mikotoksini: deoksini-valenol |
Skladištenje i distribucija |
500 μg/kg |
|||||
4. |
4z |
Sve žitarice i svi proizvodi žitarica, uključujući i prerađene proizvode na bazi žitarica, osim kukuruza i pirinča koji su predmet sortiranja ili se drugačije fizički (mehanički) obrađuju pre upotrebe za ishranu ljudi ili korišćenja kao sastojak hrane |
Pasterizovani i sterilizovani proizvodi od povrća: limenke i staklenke sa kukuruzom šećercom i mešavine povrća koje sadrže kukuruz šećerac Smrznuto povrće: smrznuti kukuruz šećerac i mešavine povrća koje sadrže kukuruz šećerac |
Mikotoksini: aflatoksin - B1 |
Skladištenje i distribucija |
2,0 μg/kg |
30 |
Centar za ispitivanje namirnica, Beograd |
|
4i |
Mikotoksini: aflatoksin - suma B1, B2, G1 i G2 |
Skladištenje i distribucija |
4,0 μg/kg |
Redni broj |
Predmet ispitivanja (grupa i podgrupa proizvoda i proizvod) |
Opasnost |
Mesto |
Granična vrednost |
Broj uzoraka |
Uzorkuje |
Laboratorija |
||
4. |
4j |
Žitarice namenjene za neposrednu ishranu ljudi, brašno, mekinje i klice kao konačni proizvodi stavljen na tržište za neposrednu ishranu ljudi, osim frakcija mlevenog kukuruza |
Pasterizovani i sterilizobvani proizvodi od povrća: limenke i staklenke sa kukuruzom šećercom i mešavine povrća koje sadrže kukuruz šećerac Smrznuto povrće: smrznuti kukuruz šećerac i mešavine smrznutog povrća koje sadrže kukuruz šećerac |
Mikotoksini: |
Skladištenje i distribucija |
750 μg/kg |
30 |
Poljoprivredna inspekcija |
Centar za ispitivanje namirnica, Beograd |
4k |
Žitarice namenjene za neposrednu ishranu ljudi, brašno, mekinje i klice kao konačni proizvodi stavljen na tržište za neposrednu ishranu ljudi, osim frakcija mlevenog kukuruza |
Mikotoksini: zearalenon |
Skladištenje i distribucija |
75 μg/kg |
|||||
4l |
Kukuruz za neposrednu ishranu ljudi, proizvodi na bazi kukuruza namenjeni za neposrednu ishranu ljudi |
Mikotoksini: fumonozini - suma B1 i B2 |
Skladištenje i distribucija |
1.000 μg/kg |
Tabela 1.2.3. - Plan uzimanja uzoraka za ispitivanje kontaminenata, teški metali - kadmijum i bakar
Redni broj |
Predmet ispitivanja |
Opasnost |
Mesto |
Granična vrednost |
Broj uzoraka |
Napomena |
Uzorkuje |
Laboratorija |
||
5. |
5a |
Fini pekarski proizvodi; snek proizvodi; pikantni proizvodi od krompira |
Čips i čips proizvodi, uključujući i tortilja čips |
Teški metali: kadmijum, uključujući i ostale parametre bezbednosti hrane |
Objekti za proizvodnju skladištenje i distribuciju, uvoz |
0,10 mg/kg za krompir |
30 |
Laboratorije uzimaju u obzir promene koncentracije kontaminanta izazvane preradom, relativan sadržaj sastojaka u proizvodu i granicu kvantifikacije. Subjekat u poslovanju hranom, čiji proizvod se ispituje, obezbeđuje neophodnu koncentraciju ili faktor razblaženja |
Poljoprivredna inspekcija |
Institut za higijenu i tehnologiju mesa |
5b |
Kakao proizvodi, čokoladni proizvodi, proizvodi slični čokoladnim i krem proizvodi, kakao proizvodi - Kakao prah koji se prodaje krajnjem potrošaču ili kao sastojak u zaslađenom kakao prahu koji se prodaje krajnjem potrošaču (čokoladni napici) |
Kakao u prahu i čokolada u prahu |
Teški metali: kadmijum |
Objekti za proizvodnju, skladištenje i distribuciju, uvoz |
0,20 mg/kg |
50 |
Ispituju se i ostali parametri bezbednosti hrane |
Poljoprivredna inspekcija |
Institut za higijenu i tehnologiju mesa |
|
5v |
Proizvodi od voća i povrća, smrznuti proizvodi |
Duboko smrznuti spanać |
Teški metali: kadmijum |
Objekti za proizvodnju skladištenje i distribuciju, uvoz |
0,20 mg/kg |
20 |
Ispituju se i ostali parametri bezbednosti hrane |
Poljoprivredna inspekcija |
Institut za higijenu i tehnologiju mesa |
|
5g |
Fini pekarski proizvodi, snek proizvodi - prženi i suvopečeni plodovi, semenke i srodne proizvode |
Kikiriki, lešnik, badem, pistaći, pekan orah, indijski orah, brazilski orah, semenke suncokreta, semenke bundeve, semenke soje |
Tešli metali: bakar |
Objekti za proizvodnju, skladištenje i distribuciju, uvoz |
10,0 mg/kg |
60 |
Ispituju se i ostali parametri bezbednosti hrane |
Poljoprivredna inspekcija |
Centar za ispitivanje namirnica, Beograd |
Tabela 1.2.4. Plan uzimanja uzoraka za ispitivanje kontaminenata procesa proizvodnje - akrilamid
Redni broj |
Predmet ispitivanja (grupa i podgrupa proizvoda i proizvod) |
Mesto |
Granična vrednost |
Broj uzoraka |
Napomena |
Uzorkuje |
Laboratorija |
|
6. |
Fini pekarski proizvodi, snek proizvodi-keks i srodni proizvodi |
Keks, biskvit, čajno pecivo, slana peciva |
Objekti za proizvodnju, skladištenje i distribuciju, uvoz |
350 μg/kg |
40 |
10 - keks; 10 - biskvit; 10 - čajno pecivo; 10 - slana peciva - |
Poljoprivredna inspekcija |
SP Laboratorija, Bečej |
Krekeri |
400 μg/kg |
10 |
Tabela 1.2.5. Plan uzimanja uzoraka za ispitivanje rezidua sredstava za zaštitu bilja
Redni broj |
Predmet ispitivanja (grupa i podgrupa proizvoda i proizvod) |
Opasnost |
Mesto |
Granična vrednost |
Broj uzoraka |
Uzorkuje |
Laboratorija |
|
7. |
Ostali poljoprivredni i prehrambeni proizvodi; polugotova jela od vinovog lišća i pirinča |
Sarmice od vinovog lišća i pirinča |
Sredstva za zaštitu bilja |
Uvoz i distributivni centri |
U skladu sa propisom kojim se uređuju maksimalne količine sredstava za zaštitu bilja |
6 |
Fitosanitarna inspekcija |
SP Laboratorija, Bečej |
Tabela 2 - Zapisnik o uzimanju uzoraka hrane
ZAPISNIK O UZIMANJU UZORAKA HRANE
|
||||||||||||||||||||
I. Mesto uzorkovanja i svrha |
|
|||||||||||||||||||
Naziv subjekta u poslovanju hranom, adresa, matični broj, registaracioni broj |
|
|||||||||||||||||||
Adresa: |
Broj telefona: |
E-mail: |
||||||||||||||||||
☐ Uzorak iz uvoza |
☐ Ciljani
uzorak |
|||||||||||||||||||
☐ Uzorak uzet u unutrašnjem prometu |
||||||||||||||||||||
☐ Uzorak uzet iz procesa proizvodnje |
||||||||||||||||||||
☐ Hemijska ispitivanja |
☐ Mikrobiološka ispitivanja |
|||||||||||||||||||
Parametri ispitivanja |
|
|||||||||||||||||||
II. Informacije o uzorku |
☐ Hrana |
|||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||
Opis uzorka (matriks i dr): |
||||||||||||||||||||
Ukupan broj uzoraka (jedinica uzorka): |
Količina individualnog uzorka (kg, l, jedinice): |
|||||||||||||||||||
Šifra uzorka: |
|
|||||||||||||||||||
Datum i vreme uzorkovanja: |
|
|||||||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||||||
III. Druge informacije |
Datum proizvodnje: |
Komentar: |
||||||||||||||||||
Rok upotrebe: |
||||||||||||||||||||
Zemlja porekla: |
||||||||||||||||||||
Proizvođač/Uvoznik: |
||||||||||||||||||||
Broj proizvodne partije/lota |
||||||||||||||||||||
Veličina proizvodne partije/lota (kg, l, jedinice): |
||||||||||||||||||||
Vrsta pakovanja: |
||||||||||||||||||||
Temperatura na mestu/u toku uzorkovanja (°C) |
Uzorci se dostavljaju laboratoriji (naziv i adresa laboratorije): |
|||
Izveštaj o ispitivanju dostaviti |
☐ faksom |
☐ poštom |
|
Ime i prezime inspektora koji je izvršio uzorkovanje |
Potpis i pečat |
Broj telefona |
|
|
|
|
|
Napomena: Jedan primerak zapisnika ostaje kod inspektora, a po jedan primerak se dostavlja ovlašćenoj laboratoriji i subjektu u poslovanju sa hranom.
4827018.0127.60.doc/4 |
Tabela 3 - Izveštaj o sprovođenju Plana monitoringa
Šifra |
Datum i mesto |
Kategorija hrane |
Naziv i sedište |
Matični broj, registarski broj subjekta u poslovanju hranom |
Vrsta |
Vrsta |
Veličina |
Broj službenih uzoraka |
Utvrđene |
Preduzete mere |