ODLUKA

O PREČIŠĆAVANJU I DISTRIBUCIJI VODE I PREČIŠĆAVANJU I ODVOĐENJU ATMOSFERSKIH I OTPADNIH VODA

("Sl. list grada Šapca i opština: Bogatić, Vladimirci i Koceljeva", br. 8/2018 i 12/2018)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom obezbeđuju se opšti uslovi za vršenje komunalnih delatnosti i to:

1. prečišćavanje i distribucija vode,

2. odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda,

3. odvođenje atmosferskih voda sa javnih površina,

4. održavanje javnih česmi i fontana,

5. održavanje arterskih česmi.

Odredbe ove Odluke primenjivaće se na području Grada i u prigradskim i seoskim naseljima u kojima su se za to stekli uslovi.

Član 2

Komunalnu delatnost iz člana 1. ove Odluke, obavlja vršilac komunalne delatnosti Javno komunalno preduzeće "Vodovod-Šabac" (u daljem tekstu: "Vodovod-Šabac").

"Vodovod-Šabac" može od mesnih zajednica sa seoskog područja ili od drugih investitora preuzeti komunalne objekte radi održavanja, upravljanja i eksploatacije, a međusobne odnose će regulisati ugovorom.

Član 3

Sredstva za vršenje komunalnih delatnosti, iz člana 1. stav 1. tačka 1. i 2. ove Odluke, obezbeđuje "Vodovod-Šabac" iz cena komunalnih usluga.

Sredstva za vršenje delatnosti iz člana 1. stav1. tačka 3. ove odluke, obezbeđuju se iz budžeta grada, a ukoliko u budžetu grada nisu obezbeđena sredstva, sredstva obezbeđuje JKP Vodovod Šabac, a sredstva za odvođenje atmosferskih voda van gradskog područja obezbeđuju mesne zajednice.

Vršenje komunalne delatnosti iz člana 1, stav 1. tačka 4. i 5. ove Odluke, obezbeđuje "Vodovod- Šabac" za gradsko područje, a za seosko područje mesne zajednice, po nalogu komunalnog inspektora.

Član 4

Razvoj i izgradnja komunalnih objekata potrebnih za obavljanje komunalne delatnosti iz člana 1. ove Odluke finansira se iz sredstava "Vodovod- Šabac", Grada Šapca, sredstava građana i drugih sredstava u skladu sa zakonskim propisima.

Investiciona izgradnja, rekonstrukcija i održa- vanje ulične vodovodne i kanalizacione mreže je u isključivoj nadležnosti "Vodovod-Šabac".

Izgrađeni objekti predaju se na korišćenje, upravljanje i održavanje "Vodovod-Šabac" na način regulisan ovom Odlukom.

Član 5

Delatnost iz člana 1. ove Odluke "Vodovod- Šabac" obavlja preko sistema za snabdevanje vodom i sistema za kanalisanje naselja (Javni vodovod i Javna kanalizacija).

Pod sistemom za snabdevanje vodom i sistemom za kanalisanje naselja podrazumeva se celokupna vodovodna i kanalizaciona mreža i sva druga postrojenja i instalacije kojima se korisnici snabdevaju vodom i koji služe za odvođenje otpadnih i atmosferskih voda.

Pod sistemom za prečišćavanje i odvođenje atmosferskih i otpadnih voda podrazumeva se sakupljanje i uklanjanje otpadnih, atmosferskih i površinskih voda sa javnih površina kanalizacijom, odvodnim kanalima, drenažom ili na drugi način, njihovo prečišćavanje i ispuštanje iz mreže, održavanje kanalizacione mreže, kanala, slivnika i drugih objekata za uklanjanje voda, čišćenje septičkih jama, kao i sakupljanje iskorišćenih voda od pri- ključka potrošača na uličnu mrežu i odvođenje kanalizacionom mrežom, prečišćavanje i ispuštanje iz mreže.

Član 6

"Vodovod-Šabac" koristi, održava i stara se o racionalizaciji sistema za snabdevanje vodom i sistema za odvođenje otpadnih voda:

- korišćenjem, održavanjem i unapređenjem objekata za zahvatanje i popravku kvaliteta vode kao i objekata za prečišćavanje kanalskog sadržaja i ispuštanje kanalskog sadržaja,

- korišćenjem i održavanjem objekata za dovođenje i razvođenje vode u mestu potrošnje (vodovodna mreža) zaključno sa vodomerom u šahtu korisnika kao i objekata za skupljanje otpadnih i atmosferskih voda i njihovo odvođenje iz naselja do ispusta (kanalizaciona mreža) počev od prvog revizionog prilaza do ulične mreže,

- odgovarajućim tehničkim poboljšanjima vodovodne i kanalizacione mreže, -održavanjem arterskih česmi podrazumeva se tehničko održavanje površinskog zacevljenog dela arterske česme i odvoda vode koja je iz arterske česme istekla,

- održavanjem javnih česmi i fontana, podrazumeva se funkcionalno održavanje koje omogućava racionalno korišćenje vode iz gradskog vodovoda, odnosno održavanje opreme i instalacija neophodnih za funkcionisanje fontana,

- stalnom kontrolom kvaliteta pijaće vode i kvaliteta ispuštenog kanalskog sadržaja shodno važećim higijensko-tehničkim propisima.

- stalnim poboljšanjem pružanja usluga i održavanja objekata i instalacija koje su mu poverene.

Član 7

Grad Šabac obezbeđuje kontinuirano izjašnjavanje korisnika komunalnih usluga o kvalitetu pružanja komunalnih usluga od strane "Vodovod-Šabac", koje će se vršiti elektronskim putem na sajtu Grada ili na drugi pogodan način.

Ukoliko su rezultati izjašnjavanja korisnika komunalnih usluga takvi da većina korisnika nije zadovoljna pruženom komunalnom uslugom "Vodovod-Šabac", Gradska uprava grada Šapca preko Odeljenja za inspekcijske i komunalne stambene poslove, pokreće postupak inspekcijskog nadzora "Vodovod- Šabac" i nalaže mere koje je "Vodovod-Šabac" dužno da otkloni u roku ne dužem od 90 radnih dana.

II POSEBNE ODREDBE

Član 8

"Vodovod-Šabac" je odgovoran za ispravnost vode u pogledu sanitarno-higijenskih uslova do vodomera korisnika.

Nadzor nad kvalitetom vode vrši nadležni sanitarni organ koji u smislu Zakona obezbeđuje potreban kvalitet.

Ocenu kvaliteta i ispravnosti vode daje stručna zdravstvena organizacija.

Član 9

"Vodovod-Šabac" je obavezan da potrošačima obezbedi potrebnu količinu vode, njeno odvođenje u skladu sa materijalno tehničkim mogućnostima kapaciteta za grad, pojedina naselja i njihove delove. Ova obaveza prestaje u slučaju: - više sile, (zemljotresa, požara, suše, epidemije i slično),

- većih tehničkih smetnji izazvanih bez krivice "Vodovod-Šabac",

- prekida u snabdevanju električnom energijom,

- redovnih i iznenadnih radova na popravci vodovodnih uređaja.

U svim slučajevima iz stava 2. ovog člana "Vodovod-Šabac" obavezan je da preko sredstava javnog informisanja obavesti potrošače o uzrocima i trajanju prekida. Kod unapred planiranih prekida u snabdevanju vodom, "Vodovod-Šabac" je obavezan da najmanje jedan dan ranije obavesti potrošače o prekidu u snabdevanju vodom, sa naznačenjem trajanja prekida.

Član 10

Korisnici usluga su dužni da racionalno koriste vodu.

Član 11

U slučajevima kada nastanu poteškoće u snabdevanju vodom tako da "Vodovod-Šabac" ne može da zadovolji potrebe svih korisnika usluga, prvenstvo u snabdevanju vodom imaju:

- bolnica,

- školske i dečje ustanove,

- objekti vojske,

- centri masovnog okupljanja (autobuska i železnička stanica, bioskopi i sportska hala).

U slučaju iz stava 1. ovog člana Gradsko veće utvrđuje redosled u snabdevanju vodom.

Član 12

Cena usluga proizvodnje i distribucije vode, upotrebe kanalizacije i prečišćavanja otpadnih voda formira se po metru kubnom utrošene - upotrebljene vode za tri kategorije potrošača:

1. fizička lica,

2. organi i službe lokalne samouprave, Predškolska ustanova, ustanove kulture, sportski objekti u vlasništvu grada, Opšta bolnica, Dom zdravlja, osnovce i srednje škole i

3. privredni i poslovni subjekti uključujući i Vojsku Srbije.

Za eksterne potrošače koji otpadne vode na postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda dopremaju u cisternama, cena se utvrđuje na bazi utvrđene količine i sastava otpadnih voda i troškova analize.

Član 13

Potrošnja vode utvrđuje se vodomerom.

Jedinica za merenje i plaćanje utrošene vode je kubni metar.

Upotreba kanalizacije i prečišćavanja otpadnih voda naplaćuje se po kubnom metru utrošene vode za korisnike priključene na javni vodovod.

Za fizička lica koja nisu priključena na javni vodovod usluga upotrebe kanalizacije i prečišćavanje otpadnih voda naplaćuje se na bazi prosečne mesečne potrošnje vode od 20 kubnih metara po domaćinstvu.

Za pravna lica usluga upotrebe kanalizacije i prečišćavanja otpadnih voda naplaćuje se na osnovu stvarnih količina ispuštene vode u gradski kanalizacioni sistem, koja se utvrđuje:

1. kao razlika između izmerene preuzete količine vode iz javnog vodovoda i bunara u vlasništvu pravnog lica i količine utrošene vode u samom procesu proizvodnje, što je jednako količini ispuštene vode u gradski kanalizacioni sistem,

2. meračem protoka ispuštene vode u gradski kanalizacioni sistem.

Bliža prava i obaveze korisnika - pravnih lica i "Vodovod-Šabac" regulisaće se posebnim ugovorom.

Korisnici usluga - fizička lica plaćaju za izvršene usluge do 28-og u mesecu za prethodni mesec.

Korisnici usluga - pravna lica plaćaju za izvršene usluge do 20-og u mesecu za prethodni mesec.

Prigovor na račun za izvršene usluge korisnici usluga mogu uložiti JKP "Vodovod-Šabac" u roku od osam dana od dana prijema računa.

Posle donošenja Odluke o promeni cena vode, upotrebe kanalizacije i prečišćavanja otpadnih voda ovlašćeni radnici "Vodovod-Šabac" dužni su da izvrše očitavanje vodomera i da obračun dostave potrošačima.

Na osnovu prigovora potrošača "Vodovod-Šabac" je dužan da formira komisiju od dva člana i komisijski očita vodomer u roku od pet dana od dana pismene prijave. Ako se ustanovi da je vodomer dobro očitan, potrošač snosi troškove komisijskog očitavanja čiju visinu utvrđuje Nadzorni odbor "Vodovod-Šabac".

U slučaju kvara vodomera utrošak će se utvrditi na osnovu prosečne dnevne potrošnje za poslednjih dvanaest meseci u kojima je vodomer bio u ispravnom stanju.

Član 14

U stambenim objektima sa više stanova koji su spojeni sa javnim vodovodom preko jednog vodomera naknada za utrošenu vodu i upotrebu kanalizacije za pojedine korisnike obračunava se raspodelom ukupno utrošene vode prema broju članova domaćinstva.

Broj članova domaćinstva utvrđuje upravnik zgrade, odnosno profesionalni upravnik zgrade.

Član 15

"Vodovod-Šabac" ima pravo isključiti objekat sa vodovodne mreže u slučajevima predviđenim Zakonom, a pod sledećim uslovima:

- ako, zbog neispravne kućne instalacije, preti opasnost zagađenja vodovodne mreže, odnosno neposredna opasnost po život i zdravlje ljudi ili postojeće imovine,

- ako obveznik plaćanja računa ne plati dospeli račun dva meseca,

- ako potrošač u vreme nestašice vode, koja bude objavljena preko sredstava javnog informisanja ili potpune restrikcije, koristi vodu neracionalno i u nenamenske svrhe (polivanje bašte, pranje trotoara i auta, veliki gubici na kućnim instalacijama).

Isključenje korisnika se vrši na njihov teret, tako što se zatvori i plombira propusni ventil ispred vodomera, a ako korisnik to onemogući, isključenje se vrši na javnoj površini.

Korisnike usluga iz člana 11. stav 1. "Vodovod-Šabac" može isključiti uz prethodno obaveštenje Gradskog veća.

Po prestanku razloga za uskraćivanje usluge, "Vodovod-Šabac" je dužan da, u roku od dva dana od dana podnošenja zahteva korisnika, nastavi pružanje komunalne usluge.

Član 16

Investitori su dužni da se priključe na vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Priključenje na istu vrši "Vodovod-Šabac" o trošku investitora.

Član 17

U slučaju da investitor priključivanje na vodovodnu i kanalizacionu mrežu izvrši za objekte izgrađene bez građevinske dozvole, komunalni inspektor će "Vodovod-Šabac" izdati nalog za isključenje.

Ako je investitor, kome je izdata građevinska dozvola, priključak na vodovodnu i kanalizacionu mrežu izvršio bez ili suprotno datoj saglasnosti, komunalni inspektor će izdati nalog za isključenje.

Isključenje će se izvršiti u roku od 5 radnih dana od dana dobijanja naloga, a troškovi isključenja padaju na teret korisnika.

Član 18

Investitor izgradnje objekata vodovoda i kanalizacije može biti fizičko i pravno lice.

Investitor koji želi izgraditi objekat, koji će biti deo javnog vodovoda i kanalizacije, dužan je da pribavi tehničke uslove za izgradnju.

Uslove iz stava 2. ovog člana daje "Vodovod-Šabac" na zahtev investitora u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva.

Član 19

"Vodovod-Šabac" je dužan da, od investitora, objekat vodovoda i kanalizacije preuzme na upravljanje, održavanje i korišćenje u roku od 15 dana.

Preuzimanje objekta vrši se komisijski uz sastavljanje Zapisnika. Od momenta primopredaje objekta isti postaju osnovno sredstvo "Vodovod-Šabac".

Član 20

Ukoliko "Vodovod-Šabac" nije bio izvođač ili investitor objekta kanalizacije, spoj novoizgrađenih objekata sa postojećim objektima vrši "Vodovod-Šabac" o trošku investitora.

U slučaju da bilo ko izvrši priključivanje na kanalizacionu mrežu bez prethodnog odobrenja i nadzora ovlašćenih lica iz "Vodovod-Šabac", "Vodovod-Šabac" takav priključak može demontirati i ukloniti.

Član 21

Prilikom postavljanja - izgradnje ili rekonstrukcije ulične vodovodne i kanalizacione mreže investitor je dužan da, po zahtevu korisnika, obezbedi priključak za izgrađeno građevinsko zemljište.

Svaka katastarska parcela obezbeđuje se najmanje jednim priključkom.

Član 22

Zabranjeno je postavljanje vodovodnog priključka i ugrađivanje vodomera, postavljanje kanalizacionog priključka i kanalizacione cevi i ugrađivanje vodovodne cevi na vodovodnom priključku, ispred vodomera bez dozvole "Vodovoda-Šabac".

Član 23

Potrošnja vode utvrđuje se očitavanjem vodomera. Jedinica za merenje i plaćanje utrošene vode je m3.

Član 24

Postavljanje, popravku i zamenu dotrajalih vodomera vrši isključivo "Vodovod-Šabac".

Troškove postavljanja vodomera snosi korisnik.

Troškove baždarenja, popravke i zamene vodomera snosi "Vodovod-Šabac" Šabac.

"Vodovod-Šabac" je dužan da se stara o baždarenju vodomera u rokovima propisanim Zakonom, a korisnik ima pravo da traži da se ispita ispravnost vodomera i van tog roka.

Zahtev za ispitivanje ispravnosti vodomera dostavlja se u pisanoj formi "Vodovod-Šabac" koji je dužan da odmah, a ne duže od 24 časa, skine vodomer i ispita njegovu ispravnost o trošku korisnika.

Ako se prilikom ispitivanja ustanovi da je vodomer neispravan "Vodovod-Šabac" je dužan da ispravi račun za utrošenu vodu, a količinu isporučene vode obračuna po prosečnoj dnevnoj potrošnji za isti period u prethodnoj godini, odnosno u periodu po izvršenoj zameni vodomera.

Korisnik - sva fizička i pravna lica čija je prosečna mesečna potrošnja do 2000m3 na ime troškova održavanja vodovodnog priključka plaćaju iznos od 60,00 dinara.

Troškovi održavanja vodovodnog priključka prikazuju se kao posebna stavka na računu koji se ispostavlja korisniku po osnovu utrošene vode za svaki mesec.

Član 25

Vodomeri moraju biti zaštićeni i smešteni u posebnim zatvorenim skloništima u koja se ugrađuju o trošku investitora, odnosno vlasnika objekta.

Investitor, odnosno vlasnik objekta dužan je da skloništa gradi prema uputstvima i tipovima koje daje "Vodovod-Šabac" u skladu sa Pravilnikom o tehničkim uslovima za priključenje na javni vodovod i kanalizaciju

Održavanje skloništa za vodomer i revizionog silaza vrši korisnik.

Član 26

Sklonište za vodomer i revizioni silaz se postavljaju na zahtev investitora, a u skladu sa tehničkim uslovima "Vodovod-Šabac", po pravilu neposredno iza regulacione linije. Ako je regulaciona linija istovremeno i građevinska linija sklonište se postavlja na dostupnom mestu u podrumu, suterenu ili uz fasadni zid.

Ako je građevinska linija udaljena od regulacione linije, sklonište se postavlja neposredno iza regulacione linije.

Član 27

Kvar na vodovodnom i kanalizacionom priključku prijavljuje se "Vodovod-Šabac", koji je dužan da ga otkloni.

Član 28

Troškovi održavanja vodovodnog priključka od spoja sa javnom vodovodnom mrežom do vodomera, padaju na teret "Vodovoda-Šabac", a od vodomera nadalje uključujući vodomer na teret korisnika.

Član 29

Očitavanje vodomera vrše ovlašćeni radnici "Vodovod-Šabac".

Korisnik vode iz Javnog vodovoda dužan je omogućiti očitavanje vodomera.

Ukoliko se očitavanje vodomera ne može izvršiti krivicom korisnika usluge, ovlašćeni radnik "Vodovod-Šabac" će ostaviti pismeno obaveštenje sa naznakom dana naknadnog očitavanja vodomera. Ako se i navedenog dana ne očita vodomer, korisniku će se obračunati utrošak vode po proseku za dvanaest meseci, računajući poslednje očitavanje.

Član 30

Građani se mogu snabdevati vodom iz javnih česmi, arteskih i subarteskih bunara i "Norton pumpi".

Ovi objekti moraju biti povezani na kanalizacionu mrežu.

Član 31

Preko hidranta javne vodovodne mreže vodu mogu koristiti samo pravna lica koja za to dobiju odobrenje od "Vodovod-Šabac".

Vatrogasna policija ima pravo da za potrebe gašenja požara, koristi vodu preko svih hidranata.

"Vodovod-Šabac" je dužan da protivpožarnoj policiji dostavi spisak hidranata na vodovodnoj mreži i da je obavesti o svakom ukinutom ili novoizgrađenom hidrantu i to najkasnije u roku od 15 dana od dana nastale promene.

Mesta na kojima se nalaze hidranti moraju biti obeležena.

Način obeležavanja kao i rok u kome se hidranti moraju obeležiti određuje Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Član 32

"Vodovod-Šabac" ne naplaćuje vodu koja se utroši za gašenje požara iz javnih hidranata.

U slučaju da se voda koristi za gašenje požara iz vodovodne instalacije potrošača korisnicima će za taj mesec, biti obračunat utrošak vode na bazi proseka utroška vode za prethodnih dvanaest meseci.

Član 33

U ulicama gde postoji izgrađena kanalizaciona i vodovodna mreža korisnici su dužni da se na istu priključe.

Vlasnici poljskih WC-a, su obavezni da, postojeće WC-e, priključe na kanalizacionu mrežu ili da iste uklone.

Vlasnici ili korisnici objekata ili katastarskih parcela, koji imaju septičke jame su obavezni da izgrade ili postojeće rekonstruišu u vodonepropusne septičke jame u skladu sa zakonskim propisima iz oblasti planiranja i izgradnje, i da iste redovno prazne i održavaju kako ne bi došlo do njihovog izlivanja.

Otpadne vode nastale pražnjenjem septičkih jama zabranjeno je istakati na javnim površinama.

Član 33a

U ulicama gde ne postoji izgrađena kanalizaciona mreža vlasnici ili korisnici objekata ili katastarskih parcela koji imaju septičke jame obavezni su da izgrade ili postojeće rekonstruišu u vodonepropusne septičke jame u skladu sa zakonskim propisima iz oblasti planiranja i izgradnje i da iste redovne prazne i održavaju kako ne bi došlo do njihovog izlivanja.

U ulicama gde ne postoji izgrađena kanalizaciona mreža vlasnici ili korisnici objekata ili katastarskih parcela koji nemaju septičke jame obavezni su da izgrade vodonepropusne septičke jame u skladu sa zakonskim propisima iz oblasti planiranja i izgradnje i da iste redovne prazne i održavaju kako ne bi došlo do njihovog izlivanja.

Član 34

Na području mesnih zajednica koje su sagradile vodovodne mreže ili će ih u narednom periodu sagraditi, u pogledu načina korišćenja, održavanja i nadzora u vezi sanitarnih, tehničkih i drugih uslova, primenjivaće se odredbe ove Odluke.

O korišćenju seoskih vodovoda staraju se mesne zajednice na čijoj se teritoriji isti nalazi.

Ukoliko "Vodovod-Šabac" primi seoski vodovod na upravljanje, između mesne zajednice i "Vodovod-Šabac" zaključiće se ugovor o poveravanju obavljanja komunalnih delatnosti.

Član 35

Radi bezbednosti prolaznika i saobraćajne sigurnosti, svi otvori (šahtovi i slivnici) koji su deo komunalnih objekata, moraju se održavati u ispravnom stanju.

U slučaju intervencije, otvori se ograđuju preprekama i obeležavaju vidljivim znacima, a po završenoj intervenciji se zatvaraju.

Ako se poklopac ošteti mora se odmah zameniti novim, a do njegove zamene mora se vidno obeležiti.

Zamenu oštećenih šaht poklopaca na kolovozu i ostalim javnim površinama vrši "Vodovod-Šabac", po nalogu komunalne inspekcije.

Izuzetno, od stava 4. ovog člana, zamenu oštećenih šaht poklopaca koji su u funkciji zgrade vrše vlasnici poslovnih i stambenih objekata, ispred kojih se šaht nalazi, i troškovi zamene padaju na teret vlasnika.

Član 36

Slivnici koji se nalaze na području grada moraju se blagovremeno čistiti i održavati, u cilju normalnog funkcionisanja.

Čišćenje, održavanje i zamena slivnika, po nalogu komunalnog inspektora, vrši "Vodovod-Šabac".

Član 37

Pod atmosferskom vodom u smislu ove Odluke, podrazumeva se voda koja putem atmosferskih padavina (kiša, otopljen sneg i led i sl.) dospe na javnu površinu.

Na delu grada koji je pokriven separacionim sistemom za odvođenje otpadnih voda, zabranjeno je ispuštati atmosfersku vodu u fekalni sistem za odvođenje otpadnih voda.

Višak atmosferske vode koji ne upije zemljište sabira se putem rigola, slobodnog pada u putne kanale, putem cisterni ili na drugi pogodan način.

U delu naselja gde je izgrađen separacioni sistem za odvođenje atmosferskih voda za blagovremeno preduzimanje radnji obezbeđenja, odvođenja atmosferskih voda sa javnih površina, odgovoran je "Vodovod-Šabac".

Sredstva za radnje iz stava 3. ovog člana obezbeđivaće grad Šabac.

Član 38

Nadzor nad primenom ove Odluke vrši Gradska uprava grada Šapca - Odeljenje komunalne inspekcije i Odeljenje komunalne policije.

Nadzor nad primenom člana 33. stav 3. i člana 33a ove Odluke vrše građevinski inspektori Odeljenja za urbanizam.

III KAZNENE ODREDBE

Član 39

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000 dinara, kazniće se za prekršaj "Vodovod-Šabac" ako ne postupi u skladu sa odredbama člana 7, 8. stav 1., člana 9., 13. stav 10 i 11, člana 19. stav 1, člana 24. stav 5 i 6, člana 27, člana 35. stav 4, člana 36. stav 2. i člana 37. stav 2. i 4. ove Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se i odgovorno lice "Vodovod-Šabac" novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000 dinara.

Član 40

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 150.000 dinara kazniće se za prekršaj Preduzeće ili drugo pravno lice ako ne postupi u skladu sa odredbama člana 16, člana 17. stav 1 i 2, člana 18., člana 21., člana 22., člana 25., člana 26., člana 33., člana 33a, člana 35. stav 3 i 5.i člana 37. stav 2. ove Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se i odgovorno lice u Preduzeću ili drugom pravnom licu novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000 dinara.

Član 41

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 25.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako ne postupi u skladu sa odredbama člana 10., člana 16. stav 1, člana 17., člana 18.stav 2, člana 21., člana 22., člana 25., člana 26., člana 29. stav 2, člana 33., člana 33a, člana 35. stav 5. i člana 37. stav 2. ove Odluke.

Član 42

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 25.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik, ako postupi suprotno odredbama člana 10., člana 16. stav 1, člana 17., člana 18.stav 2,člana 21.,člana 22.,člana 25.,člana 26., člana 29. stav 2, člana 33., člana 33a, člana 35. stav 5. i člana 37. stav 2. ove Odluke.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 43

Vlasnici objekata iz člana 33. dužni su da u roku od tri meseca od dana stupanja na snagu ove Odluke, zaključe ugovor sa JKP "VODOVOD-ŠABAC", ŠABAC, o obezbeđivanju priključenja na kanalizacionu mrežu.

Član 44

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaju da važe:

1. Odluka o prečišćavanju i distribuciji vode i prečišćavanju i odvođenju atmosferskih i otpadnih voda ("Službeni list opštine Šabac", broj 35/04 i 12/05 i "Sl. list grada Šapca" br. 13/09, 28/10, 13/11, 15/14, 4/15 i 12/17).

2. odredbe Odluke o komunalnom uređenju ("Sl. list grada Šapca" br.31/12, 5/14, 22/14 i 23/15) koje se odnose na održavanje javnih bunara i česmi (u članu 1. stav 3. reči: "deo delatnosti iz tačke 11. koja se odnosi na održavanje javnih česmi i bunara", u glavi II tačka 1. održavanje javnih bunara i česmi sa članovima 3,4,5 i 6. i u članu 43 stav 1. tačka 1.)

Član 45

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Šapca".