PRAVILNIK
O UTVRĐIVANJU PLANA IZDAVANJA PRIGODNIH POŠTANSKIH MARAKA I VREDNOSNICA I MOTIVA REDOVNIH IZDANJA POŠTANSKIH MARAKA I VREDNOSNICA

("Sl. glasnik RS", br. 108/2017, 39/2018, 50/2018 i 66/2018)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se Plan izdavanja prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica i motivi redovnih izdanja poštanskih maraka i vrednosnica, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 2

Prigodne poštanske marke i vrednosnice se izdaju prema Planu izdavanja, a redovne poštanske marke i vrednosnice prema motivima utvrđenim u Planu iz člana 1. ovog pravilnika.

Član 3

Danom početka primene ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o utvrđivanju Plana izdavanja prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica i motiva redovnih izdanja poštanskih maraka i vrednosnica ("Službeni glasnik RS", br. 91/16, 29/17 i 59/17).

Član 4

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. januara 2018. godine.

 

Samostalni član Pravilnika o izmeni i dopunama
Pravilnika o utvrđivanju Plana izdavanja prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica i motiva redovnih izdanja poštanskih maraka i vrednosnica

("Sl. glasnik RS", br. 39/2018)

Član 2

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

PLAN IZDAVANJA PRIGODNIH POŠTANSKIH MARAKA I VREDNOSNICA

 

I PRIGODNE POŠTANSKE MARKE I VREDNOSNICE

Izdavanjem prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se značajni jubileji, događaji i datumi iz nacionalne i svetske istorije, kulture, umetnosti, nauke, prirodne lepote i bogatstva naše zemlje i druge manifestacije, kao što su:

1. 150 godina od osnivanja Srpske tehničarske družine;

2. XXIII Zimske olimpijske igre - Pjongčang 2018;

3. Lunarni horoskop - Godina Psa;

4. Vaskrs;

5. 150 godina od osnivanja Narodnog pozorišta u Beogradu;

6. Fauna;

7. Gradovi Srbije;

8. 200 godina od objavljivanja Srpskog rječnika Vuka Stefanovića Karadžića;

9. Evropa - Mostovi;

10. Muzejski eksponati;

11. Umetnost;

12. Evropska zaštita prirode;

13. FIFA Svetsko prvenstvo u fudbalu - Rusija 2018;

14. Dečja marka;

15. Nauka;

16. Turizam u Srbiji;

17. Ljubičevske konjičke igre;

18. 600 godina od podizanja manastira Manasija;

19. Radost Evrope;

20. Dan marke;

21. Zajedničko izdanje Srbija - Indija: 70 godina diplomatskih odnosa;

22. Božić;

23. 100 godina od završetka Velikog rata;

24. 100. godišnjica prisajedinjenja vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji;

25. Krsna slava;

26. Sakralna arhitektura jevreja u Srbiji;

27. 150 godina od izgradnje hrama Svetih cara Konstantina i carice Jelene u Crvenoj Jabuci kod Vlasotinca;

28. Oslobođenje Srbije u Velikom ratu od strane zajedničke francusko-srpske vojske,

29. Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata.

1. 150 godina od osnivanja Srpske tehničarske družine

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka obeležiće se 150 godina od osnivanja Srpske tehničarske družine. Osnivačka skupština Tehničarske družine održana je početkom 1868. godine. Prvi predsednik ove družine je bio inženjer Emilijan Josimović.

2. XXIII Zimske olimpijske igre - Pjongčang 2018

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka obeležiće se XXIII Zimske olimpijske igre - Pjongčang 2018. Zimske olimpijske igre biće održane u Pjongčangu, Južna Koreja, od 9. do 25. februara 2018. godine.

3. Lunarni horoskop - Godina Psa

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka obeležiće se 2018. godina kao Godina Psa u lunarnom horoskopu.

4. Vaskrs

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka obeležiće se Vaskrs, najveći hrišćanski praznik kojim se proslavlja Hristovo vaskrsenje.

5. 150 godina od osnivanja Narodnog pozorišta u Beogradu

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka obeležiće se 150 godina od osnivanja Narodnog pozorišta u Beogradu. Narodno pozorište je osnovano 1868. godine, odlukom kneza Mihaila, a iste godine je izvedena i prva predstava "Đurađ Branković". Prvi upravnik Narodnog pozorišta bio je Jovan Đorđević. Narodno pozorište je jedna od najznačajnijih kulturnih institucija u Srbiji i tu se izvode i domaći i strani klasici, savremena domaća i svetska dramaturgija.

6. Fauna

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka biće predstavljene životinjske vrste našeg područja.

7. Gradovi Srbije

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica predstaviće se dva grada Kragujevac i Subotica:

- Kragujevac je četvrti po veličini grad u Srbiji, sa preko 200.000 stanovnika i sedište je Šumadijskog upravnog okruga. Značajan je privredni, kulturni, obrazovni i zdravstveni centar Šumadije i Pomoravlja. Kragujevac je kao naseljeno mesto postojao i pre vladavine Nemanjića. Prvi put se spominje u popisu iz turskog vremena 1476. godine i ime je dobio po kraguju, vrsti jastreba. Kragujevac je bio i prva prestonica moderne srpske države (1818-1841), tu je 1833. godine osnovana prva gimnazija u Srbiji, a 1835. godine i prvo pozorište. Danas je Kragujevac značajan industrijski centar, pre svega u proizvodnji oružja i automobilskoj industriji.

- Subotica je najseverniji grad u Srbiji, sedište Severno-bačkog upravnog okruga i ima preko sto hiljada stanovnika. Ime grada se prvi put pominje 1391. godine kao Sobotko (mađ. Szabadka), a naziv na srpskom jeziku 1653. godine. Od 1526. do 1527. godine, bila je prestonica kratkotrajne srpske države pod vlašću cara Jovana Nenada. Grad je smešten u Panonskoj niziji, i uz gradsko naselje obuhvata i 18 prigradskih naselja. Subotica je najznačajniji industrijski, trgovački, saobraćajni i kulturni centar severne Bačke.

8. 200 godina od objavljivanja Srpskog rječnika Vuka Stefanovića Karadžića

Izdavanjem ove emisije prigodnih poštanskih maraka obeležiće se 200 godina od objavljivanja Srpskog rječnika. Vuk Stefanović Karadžić je uz pomoć i savete Jerneja Kopitara sakupljao narodne pesme i pripremao gramatiku narodnog govora. Zbirku narodnih pesama "Malu prostonarodnu slaveno-serbsku pjesnaricu" objavio je 1814. godine, a odmah posle i prvu gramatiku srpskog jezika na narodnom govoru "Pismenicu serbskog jezika po govoru prostoga naroda napisanu". Vuk Stefanović Karadžić je 1818. godine izdao prvo izdanje Srpskog rječnika, kao i drugo prošireno izdanje svoje gramatike.

9. Evropa - Mostovi

Izdavanjem ove emisije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica, Srbija se pridružuje ostalim evropskim poštanskim operatorima koji svake godine štampaju ove marke sa istom temom za sve zemlje, a pod pokroviteljstvom asocijacije javnih poštanskih operatora PostEvropa (PostEurop). Ova izdanja imaju zadatak da naglase saradnju zemalja u domenu poštanskog saobraćaja i državnih filatelističkih odseka, da probude svest o zajedničkim korenima, kulturi i istoriji evropskih zemalja i njihovim zajedničkim ciljevima. U 2018. godini tema maraka emisije "Evropa" biće "Mostovi".

10. Muzejski eksponati

Izdavanjem ove emisije maraka i vrednosnica predstaviće se odabrani eksponati iz PTT muzeja u Beogradu, koji u 2018. godini slavi 95 godina postojanja.

11. Umetnost

- 200 godina od rođenja Ivana Sergejeviča Turgenjeva

Ivan Sergejevič Turgenjev (1818. godine, Orel Rusko Carstvo - 1883. godine, Bougival, Pariz) je bio poznati ruski i svetski književnik. Pisao je drame, priče i romane. Izdao je mnoge pesme i prozne crteže. Poznata dela su mu: "Paraš", "Lovčevi zapisi", "Mesec dana na selu", "Prva ljubav", "Bujice proleća", "Na Badnjak", "Dim", "Očevi i deca".

- 175 godina od rođenja Koste Trifkovića

Kosta Trifković (1843. godine, Novi Sad - 1875. godine, Novi Sad) je bio srpski književnik, komediograf i jedan od važnih pozorišnih ljudi. Bio je i pravnik, advokat ali je sav svoj život posvetio pozorištu. Napisao je oko petnaest pozorišnih dela, šaljive igre, a najpoznatije su: "Izbiračica", "Školski nadzornik", "Zlatna barka", "Čestitam", "Ljubavno pismo", "Francusko-pruski rat", "Mladost Dositeja Obradovića" i "Na Badnji dan".

- 150 godina od rođenja Maksima Gorkog

Maksim Gorki (1868. godine, Nižnji Novgorod - 1936. godine, Moskva) je bio poznati sovjetski pisac, osnivač književnog metoda socijalističkog realizma i politički aktivista. U svojim prvim pripovetkama opisivao je ljude sa dna društvene lestvice, a smisao umetnosti tražio je u istini, stvaralačkom radu i u afirmaciji dostojanstvenih odnosa među ljudima. Pisao je novele, pripovetke, romane, drame i memoare. Poznata dela su mu pesme: "Pesma o sokolu", "Vesnik bure"; romani: "Mati", "Ispovest", drame: "Malograđanin", "Deca sunca", "Na dnu"; memoari: "Detinjstvo", "Među ljudima", kao i mnoga druga književna dela.

- 150 godina od rođenja Alekse Šantića

Aleksa Šantić (1868. godine, Mostar - 1924. godine, Mostar) je bio jedan od najpoznatijih srpskih lirskih pesnika. Bio je predsednik Srpskog pevačkog društva "Gusle" u Mostaru i jedan od osnivača književnog časopisa "Zora". Na njegovo pesničko stvaralaštvo najviše uticaja su imali Vojislav Ilić i Jovan Jovanović Zmaj. Njegova poezija je puna snažnih emocija i ljubavne tuge, a poznate pesme su "Emina" i rodoljubive pesme "Ostajte ovde" i "Hleb".

- 125 godina od rođenja Miloša Crnjanskog

Miloš Crnjanski (1893. godine, Čongrad - 1977. godine, Beograd) je bio srpski književnik i jugoslovenski diplomata, kao i jedan od najvećih ekspresionističkih pesnika dvadesetog veka. Najpoznatija dela su mu "Lirika Itake", "Lament nad Beogradom", kao i romani "Seobe" i "Roman o Londonu".

- 100 godina od rođenja Aleksandra Isajeviča Solženjicina

Aleksandar Isajevič Solženjicin (1918. godine, Kislovodsk - 2008. godine, Moskva) je bio ruski pisac, dramaturg i istoričar. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1970. godine. Bio je član Ruske akademije nauke i Srpske akademije nauke i umetnosti. Najpoznatija dela su mu "Arhipelag Gulag" i "Jedan dan Ivana Denisovića".

12. Evropska zaštita prirode

Izdavanjem ove emisije prigodnih poštanskih maraka biće predstavljeni spomenici prirode "Slapovi Sopotnice" i "Cerjanska pećina".

13. FIFA Svetsko prvenstvo u fudbalu - Rusija 2018

Izdavanjem ove emisije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se 21. po redu FIFA Svetsko prvenstvo u fudbalu, koje će se održati u Rusiji od 14. juna do 15. jula 2018. godine. Na FIFA Svetskom prvenstvu učešće će uzeti 32 reprezentacije, a među njima će biti i reprezentacija Republike Srbije.

14. Dečja marka

Izdavanje ove serije prigodnih poštanskih marka i vrednosnica ima za cilj da se podstakne interesovanje najmlađe populacije za poštanske marke i vremenom obezbedi podmladak u filateliji i kolekcionarstvu. Ove marke, osim zabavnih, imaju i edukativne i vaspitne sadržaje u animiranom obliku ili kao fotografski zapis. Likovnim rešenjem prilagođenim deci biće prikazane pojedine teme o kojima deca inače uče u školama, kao što su: poznati naučnici i pojave koje oni izučavaju, istorijske ličnosti i događaji, sportski junaci, kućni ljubimci i odnos prema njima i junaci iz poznatih bajki, basni i pesama.

15. Nauka

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se godišnjice rođenja sledećih velikana:

- 175 godina od rođenja Antona Koha

Anton Koh (1843. godine, Sombor - 1927. godine, Subotica), bio je znameniti geolog, geograf i akademik, član Mađarske akademije nauka i profesor geografije i geologije na Univerzitetu u Pešti. Najpoznatiji naučni rad iz oblasti geografije je "Tercijerne formacije Erdeljskog bazena". Anton Koh je objavio preko 200 naučnih radova iz oblasti geografije i geologije.

- 150 godina od rođenja Mihaila Petrovića Alasa

Mihailo Petrović Alas (1868. godine, Beograd - 1943. godine, Beograd), je bio srpski matematičar, profesor univerziteta u Beogradu, akademik Srpske kraljevske akademije i poznati alas. Na Sorboni je diplomirao matematičke nauke 1891. godine a fizičke nauke 1893. godine. Na Sorboni je odbranio doktorsku disertaciju iz oblasti diferencijalnih jednačina. Bio je profesor za matematičku grupu predmeta na Velikoj školi u Beogradu. Konstruisao je hidrointegrator i sa njime je osvojio zlatnu medalju na Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine. Bio je redovni član Srpske kraljevske akademije, počasni doktor Beogradskog univerziteta, nagrađen je ordenom Svetog Save, bio je učesnik Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, postao je rezervni oficir. Bavio se kriptografijom i njegovi šifarski sistemi su dugo korišćeni u vojsci.

- 150 godina od rođenja akademika Vladimira Laskareva

Vladimir Laskarev (1868. godine, Birjuč Rusija - 1954. godine, Beograd) je bio srpski geolog i paleontolog ruskog porekla, profesor Beogradskog univerziteta u Beogradu i član Srpske akademije nauka i umetnosti. Bio je jedan od najboljih poznavalaca tercijara i kvartara. Bavio se istraživanjem neogena i kvartara i fosilne faune u Srbiji.

- 150 godina od rođenja akademika Stevana Boškovića.

Stevan Bošković (1868. godine, Zaječar - 1957. godine, Beograd) je bio geodetski general, topograf i kartograf, načelnik Vojno-geografskog instituta u Beogradu i član Srpske akademije nauka i umetnosti. Objavio je mnoge naučne i stručne radove iz geodezije i bio je član i predsednik mnogih međunarodnih geodetskih komisija.

16. Turizam u Srbiji

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka obeležiće se 125 godina turizma na Zlatiboru. Zlatibor je planina smeštena u Zapadnoj Srbiji, prostire se na površini od hiljadu kvadratnih metara i to na tri opštine: Čajetina koja je i njegov administrativni centar, Užice i Nova Varoš. Turizam na Zlatiboru započeo je dolaskom kralja Aleksandra Obrenovića na Zlatibor 1893. godine i izgradnjom Kraljeve česme koja je i bila prvi zidani objekat na ovim prostorima. Kasnije dolaskom Kralja Petra I Karađorđevića na Zlatibor, izgrađen je hotel "Kraljeve vode", vila Čigota i prva pekara. Danas je Zlatibor poznato turističko mesto koje svake godine beleži sve veći broj turista i veoma značajan centar kongresnog turizma.

17. Ljubičevske konjičke igre

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se održavanje tradicionalne, jedinstvene međunarodno-sportske manifestacije pod nazivom "Ljubičevske konjičke igre". Ova manifestacija se održava u Požarevcu, okuplja veliki broj ljubitelja konja i konjičkog sporta. Pored galopskih i kasačkih trka, daljinskog jahanja (endurance), takmičenja u preskakanju prepona, voltižovanja dece, izložbe konja i trka zaprega, ova manifestacija ima i jedinstveno takmičenje u svetu - Ljubičevski višeboj. U ovom takmičenju, hrabri vitezovi na konjima nadmeću se u pet tradicionalnih disciplina: gađanje topuzom, strelom, kopljem, seča sabljom i kurirsko jahanje. Pobedniku pripada titula Viteza Ljubičeva, crveni viteški plašt i sablja.

18. 600 godina od podizanja manastira Manasija

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se 600 godina postojanja manastira Manasije, zadužbine despota Stefana Lazarevića. Manastir Manasija (Resava) nalazi se u Resavskoj klisuri, kod Despotovca, pripada Eparhiji Braničevskoj Srpske pravoslavne crkve i predstavlja biser srpske srednjovekovne kulture. Manastir Manasija je počeo da se gradi početkom XV veka, tačnije 1407. godine, a gradnja je završena 1418. godine. Za više od 600 godina postojanja ovaj manastir je rušen i pustošen mnogo puta. Manasija je proglašena Spomenikom kulture od izuzetnog značaja. Manasija je poznata i po Resavskoj školi gde su se okupljali učeni monasi, prevodioci i književnici.

19. Radost Evrope

Izdavanje ove stalne emisije prigodnih poštanskih maraka posvećeno je dečjoj međunarodnoj manifestaciji Radost Evrope, koja se svake godine održava u Beogradu početkom oktobra meseca, a koju organizuje Dečji kulturni centar u Beogradu. Motivi na markama ove emisije su odabrani dečji radovi sa međunarodnog likovnog konkursa Radost Evrope koji realizuje Dečji kulturni centar u Beogradu.

20. Dan marke

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih marka i vrednosnica obeležiće se Dan poštanske marke. Prvi Dan marke proslavljen je u Austriji 1935. godine, a prvo izdanje poštanskih maraka u Srbiji, pod nazivom Dan marke, obeleženo je 31. oktobra 1989. godine.

21. Zajedničko izdanje Srbija - Indija: 70 godina diplomatskih odnosa

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se 70 godina diplomatskih odnosa sa Republikom Indijom. Diplomatski odnosi sa Republikom Indijom uspostavljeni su 9. decembra 1948. godine.

22. Božić

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se Božić, jedan od najvećih hrišćanskih praznika, kojim se proslavlja rođenje Hristovo.

23. 100 godina od završetka Velikog rata

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka obeležiće se 100 godina od završetka Velikog rata. Prvi svetski rat je jedan od najvećih sukoba u istoriji, trajao je od leta 1914. godine do 11. novembra 1918. godine. Rat se vodio između dva saveza Centralnih sila (Nemačka i Austro-ugarska) i Antante (Rusija, Francuska i Engleska). Rat je završen, bezuslovnom kapitulacijom Nemačke, koja je potpisana u železničkom vagonu u Francuskoj, u Kompijenju 11. novembra 1918. godine.

24. 100 godišnjica prisajedinjenja vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se 100 godišnjica prisajedinjenja vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji. Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje je donela odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji. Odluku je donelo 757 poslanika u tadašnjem hotelu "Grand", gde i danas postoji spomen ploča učesnicima Velike narodne skupštine, čime je ostvaren istorijski san Srba severno od Save i Dunava za prisajedinjenje sa maticom Srbijom.

25. Krsna slava

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se krsna slava. Krsna slava je srpski, narodno-crkveni običaj i posle Božića najvažniji porodični praznik koji je uvek povezan sa danom određenog pravoslavnog svetitelja. Krsna slava je isključivo srpski običaj, a sadržinu slavskog obreda predstavlja molitva za osvećenje slavskog kolača, žita i vina.

26. Sakralna arhitektura jevreja u Srbiji

Izdavanjem ove serije prigodne poštanske marke obeležiće se sakralna arhitektura jevreja u Srbiji.

Reč sinagoga je grčkog porekla i označava pre svega opštinu (jevrejsku) ili, jednostavno, mesto okupljanja članova neke jevrejske zajednice. Na hebrejskom jeziku za sinagogu se koristi izraz BET KNESET, kao i izraz BET HATEFILA (kuća molitve, hebr.).

Subotička sinagoga, uz Gradsku kuću, jedini spomenik kulture od izuzetnog značaja u Subotici, podignuta je 1902. prema projektu budimpeštanskih arhitekata Marcela Komora (1868-1944) i Deže Jakaba (1864-1932), saradnika arhitekte Edena Lehnera, tvorca mađarske varijante secesije. Iz više aspekata jedinstven objekat, Sinagoga ima kulturno-istorijski, arhitektonsko-konstruktivni i umetnički značaj, pa je pod zaštitu stavljena 1975. godine, a za spomenik kulture od izuzetnog značaja u Srbiji proglašena je 1991. godine. Subotičku sinagogu, kojom danas upravljaju grad, Jevrejska opština i Nacionalni savet Mađara, poseti 10.000 turista godišnje.

Obnova Subotičke sinagoge počela je njenim stavljanjem pod zaštitu, a od 2012. do 2016. godine, sredstvima Republike Srbije, AP Vojvodine i grada Subotice, obavljeni su radovi na restauraciji spoljašnjeg omotača. Republika Mađarska finansirala je restauratorske radove u enterijeru, koji su izvedeni do kraja 2017. godine, čime je završena konačna rekonstrukcija ovog objekta, prvog u Subotici podignutog sa jasnim stilskim obeležjima secesije.

Zidanje sinagoge aškenaskog obreda u Beogradu, Sukat Šalom, u ulici Maršala Birjuzova 19, svečano je otpočelo 1924, kada je kralj Aleksandar Karađorđević položio kamen temeljac. Zgrada je sazidana 1925. godine, a osveštana je kada je Beograd oslobođen 1944. godine i danas je u redovnoj upotrebi kao sinagoga. Prema usmenim podacima i svedočenjima, projektant je bio beogradski arhitekta Milan Šlang.

Sinagoga aškenaskog obreda u Novom Sadu, u Jevrejskoj ulici 11, sazidana je 1906. godine kao peta sinagoga u Novom Sadu, i to na istoj lokaciji kao prethodne četiri. Projektant je bio budimpeštanski arhitekta Lipot Baumhorn, jedan od poznatijih u Austrougarskoj. Osveštana je po oslobođenju, avgusta 1945. godine i bila je u funkciji verskog objekta do 1975. godine. Od 1991. godine, posle temeljne restauracije zgrada u potpunosti dobija funkciju koncertne dvorane, veoma reprezentativne.

27. 150 godina od izgradnje hrama Svetih cara Konstantina i carice Jelene u Crvenoj Jabuci kod Vlasotinca

Izdavanjem ove serije prigodne poštanske marke obeležiće se 150 godina od izgradnje hrama Svetih cara Konstantina i carice Jelene koja se nalazi u Crvenoj Jabuci kod Vlasotinca. Centralna proslava obeležavanja godišnjice Milanskog edikta održana je u Crvenoj Jabuci, 3. juna 2013. godine. Crkva je izgrađena 1868. godine. Prilikom kopanja temelja pronađena je građevina za koju se pretpostavlja da potiče iz vremena cara Konstantina, te je iz tih razloga ova crkva i dobila ime. Crkva je osveštana 3. juna 1868. godine i od tada se slavi Konstadinovdan, a prvi upis rođenih u crkvene knjige je izvršen 1879. godine. Darodavac velikog crkvenog i malog školskog zvona je bio kralj Aleksandar Obrenović. Crkva ima živopisan ikonostas koji je izrađen u duborezu i u ovoj crkvi se nalazi spomen obeležje "Plamen u kamenu", stradalim žrtvama u oslobodilačkim ratovima od 1877. do 1941. godine.

28. Oslobođenje Srbije u Velikom ratu od strane zajedničke francusko-srpske vojske

Izdavanjem ove serije prigodne poštanske marke obeležiće se 100 godina od oslobađanja Srbije u Velikom ratu od strane zajedničke francuske i srpske vojske. Naime, u periodu od 14. septembra do 1. novembra 1918. godine srpska i francuska vojska probile su Solunski front, primorale na kapitulaciju Bugarsku i Austro-ugarsku armiju i konačno oslobodile Beograd 1. novembra 1918. godine. Ova operacija je bila veoma značajna za slom Centralnih sila na zapadnom frontu. Dana 11. novembra potpisano je primirje što je dovelo do završetka Prvog svetskog rata. Francuskom vojskom komandovali su generali: Franše Depere, Prosper-Enri i Žuino-Gambeta a srpskom vojskom generali: Mišić, Stepanović i Vasić. Ovaj događaj se danas smatra kao jedan od elemenata na kojima se zasniva tradicionalno prijateljstvo između Srbije i Francuske.

29. Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka obeležiće se projekat Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920, pod nazivom "Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata". Realizacijom ovog projekta Savez potomaka ratnika Srbije 1912-1920. čuva od zaborava tzv. običnog srpskog vojnika i odaje počast tom malom čoveku, kako bi se njegovo veliko žrtvovanje za pravdu, istinu, slobodu i čovečanstvo sačuvalo od zaborava i postalo kulturna baština. Projektom "Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata" sakupljaju se i čuvaju fotografije, ratni dnevnici, vojnička pisma, dopisne karte, spomenice i ostala istoriografska građa o učesnicima Prvog svetskog rata i predstavljaju jedinstvena svedočanstva o ratnim događajima i stradanjima srpskog vojnika u ratnim godinama.

II MOTIVI REDOVNIH IZDANJA POŠTANSKIH MARAKA I VREDNOSNICA

1. MIHAJLO PUPIN

Mihajlo Pupin (1854-1935) je srpski naučnik, fizičar, pronalazač, profesor na Univerzitetu Kolumbija, nosilac jugoslovenskog odlikovanja Beli orao Prvog reda, dobitnik Pulicerove nagrade za autobiografsko delo, kao i mnogih naučnih nagrada i priznanja. Pupin je bio član Srpske kraljevske akademije, član Američke akademije nauka i počasni doktor na 18 univerziteta.

2. RADOMIR PUTNIK

Radomir Putnik, srpski vojskovođa, vojvoda, načelnik Glavnog generalštaba Vojske Kraljevine Srbije u Prvom svetskom ratu, rođen je u Kragujevcu 1847. godine a umro je u Nici 1917. godine. U prvom svetskom ratu je organizovao odbrambeni plan srpske vojske koja je u Cerskoj bitci nanela prvi poraz Centralnim silama. Posle pobede u Kolubarskoj bitci, vojvoda Radomir Putnik je bio nadaleko poznat, po taktici i ratnoj veštini.

3. ŽIVOJIN MIŠIĆ

Živojin Mišić je bio srpski i jugoslovenski vojvoda. Rođen je 1855. godine u Struganiku, a umro je 1921. godine u Beogradu. Učestvovao je u svim srpskim ratovima od 1876. do 1918. godine. Komandovao je srpskom Prvom armijom u Kolubarskoj bitci, a prilikom proboja Solunskog fronta bio je načelnik Vrhovne komande.

4. MILUNKA SAVIĆ GLIGOROVIĆ

Milunka Savić Gligorović je bila srpska heroina Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, dobrovoljac, narednik u najelitnijem Drugom puku srpske vojske "Knjaz Mihajlo" i žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja. Rođena je 1890. godine u Koprivnici, a umrla je 1973. godine u Beogradu. Zbog neizmerne hrabrosti Francuzi su je prozvali "srpska Jovanka Orleanka". Ona je jedina žena u svetu koja je odlikovana francuskim ordenom Ratni krst sa zlatnom palmom, a dobila je i dva francuska ordena Legije časti, medalju "Miloš Obilić" i Karađorđevu zvezdu sa mačevima.

5. NADEŽDA PETROVIĆ

Nadežda Petrović je poznata srpska slikarka, rođena u Čačku 1873. godine, a umrla u Valjevu 1915. godine. Bila je dobrovoljac - bolničarka u Prvom svetskom ratu i Prvom balkanskom ratu i jedna od osnivača "Kola srpskih sestara", umetničkog društva "Lada" i prve jugoslovenske kolonije (Sićevo i Pirot, 1905. godine). U njenu čast u Čačku se od 1960. godine, održava slikarsko bijenale pod nazivom "Memorijal Nadežde Petrović".