PRAVILNIK

O NAČINU OSTVARIVANJA PRAVA NA PODRŠKU MLADIM TALENTIMA SA TERITORIJE GRADA LESKOVCA

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 7/2017 i 18/2018)

 

OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom bliže se uređuju način, merila i kriterijumi za podršku mladim talentima sa teritorije grada Leskovca. Sredstva za ovu namenu i njihov obim planiraju se u u budžetu Grada Leskovca.

Član 2

Pravo na finansijsku podršku imaju mladi talenti do 30 godina života, na osnovu podnetog zahteva na prijavnom obrascu, ukoliko ispunjavaju opšte i posebne uslove.

OPŠTI USLOVI

Član 3

Pravo na finansijsku podršku imaju mladi talenti koji ispunjavaju sledeće opšte uslove:

1. da su državljani Republike Srbije, i

2. da imaju prebivalište na području grada Leskovca

POSEBNI USLOVI

Član 4

A. Olimpijade, međunarodna i republička takmičenja

Pravo na finansijsku podršku imaju mladi talenti koji su ostvarili jedan od navedenih uslova:

1. Da su u tekućoj školskoj godini, za koju se dodeljuje finansijska podrška, na olimpijadama osvojili: prvu, drugu ili treću nagradu,

2. Da su u tekućoj školskoj godini, za koju se dodeljuje finansijska podrška, na međunarodnim takmičenjima osvojili: prvu, drugu ili treću nagradu,

3. Da su u tekućoj školskoj godini, za koju se dodeljuje finansijska podrška, za takmičenja na republičkom nivou osvojili: prvu, drugu ili treću nagradu.

Za stavke 1 - 3 uslov konkurisanja je da je ova takmičenja Ministarstvo prosvete i nauke utvrdilo kalendarom takmičenja (samo za individualne učesnike takmičenja) kao i sa diplome i nagrade osvojene na takmičenjima odgovaraju nastavnim predmetima škole.

B. Oblast sporta

Pravo na finansijsku podršku imaju mladi talenti koji su ostvarili jedan od navedenih uslova iz oblasti fizičke kulture i olimpijskog sporta:

1. Da su na međunarodnim takmičenjima osvojili: prvu, drugu ili treću nagradu u pojedinačnoj ili ekipnoj konkurenciji,

2. Da su na državnim prvenstvima priznatim od matičnih saveza osvojili prvu, drugu ili treću nagradu u pojedinačnoj ili ekipnoj konkurenciji,

3. Da su ostvarili reprezentativni status u nacionalnim selekcijama.

V. Oblast kulture i umetnosti

Pravo na finansijsku podršku imaju mladi talenti koji su ostvarili jedan od navedenih uslova iz oblasti kulture i umetnosti:

1. Da su u tekućoj školskoj godini, za koju se dodeljuje finansijska podrška, za takmičenja na republičkom nivou osvojili: laureat; prvo, drugo ili treće mesto, nagradu.

2. Da su u tekućoj školskoj godini, za koju se dodeljuje finansijska podrška, pojedinačno ili grupno osvojili prvu, drugu ili treću nagradu na takmičenjima međunarodnog ili državnog značaja u oblasti u kojoj stvaraju.

G. Visoko školsko obrazovanje

Pravo na nagradu, imaju studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, koji su upisani prvi put u tekućoj školskoj godini na studije prvog, drugog ili trećeg stepena, čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije, koji nisu gubili nijednu godinu tokom studija, koji su prema nastavnom programu visokoškolske ustanove na kojoj studiraju postigli prosečnu ocenu najmanje 9,00.

Na konkurs se mogu prijaviti studenti od II do V (i VI) godine osnovnih studija, studenti drugog stepena studija i studenti trećeg stepena studija koji nisu u radnom odnosu, koji su odmah po završetku osnovnih studija nastavili studije drugog stepena (master) i trećeg stepena (doktorske).

Studente koji se školuju u inostranstvu od II godine studija, koji su dobitnici Republičke stipendije i koji imaju najmanju prosečnu ocenu tokom prethodnih godina studija 9,00 grad će jednokratno podržati, pod uslovom da ispunjavaju opšte uslove.

D. Ekskurzija za učenike završnih razreda srednjih škola

Pravo na nagradnu ekskurziju ostvaruju učenici završnih razreda srednjih škola koji su svoje pravo stekli odličnim uspehom i primernim vladanjem, sa prosekom 5,00 (pet) za uspeh postignut u toku školovanja u srednjim školama, a na osnovu zvaničnog izveštaja o postignutom uspehu učenika srednjih škola, koji srednje škole dostavljaju Kancelariji za mlade. Uslov je da ispunjavaju opšte uslove ovog Pravilnika.

E. Istraživačka stanica Petnica

Pravo na finansijsku podršku imaju učenici srednjih škola koji su pohađali seminare u istraživačkoj stanici Petnica na zimskom i letnjem seminaru. Učenici koji konkurišu moraju da imaju potvrdu iz istraživačke stanice Petnica o učestvovanju na zimskom i letnjem seminaru.

PODNOŠENJE PRIJAVA

Član 5

Prijava mora biti podneta na prijavnom obrascu, koju mladi talenti mogu preuzeti sa internet stranice Grada Leskovca i Kancelarije za mlade grada Leskovca ili lično u Kancelariji za mlade.

Mladi talenti dužni su da prilože:

- popunjeni obrazac prijave,

- dokaz o ispunjavanju opštih i posebnih uslova iz član 3. i člana 4. (fotokopiju lične karte (za decu lična karta roditelja), kopija uverenja o državljanstvu, dokument o osvojenoj nagradi),

- za studente - popunjeno i overeno Uverenje visokoškolske ustanove (Uverenje visokoškolske ustanove, model uverenja se nalazi na sajtu Kancelarije za mlade grada Leskovca www.kzm.gradleskovac.org).

- motivaciono pismo (200-250 reči).

Nepotpune prijave se neće razmatrati.

Prijave sa traženom dokumentacijom dostaviti preko pisarnice Gradske uprave grada Leskovca, ulica Trg revolucije 45, 16000 Leskovac, ili poštom na istu adresu sa naznakom - PODRŠKA ZA TALENTE - ne otvarati.

Pravo na podršku talentima kandidat može ostvariti samo jednom u toku kalendarske godine.

Pravo na podršku talentima kandidat može ostvariti samo po jednom osnovu.

Finansijska podrška se isplaćuje odjednom na račun podnosioca zahteva kome je podrška odobrena. Odluka se objavljuje na zvaničnoj internet strani grada Leskovca, oglasnoj tabli grada Leskovca, oglasnoj tabli Kancelarije za mlade, internet strani Kancelarije za mlade grada Leskovca ili u lokalnim sredstvima javnog informisanja (na teritoriji grada Leskovca).

Kandidat može podneti pismeni prigovor na odluku u roku od osam dana od dana objavljivanja iste.

OBIM PODRŠKE

Član 6

Mladi talenti iz člana 4. tačka A, B, V koji ispunjavaju uslove u skladu sa ovim Pravilnikom imaju pravo na jednokratnu pomoć za laureat ili prvo mesto (prvu nagradu) u iznosu od 30.000. dinara, za drugo mesto (drugu nagradu) 20.000 dinara i treće mesto (treću nagradu) 10.000 dinara.

Mladi talenti iz člana 4. tačka G koji ispunjavaju uslove u skladu sa ovim Pravilnikom imaju pravo na jednokratnu podršku i to:

• 40.000 dinara za studente visokoškolske ustanove sa prosečnom ocenom 10 (deset) u toku studiranja, a koji su prema nastavnom planu i programu visokoškolske ustanove na kojoj studiraju položili sve ispite iz prethodnih godina studija, i položili sve ispite do 30. septembra školske godine;

• 35.000 dinara za studente visokoškolske ustanove sa prosečnom ocenom od 9,50 do 9,99 u toku studiranja, a koji su prema nastavnom planu i programu visokoškolske ustanove na kojoj studiraju položili sve ispite iz prethodnih godina studija, i položili sve ispite do 30. septembra školske godine;

• 30.000 dinara za studente visokoškolske ustanove sa najmanjom prosečnom ocenom 9,00 i više u toku studiranja.

Mladi talenti iz člana 4. tačka D koji ispunjavaju uslove u skladu sa ovim Pravilnikom imaju pravo na nagradnu ekskurziju u organizaciji grada Leskovca - Kancelarije za mlade grada.

Mladi talenti iz člana 4.tačka E koji ispunjavaju uslove u skladu sa ovim Pravilnikom imaju pravo na nagradu u iznosu od:

• 15.000,00 dinara za talente koji su učestvovali na zimskom seminaru,

• 30.000,00 dinara za talente koji su učestvovali na zimskim i letnjem seminaru. Isplata će se vršiti za ostvareno pravo korisnika po zahtevima.

SPROVOĐENJE PODRŠKE

Član 7

O sprovođenju ovog Pravilnika staraće se Gradska uprava grada Leskovca, Odeljenje za društvene delatnosti i lokalni razvoj - Kancelarija za mlade grada Leskovca na osnovu Odluke koju donese Komisija za podršku mladim talentima sa teritorije grada Leskovca, a saglasnost na Odluku Komisije za podršku mladim talentima sa teritorije grada Leskovca daje Gradsko veće Grada Leskovca.

RASPISIVANJE KONKURSA

Član 8

Pravo na podršku mladi talenti ostvaruju konkurisanjem na Javnom konkursu koji raspisuje Komisija za podršku mladim talentima sa teritorije grada Leskovca početkom tekuće budžetske godine.

ODLUČIVANJE

Član 9

O dodeli podrške mladim talentima sa teritorije grada Leskovca po raspisanom konkursu odlučuje Komisija za podršku mladim talentima sa teritorije grada Leskovca.

Komisija radi u skladu sa Javnim konkursom i ovim Pravilnikom i svoje Odluke donosi rukovodeći se kriterijumima i merilima propisanim Javnim konkursom i ovim Pravilnikom. Komisija za podršku mladim talentima sa teritorije grada Leskovca odlučuje većinom glasova od ukupnog broja prisutnih. Kvorum za rad Komisije je prisustvo više od polovine članova. O radu Komisije sačinjava se zapisnik.

IMENOVANJE KOMISIJE

Član 10

Komisiju iz člana 9. čine predsednik i četiri člana, a obrazuje je Gradsko veće grada Leskovca.

Predlog za imenovanje članova komisije daje nadležni organ uprave, koji tom prilikom uzima u obzir profesionalnu delatnost i postignute rezultate imenovanih lica.

OBJAVLJIVANJE REZULTATA

Član 11

Rezultati konkursa objavljuju se na zvaničnoj internet strani grada Leskovca, oglasnoj tabli grada Leskovca, internet strani Kancelarije za mlade grada Leskovca ili u lokalnim sredstvima javnog informisanja (na teritoriji grada Leskovca).

STUPANJE NA SNAGU

Član 12

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Leskovca".