ODLUKA

O NAČINU I KRITERIJUMIMA RASPOREĐIVANJA I RASPOREĐIVANJU BUDŽETSKIH SREDSTAVA GRADA NOVOG PAZARA NACIONALNIM SAVJETIMA NACIONALNIH MANJINA

("Sl. list grada Novog Pazara", br. 5/2018)

Član 1

Sredstva u iznosu od 12.000.000,00 dinara obezbijeđena u budžetu grada Novog Pazara za finansiranje delatnosti nacionalnih saveta nacionalnih manjina / nacionalnih vijeća nacionalnih manjina raspoređuju se nacionalnim savjetima / nacionalnim vijećima koja:

1) imaju sedište na teritoriji Grada Novog Pazara;

2) predstavljaju nacionalne manjine koje u stanovništvu grada Novog Pazara dostižu najmanje 10% od ukupnog stanovništva, po posljednjim objavljenim podacima republičkog organa za poslove statistike o popisu stanovništva;

3) predstavljaju nacionalne manjine čiji je jezik u službenoj upotrebi na teritoriji jedinice lokalne samouprave.

Član 2

Sredstva iz člana 1. ove Odluke koriste se za finansiranje redovne djelatnosti, razvojne djelatnosti i stalnih troškova nacionalnih savjeta / nacionalnih vijeća, u skladu sa zakonom.

Član 3

Sredstva iz člana 1. raspoređuju se tako da se 50% ukupih sredstava raspoređuje prema broju pripadnika nacionalne manjine, po popisu stanovništva, koju nacionalni savjet predstavlja na teritoriji Grada Novog Pazara.

Ostatak od 50% raspoređuje se za oblast kulture, obrazovanja, obavještavanja i službene upotrebe jezika i pisma, u kojima se ostvaruje pravo na samoupravu i to:

Oblast kulture 15%, oblast obrazovanja 20%, oblast informisanja 10%, oblast službene upotrebe jezika i pisma 5%.

Sredstva iz člana 1. a na osnovu kriterijuma iz stava 1. 2. i 3. ovog člana, raspoređuju se u sljedećim iznosima:

a) po osnovu broja pripadnika nacionalne manjine 50% - 6.000.000,00 dinara

b) za oblast kulture 15% - 1.800.000,00 dinara

c) za oblast obrazovanja 20% - 2.400.000,00 dinara

d) za oblast informisanja 10% - 1.200.000, 00 dinara

e) za oblast službene upotrebe jezika i pisma 5% - 600.000,00 dinara

Član 5

Sredstva iz člana 1. ove Odluke doznačiće se Nacionalnom savjetu bošnjačke nacionalne manjine / Bošnjačkom nacionalnom vijeću, jer isto ispunjava uslove iz tačke 1), 2) i 3) člana 1. ove Odluke i predstavlja jedinu nacionalnu manjinu na teritoriji grada Novog Pazara.

Član 6

Gradonačelnik grada Novog Pazara i zakonski zastupnik Nacionalnog savjeta bošnjačke nacionalne manjine / Bošnjačkog nacionalnog vijeća, zaključiće ugovor kojim će se bliže urediti pitanja od značaja za realizaciju ove Odluke.

Član 7

Nacionalni savjet bošnjačke nacionalne manjine, dužan je da dodijeljena sredstva koristi namjenski. Nacionalni savjet bošnjačke nacionalne manjine u obavezi je da po isteku kalendarske godine podnese izvještaj o korišćenju dodijeljenih sredstava.

Član 8

Ovu Odluku objaviti u "Službenom listu Grada Novog Pazara".