SPORAZUM
O POPUSTIMA NA TARIFU NAKNADA KOJE SOKOJ NAPLAĆUJE PO OSNOVU JAVNOG SAOPŠTAVANJA MUZIČKIH DELA PUTEM BIOSKOPSKIH PROJEKCIJA

("Sl. glasnik RS", br. 68/2018)

I

1. Sokoj i PKS konstatuju da je, na osnovu Rešenja Zavoda za intelektualnu svojinu broj 2017/21452 od 17. avgusta 2017. godine, Upravni odbor Sokoja doneo Tarifu naknada koje Sokoj naplaćuje po osnovu javnog saopštavanja muzičkih dela putem bioskopskih projekcija (u daljem tekstu: Tarifa), koja je objavljena u "Službenom glasniku RS", broj 79/17 i stupila na snagu 2. septembra 2017. godine.

2. Sokoj i PKS konstatuju da je Privredna komora Srbije reprezentativno udruženje korisnika u kategoriji prikazivača bioskopskih projekcija, u smislu odredbe člana 174. stav 1. Zakona o autorskom i srodnim pravima, s obzirom da su svi prikazivači u Republici Srbiji članovi Sekcije prikazivača pri Grupaciji Kinematografije Udruženja za kreativnu industriju Privredne komore Srbije.

3. Sokoj i PKS ovim Sporazumom, u nameri da se olakša poslovanje prikazivača u prelaznom periodu, utvrđuju popuste na iznose naknada određenih Tarifom u periodu od 1. januara 2018. godine do 31. decembra 2020. godine i okolnosti odnosno uslove pod kojima se popusti mogu ostvarivati. 

II

Sokoj i PKS konstatuju da repertoar Sokoja čine muzička dela domaćih i inostranih autora i nosilaca autorskih muzičkih prava čija prava Sokoj ostvaruje na osnovu ugovora sa autorima i nosiocima prava, na osnovu Zakona o autorskom i srodnim pravima i na osnovu ugovora sa odgovarajućim inostranim organizacijama.

Sokoj i PKS konstatuju da su Tarifom utvrđeni uslovi i iznosi naknada za korišćenje repertoara Sokoja, kao i najniži iznos naknade (minimalna naknada) za korišćenje repertoara.

III

Sokoj i PKS su se saglasili da se najniži iznos naknade (minimalna naknada), po održanoj projekciji za korišćenje repertoara, umesto po svakoj projekciji audio-vizuelnog dela, kako je to utvrđeno Tarifom, obračunava po objektu (bioskopskoj sali), bez obzira na broj projekcija određenog (istog) filma u toku istog dana. Ukoliko se u istom objektu (bioskopskoj sali) u toku istog dana vrši projekcija dva ili više različitih audio-vizuelnih dela, za svako audio vizuelno delo će biti izvršen poseban obračun.

IV

Sokoj i PKS ovim sporazumom utvrđuju sledeće popuste na naknade utvrđene Tarifom:

- 50% za 2018. godinu (za korišćenje repertoara u 2018. godini);

- 40% za 2019. godinu;

- 30% za 2020. godinu.

Sokoj i PKS ovim sporazumom utvrđuju i popust u visini od 50% na najniži iznos naknade (minimalna naknada), usaglašene članom 3. ovog sporazuma, za period utvrđen ovim sporazumom.

Sokoj i PKS ovim sporazumom utvrđuju da se najniži iznos naknade (minimalna naknada) neće obračunavati za period do 30. septembra 2018. godine, odnosno obračunavaće se počev od 1. oktobra 2018. godine i nadalje.

Navedeni popusti obračunavaće se korisniku repertoara koji:

- pribavi dozvolu za korišćenje repertoara, odnosno ima zaključen ugovor sa Sokojem;

- koji do 30. septembra 2018. godine dostavi sve relevantne podatke za obračun naknade za period 1. januara 2018. - 30. septembra 2018. godine;

- dostavlja Sokoju sve relevantne podatke za obračun naknade predviđene Tarifom za vreme trajanja Sporazuma;

- plati autorsku naknadu na osnovu računa Sokoja do naznačenog roka za plaćanje.

Sokoj se obavezuje da će na zahtev korisnika repertoara koji ispunjava uslove popusta utvrđene ovim sporazumom, a koji do 30. septembra 2018. godine, dostave sve relevantne podatke za obračun naknade za period 1. januara 2018. - 30. septembra 2018. godine, pored popusta predviđenih ovim sporazumom omogućiti i plaćanje naknade u najviše 6 mesečnih rata za period 1. januar 2018. - 30. septembar 2018. godine, uz obavezu redovnog plaćanja tekućih obaveza.

IV

Ovaj sporazum stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjivaće se na obračune naknada utvrđenih Tarifom za period od 1. januara 2018. do 31. decembra 2020. godine.

V

Ovaj sporazum je potpisan u 6 (šest) istovetnih primeraka, po 2 (dva) za svakog saugovarača, 1 (jedan) za "Službeni glasnik Republike Srbije" i 1 (jedan) za Zavod za intelektualnu svojinu.