ODLUKA
O ODREĐIVANJU ODGOVORNIH LICA I TELA U SISTEMU UPRAVLJANJA PROGRAMIMA PRETPRISTUPNE POMOĆI EVROPSKE UNIJE ZA PERIOD 2007-2013. GODINE

("Sl. glasnik RS", br. 101/2017 i 68/2018)

1. Ovom odlukom određuju se odgovorna lica i tela u sistemu upravljanja programima pretpristupne pomoći Evropske unije za period 2007-2013. godine: nacionalni službenik za akreditaciju, nacionalni IPA koordinator, Tehnički sekretarijat nacionalnog IPA koordinatora, nacionalni službenik za odobravanje, Nacionalni fond, odgovorna lica i tela za poslove operativne strukture za upravljanje programima pretpristupne pomoći Evropske unije u okviru IPA komponente I - Pomoć u tranziciji i izgradnja institucija i komponente IIb - Prekogranične saradnje sa državama korisnicama IPA, odgovorna lica i tela za prvostepenu kontrolu i sprovođenje programa pretpristupne pomoći u okviru IPA komponente IIa - Prekogranična i transnacionalna saradnja sa državama članicama.

2. Za nacionalnog službenika za akreditaciju, određuje se ministar finansija - Siniša Mali.

3. Za nacionalnog IPA koordinatora, određuje se ministar za evropske integracije - Jadranka Joksimović.

4. Određuje se Ministarstvo za evropske integracije - Sektor za planiranje, programiranje, praćenje i izveštavanje o sredstvima Evropske unije i razvojnoj pomoći za Tehnički sekretarijat nacionalnog IPA koordinatora.

5. Za nacionalnog službenika za odobravanje, određuje se državni sekretar u Ministarstvu finansija - Slavica Savičić.

Rukovodilac Sektora za upravljanje sredstvima Evropske unije u okviru Ministarstva finansija zamenjuje nacionalnog službenika za odobravanje u njegovom odsustvu.

6. Određuje se Ministarstvo finansija - Sektor za upravljanje sredstvima Evropske unije za Nacionalni fond.

7. Za službenika za odobravanje programa u okviru IPA komponente I - Pomoć u tranziciji i izgradnja institucija i komponente IIb - Prekogranična saradnja sa državama korisnicama IPA, i za odgovorno lice za poslove Tela za ugovaranje u operativnoj strukturi za upravljanje programima pretpristupne pomoći Evropske unije u okviru IPA komponente I - Pomoć u tranziciji i izgradnja institucija i komponente IIb - Prekogranična saradnja sa državama korisnicama IPA, kao i Tela za prvostepenu kontrolu u okviru IPA komponente IIa - Prekogranična i transnacionalna saradnja sa državama članicama, određuje se pomoćnik ministra finansija u Sektoru za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije - Marko Jovanović, vršilac dužnosti.

8. Određuje se Ministarstvo finansija - Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije za Telo za ugovaranje u operativnoj strukturi za upravljanje programima pretpristupne pomoći Evropske unije u okviru IPA komponente I - Pomoć u tranziciji i izgradnja institucija i komponente IIb - Prekogranična saradnje sa državama korisnicama IPA.

9. Određuje se Ministarstvo za evropske integracije - Sektor za programe prekogranične i transnacionalne saradnje i saradnju sa organima i organizacijama na lokalnom i regionalnom nivou radi efikasnijeg korišćenja fondova, za Nacionalno telo za sprovođenje programa pretpristupne pomoći u okviru IPA komponente IIa - Prekogranična i transnacionalna saradnja sa državama članicama.

Određuje se Ministarstvo za evropske integracije - Grupa za podršku rukovodiocu Operativne strukture u okviru Sektora za programe prekogranične i transnacionalne saradnje i saradnju sa organima i organizacijama na lokalnom i regionalnom nivou radi efikasnijeg korišćenja fondova, za jedinicu zaduženu za podršku odgovornom licu za poslove Operativne strukture za sprovođenje programa pretpristupne pomoći u okviru IPA komponente IIb - Prekogranična i transnacionalna saradnja sa državama koje nisu članice Evropske unije.

Određuje se Ministarstvo za evropske integracije - Grupa za podršku rukovodiocu Nacionalnog tela u okviru Sektora za programe prekogranične i transnacionalne saradnje i saradnju sa organima i organizacijama na lokalnom i regionalnom nivou radi efikasnijeg korišćenja fondova za jedinicu zaduženu za podršku odgovornom licu za poslove Nacionalnog tela za sprovođenje programa pretpristupne pomoći u okviru IPA komponente IIa - Prekogranična i transnacionalna saradnja sa državama članicama Evropske unije.

Za odgovorno lice za poslove Nacionalnog tela za sprovođenje programa pretpristupne pomoći u okviru IPA komponente IIa - Prekogranična i transnacionalna saradnja sa državama članicama, određuje se pomoćnik ministra za evropske integracije u Ministarstvu za evropske integracije - Mihajilo Dašić, vršilac dužnosti.

10. Određuje se Ministarstvo finansija - Odeljenje za sprovođenje prvostepene kontrole projekata finansiranih iz IPA komponente Prekogranična i transnacionalna saradnja u okviru Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije, za Telo za prvostepenu kontrolu u okviru IPA komponente IIa - Prekogranična i transnacionalna saradnja sa državama članicama.

11. Za odgovorno lice za poslove operativne strukture za upravljanje programima pretpristupne pomoći u okviru IPA komponente IIb - Prekogranična saradnje sa državama korisnicama IPA, određuje se pomoćnik ministra za evropske integracije za Sektor za programe prekogranične i transnacionalne saradnje i saradnju sa organima i organizacijama na lokalnom i regionalnom nivou radi efikasnijeg korišćenja fondova - Mihajilo Dašić, vršilac dužnosti.

12. Određuje se Ministarstvo za evropske integracije - Odsek za podršku rukovodiocu Operativne strukture i Nacionalnog tela u okviru Sektora za programe prekogranične i transnacionalne saradnje i saradnju sa organima i organizacijama na lokalnom i regionalnom nivou radi efikasnijeg korišćenja fondova, za obavljanje stručnih i administrativno-tehničkih poslova za odgovorno lice za poslove operativne strukture za upravljanje programima pretpristupne pomoći u okviru IPA komponente IIb - Prekogranična saradnje sa državama korisnicama IPA.

13. Određuje se Ministarstvo za evropske integracije - Odeljenje za planiranje, uspostavljanje i nadzor nad sistemom upravljanja programa prekogranične i transnacionalne saradnje i koordinaciju makroregionalnih strategija Evropske unije u okviru Sektora za programe prekogranične i transnacionalne saradnje i saradnju sa organima i organizacijama na lokalnom i regionalnom nivou radi efikasnijeg korišćenja fondova, za Telo za programe prekogranične saradnje.

14. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o određivanju odgovornih lica i tela u sistemu upravljanja programima pretpristupne pomoći Evropske unije za period 2007-2013. godine ("Službeni glasnik RS", broj 76/17).

15. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".