GODIŠNJI PROGRAM
ZAŠTITE, UREĐENJA I KORIŠĆENJA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA GRADA KIKINDE ZA 2018. GODINU

("Sl. list grada Kikinde", br. 24/2018)

Godišnjim programom zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta grada Kikinde za 2018. godinu (U daljem tekstu: Program) daje se analiza stanja sa predlogom mera za podizanje nivoa uređenosti i zaštite poljoprivrednog zemljišta, pregled površina poljoprivrednog zemljišta po klasama, kulturama i oblicima svojine, utvrđuje Program radova na zaštiti i uređenju poljoprivrednog zemljišta i Plan korišćenja poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srbije.

Program se sastoji iz dva dela, i to:

• Opšti deo

• Podaci o poljoprivrednom zemljištu u svojini Republike Srbije i Plan korišćenja poljoprivrednog državnog zemljišta

I OPŠTI DEO

Grad Kikinda se nalazi u severoistočnom delu Autonomne pokrajine Vojvodine i zauzima površinu od 783 km2, i zahvata teritoriju severozapadnog Banata, što čini 3,66 % ukupne teritorije Vojvodine. Prema rezultatima popisa iz 2011. godine u Kikindi i naseljenim mestima živi 59.329 stanovnika.

Teritoriju grada Kikinde čini deset katastarskih opština, i to:

1. Katastarska opština Banatsko Veliko Selo

2. Katastarska opština Banatska Topola

3. Katastarska opština Bašaid

4. Katastarska opština Iđoš

5. Katastarska opština Kikinda

6. Katastarska opština Mokrin

7. Katastarska opština Nakovo

8. Katastarska opština Novi Kozarci

9. Katastarska opština Rusko Selo

10. Katastarska opština Sajan

Na teritoriji grada Kikinde poljoprivredno zemljište zauzima površinu od 71086,5015 hektara, od čega je 64820,4492 ha obradivo, dok je pod neobradivim površinama (pašnjaci, trstici i močvare) 6266,0523 ha.

Teritorija grada Kikinde poseduje 14950,7757 ha državnog poljoprivrednog zemljišta, od čega je obradivo 10755,2302 ha.

Površina zauzeta važećim ugovorima o zakupu je 308,4798 ha, dok je površina zauzeta važećim ugovorima o korišćenju bez naknade 43,6432 ha. Površina od 2145,4718 ha poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini nije obuhvaćena zakupom ili davanjem na korišćenje bez naknade (tabela: izuzete parcele), s obzirom da ove površine predstavljaju: zemljište pod objektom ili delom objekta, korisnik fizičko ili pravno lice; zemljište uz objekat, korisnik fizičko lice ili pravno lice; fabričke komplekse ili površinske kopove rudnika (iskop gline); javne parkove, dečija igrališta, groblja, hipodrom ili deponiju smeća; kanale, nasipe, bare, ribnjake, veštačka jezera, kupališta ili jaruge; zaštićeno arheološko nalazište; regionalne, nekategorisane ili prilazne puteve (zemljište pod zgradom); veštački stvoreno neplodno zemljište; građevinske parcele izvan građevinskog područja; samoniklo višegodišnje rastinje ili šume kao i zemljište obuhvaćeno restitucijom, konverzijom ili eksproprijacijom.

Programom za 2018. godinu za izdavanje (zakup, pravo prečeg - infrastruktura, pravo prečeg- stočari, pravo korišćenja bez naknade i pravo prvenstva zakupa) je predviđeno 12726,2625 ha poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

Na osnovu podnetih zahteva i validne dokumentacije, vlasnicima infrastrukture opredeljeno je 509,1735 ha, stočarima 4668,6383 ha, za besplatno korišćenje 55,5645 ha i po pravu prvenstva zakupa 2544,9125 ha. Za zakup (licitaciju) je preostalo 4947,9737 ha.

Na teritoriji Kikinde i naseljenih mesta ima 23 tipa, podtipa i varijateta zemljišta, blizu 1/3 ukupnog broja koji su registrovani u Vojvodini. Osnovni zastupljeni tipovi zemljišta su: černozem, crnica, slatinasto zemljište, aluvijalno zemljište, močvarno zemljište, trstici i sl.

1. Analiza stanja uređenosti poljoprivrednog zemljišta

Komasacija poljoprivrednog zemljišta izvršena u svih deset katastarskih opština.

Na teritoriji grada Kikinde izgrađena je kanalska mreža u dužini od 1.133 kilometra, čija je protočnost smanjena za 30-70 %. Zadovoljavajuću funkciju, posebno u pogledu odvodnjavanja, ima oko 50 % kanalske mreže.

Pojačano je tekuće održavanje nekategorisanih atarskih puteva i lenija na području svih deset katastarskih opština.

2. Zaštita poljoprivrednog zemljišta

Stanje zaštite poljoprivrednog zemljišta je uglavnom zadovoljavajuće. Poljoprivredno zemljište učestvuje sa 90,03 % u ukupnoj površini. U strukturi poljoprivrednog zemljišta 92% su obradive površine, a od njih čak 97,1% pripada oranicama i baštama.

U okviru poljoprivrede ratarstvo predstavlja njenu najvažniju granu, najviše se gaje žitarice (kukuruz, pšenica i ječam), industrijsko bilje (suncokret i šećerna repa) i razne povrtarske kulture.

Kikinda je jedan od prvih gradova, koji je uradio ispitivanje plodnosti celokupnog državnog zemljišta koje se izdaje u zakup.

Odlukom o zaštiti poljoprivrednih imanja na teritoriji opštine Kikinde ("Sl. list opštine Kikinde", br. 2/08, 7/10-dr.odluka, 22/12, 4/13, 7/14 i 6/17) propisane su mere zaštite od poljske štete.

U cilju podizanja stepena zaštite poljoprivrednog zemljišta posebnu pažnju obratiti na:

- zagađivanje zemljišta i vode za navodnjavanje opasnim i štetnim materijama (sprečiti nekontrolisanu i nestručnu upotrebu sredstava za zaštitu bilja i uništavanje korova, i obezbediti organizovano i neškodljivo odlaganje i uklanjanje ambalaže opasnih i štetnih materija);

- ugroženost poljoprivrednog zemljišta eolskom erozijom.

Prema podacima katastra nepokretnosti na teritoriji grada Kikinde šume i šumsko zemljište zauzimaju površinu od 904,9043 hektara, što predstavlja 1,16 % ukupne površine, po čemu opština Kikinda spada u najobešumljenije katastarske opštine u Vojvodini.

3. Uređenje poljoprivrednog zemljišta

Jedinstvena evidencija katastra nepokretnosti ustrojena je u svih deset katastarskih opština. Prosečna veličina poseda je 3,0353 ha, dok je prosečna veličina parcele 0,9557 hektara.

Republički geodetski zavod je izvršio podelu poljoprivrednog zemljišta na teritoriji opštine Kikinda prema klasama i kulturama, te je najviše poljoprivrednog zemljišta II klase - 22.889,3495 ha i III klase - 21.430,4252 ha.

U tabeli 1. dati su podaci o strukturi korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Kikinde gde se jasno može uočiti apsolutna dominacija u proizvodnji ratarskih kultura.

Tabela 1.: Prikaz strukture korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Kikinde

Opština

Polj. površina (ha)

Oranice i bašte

Voćnjaci

Vinogradi

Livade i pašnjaci

Ukupno

žito

Ind. bilje

Povrtno bilje

Krmno bilje

Kikinda

73.627

60.076

39.157

15.558

143

2.898

283

51

4.338

Izvor: RZS

Tabela 2. Stanje poljoprivrede u naseljenim mestima grada Kikinde

POKAZATELJI RAZVOJA POLJOPRIVREDE

 

Stanje resursa

 

Ukupan broj poljoprivrednih gazdinstava

4.910

Korišćeno poljoprivredno zemljište - KPZ (ha)

64.876

Učešće KPZ u ukupnoj površini JLS (%)

 

Oranice i bašte
Voćnjaci
Vinogradi
livade i pašnjaci (ha,%)

60.076 (92,6%)
261 (0,4%)
51 (0,08%)
4.338 (6,7%)

Proizvodnja poljoprivrednih proizvoda

 

• biljna proizvodnja (t)

79.632

• stočarska proizvodnja

7.480 grla
20.056.000
litara mleka

Izvor: RZS (2016.g)

II PODACI O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU U SVOJINI REPUBLIKE SRBIJE I PLAN KORIŠĆENJA POLJOPRIVREDNOG DRŽAVNOG ZEMLJIŠTA (tabelarni prikaz- u Prilogu)

Godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta grada Kikinde za 2018. godinu izrađen je prema aplikaciji za izradu godišnjeg programa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U Prilogu tabelarni prikaz:

Tabela 1. Pregled površina poljoprivrednog zemljišta po katastarskim opštinama i kulturama,

Tabela 2. Pregled površina poljoprivrednog zemljišta po oblicima svojine po katastarskim opštinama,

Tabela 3. Površine poljoprivrednog zemljišta po klasama i kulturama,

Tabela 4. Pregled površina na kojima je izvršeno odvodnjavanje, navodnjavanje i poboljšanje kvaliteta poljoprivrednog zemljišta i melioracija livada i pašnjaka,

Plan prihoda. Plan prihoda sopstvenog učešća

Namene ulaganja. Program utvrđivanja radova na zaštiti, uređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta

Važeći ugovori - zakup. Izveštaj o ugovorima o zakupu poljoprivrednog državnog zemljišta

Važeći ugovori - korišćenje. Izveštaj o važećim ugovorima o korišćenju bez naknade poljoprivrednog državnog zemljišta

Planirano korišćenje. Predloženi brojevi javnog nadmetanja za korišćenje bez plaćanja naknade

Planirano PPZ infrastruktura. Predloženi brojevi javnog nadmetanja po pravu prečeg - infrastruktura

Planirano PPZ stočari. Predloženi brojevi javnog nadmetanja po pravu prečeg - stočari

JN tabela. Pregled grupisanih javnih nadmetanja

Zbirna tabela. Zbirna tabela

Veličina JN: Veličine javnih nadmetanja

Izuzete parcele. Katastarske parcele u državnoj svojini koje nisu obuhvaćene važećim ili planiranim zakupom ili davanjem na korišćenje bez naknade

Ovaj Program objaviti u "Službenom listu grada Kikinde".

(Kompletan Program - Tekstualni i Tabelarni deo, objavljen je na zvaničnom sajtu grada Kikinde).