ODLUKA
O OBEZBEĐIVANJU JAVNOG OSVETLJENJA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 22/2018)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se uslovi i način obavljanja komunalne delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja kao i druga pitanja od značaja za obavljanje ove delatnosti na teritoriji grada Kragujevca.

Član 2

Pod javnim osvetljenjem podrazumeva se sistem objekata i instalacija za osvetljavanje površina javne namene.

Obezbeđivanje javnog osvetljenja obuhvata održavanje, adaptaciju i unapređenje objekata i instalacija javnog osvetljenja, kojima se osvetljavaju saobraćajne i druge površine javne namene i dekorativno osvetljenje povodom novogodišnjih i božićnih praznika.

Član 3

Sredstva za obavljanje komunalne delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja obezbeđuju u budžetu grada Kragujevca, kao i drugim izvorima u skladu sa zakonom.

Član 4

Izgradnja i rekonstrukcija objekata i instalacija javnog osvetljenja vrši se po Programu koje donosi Gradsko veće, na predlog Gradske uprave nadležne za investicije.

Gradska uprava nadležna za poslove investicija dužna je da u roku od 15 dana od dana izdavanja odobrenja za upotrebu objekata i instalacija javnog osvetljenja preuzme i istovremeno preda ove objekte i instalacije na održavanje Gradskoj upravi za komunalne poslove.

Koordinator realizacije Programa iz stava 1. ovog odluke je energetski menadžer grada Kragujevca.

Održavanje instalacija javnog osvetljenja vrši se u skladu sa godišnjim Programom održavanja komunalne infrastrukture koji donosi Gradsko veće, na predlog Gradske uprave nadležne za komunalne poslove.

Član 5

Modernizacija, rekonstrukcija, održavanje sistema ili dela sistema javnog osvetljenja može se vršiti i realizacijom projekta javno-privatnog partnerstva.

II SNABDEVANJE ELEKTRIČNOM ENERGIJOM

Član 6

Pod snabdevanjem električnom energijom za javno osvetljenje podrazumeva se redovna isporuka električne energije u skladu sa zakonom koji reguliše oblast energetike.

Ugovor o isporuci električne energije za javno osvetljenje zaključuje Gradska uprava nadležna za komunalne poslove sa registrovanim snabdevačem električne energije na tržištu (u daljem tekstu: Snabdevač), po sprovedenom postupku javne nabavke, u skladu sa zakonom.

Član 7

Vreme uključivanja i isključivanja javnog osvetljenja vrši se putem daljinske komande prema rasporedu vremena paljenja i gašenja.

Vreme uključivanja i isključivanja može se menjati, na zahtev Gradske uprave nadležne za komunalne poslove.

Član 8

U slučaju nastupanja neplaniranih poremećaja ili prekida u isporuci električnom energijom, Snabdevač je dužan da obezbedi javno osvetljenje površina javne namene, po sledećim prioritetima:

1. javno osvetljenje glavnih saobraćajnica i objekata od posebnog značaja

2. javno osvetljenje trgova, ulica i trotoara i

3. javno osvetljenje drugih površina javne namene.

Snabdevač je dužan da o preduzetim merama za otklanjanje poremećaja ili prekida u napajanju električnom energijom iz stava 1. ovog člana, odmah obavesti Gradsku upravu nadležnu za komunalne poslove.

III ODRŽAVANJE JAVNOG OSVETLJENJA

Član 9

Pod održavanjem javnog osvetljenja podrazumevaju se radnje i aktivnosti kojima se obezbeđuje ispravno funkcionisanje sistema javnog osvetljenja.

Poslove održavanja elemenata javnog osveteljenja koji se nalaze u objektima koji su vlasništvo Elektroprivrede (EPS Distribucije) vrši vlasnik objekata (trafostanice-TS, montažne betonske trafostanice-MBTS, na rešetkastim stubovima trafostanice-STS, razvodne trafostanice-RTS i razvodni ormani-RO), prema Ugovoru koji zaključuje sa Gradskom upravom nadležnom za komunalne poslove.

Ugovorom iz stava 2. ovog člana, bliže se uređuje način vršenja usluge održavanja, prava i obaveze, rokovi plaćanja kao i druga pitanja od značaja za ispravno funkcionisanje javnog osvetljenja.

Održavanje svetiljki i instalacija javnog osvetljenja od trafostanica vrši se u skladu sa Ugovorom koji je zaključen po sprovedenom postupku javne nabavke sa pravnim licem ili preduzetnikom koji ispunjava uslove za obavljanje komunalne delatnosti obezbeđenje javnog osvetljenja u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima.

Održavanje svetiljki i instalacija javnog osvetljenja obuhvata redovnu zamenu sijalica, osigurača, prigušnica, upaljača, zaštitnih stakala i grla, svetiljki, održavanje nosećih elemenata, i radove na drugim uređajima i instalacija javnog osvetljenja koja je nezavisna od niskonaponske mreže distributera, popravku, montažu i demontažu ukrasnih elemenata za svečano ukrašavanje Grada povodom novogodišnjih i božićnih praznika.

Član 10.

Zabranjeno je neovlašćeno:

- uklanjanje i rušenje objekata i instalacija javnog osvetljenja;

- priključenje na objekte i instalacije javnog osvetljenja;

- postavljanje reklamnih panoa, pričvršćenje objekata i stvari i lepljenje plakata na objekte i instalacije javnog osvetljenja;

- prljanje i na drugi način oštećivanje objekata javnog osvetljenja.

IV NADZOR

Član 11

Nadzor nad obavljanjem komunalne delatnosti obezbeđenja javnog osvetljenja vrši Gradska uprava nadležna za komunalne poslove.

Poslove inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrši komunalni inspektor.

Na rešenje komunalnog inspektora može se izjaviti žalba Gradskom veću u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Žalba izjavljena na rešenje komunalnog inspektora ne zadržava njegovo izvršenje.

Član 12

Komunalni inspektor je ovlašćen da u vršenju poslova inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem odredaba ove Odluke, izdaje prekršajni nalog za prekršaje za koje je predviđena novčana kazna, u skladu sa odredbama ove Odluke i Zakona o prekršajima, kao i da preduzima druge mere u skladu sa ovlašćenjima propisanim Zakonom.

V KAZNENE ODREDBE

Član 13

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 100.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako se neovlašćeno priključi na objekte i instalacije javnog osvetljenja (član 10. stav 1. alineja 2.).

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 15.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz člana 10. stava 1. alineja 2. ovog člana i odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 25.000,00 dinara kazniće se preduzetnik ako učini prekršaj iz člana 10. stav 1. alineja 2. ovog člana.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 15.000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako učini prekršaj iz člana 10. stav 1. alineja 2. ovog člana.

Član 14

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1) postupi suprotno članu 8. stav 2. ove odluke;

2) uklanja, ruši, prlja ili na drugi način oštećuje objekte i instalacije javnog osvetljenja (član 10. stav 1. alineja 1. i 4. ove odluke);

3) Postavlja reklamne panoe, vrši pričvršćivanje objekata i stvari i lepljenje plakata na objekte i instalacije javnog osvetljenja (član 10. stav 1. alineja 3. ove odluke);

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana i odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 15.000,00 dinara kazniće se preduzetnik ako učini prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 8.000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako učini prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Član 15

Ova odluka stupa stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".