ODLUKA
O SADRŽINI, ROKOVIMA I NAČINU DOSTAVLJANJA PODATAKA O MEĐUBANKARSKIM NAKNADAMA

("Sl. glasnik RS", br. 69/2018)

1. Ovom odlukom bliže se propisuju sadržina, rokovi i način dostavljanja podataka koje su pružaoci platnih usluga dužni da dostavljaju Narodnoj banci Srbije radi praćenja primene ograničenja međubankarskih naknada u skladu sa Zakonom o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica.

Pod pružaocem platnih usluga, u smislu ove odluke, smatraju se sledeći izdavaoci:

1) banka;

2) institucija elektronskog novca;

3) platna institucija;

4) javni poštanski operator.

2. Pružaoci platnih usluga dužni su da Narodnoj banci Srbije dostavljaju podatke iz tačke 1. ove odluke na obrascu Međubankarske naknade, koji je kao Prilog 1 odštampan uz ovu odluku i njen je sastavni deo.

Podatke iz stava 1. ove tačke pružaoci platnih usluga dostavljaju u skladu sa uputstvom Narodne banke Srbije kojim se uređuje elektronsko dostavljanje ovih podataka i koje se objavljuje na internet prezentaciji Narodne banke Srbije.

Pružaoci platnih usluga dužni su da podatke iz stava 1. ove tačke prikažu tačno i potpuno.

3. Pružaoci platnih usluga dužni su da podatke iz tačke 2. stav 1. ove odluke dostavljaju tromesečno, i to:

- podatke za prvo tromesečje, sa stanjem na dan 31. marta tekuće godine - najkasnije 20. aprila tekuće godine;

- podatke za drugo tromesečje, sa stanjem na dan 30. juna tekuće godine - najkasnije 20. jula tekuće godine;

- podatke za treće tromesečje, sa stanjem na dan 30. septembra tekuće godine - najkasnije 20. oktobra tekuće godine;

- podatke za četvrto tromesečje, sa stanjem na dan 31. decembra tekuće godine - najkasnije 5. marta naredne godine.

4. Rok iz tačke 3. ove odluke Narodna banka Srbije može produžiti ako za time postoji opravdana potreba ‒ o čemu blagovremeno obaveštava pružaoce platnih usluga.

5. Pružaoci platnih usluga dužni su da podatke iz tačke 2. stav 1. ove odluke dostavljaju počev od podataka za prvo tromesečje 2019. godine.

6. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 17. decembra 2018. godine.

 

Prilog 1

__________________________________________________
(Poslovno ime i sedište pružaoca platne usluge)

MEĐUBANKARSKE NAKNADE

sa stanjem na dan __________ godine

(u hiljadama dinara)

redni broj

Vrsta kartice

Ukupan broj transakcija
na prodajnim mestima

Ukupan iznos transakcija
na prodajnim mestima

Ukupna naknada
primljena od prihvatioca

Primljena sredstva
i podsticaji

Data sredstva
i podsticaji

Neto naknada

1

2

3

4

5

6

Naziv platnog brenda A

 

 

 

 

 

 

1.

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

Naziv platnog brenda B

 

 

 

 

 

 

1.

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

Napomene:

1. U obrazac se posebno unose podaci za svaki od platnih brendova kojim se označava platni instrument zasnovan na platnoj kartici koji se izdaje, a za čiju upotrebu je ograničena međubankarska naknada u skladu sa Zakonom o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica.

2. U koloni Vrsta kartica unosi se jedna od sledećih oznaka kreditna kartica / debitna kartica - u zavisnosti od vrste platnog instrumenta zasnovanog na platnoj kartici na koji se podaci odnose.

3. U koloni 1 prikazuje se ukupan broj platnih transakcija na prodajim mestima (uključujući i virtuelna prodajna mesta) koje su izvršene upotrebom platnih kartica izdavaoca (i to za određeni platni brend u celini, kao i za određenu vrstu platne kartice tog brenda), izuzev platnih transakcija iniciranih polovnim karticama, platnih transakcija iz inostranstva i platnih transakcija kod kojih je pružalac platne usluge istovremeno izdavalac i prihvatilac (tzv. on-us transakcije).

4. U koloni 2 prikazuje se ukupan iznos platnih transakcija izvršenih upotrebom platnih kartica izdavaoca (i to za određeni platni brend u celini, kao i za određenu vrst platne kartice tog brenda), pri čemu ovaj iznos predstavlja zbir iznosa svih platnih transakcija čiji je broj iskazan u koloni 1.

5. U koloni 3 prikazuje se ukupan iznos naknada primljenih od prihvatioca za platne transakcije izvršene upotrebom platnih kartica izdavaoca (i to za određeni platni brend u celini, kao i za određenu vrstu platne kartice tog brenda), pri čemu ovaj iznos predstavlja zbir iznosa svih naknada primljenih od prihvatioca za platne transakcije čiji je broj iskazan u koloni 1.

6. U koloni 4 prikazuje se ukupan iznos novčanih sredstava, popusta (olakšica) ili drugih vrsta podsticaja koje je izdavalac primio i u svojstvu izdavaoca i u svojstvu prihvatioca od kartičnih sistema plaćanja, prihvatioca ili bilo kog drugog posrednika u vezi sa svim platnim transakcijama na osnovu svih platnih kartica određenog platnog brenda, kao i povezanim aktivnostima, pri čemu podsticaji obuhvataju sve svoje različite pojavne oblike poput podsticaja za marketing, podrške za nove proizvode (eng. project support), dodataka za ostvaren obim transakcija (eng. incremental volume) i dr.

7. U koloni 5 prikazuje se ukupan iznos novčanih sredstava koje je pružalac platne usluge samo u svojstvu izdavaoca dao kartičnim sistemima plaćanja u vezi sa svim platnim transakcijama na osnovu svih platnih kartica određenog platnog brenda, kao i povezanim aktivnostima.

8. U koloni 6 prikazuje se ukupan iznos neto naknade dobijen kao razlika ukupnih primanja i davanja iskazanih u kolonama 4 i 5.

 

 

U ________________________._____ 20__. godine

 

Izveštaj sačinio - la

______________________________________________

 

__________________________

Telefon za kontakte:

 

(potpis)

Imejl adresa: