PRAVILNIK
O BLIŽIM USLOVIMA I NAČINU SPROVOĐENJA PRINUDNOG UDALJENJA STRANCA IZ REPUBLIKE SRBIJE

("Sl. glasnik RS", br. 69/2018)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se bliži uslovi i način sprovođenja prinudnog udaljenja stranca iz Republike Srbije.

Član 2

Stranac će se prinudno udaljiti ako ne postoje ozbiljne poteškoće vezane za njegovo psihičko, fizičko ili zdravstveno stanje, ako mu je utvrđen identitet i ako je moguće izvršiti njegov prevoz do zemlje porekla.

Stranac se obaveštava o sprovođenju prinudnog udaljenja i upozorava da je u njegovom interesu da sarađuje sa policijskim službenicima koji sprovode prinudno udaljenje i da njegovo protivljenje neće dovesti do otkazivanja njegovog prinudnog udaljenja.

Član 3

Prilikom sprovođenja prinudnog udaljenja policijski službenici dužni su da poštuju dostojanstvo i integritet stranca koji se prinudno udaljava.

Član 4

Prinudno udaljenje stranca sprovodi se na osnovu rešenja o vraćanju stranca ili rešenja o otkazu boravka stranca koje donose organizacione jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova, Direkcije policije - van sedišta, koje obavljaju poslove u vezi sa kretanjem i boravkom stranaca (u daljem tekstu: nadležni organ).

Član 5

Prinudno udaljenje stranca sprovode policijski službenici nadležnog organa ili policijski službenici prihvatilišta za strance u skladu sa svojim ovlašćenjima.

Član 6

Prilikom izvršenja prinudnog udaljenja stranac mora posedovati važeću putnu ispravu ili drugu ispravu propisanu za prelazak državne granice, osim ako drugačije nije propisano međunarodnim ugovorom.

Ako stranac ne poseduje ispravu iz stava 1. ovog člana, policijski službenici prihvatilišta za strance kod diplomatsko-konzularnog prestavništva države čiji je stranac državljanin pribavljaju putni list za povratak stranca u zemlju porekla.

Ako se putni list ne može pribaviti na način iz stava 2. ovog člana, strancu koji se prinudno udaljava može se izdati putni list za stranca u cilju izvršenja prinudnog udaljenja, ako policijski službenici nadležnog organa ili prihvatilišta za strance dobiju saglasnost zemlje porekla stranca koji se prinudno udaljava da će biti primljen u zemlju porekla sa ovom ispravom.

Član 7

Stranac se prinudno udaljava do međunarodnog graničnog prelaza Republike Srbije određenog za prelazak državne granice u drumskom ili vazdušnom saobraćaju.

Član 8

Pre izvršenja prinudnog udaljenja stranca preko međunarodnog graničnog prelaza za vazdušni saobraćaj, policijski službenici prihvatilišta za strance, za stranca koji se prinudno udaljava obezbeđuju avionsku kartu ka zemlji porekla i druge dokumente potrebne za sprovođenje prinudnog udaljenja.

Ako se prinudno udaljenje stranca vrši na način iz stava 1. ovog člana, policijski službenici prihvatilišta za strance najmanje dva sata pre poletanja vazduhoplova dovode stranca na međunarodni granični prelaz za vazdušni saobraćaj, u cilju sprovođenja mera koje se odnose na registraciju, sigurnosnu proveru pre leta i ukrcavanje u vazduhoplov.

Član 9

Ako se stranac prinudno udaljava na način iz člana 8. ovog pravilnika, a iz bezbednosnih razloga je neophodno prisustvo policijskih službenika u vazduhoplovu, prinudno udaljenje sprovode policijski službenici koji su prošli specijalnu obuku za izvršenje prinudnog udaljenja.

Broj policijskih službenika koji sprovode prinudno udaljenje iz stava 1. ovog člana određuje se u svakom pojedinačnom slučaju, nakon analize potencijalnih rizika, a optimalan broj treba da bude najmanje jednak broju lica čije prinudno udaljenje se sprovodi.

Policijski službenici koji sprovode prinudno udaljenje iz stava 1. ovog člana nisu naoružani.

Član 10

Smatra se da je prinudno udaljenje izvršeno kada stranac napusti teritoriju Republike Srbije preko graničnog prelaza iz člana 7. ovog pravilnika, odnosno kada napusti vazduhoplov i stupi na tlo zemlje porekla, odnosno zemlje u koju se udaljava.

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 3. oktobra 2018. godine.