POSLOVNIK
O RADU ETIČKOG ODBORA VISOKOG SAVETA SUDSTVA

("Sl. glasnik RS", br. 69/2018)

Član 1

Poslovnikom o radu Etičkog odbora Visokog saveta sudstva (u daljem tekstu: Poslovnik), bliže se uređuje obrazovanje, sastav i način rada Etičkog odbora Visokog saveta sudstva (u daljem tekstu: Etički odbor), kao i druga pitanja od značaja za rad tog tela.

Član 2

Etički odbor obrazuje se kao povremeno radno telo Visokog saveta sudstva (u daljem tekstu: Savet).

Etički odbor ima predsednika, zamenika predsednika i tri člana.

Članovi između sebe, na posebnoj sednici, biraju predsednika i zamenika predsednika.

Savet imenuje članove Etičkog odbora, na period od četiri godine.

Član 3

Etički odbor:

- prati poštovanje odredaba Etičkog kodeksa za sudije i Etičkog kodeksa članova Visokog saveta sudstva;

- predlaže Savetu izmene i dopune Etičkog kodeksa za sudije i izmene i dopune Etičkog kodeksa članova Visokog saveta sudstva;

- u saradnji sa Pravosudnom akademijom, preduzima aktivnosti u vezi sa pripremom programa obuke, učestvuje i prati realizaciju programa obuke sudija iz oblasti etike;

- daje načelna mišljenja da li je određeno ponašanje nosioca sudijske funkcije u skladu sa Etičkim kodeksom za sudije, odnosno da li je ponašanje člana Saveta u skladu sa Etičkim kodeksom članova Visokog saveta sudstva;

- donosi pisana uputstva i praktične smernice o etičkim pitanjima, a po potrebi obavlja poverljiva savetovanja sa podnosiocem inicijative;

- podnosi izveštaj o svom radu Savetu, najmanje jednom godišnje;

- obavlja druge poslove u vezi sa primenom i poštovanjem Etičkog kodeksa za sudije i Etičkog kodeksa za članove Visokog saveta sudstva.

Član 4

Administrativna kancelarija Visokog saveta sudstva obavlja stručno-tehničke i administrativne poslove za potrebe Etičkog odbora.

Član 5

Predsednik Etičkog odbora predsedava i rukovodi radom Etičkog odbora.

Predsednik Etičkog odbora saziva sednice i predlaže dnevni red, po sopstvenoj inicijativi ili na predlog najmanje tri člana Etičkog odbora, najkasnije tri dana pre dana održavanja sednice.

Predlog za sazivanje sednice koji podnesu najmanje tri člana Etičkog odbora sadrži i rok u kome se predlaže održavanje sednice Etičkog odbora.

Zamenik predsednika Etičkog odbora obavlja poslove predsednika Etičkog odbora u slučaju njegovog odsustva ili sprečenosti.

Sednice Etičkog odbora održavaju se po potrebi, a najmanje četiri puta godišnje.

Etički odbor odlučuje većinom glasova članova Etičkog odbora.

Član 6

Javnost rada Etičkog odbora obezbeđuje se objavljivanjem izveštaja o radu, objavljivanjem saopštenja, mišljenja, pisanih uputstava i praktičnih smernica, na internet stranici Saveta.

O svakoj sednici Etičkog odbora vodi se zapisnik.

Zapisnik potpisuje predsednik Etičkog odbora.

Član 7

Etički odbor postupa po sopstvenoj inicijativi ili na osnovu inicijative za davanje mišljenja (u daljem tekstu: inicijativa) nosioca sudijske funkcije, Saveta ili člana Saveta.

Član 8

Inicijativa nosioca sudijske funkcije, člana Saveta ili Saveta se podnosi Savetu, u zatvorenoj koverti, sa naznakom "za Etički odbor".

Inicijativa se zavodi u Savetu, u posebnom upisniku i dostavlja licu koje je odgovorno za administrativno-tehničku podršku Etičkom odboru, radi raspoređivanja predmeta predsedniku i članovima Etičkog odbora prema redosledu prijema.

Član 9

Etički odbor donosi načelno mišljenje u roku od 30 dana od dana prijema inicijative i dostavlja ga podnosiocu inicijative, poštujući načelo poverljivosti postupka i privatnosti.

Član 10

Načelna mišljenja, pisana uputstva i praktične smernice objavljuju se na internet stranici Visokog saveta sudstva.

Načelna mišljenja, pisana uputstva i praktične smernice koje se objavljuju na internet stranici Visokog saveta sudstva Etički odbor priprema uz poštovanje načela poverljivosti postupka, načela privatnosti i u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Član 11

Ovaj poslovnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".