PROGRAM
KORIŠĆENJA SREDSTAVA BUDŽETSKOG FONDA ZA ENERGETSKU EFIKASNOST GRADA BEOGRADA ZA 2018. GODINU

("Sl. list grada Beograda", br. 80/2018)

I

Ovim programom utvrđuje se obim, raspodela i korišćenje sredstava Budžetskog fonda za energetsku efikasnost grada Beograda (u daljem tekstu: Fond) za 2018. godinu namenjenih za realizaciju planova, programa, projekata i drugih aktivnosti u oblasti unapređenja sistema energetske efikasnosti i primene obnovljivih izvora energije, a u cilju uštede toplotne i električne energije i energenata u gradu Beogradu u 2018. godini.

Sredstva Budžetskog fonda za energetsku efikasnost grada Beograda za 2018. godinu, odobrena su u skladu sa Odlukom o budžetu Grada Beograda za 2018. godinu ("Službeni list Grada Beograda", br. 95/17 i 64/18), kao i Finansijskim planom prihoda i rashoda Sekretarijata za energetiku za 2018. godinu, u okviru razdela 16 - Sekretarijat za energetiku, glava 16.1 - Budžetski fond za energetsku efikasnost grada Beograda, program 17 - Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije, programska aktivnost 0501-0001 - Energetski menadžment, funkcija 436 - Ostala energija, izvor finansiranja 01 - prihodi iz budžeta, u ukupnom iznosu od 26.698.000,00 dinara. Navedena sredstva su raspoređena na sledeći način, i to na:

- ekonomskoj klasifikaciji 423599 - Ostale stručne usluge, ukupno odobrena sredstva iznose 26.698.000,00 dinara.

II

U toku 2018. godine planirane su aktivnosti na finansiranju izrade energetske tipologije zgrada na teritoriji grada Beograda, a u skladu sa nadležnostima koje su utvrđene Odlukom o Gradskoj upravi Grada Beograda. U cilju realizacije planirane aktivnosti Sekretarijat za energetiku sprovešće postupak javne nabavke: Izrada energetske tipologije zgrada na teritoriji grada Beograda.

III

Sredstva iz tačke I ovog programa koristiće se u skladu sa bližom namenom utvrđenom Finansijskim planom prihoda i rashoda Sekretarijata za energetiku za 2018. godinu, za finansiranje aktivnosti čija će realizacija započeti tokom 2018. godine, i to:

NAMENA
Aktivnost/naziv plana, programa ili projekta

Izrada energetske tipologije zgrada na teritoriji grada Beograda

Tipologija zgrada podrazumeva strukturiranje građevinskog fonda zgrada Beograda, sa aspekta materijalno energetskih karakteristika. Formiranje tipologije predstavlja neophodnu informacionu bazu za unapređenje građevinskog fonda, koje ima za cilj poboljšanje energetske efikasnosti zgrada, a odatle i smanjenje emisije CO2 kao jednog od osnovnih gasova koji formiraju efekat staklene bašte. Pored toga što energetska tipologija omogućava sagledavanje kvaliteta stambenih zgrada u Beogradu, ona omogućava da se proceni i ušteda u potrošnji energije koja se može ostvariti u procesu energetske sanacije zgrada. Izrada Tipologije podrazumeva sveobuhvatnu aktivnost, podeljenu na više faza, u trajanju od tri godine.

Inicijalna aktivnost za izradu Tipologije je prikupljanje podataka u oblasti racionalnog korišćenja energije. Ova aktivnost podrazumeva saradnju sa lokalnim organima, definisanje izvršioca prikupljanja podataka, potrebne dokumentacije, upitnika i anketa, obilazak terena i sakupljanje računa za energente i vodu. Zatim sledi kategorizacija-klasifikacija objekata, prema nameni i prema površini. Time će biti stvoreni uslovi za izradu mape opština sa ucrtanim snimljenim objektima i izbor merodavnog statističkog uzorka po kategorijama i njihovo detaljno snimanje, prikupljanje podataka i identifikacija postojećeg stanja.

U sledećoj fazi izrade Tipologije biće obrađeni prikupljeni podaci, identifikovaće se mere energetske efikasnosti i definisaće se projekcija mogućih ušteda u potrošnji energije primenom tih mera u sektoru zgradarstva na statističkom uzorku i na celokupnoj teritoriji gradskih opština. Koristeći podatke iz Tipologije uradiće se elaborati zgrada koje su energetski neefikasne i definisaće se optimalni paketi mera za poboljšanje energetske efikasnosti prema definisanim prioritetima i procena finansijskog aspekta predloženih mera.

Nakon izrade Tipologije pristupiće se izradi i implementaciji akcionog plana za unapređenje energetske efikasnosti u stambenim zgradama, kojim će se definisati konkretne aktivnosti za primenu predloženih mera za poboljšanje energetske efikasnosti u stambenim zgradama na teritoriji grada Beograda: obezbeđenje sredstava, informisanje građanstva, prikupljanje zahteva, obuka energetskih menadžera u gradskim opštinama, kontrola primene odobrenih sredstava, kontinuirano prikupljanje i upoređivanje podataka o potrošnji energije, javno prezentovanje postignutih ušteda, podsticanje pilot projekata u gradskim opštinama i kreiranje novih podsticajnih mera za povećanje energetske efikasnosti stambenih zgrada.

Ukupno opredeljena sredstva za ove namene u 2018. godini, iznose 22.248.333,33 dinara, dok planirana sredstva u 2019. godini za ove namene iznose 833.333,33 dinara, u 2020. godini planirana sredstva za ove namene iznose 833.333,33 dinara, u skladu sa Odlukom o finansiranju programa, projekata i aktivnosti korisnika sredstava budžeta grada Beograda u 2019. i 2020. godini ("Službeni list Grada Beograda", br. 95/17 i 64/18).

IV

Program korišćenja sredstava, u obimu iz tačke III ovog programa, je u okviru odobrenih sredstava iz budžeta Grada Beograda za 2018. godinu, u skladu sa usvojenim Finansijskim planom Sekretarijata za energetiku za 2018. godinu, u kome su opredeljena sredstva za finansiranje Budžetskog fonda za energetsku efikasnost Grada Beograda.

Radi vođenja nacionalne evidencije o korišćenju sredstava iz Fonda, Sekretarijat za energetiku će dostavljati Ministarstvu rudarstva i energetike godišnji izveštaj o preduzetim aktivnostima.

V

Aktivnosti iz tačke III ovog programa izvršiće se u skladu sa važećim zakonskim i drugim propisima i aktima kojima je regulisana svaka pojedinačna aktivnost.

VI

Isplatu sredstava za realizaciju aktivnosti iz ovog programa odobrava gradonačelnik grada Beograda posebnim zaključcima.

VII

Danom objavljivanja ovog programa prestaje da važi Program korišćenja sredstava Budžetskog fonda za energetsku efikasnost grada Beograda za 2017. godinu ("Službeni list Grada Beograda", broj 14/17).

VIII

Ovaj program se objavljuje u "Službenom listu Grada Beograda" i na internet-stranici Grada Beograda.