PRAVILNIK
O DODELI PODSTICAJNIH SREDSTAVA U CILJU EKONOMSKOG OSNAŽIVANJA ŽENA SA RURALNIH PODRUČJA GRADA KRALJEVA U OKVIRU PROJEKTA SPROVOĐENJE MERA POPULACIONE POLITIKE JEDINICA LOKALNE SAMOUPRAVE U REPUBLICI SRBIJI U 2018. GODINI

("Sl. list grada Kraljeva", br. 21/2018)

Član 1

Pravilnikom za dodelu podsticajnih sredstava u cilju ekonomskog osnaživanja žena sa ruralnog područja na teritoriji grada Kraljeva, u okviru projekta Sprovođenje mera populacione politike jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2018. godini (u daljem tekstu: Pravilnik), bliže se propisuju vrste podsticaja, uslovi, kriterijumi, način i postupak dodele podsticajnih sredstava, dokumentacija koja se podnosi uz zahtev, maksimalni iznos podsticajnih sredstava, obrazovanje i nadležnost Komisije za dodelu podsticajnih sredstava i postupak kontrole upotrebe odobrenih sredstava.

VRSTE PODSTICAJA

Član 2

Podsticajna sredstva imaju za cilj stimulisanje samozapošljavanja i ekonomskog osnaživanja žena sa ruralnih područja grada Kraljeva, kroz sprovođenje programa dodele podsticaja za 15 poljoprivrednih gazdinstava u kojima delatnost obavlja žena kao nosilac ili član.

Član 3

Podsticaji će se dodeliti za nabavku opreme i sredstava za rad neophodnih za rad na poljoprivrednim gazdinstvima, a radi unapređenja obavljanja delatnosti u kojima su angažovane žene.

Podsticajima se ne nadoknađuju:

1) porezi, osim poreza na dodatu vrednost;

2) carinske, uvozne i ostale vrste administrativnih taksi, kao i naknada za potrebne saglasnosti od državnih institucija i javnih preduzeća;

3) troškovi bankarske provizije, troškovi jemstva i slične naknade;

4) troškovi kupovine, odnosno zakupa zemljišta;

5) troškovi premera i geodetskih snimanja;

6) doprinosi u naturi (sopstveni rad i materijal podnosioca prijave);

7) oprema i sredstva koji po tipu ne odgovaraju predmeru, predračunu ili dostavljenom predugovoru o kupovini potrebne opreme;

8) nabavka predmetne opreme putem lizinga, cesije, kompenzacije, asignacije ili na drugi način koji predstavlja gašenje obaveze putem prebijanja dugova.

USLOVI ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA PODSTICAJE

Član 4

Podsticajna sredstva u cilju stimulisanja samozapošljavanja i ekonomskog osnaživanja žena sa ruralnih područja grada Kraljeva, kroz sprovođenje programa dodele podsticaja za 15 poljoprivrednih gazdinstava, dodeljuju se kao namenska, bespovratna sredstva na osnovu konkursa.

Pravo na korišćenje podsticaja, u skladu sa ovim pravilnikom imaju - registrovana komercijalna porodična poljoprivredna gazdinstva koja ispunjavaju jedan od sledećih uslova:

- Nosilac gazdinstva je žena, koja je na dan podnošenja prijave za konkurs zaposlena isključivo u poljoprivredi, i koja je majka bar jednog maloletnog deteta;

- Nosilac gazdinstva je žena, koja na dan podnošenja prijave za konkurs poljoprivrednu delatnost obavlja kao dopunsku delatnost, i koja je majka bar jednog maloletnog deteta;

- Porodično poljoprivredno gazdinstvo u kome je jedan od članova koji obavlja poljoprivrednu ili drugu ekonomsku aktivnost u okviru delatnosti gazdinstva, žena, majka bar jednog maloletnog deteta.

Član 5

Pravo na podsticaje ostvaruju lica iz člana 4. ovog pravilnika pod uslovom da za investiciju za koju podnosi prijavu ne koristi podsticaje po nekom drugom osnovu (subvencije, podsticaji, donacije), odnosno ako ista investicija nije predmet drugog postupka za korišćenje podsticaja, osim podsticaja u skladu sa posebnim propisom kojim se uređuje kreditna podrška registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.

Član 6

Podnosilac zahteva ostvaruje pravo na podsticaje u skladu sa ovim pravilnikom, ako pored uslova iz člana 4. i 5. ovog pravilnika, ispunjava i sledeće uslove:

1) da je poljoprivredno gazdinstvo upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava (u daljem tekstu: Registar), kao komercijalno i da se nalazi u aktivnom statusu;

2) da pripremi poslovni plan za investiciju u skladu sa obrascem koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

NAČIN OSTVARIVANJA PRAVA NA PODSTICAJE

Član 7

Postupak za ostvarivanje prava na podsticaje pokreće se podnošenjem prijave na osnovu konkursa, koji raspisuje Gradsko veće, na predlog Komisije, koju rešenjem formira gradonačelnik.

Konkurs iz stava 1. ovog člana sadrži: predmet konkursa, namenu podsticajnih sredstava, ukupno opredeljena sredstva, uslove koje moraju ispunjavati učesnici po konkursu, kriterijume za odobravanje podsticajnih sredstava, obrazac konkursne prijave i način utvrđivanja rang liste, uslove za ostvarivanje prava na podsticaje, potrebnu dokumentaciju i drugu dokumentaciju, koja se podnosi uz prijavu, rok za podnošenje prijave, rok za donošenje odluke o dodeli podsticajnih sredstava kao i druge potrebne informacije u skladu sa ovim pravilnikom.

Prijava se podnosi na Obrascu - koji utvrđuje Komisija.

Javni konkurs objavljuje Gradska uprava grada Kraljeva na internet stranici grada i oglasnoj tabli Gradske uprave.

Član 8

Komisija iz člana 7. ovog pravilnika ima predsednika i četiri člana.

Zadatak Komisije je da utvrdi konačan tekst javnog konkursa, da sprovede konkurs, razmatra podnete prijave na konkurs, vrši ocenu podnetih zahteva u skladu sa kriterijumima ovog pravilnika, utvrđuje rang listu, daje predlog za dodelu podsticajnih sredstava i isti upućuje Gradskom veću grada Kraljeva na odlučivanje.

O radu Komisije vodi se zapisnik.

Član 9

Potrebna dokumenta koja se dostavljaju uz prijavu za korišćenje podsticaja treba da glase na podnosioca prijave i prilažu se u originalu ili overenoj kopiji, osim druge dokumentacije koja ne treba da bude u formi overene kopije.

Član 10

Obrazac zahteva za dodelu podsticajnih sredstava može se preuzeti sa internet stranice grada Kraljeva ili na šalteru Gradske uprave grada Kraljeva.

Član 11

Podnosilac zahteva za dodelu podsticajnih sredstava u cilju ekonomskog osnaživanja žena sa ruralnih područja grada Kraljeva, koji ispunjava uslove propisane ovim pravilnikom ima pravo na dodelu podsticajnih sredstava u maksimalnom iznosu do 250.000 dinara, a u skladu sa Poslovnim planom.

Član 12

Uz zahtev za dodelu podsticajnih sredstava, podnosilac zahteva podnosi:

1) dokaz o upisu u Registar komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva u aktivnom statusu,

2) fotokopiju lične karte,

3) izvod iz Registra poljoprivrednih gazdinstava o upisanim članovima gazdinstva,

4) dokaz o radnom statusu žene podnosioca zahteva,

- za ženu nosioca gazdinstva, koja je zaposlena isključivo u poljoprivredi dostavlja se: Uverenje - potvrda Fonda PIO, ili potvrdu sa evidencije NSZ, ili izjavu overenu kod Javnog beležnika,

- za ženu nosioca gazdinstva, koja poljoprivrednu delatnost obavlja kao dopunsku delatnost dostavlja se: izjava pod krivičnom i materijalnom odgovornošću da poljoprivrednu delatnost obavlja kao dopunsku delatnost,

- za ženu koja je član poljoprivrednog gazdinstva dostavlja se: izjava pod krivičnom i materijalnom odgovornošću, da kao član gazdinstva obavlja poljoprivrednu ili drugu ekonomsku aktivnost u okviru delatnosti gazdinstva,

5) izjavu o broju dece (izvodi iz matične knjige rođenih za svako dete pribavljaju se po službenoj dužnosti),

6) potpisanu Saglasnost za proveru podataka iz službene evidencije da podnosilac zahteva nije lišen roditeljskog prava i da dete nije na smeštaju u ustanovu socijalnog staranja,

7) izjavu da za predmetnu investiciju ne koristi podsticaje po nekom drugom osnovu (subvencije, podsticaji, donacije), odnosno da ista investicija nije predmet drugog postupka za korišćenje podsticaja,

8) popunjen i potpisan Poslovni plan,

9) profakturu za opremu i sredstva za rad iz poslovnog plana ili predugovor overen kod javnog beležnika o kupovini predmetne opreme,

10) broj tekućeg računa i naziv banke kod koje je otvoren.

Ako podnosilac prijave na konkurs ne dostavi dokaze koji se vode u okviru službenih evidencija, Gradska uprava će po službenoj dužnosti od nadležnih organa pribaviti podatke o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija u skladu sa Zakonom koji uređuje opšti upravni postupak.

Član 13

BODOVNA LISTA (maksimalan broj bodova je 75)

KRITERIJUMI

BODOVI

- Nosilac gazdinstva je žena koja je zaposlena isključivo u poljoprivredi, i koja je majka bar jednog maloletnog deteta

20

- Nosilac gazdinstva je žena, koja poljoprivrednu delatnost obavlja kao dopunsku delatnost, i koja je majka bar jednog maloletnog deteta

15

- Porodično poljoprivredno gazdinstvo u kome je jedan od članova koji obavlja poljoprivrednu ili drugu ekonomsku aktivnost u okviru delatnosti gazdinstva žena, majka bar jednog maloletnog deteta

10

- Broj dece u okviru domaćinstva
- 1 dete - 5 poena
- 2 deteta - 10 poena
- 3 i više dece - 15 poena

5 - 15

Ekonomska opravdanost poslovnog plana

0-20

Obrazloženje potrebe
Usklađenost sa aktivnostima

0-20

Član 14

Zahtev za dodelu podsticajnih sredstava sa pratećom dokumentacijom predaje se na prijemnom šalteru Gradske uprave grada Kraljeva, u zapečaćenoj koverti ili upućuje preporučenom poštom na adresu: Grad Kraljevo, Gradsko veće grada Kraljeva, Trg Jovana Sarića broj 1, sa naznakom: "Komisiji za sprovođenje konkursa za dodelu podsticajnih sredstava u cilju ekonomskog osnaživanja žena sa ruralnih područja grada Kraljeva".

Na prednjoj strani koverte, u gornjem levom uglu, moraju biti navedeni naziv i adresa podnosioca zahteva i naznaka "ne otvarati".

Na prednjoj strani koverte, primalac zahteva obavezno stavlja datum prijema koverte sa naznačenjem sata i minuta.

Član 15

Ukoliko zahtev za dodelu podsticajnih sredstava ispunjava formalne uslove propisane ovim pravilnikom, Komisija pristupa ocenjivanju podnetog zahteva u skladu sa kriterijumima iz člana 13. ovog pravilnika.

Nakon završenog ocenjivanja i sačinjava rang liste prema ukupnom broju bodova, redosledom od podnosioca zahteva sa najvećim brojem bodova, pa do podnosioca zahteva sa najmanjim brojem bodova, Komisija izrađuje konačan izveštaj sa predlogom za dodelu podsticajnih sredstava.

Član 16

Gradsko veće grada Kraljeva, na osnovu predloga Komisije, donosi odluku o odobravanju podsticajnih sredstava.

Nakon donošenja odluke iz stava 1. ovog člana, Grad će sa podnosiocem zahteva zaključiti ugovor o odobravanju podsticajnih sredstava, kojim će se bliže regulisati međusobna prava i obaveze ugovornih strana.

POSTUPAK SPROVOĐENJA ODOBRENIH PODSTICAJNIH MERA

Član 17

Korisnik podsticajnih sredstava u cilju stimulisanja ekonomskog osnaživanja žena sa ruralnih područja grada Kraljeva je u obavezi je da nadležnoj organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Kraljeva, u roku od 60 (šezdeset) dana od dana prenosa odobrenih sredstava na račun podnosioca zahteva, dostavi odgovarajuću finansijsku dokumentaciju kojom se pravda utrošak.

Član 18

Korisnik podsticajnih sredstava u obavezi je da nadležnoj organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Kraljeva dostavlja traženu dokumentaciju u roku koji je predviđen ugovorom ili na zahtev Gradske uprave, kao i da ovlašćenim licima grada Kraljeva omogući neposrednu kontrolu namenskog korišćenja odobrenih podsticajnih sredstava.

Član 19

Komisija koju formira rešenjem gradonačelnik vrši nadzor nad realizacijom aktivnosti predviđenih poslovnim planom i u obavezi je da Gradskom veću grada Kraljeva, dostavi izveštaj sa predlogom mera prema korisnicima dobijenih podsticajnih sredstava koji postupaju suprotno odredbama ugovora.

Član 20

Grad će jednostrano raskinuti ugovor o odobravanju podsticajnih sredstava ako:

1) korisnik podsticajnih sredstava ne dostavi nadležnoj organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Kraljeva, u roku od 60 (šezdeset) dana od dana prenosa odobrenih sredstava na račun podnosioca zahteva, odgovarajuću finansijsku dokumentaciju kojom se pravda utrošak,

2) utvrdi da dobijena oprema, materijal ili predmetni objekti nisu u funkciji u cilju stimulisanja samozapošljavanja i ekonomskog osnaživanja žena sa ruralnih područja grada Kraljeva ili se ista koristi u druge namene,

3) u periodu kraćem od 36 meseci od dana prenosa sredstava na račun dobavljača, korisnik podsticajnih sredstava otuđi kupljenu opremu ili istu da na korišćenje drugom pravnom ili fizičkom licu,

4) ovlašćenim licima grada Kraljeva ne omogući neposrednu kontrolu u toku trajanja ugovora ili ne dostavi periodične izveštaje predviđene ugovorom,

5) u drugim slučajevima nepridržavanja obaveza iz ugovora.

Član 21

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".