MEMORANDUM

O RAZUMEVANJU IZMEĐU MINISTARSTVA ZA RAD, ZAPOŠLJAVANJE, BORAČKA I SOCIJALNA PITANJA REPUBLIKE SRBIJE I MINISTARSTVA ZA RAD I SOCIJALNU ZAŠTITU SJEDINJENIH DRŽAVA MEKSIKA U OBLASTI RADA I ZAPOŠLJAVANJA

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 12/2018)

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije i Ministarstvo za rad i socijalnu zaštitu Sjedinjenih Država Meksika, u daljem tekstu: "Učesnici".

U ŽELJI da podstaknu i unaprede međusobnu saradnju između Učesnika u oblasti rada i zapošljavanja, radi uspostavljanja čvršćih odnosa između njih, koji će uticati na društveni i ekonomski razvoj dve zemlje,

sporazumeli su se o sledećem:

Član 1

Svrha

Ovim memorandumom o razumevanju uspostavlja se okvir za razmenu iskustva i znanja Učesnika u oblasti rada i zapošljavanja.

Učesnici će nastojati da njihova saradnja doprinosi razvoju oblasti rada i zapošljavanja i produbljivanju uzajamnog razumevanja, u skladu sa načelima jednakosti i zajedničkog interesa.

Član 2

Modaliteti saradnje

Učesnici mogu sarađivati u okviru svoje nadležnosti u oblasti rada i zapošljavanja, kroz sledeće modalitete:

1) razmenom informacija o zakonodavstvu u oblasti rada i zapošljavanja;

2) konsultacijama eksperata Učesnika;

3) organizovanjem studijskih putovanja u cilju unapređenja ekspertskih kvalifikacija i u cilju razmene iskustava u oblasti rada, radnih migracija, politike zapošljavanja i tržišta rada;

4) uzajamnom saradnjom i razmenom informacija između inspektorata rada;

5) druge modalitete koje Učesnici dogovore.

Član 3

Posebni programi saradnje

Učesnici mogu da zaključe, po potrebi, posebne programe saradnje kojima se preciziraju oblasti koje treba unaprediti, ciljevi, nivoi i vidovi saradnje, hronogram aktivnosti, aktivnosti Učesnika, upoznavanje svih aktera sa rezultatima kao i druge informacije.

Član 4

Organizacione jedinice nadležne za koordinaciju

Organizacione jedinice Učesnika nadležne za realizaciju i koordinaciju aktivnosti iz ovog memoranduma su:

1) Za Ministarstvo za rad i socijalnu zaštitu Sjedinjenih Država Meksika: Jedinica za međunarodne poslove;

2) Za Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije: Sektor za međunarodnu saradnju, evropske integracije i projekte, Sektor za rad i zapošljavanje i Inspektorat za rad.

Član 5

Finansiranje

Učesnici su saglasni da sami snose troškove u vezi sa primenom ovog memoranduma, kao i troškove poseta svojih delegacija, osim kada se smatra da je za određene aktivnosti neophodno koristiti alternativne mehanizme finansiranja.

U toku realizacije aktivnosti obuhvaćenih ovim memorandumom Učesnici mogu, uz obostranu saglasnost, zahtevati finansijsku podršku agencija za međunarodnu saradnju.

Primena ovog memoranduma, odnosno realizacija predviđenih aktivnosti zavisi od raspoloživosti finansijskih i ljudskih resursa Učesnika.

Član 6

Jezik

Učesnici se za potrebe sprovođenja ovog memoranduma u međusobnoj komunikaciji služe engleskim jezikom.

Član 7

Konsultacije i komunikacija

Učesnici održavaju konsultacije u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi sa tumačenjem i sprovođenjem ovog memoranduma.

Komunikacija u vezi sa ovim memorandumom obavlja se preko organizacionih jedinica nadležnih za koordinaciju.

Član 8

Pravno dejstvo

Ovim memorandumom u skladu sa međunarodnim pravom ne preuzimaju se nove obaveze niti se dodeljuju prava Učesnicima ili trećim stranama.

Član 9

Završne odredbe

Ovaj memorandum stupa na snagu danom potpisivanja i zaključuje se na period od dve godine.

Ovaj memorandum se može izmeniti pristankom Učesnika sačinjenim u pisanoj formi sa naznačenim danom stupanja na snagu.

Bilo koji Učesnik može raskinuti ovaj memorandum uz otkazni rok od šest meseci, u pisanoj formi. Raskid ovog memoranduma ne utiče na sprovođenje već započetih aktivnosti i projekata, osim ako Učesnici drugačije ne odluče.

Potpisano u Meksiko Sitiju, dana 31. jula 2018. godine u dva originalna primerka, na španskom, srpskom i engleskom jeziku, pri čemu su svi tekstovi podjednako verodostojni. U slučaju bilo kakvog pitanja u vezi sa njegovim tumačenjem, merodavan je tekst na engleskom jeziku.

za Ministarstvo za rad,
zapošljavanje, boračka
i socijalna pitanja
Republike Srbije
Zoran Đorđević, s.r.
ministar

 

za Ministarstvo za rad
i socijalnu zaštitu
Sjedinjenih država Meksika
Roberto Rafael Kampa Sifrian, s.r.
ministar