MEMORANDUM

O RAZUMEVANJU O POLITIČKIM KONSULTACIJAMA IZMEĐU MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE I MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA I REGIONALNIH INTEGRACIJA REPUBLIKE GANE

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 12/2018)

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova i regionalnih integracija Republike Gane, dalje u tekstu: Strane,

Izražavajući želju za daljim jačanjem postojećih bilateralnih odnosa i saradnje kroz uspostavljanje mehanizma političkih konsultacija,

Uvažavajući značaj koordiniranja među državama bilateralnih i međunarodnih pitanja od zajedničkog interesa,

Ponovo potvrđujući privrženost obavezama i načelima u skladu sa međunarodnim pravom i zajedničkom cilju unapređenja poštovanja vladavine prava u međunarodnim odnosima,

Saglasili su se o sledećem:

Član 1

Strane će redovno održavati konsultacije o bilateralnim pitanjima i razmenjivati mišljenja o međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa. Konsultacije se mogu konkretno odnositi na politička, ekonomska, kulturna i naučna pitanja, ali se ne ograničavaju samo na njih.

Član 2

Konsultacije iz člana 1. održavaće se naizmenično u Beogradu i Akri. Moguće ih je održavati i u okviru međunarodnih konferencija i sastanaka, uključujući Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija.

Član 3

Uz prethodnu obostranu saglasnost Strana, konsultativni sastanci održavaće se na ministarskom nivou ili na nivou državnih sekretara, podsekretara, zamenika državnih sekretara, načelnika odeljenja ili ambasadora.

Član 4

Strane će datum, mesto i dnevni red konsultacija pripremati i potvrđivati unapred, diplomatskim kanalima.

Član 5

Svi sporovi koji nastanu u pogledu tumačenja ili sprovođenja ovog memoranduma o razumevanju rešavaće se prijateljski, putem konsultacija i pregovora.

Član 6

Ovaj memorandum o razumevanju i sve njegove odredbe mogu se izmeniti i dopuniti u svakom trenutku, uz pismenu saglasnost Strana, diplomatskim kanalima.

Član 7

Sadržaj i rezultati konsultacija neće se objavljivati, osim ako se Strane obostrano saglase o objavljivanju ili distribuiranju informacija za javnost nakon konsultacija.

Član 8

Ovaj memorandum o razumevanju stupa na snagu na dan potpisivanja i ostaje na snazi u periodu od dve godine. Po isteku ove dve godine, on se automatski produžava na period u istom trajanju, osim ako jedna Strana obavesti drugu, diplomatskim kanalima, o svojoj nameri da ga raskine. Važenje Memoranduma prestaje tri meseca od datuma davanja takvog obaveštenja.

Sačinjeno u Beogradu, na dan 20. avgusta 2018. godine, u dva originalna primerka na engleskom jeziku.

U ime
Ministarstva spoljnih poslova
Republike Srbije
Ivica Dačić, s.r.
prvi potpredsednik Vlade
i ministar spoljnih poslova

 

U ime
Ministarstva spoljnih poslova
i regionalnih
integracija Republike Gane
Širli Ajorkor Bočvej, s.r.
ministar spoljnih poslova i regionalnih integracija