PRAVILNIK

O BLIŽIM USLOVIMA ZA ODOBRENJE STALNOG NASTANJENJA, IZGLEDU ZAHTEVA ZA ODOBRENJE STALNOG NASTANJENJA, IZGLEDU I NAČINU UNOŠENJA NALEPNICE STALNOG NASTANJENJA U STRANU PUTNU ISPRAVU

("Sl. glasnik RS", br. 72/2018)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se bliži uslovi za odobrenje stalnog nastanjenja, izgled zahteva za odobrenje stalnog nastanjenja, izgled i način unošenja nalepnice stalnog nastanjenja u stranu putnu ispravu.

Član 2

Prilikom podnošenja zahteva za odobrenje stalnog nastanjenja u Republici Srbiji stranac prilaže dokaze propisane u članu 70. Zakona o strancima.

Važeći strani lični pasoš dostavlja se na uvid prilikom podnošenja zahteva, a uz zahtev se prilaže fotokopija pasoša.

Prilikom podnošenja zahteva za odobrenje stalnog nastanjenja stranac prilaže i fotografiju u boji veličine 35 x 45 mm.

Član 3

Prijavom adrese stanovanja stranca u Republici Srbiji smatra se adresa stanovanja na kojoj stranac ima odobren privremeni boravak u Republici Srbiji i koja je uneta u elektronsku evidenciju stranaca kojima je odobren privremeni boravak, koja se vodi u skladu sa zakonom.

Član 4

Dokazom da stranac ima obezbeđena sredstva za izdržavanje smatra se:

1) potvrda o visini zarade (obračun zarade i slično);

2) ugovor o radu, ugovor o delu ili drugi ugovor kojim se dokazuje radno angažovanje stranca u Republici Srbiji u skladu sa propisima o radu;

3) dokaz o isplatama iz penzijskog osiguranja;

4) dokaz o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava;

5) potvrda ili izvod o posedovanju sredstava na računu banke koja je registrovana u Republici Srbiji u visini minimalne zarade u Republici Srbiji;

6) overena garancija poslodavca ili fizičkog lica koji je član domaćinstva stranca koji je podneo zahtev za odobrenje stalnog nastanjenja da će snositi troškove izdržavanja stranca.

Član 5

Dokazom o zdravstvenom osiguranju za strane državljane sa čijim državama Republika Srbija ima zaključen međunarodni sporazum o socijalnom osiguranju, smatra se evropska kartica zdravstvenog osiguranja, odnosno druga isprava kojom dokazuju da su osigurani u svojoj državi, u skladu sa propisima Republike Srbije o zdravstvenom osiguranju.

Dokazom o zdravstvenom osiguranju za strane državljane sa čijim državama Republika Srbija nema zaključen međunarodni sporazum o socijalnom osiguranju, smatra se polisa zdravstvenog osiguranja stranca; dokaz o posedovanju novčanih sredstava kojima se mogu pokriti troškovi pružanja hitne medicinske pomoći, odnosno lečenja hroničnih bolesti; overena garancija poslodavca ili fizičkog lica da će pokriti napred navedene troškove, kao i važeća kartica zdravstvenog osiguranja Republike Srbije.

Član 6

Kao dokaz o opravdanosti zahteva za odobrenje stalnog nastanjenja u Republici Srbiji prilikom podnošenja zahteva, pribavljaju se, odnosno prilažu se, u skladu sa zakonom, dokazi koji su relevantni za osnov po kome je strancu prethodno odobravan privremeni boravak u Republici Srbiji, odnosno:

1) dokaz o vlasništvu nad nepokretnošću (izvod iz lista nepokretnosti i drugo);

2) dokaz o radnom angažovanju u Republici Srbiji;

3) dokaz o postojanju srodstva sa državljaninom Republike Srbije ili strancem na odobrenom stalnom nastanjenju (izvod iz matične knjige rođenih);

4) izvod iz matične knjige venčanih ne stariji od šest meseci i izvod iz matične knjige državljana za supružnika, ukoliko je supružnik državljanin Republike Srbije;

5) dokument o postojanju bračne zajednice sa strancem kome je odobreno stalno nastanjenje, u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom zemlje gde je bračna zajednica uspostavljena;

6) dokaz o slobodnom bračnom stanju za oba partnera i druge dokaze o postojanju vanbračne zajednice;

7) dokaz o poreklu iz Republike Srbije (izvod iz matične knjige rođenih za podnosioca zahteva, izvod iz matične knjige rođenih za jednog ili oba roditelja podnosioca zahteva).

Član 7

U slučaju podnošenja zahteva za odobrenje stalnog nastanjenja maloletnika na odobrenom privremenom boravku čiji je jedan od roditelja državljanin Republike Srbije ili stranac na odobrenom stalnom nastanjenju u Republici Srbiji, potrebno je prisustvo oba roditelja.

Ako nije moguće obezbediti prisustvo oba roditelja, pored izvoda iz matične knjige rođenih za dete, prilaže se i overena saglasnost drugog roditelja.

Član 8

Dokazi koji nisu izdati od strane nadležnih organa Republike Srbije dostavljaju se sa prevodom ovlašćenog sudskog tumača.

Izjave koje stranac daje, a služe kao dokaz o ispunjenosti odgovarajućih zakonskih uslova za odobrenje stalnog nastanjenja overavaju se kod javnog beležnika.

Član 9

Zahtev za odobrenje stalnog nastanjenja u Republici Srbiji (Obrazac 1.) štampa se na papiru formata A4, dimenzija (210 x 297 mm), nalazi se u prilogu ovog pravilnika i čini njegov sastavni deo.

Član 10

Strancu kome je odobreno stalno nastanjenje u putnu ispravu unosi se nalepnica stalnog nastanjenja, (Obrazac 2.), koja sadrži naziv Republika Srbija, naziv o stalnom nastanjenju, ime i prezime, datum od kada je stranac stalno nastanjen, evidencijski broj, broj odobrenja i mesto izdavanja, koja je pravougaonog oblika, zaobljenih ivica, dimenzija 105 x 75 mm, izrađena na zaštićenom papiru sa UV vlakancima, na kojem dominiraju žuti tonovi, i koja je odštampana uz ovaj pravilnik i koja čini njegov sastavni deo.

Nalepnica se unosi lepljenjem na prvoj slobodnoj strani u putnoj ispravi.

Zaštitni elementi na nalepnici su sigurnosni difrakcioni optičko varijabilni element jedinstvene originacije sa elementima državnosti Republike Srbije, serijski broj koji fluorescira pod UV svetlom tekst SRB, nevidljiv golim okom, koji fluorescira pod UV svetlom i mikrotekst SRB.

Član 11

Stranac se može odreći od prava na stalno nastanjenje davanjem izjave u pisanom obliku nadležnom organu koji je odobrio stalno nastanjenje.

Izjavu daje i potpisuje lično, a ako je nepismen stavlja otisak prsta.

Data izjava ne može se opozvati.

Član 12

Danom početka primene ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o bližim uslovima za odobrenje stalnog nastanjenja i izgledu, sadržini i načinu unošenja odobrenja za stalno nastanjenje u stranu putnu ispravu i ličnu kartu za stranca i obrascu izjave o odricanju od prava na stalno nastanjenje ("Službeni glasnik RS", broj 59/09).

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 3. oktobra 2018. godine.

 

Obrazac 1.

 


Obrazac popuniti čitko na srpskom jeziku koristeći VELIKA SLOVA
Fill out the form legibly in Serbian language using CAPITAL LETTERS

 

 

 

 

 

Naziv organa kome se zahtev podnosi
Name of the authority to which the application is submitted

 

 

 

ZAHTEV ZA ODOBRENJE STALNOG NASTANJENJA U REPUBLICI SRBIJI
APPLICATION FOR ISSUANCE OF APPROVAL FOR PERMANENT STAY IN THE REPUBLIC OF SERBIA

 

1.

Prezime
Surname

 

2.

Ime
Given name(s)

 

3.

Pol
Sex

◻ muško - male
◻ žensko - female

Ime roditelja - Parent's name

4.

Dan, mesec i godina rođenja
Day, month and year of birth

 

Evidencijski broj stranca - Personal identification number

5.

Mesto i država rođenja
Place and country of birth

 

6.

Državljanstvo
Nationality

 

7.

Adresa stanovanja u Republici Srbiji (mesto, opština, ulica, broj zgrade, sprata i stana), broj telefona i adresa elektronske pošte stranog državljanina
Foreigner's address in the Republic of Serbia (city, municipality, street, number of the building, floor number and apartment number), phone number and e-mail

 

8.

Osnov/i prethodnih privremenih boravaka u Republici Srbiji
Purpose of previous temporary residence in the Republic of Serbia

 

9.

Vrsta i broj putne isprave, datum izdavanja i do kada važi
Passport type and number, date of issue and date of expire

 

10.

Vremensko trajanje prekida boravka u Republici Srbiji i razlozi
The duration of the termination of stay in the Republic of Serbia and the reasons

od from               do to

11.

Zanimanje
Occupation
Mesto i naziv pravnog lica ili preduzetnika kod kog je stranac radno angažovan
Place and name of legal entity or entrepreneur with whom the foreigner is engaged

 

12.

Podaci o licu na osnovu čijeg statusa u Republici Srbiji se traži odobrenje stalnog nastanjenja:
Prezime i ime, jedinstveni matični ili evidencijski broj, državljanstvo, status člana porodice.
Data relating the person on the basis of whose status in the Republic of Serbia residence permit is requested:
Surname and given name(s),
Personal identification number,
Nationality,
Status of the family member.

 

13.

Imena i datumi rođenja dece
Names and dates of birth of children

 

14.

Podaci o srodnicima stranca/ poreklo stranca iz Republike Srbije
Names and addresses of close relatives living in Republic of Serbia

 

Završna izjava:
Final statement

1.

Ovim potvrđujem da su svi podaci navedeni u tačkama 1-14 potpuni, istiniti i da odgovaraju podacima u priloženim dokumentima. Potvrde koje su na drugim jezicima priložene su sa srpskim prevodom - Hereby I confirm that all the data given under items 1-16 are complete, that they are true and correspond to the data in the attached documents. Certificates in other languages are attached togehter with the Serbian translation.

2.

Pristajem da moji lični podaci, i naročito osetljivi podaci mogu biti obrađivani od strane policijskih službenika u postupku odobrenja privremenog boravka, kao i da postupajući po mom zahtevu mogu vršiti provere navoda iz zahteva, terenske provere, sačinjavati službene beleške ili izveštaje u cilju utvrđivanja činjenica koji su od uticaja na postupak rešavanja - I agree that my personal data, as well as particularly sensitive data may be processed by police officers in the procedure of approval of temporary residence permit, and that police officers may, upon my application, check the validity of the given data, perform field checks, make official notes or reports for the purpose of establishing the facts which have an impact on the process of approval.

3.

Pristajem da se svi moji lični podaci koji se navode na ovom obrascu mogu proslediti na proveru nadležnim državnim organima Republike Srbije u svrhu odlučivanja o ovom zahtevu - I agree that all my personal data given on this form may be forwarded to the competent state authorities of the Republic of Serbia for the purpose of deciding upon this application.

4.

Upoznat/a sam da moj zahtev zbog nepotpunih i netačnih podataka koji su izneti, kao i zbog opoziva pristanka datog za u tački 2. završne izjave može biti odbijen - I am informed that my application may be rejected due to incomplete and inaccurate data given, as well as due to revoking the consent provided for in point 2, of the final statement.

 

U

 

 

In

 

 

 

 

 

Dana

 

________________________________________________

Date

 

Potpis podnosioca zahteva - Signature of the applicant

 

 

Obrazac 2.

 

NALEPNICA STALNOG NASTANJENJA