ODLUKA

O USLOVIMA KORIŠĆENJA KESA ZA ISPORUKU ROBE NA MESTU PRODAJE ROBA I USLUGA

("Sl. list grada Beograda", br. 85/2018)

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi korišćenja kesa za isporuku robe na mestu prodaje roba i usluga, zahtevi u pogledu materijala od kojih je kesa proizvedena, kao i prava i obaveze trgovaca u vezi sa korišćenjem kesa kod isporuke robe na mestu prodaje, na teritoriji grada Beograda.

Član 2

Kese za isporuku robe iz člana 1. ove odluke obuhvataju: plastičnu kesu, papirnu kesu i torbu za kupovinu.

Plastična kesa, u smislu ove odluke je svaka vrsta kese izrađene od plastičnog materijala, koja nije za višekratnu upotrebu, a koju trgovac i potrošač koriste na mestu stavljanja robe na raspolaganje potrošaču, osim ambalaže i ambalažnog materijala u koje je proizvod upakovan.

Papirna kesa, u smislu ove odluke, je kesa za kupovinu izrađena od papira.

Torba za kupovinu, u smislu ove odluke, je torba za višekratnu upotrebu koja ispunjava sledeće uslove:

- namenjena je pakovanju kupljene robe i/ili za kupovinu;

- osmišljena je za višekratnu upotrebu u istu svrhu, nije podložna deformacijama tokom uobičajene upotrebe i može se prati, odnosno čistiti;

- višekratna upotreba obezbeđena je sistemom zamene ili popravke, od strane trgovca, ili je proizvedena od otpornog materijala koji garantuje dugoročnu upotrebu.

Član 3

Trgovci su dužni da izbace iz upotrebe plastične kese na mestu prodaje, u svim maloprodajnim objektima, kao i u uslužnim i drugim delatnostima, na teritoriji grada Beograda, u cilju sprečavanja odnosno smanjenja stvaranja komunalnog otpada i usled njihove štetnosti po životnu sredinu.

Mera iz stava 1. ovog člana, ne odnosi se na proizvode koji se pakuju u ambalažu i ambalažni materijal, sa kojim je proizvod u direktnom kontaktu.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, dozvoljena je upotreba providnih plastičnih kesa koje se koriste u uslužnim delatnostima i maloprodajnim objektima na aerodromu, ako je takva upotreba neophodna iz bezbednosnih razloga.

Član 4

Trgovci su u obavezi da preduzimaju mere na prevenciji stvaranja komunalnog otpada u maloprodajnim objektima i uslužnim i drugim delatnostima, predviđanjem alternativnih rešenja za plastične kese.

Član 5

Kese koje trgovci stavljaju na raspolaganje potrošačima na mestu prodaje robe, mogu biti papirne i mogu se stavljati na raspolaganje potrošačima bez naknade i uz naknadu.

Trgovci mogu za potrebe kupovine, obezbediti i staviti na raspolaganje potrošačima torbe za kupovinu, bez naknade i uz naknadu.

Član 6

Trgovci su u obavezi da obaveštavaju potrošače o adekvatnom načinu zbrinjavanja torbi za kupovinu, ukoliko se opredele za sistem zamene ili popravke torbi, koje stavljaju na raspolaganje potrošačima.

Član 7

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove odluke vrši organizaciona jedinica uprave gradske opštine nadležna za poslove komunalne inspekcije.

Član 8

Novčanom kaznom u iznosu od 150.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice, ako:

1. postupa suprotno članu 3. stav 1. ove odluke;

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 25.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se i preduzetnik novčanom kaznom od 75.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 25.000,00 dinara.

Za prekršaje iz st. 1-4. ovog člana ovlašćeni inspektor, izdaje prekršajni nalog u skladu sa zakonom.

Član 9

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Beograda", a primenjuje se od 1. januara 2020. godine.