ODLUKA

O FINANSIRANJU I SUFINANSIRANJU PROGRAMA I PROJEKATA U OBLASTIMA OBRAZOVANJA I DEČJE ZAŠTITE U GRADU BEOGRADU

("Sl. list grada Beograda", br. 85/2018)

I. Osnovne odredbe

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi i način dodele sredstava za finansiranje odnosno sufinansiranje programa i projekata u oblastima obrazovanja i dečje zaštite koji se realizuju na teritoriji grada Beograda.

Član 2

Sredstva za namene iz čl. 1. ove odluke obezbeđuju se u budžetu Grada Beograda.

Član 3

Sredstva za finansiranje ili sufinansiranje programa i projekata dodeljuju se na osnovu javnog konkursa koji raspisuje organizaciona jedinica Gradske uprave Grada Beograda nadležna za poslove obrazovanja i dečje zaštite (u daljem tekstu: nadležna organizaciona jedinica).

Član 4

Pravo da konkurišu za dodelu sredstava za finansiranje ili sufinansiranje programa i projekata imaju udruženja koja su upisana u registar nadležnog organa i koja saglasno odredbama svog osnivačkog akta i statuta, ostvaruju ciljeve u oblasti obrazovanja i dečje zaštite, njihovi savezi i ustanove čiji je osnivač Grad Beograd koja svojom delatnošću ispunjavaju navedene ciljeve.

II. Finansiranje i sufinansiranje projekata i programa koja realizuju udruženja

Član 5

Udruženja, odnosno njihovi savezi kao nosioci programa i projekata mogu konkurisati pod uslovom:

1. da su upisana u registar nadležnog organa i da imaju sedište na teritoriji grada Beograda;

2. da se ciljevi udruženja, odnosno saveza ostvaruju u oblasti u kojoj se program, projekat realizuje:

3. posedovanje referenc liste za predlagače koji prvi put dostavljaju programe (iskustvo u realizaciji programa, preporuke eksperata);

4. da je obezbeđeno najmanje 10% od ukupnih troškova projekta iz sopstvenih sredstva ili nekog drugog izvora;

5. da račun nije u blokadi.

Dokaze o ispunjenosti uslova iz stava 1. tač. 1. i 2. nadležna organizaciona jedinica pribavlja po službenoj dužnosti, a za ispunjenosti uslova iz tačke 3-5.dokaze podnosi udruženje, odnosno njihovi savezi.

Član 6

Izbor programa koji će se finansirati sredstvima iz budžeta Grada Beograda vrši se primenom sledećih kriterijuma:

1. reference programa: oblast u kojoj se realizuje program, dužina trajanja programa, broj korisnika programa, mogućnost razvijanja programa i njegova održivost;

2. ciljevi koji se postižu: obim zadovoljavanja javnog interesa, stepen unapređenja stanja u oblasti obrazovanja i dečje zaštite;

3. sufinansiranje programa iz drugih izvora: sopstvenih prihoda, budžeta Republike Srbije, fondova Evropske unije, donacija i drugo, u slučaju nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa;

4. zakonitost i efikasnost korišćenja sredstava i održivost ranijih programa ako su ranija korišćenja sredstava budžeta, da li su ispunjene ugovorne obaveze.

Član 7

Na postupak dodele sredstava, sadržaj konkursa, način dodele kao i na korišćenje sredstava i praćenje realizacije programa i projekata koje realizuju udruženja shodno se primenjuju odredbe Uredbe o sredstvima za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranjem programa od javnog interesa koja realizuju udruženja ("Službeni glasnik RS", broj 16/18).

Član 8

Tekst konkursa se objavljuje na zvaničnoj internet stranici nadležne organizacione jedinice i portalu e-Uprava i u najmanje jednom od dnevnih listova koji izlaze na teritoriji grada Beograda.

Sastavni deo konkursa čini Uputstvo, koje utvrđuje nadležna organizaciona jedinica, a kojima se naročito utvrđuju:

1. ciljevi konkursa;

2. bliži uslovi konkursa;

3. elementi predloga programa i projekata i način njihovog vrednovanja;

4. rokovi i način prijavljivanja na konkurs.

Član 9

Nosioci programa i projekata iz člana 4. ove odluke podnose prijavu na obrascu koji je sastavni deo ove odluke.

Prijava se preuzima na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Beograda.

Prijavu podnosi lice ovlašćeno za zastupanje nosioca programa ili projekta i odgovorno je za istinitost podataka navedenih u prijavi. Uz prijavu se dostavlja predlog programa ili projekta sa prilozima, sačinjen u skladu sa Uputstvom.

Član 10

Rukovodilac nadležne organizacione jedinice rešenjem obrazuje Komisiju, kojim se utvrđuje sastav, broj članova, kao i druga pitanja od značaja za rad komisije, koja postupa u skladu sa Uredbom.

Komisija neće pregledati i vrednovati neblagovremene i nepotpune prijave, koje će biti vraćene podnosiocu nakon okončanja konkursa.

Član 11

Dvostruko finansiranje programa i projekta ili istih programskih ili projektnih aktivnosti nije dozvoljeno, nosilac projekta je u obavezi da o dodatnim finansiranjima obavesti nadležnu organizacionu jedinicu.

Član 12

Nakon sprovedenog konkursa, odluku o izboru programa donosi rukovodilac nadležne organizacione jedinice.

III. Finansiranje i sufinansiranje programa i projekata koja realizuju ustanove čiji je osnivač Grad Beograd

Član 13

Ustanove čiji je osnivač Grad Beograd mogu konkurisati pod uslovom:

1. da svojom delatnošću ispunjava ciljeve u oblasti obrazovanja i dečje zaštite

2. da ima sedište na teritoriji grada Beograda;

3. posedovanje referenc liste za predlagače koji prvi put dostavljaju programe (iskustvo u realizaciji programa, preporuke eksperata);

4. da račun ustanove nije u blokadi.

Član 14

Na dodelu sredstava za finansiranje i sufinansiranje programa ili projekata u oblasti obrazovanja i dečje zaštite koje realizuju ustanove čiji je osnivač Grad Beograd primenjuju se odredbe ove odluke koje se odnose na finansiranje i sufinasiranje programa ili projekata koje realizuju udruženja.

IV. Prelazne i završne odredbe

Član 15

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Beograda".