PRAVILNIK
O KARANTINU ZA UVEZENE ŽIVOTINJE

("Sl. glasnik RS", br. 74/2018)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se mesto i dužina trajanja karantina u zavisnosti od vrste životinja, kao i postupak i mere koje će se primenjivati u karantinu.

Član 2

Ovaj pravilnik se ne primenjuje na kućne ljubimce koji se uvoze u nekomercijalne svrhe u pratnji vlasnika ili držaoca životinja.

Član 3

U karantin se stavljaju životinje koje se uvoze radi uzgoja i reprodukcije i namenjene su za proizvodnju hrane, jaja za priplod i reproduktivni materijal, kako bi se utvrdilo njihovo zdravstveno stanje, sprečilo unošenje zaraznih bolesti životinja ili novih oblika mikroorganizama u Republiku Srbiju.

U karantin se stavljaju i životinje koje se uvoze u druge svrhe osim propisanih u stavu 1. ovog člana, ukoliko je epizootiološka situacija u državi izvoznici takva da preti opasnost od unošenja zaraznih bolesti životinja ili ne postoje zvanični podaci o epizootiološkoj situaciji u državi izvoznici.

Član 4

Mesto karantina (u daljem tekstu: karantinski objekat) jeste prostor, prostorija ili skup prostorija u kojima se drže životinje iz člana 3. ovog pravilnika i/ili reproduktivni materijal i/ili jaja za priplod koji su uvezeni, pod uslovima potpune izolacije, a radi provere i zvaničnog utvrđivanja zdravstvene ispravnosti uvezene pošiljke, odnosno radi sprovođenja određenih preventivnih i kontrolnih mera.

Član 5

Karantinski objekat za uvezene životinje iz člana 3. ovog pravilnika, jaja za priplod i reproduktivni materijal ograđen je ogradom koja onemogućava nekontrolisani pristup ljudima i životinjama, sa strogo kontrolisanim ulazom i izlazom i postavljenom dezinfekcijskom barijerom na ulazu i izlazu.

Životinje u toku boravka u karantinu treba da budu zaštićene od nepovoljnih vremenskih, fizičkih, hemijskih i bioloških uticaja.

Karantinski objekat u pogledu prostora za životinje, prostorija i opreme treba da ispunjava uslove u skladu sa posebnim propisom kojima se uređuju uslovi za dobrobit životinja.

Član 6

Karantinski objekat ima odvojenu prostoriju za izolaciju povređenih i bolesnih životinja, kao i prostor za odlaganje uginulih životinja, ima obezbeđenu vodu za piće, pribor, opremu i uslove za pranje i dezinfekciju ruku za lica koja su zaposlena u karantinu, ima uslove za dezinfekciju prevoznih sredstava koja se vrši u skladu sa posebnim propisom kojim se uređuje način dezinfekcije prevoznih sredstava kojima se prevoze pošiljke životinja, proizvodi, sirovine i sporedni proizvodi životinjskog porekla, kao i opremu za čišćenje i dezinfekciju.

Karantinski objekat ima sistem za bezbedno uklanjanje otpadnih voda i sporednih proizvoda životinjskog porekla.

Karantinski objekat raspolaže odgovarajućim prostorijama i opremom za presvlačenje i kupanje lica koja su zaposlena u karantinu i dovoljnom količinom lične zaštitne opreme, uključujući i odeću i obuću.

Član 7

U karantinskom objektu ne smeju da se nalaze druge životinje iste vrste, odnosno životinje na koje se može (uzajamno) prenositi bilo koja zarazna bolest.

Ukoliko je karantinski objekat smešten u blizini drugih objekata za uzgoj i reprodukciju životinja, u kojima se nalaze prijemčive životinje, obezbediće se uslovi za potpunu izolaciju i odvojenost između tih objekata, sa posebnim uslovi za smeštaj, ishranu i negu, kao i uslovi u pogledu biološke sigurnosti za životinje u karantinu, bez mogućnosti za unakrsnu kontaminaciju.

Član 8

Karantin za uvezene konje, goveda, ovce, koze, svinje i krupne divlje životinje traje do završetka naređenih dijagnostičkih ispitivanja, po pravilu, u trajanju do 30 dana.

Karantin za živinu, ribe, jaja za priplod, reproduktivni materijal i druge životinje koje nisu navedene u stavu 1. ovog člana traje do završetka naređenih dijagnostičkih ispitivanja, po pravilu, u trajanju do 21 dan.

Životinje iz člana 3. stav 2. ovog pravilnika stavljaju se u karantin, ukoliko je došlo do pogoršanja epizootiološke situacije u državi izvoznici na takav način da preti opasnost od unošenja zaraznih bolesti životinja i ostaju u karantinu do završetka naređenih dijagnostičkih ispitivanja.

Član 9

Ukoliko se kliničkim i dijagnostičkim ispitivanjem u toku trajanja karantina posumnja na pojavu zarazne bolesti, vreme trajanja karantina može se produžiti do utvrđivanja zdravstvenog stanja životinja.

Ukoliko se u karantinu utvrdi zarazna bolest kod uvezenih životinja iz člana 3. ovog pravilnika, sa pošiljkom životinja se postupa u skladu sa odredbama zakona kojim se uređuje veterinarstvo, kao i propisom kojim se uređuje način i postupak prijavljivanja pošiljke za pregled, postupku i merama za postupanje sa pošiljkom kojoj je zabranjen uvoz.

Član 10

Karantinski objekat priprema se za prijem životinja iz uvoza najmanje 14 dana pre njihovog prispeća u karantin.

Karantinski objekat priprema se tako što se krug karantina, karantinski objekat i oprema za rad temeljno očiste i dezinfikuju odgovarajućim sredstvom.

Za vreme karantina, ulaz u karantinski krug, dozvoljen je samo licima koja su zaposlena u karantinu, osim veterinarskih inspektora i nadležnih lica, koja sprovode naložene mere.

Član 11

U karantinu se sprovodi epizootiološki nadzor, naređena klinička i dijagnostička ispitivanja, odnosno preventivne i kontrolne mere od strane lica iz člana 10. stav 3. ovog pravilnika, a pod nadzorom veterinarskog inspektora.

Primena mera iz stava 1. ovog člana zavisi od vrste, broja i zdravstvenog stanja životinje, kao i zdravstvenog statusa države iz koje se uvozi životinja.

Član 12

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o uslovima i trajanju karantina za uvezene životinje ("Službeni list SFRJˮ, broj 6/88).

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".