PRAVILNIK
O VIZAMA

("Sl. glasnik RS", br. 74/2018)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se izgled obrasca za unošenje vize i način unosa vize u obrazac, izgled obrasca za podnošenje zahteva za vizu, kao i štambilja kojim se potvrđuje prijem zahteva, izgled i način unošenja nalepnice vize u stranu putnu ispravu, izgled obrasca o odbijanju zahteva za vizu i izgled obrasca o ukidanju ili poništavanju vize, kao i način poništavanja i ukidanja vize.

Član 2

Izgled obrasca za unošenje vize (Obrazac broj 3) odštampan je na papiru bele boje, formata A4, dimenzija 210 x 297 mm, dat je u prilogu ovog pravilnika i čini njegov sastavni deo.

U obrazac za unošenje vize iz stava 1. ovog člana lepi se nalepnica vize, tako što se otiskuje na označenom prostoru u obrascu. Nalepnica vize overava se pečatom diplomatsko-konzularnog predstavništva i potpisuje od strane ovlašćenog lica, tako da pečat i potpis obuhvate deo vize i stranice obrasca za unošenje vize.

Član 3

Izgled obrasca za podnošenje zahteva za izdavanje vize (Obrazac broj 1) odštampan je na papiru bele boje, formata A4, dimenzija 210 x 297 mm, dat je u prilogu ovog pravilnika i čini njegov sastavni deo.

Obrazac za podnošenje zahteva za izdavanje vize štampa se na srpskom jeziku ćiriličkim pismom, kao i na engleskom ili drugom stranom jeziku koji je u službenoj upotrebi u državi prijema.

Član 4

Izgled štambilja kojim se potvrđuje prijem zahteva za vizu pravougaonog je oblika 60 x 30 mm (Obrazac broj 4) dat je u prilogu ovog pravilnika i čini njegov sastavni deo.

Član 5

Nalepnica vize izrađena je na samolepljivom zaštićenom papiru dimenzija 105 x 74 mm, koji sadrži vidljiva i nevidljiva vlakna koja fluoresciraju pod ultravioletnim svetlom, na kojoj dominiraju svetloplavi i tamnoplavi tonovi, sa ugrađenim zaštitnim elementima (mikrotekst, duboka štampa, sigurnosni difrakcioni optičko varijabilni element jedinstvene originacije sa prikazom malog grba Republike Srbije, oznake ispisane optički varijabilnom bojom, kao i vizuelno nevidljivom bojom koja fluorescira pod ultravioletnim svetlom).

Izgled nalepnice vize iz stava 1. ovog člana (Obrazac broj 2) dat je u prilogu ovog pravilnika i čini njegov sastavni deo.

Član 6

Nalepnica vize lepi se na prvu slobodnu stranicu strane putne isprave i to na mesto na kome je prethodno otisnut štambilj kojim je potvrđen prijem zahteva za vizu, tako da nalepnica vize pokrije otisnuti štambilj, a tekst na obrascu vize bude okrenut prema spoljnoj ivici stranice putne isprave.

Na nalepnicu vize iz stava 1. ovog člana, u donjem desnom uglu utiskuje se pečat diplomatsko-konzularnog predstavništva i potpisuje od strane ovlašćenog lica, tako da pečat i potpis obuhvate deo vize i stranicu putne isprave.

Član 7

Izgled obrasca o odbijanju zahteva za vizu (Obrazac broj 5) dat je u prilogu ovog pravilnika i čini njegov sastavni deo.

Izgled obrasca o ukidanju ili poništavanju vize (Obrazac broj 6) dat je u prilogu ovog pravilnika i čini njegov sastavni deo.

U slučaju poništavanja ili ukidanja vize, na nalepnicu vize otiskuje se štambilj "PONIŠTENO - ANNULLED" ili "UKINUTO - ABOLISHED", a preko optički promenljivog elementa na nalepnici vize povlači se crta.

Član 8

Strancu kome je odbijen zahtev za izdavanje vize u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije, ovlašćeno lice diplomatsko-konzularnog predstavništva uručuje odluku o odbijanju zahteva za izdavanje vize u kojoj se zaokruživanjem navodi jedan ili više razloga za odbijanje zahteva za izdavanje vize.

Strancu kome se ukida ili poništava viza u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije, ovlašćeno lice diplomatsko-konzularnog predstavništva uručuje odluku o ukidanju ili poništavanju vize u kojoj se zaokruživanjem navodi jedan ili više razloga za ukidanje ili poništavanje vize.

Član 9

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o vizama ("Službeni glasnik RS", broj 27/10).

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Obrasce 1-6, koji su sastavni deo ovog pravilnika, možete pogledati OVDE