PRAVILNIK
O USLOVIMA OBEZBEĐIVANJA I PRUŽANJA USLUGE POMOĆ U KUĆI

("Sl. list grada Kraljeva", br. 22/2018)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se uslovi obezbeđivanja i pružanja usluge pomoć u kući.

Član 2

Svrha pomoći u kući je podrška korisnicima u zadovoljavanju svakodnevnih životnih potreba kako bi se unapredio ili održao kvalitet njihovog života.

Član 3

Uslugu mogu koristiti odrasli i stariji koji:

- imaju ograničenja fizičkih i psihičkih sposobnosti usled kojih nisu u stanju da nezavisno žive u svojim domovima bez redovne pomoći u aktivnostima dnevnog života, nege i nadzora, pri čemu je porodična podrška nedovoljna ili nije raspoloživa,

- imaju boravište na području grada Kraljeva,

- iskažu volju za korišćenjem usluga (u ime lica koje se nalazi pod starateljskom zaštitom staratelj mora iskazati volju za korišćenjem usluga),

- učestvuju u sufinansiranju troškova usluga u skladu sa aktom o utvrđivanju kriterijuma za učešće u ceni usluge, na koji je data saglasnost Skupštine grada Kraljeva.

Član 4

Usluga na području grada Kraljeva pruža se u skladu sa nacionalnom regulativom uz primenu svih elemenata propisanih Pravilnikom o bližim uslovima i standardima za pružanje usluga socijalne zaštite.

Član 5

Obezbeđivanje licencirane organizacije socijalne zaštite koja će pružati uslugu vrši se u skladu sa zakonima i propisima Republike Srbije.

Član 6

Uslugu pruža Centar lokalnih usluga grada Kraljeva.

Član 7

Centar za socijalni rad odlučuje o korišćenju usluge primenom odredaba Zakona o socijalnoj zaštiti, Zakona o opštem upravnom postupku i Odluke o socijalnoj zaštiti grada Kraljeva i upućuje korisnika na korišćenje usluge koju je obezbedio grad Kraljevo.

Član 8

Protiv rešenja kojim se odbija zahtev za korišćenje usluge iz prethodnog člana može se izjaviti žalba u roku od 15 dana.

Žalba iz stava 1. ovog člana izjavljuje se Gradskom veću grada Kraljeva.

Odluka o žalbi iz stava 1. ovog člana donosi se u roku od 30 dana.

Član 9

Ako ovlašćeni pružalac usluge odbije da korisniku pruži uslugu, dužan je da o tome odmah, pisanim putem obavesti Centar za socijalni rad i korisnika i da za to navede razloge.

Povodom obaveštenja iz stava 1. ovog člana korisnik u roku od osam dana od prijema tog obaveštenja, može uputiti pritužbu Centru za socijalni rad.

O odbijanju pružanja usluge Centar za socijalni rad odmah obaveštava nadležni organ grada Kraljeva i inspekciju socijalne zaštite.

Član 10

Centar lokalnih usluga obavezan je da vrši naplatu shodno gradskim aktima kojima se definiše cena usluge i prema utvrđenom nivou sufinansiranja korisnika u ceni usluge.

Član 11

Centar lokalnih usluga dužan je da grad Kraljevo izveštava pisanim putem mesečno/kvartalno/godišnje o pruženim uslugama i naplati sufinansiranja od strane korisnika.

Član 12

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi pravilnik o pomoći u kući u gradu Kraljevu, broj 011-111/2015-III od 28. jula 2015. godine.

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".