PRAVILNIK
O USLOVIMA OBEZBEĐIVANJA I PRUŽANJA USLUGE SOCIJALNO STANOVANJE U ZAŠTIĆENIM USLOVIMA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 22/2018)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se uslovi obezbeđivanja i pružanja usluge socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima.

Član 2

Usluga socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima se obezbeđuje pojedincu ili porodici u stanju socijalne potrebe kada nemaju rešeno pitanje stanovanja i pruža se u namenski izgrađenim objektima.

Član 3

Korisnici usluge mogu biti:

- korisnici novčane socijalne pomoći,

- samohrani roditelji,

- stara lica,

- lica koja su kao maloletna bila pod posebnom zaštitom države (starateljstvo, hraniteljstvo, smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu),

- osobe sa invaliditetom,

- izbegla i interno raseljena lica,

- druga lica po stručnoj proceni Centra za socijalni rad.

Član 4

U objektu se angažuje domaćin socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima koji je radno sposoban i koji sa svojom porodicom stanuje u stanu namenjenom za domaćinsku porodicu.

Domaćin se stara o poštovanju kućnog reda, održavanju zajedničkih prostorija, očuvanju imovine u objektu i pruža pomoć i podršku korisnicima oko prava i obaveza vezanim za korišćenje navedene usluge stanovanja u zaštićenim uslovima.

Domaćin ima pravo na naknadu za rad koja se mesečno isplaćuje iz sredstava budžeta grada Kraljeva u visini minimalne zarade za mesec za koji se vrši isplata uvećane za iznos pripadajućih doprinosa.

Član 5

Postupak za korišćenje usluge sprovodi Centar za socijalni rad koji donosi rešenje o priznavanju prava na korišćenje usluge i upućuje korisnika u Centar lokalnih usluga grada Kraljeva.

Član 6

Centar lokalnih usluga grada Kraljeva upravlja objektima socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima i u njegovoj nadležnosti je rešavanje svih spornih pitanja i donošenje odluka u vezi sa funkcionisanjem i održavanjem objekata.

Centar lokalnih usluga sa korisnikom kome je priznato pravo na korišćenje usluge zaključuje ugovor kojim se utvrđuju međusobna prava i obaveze.

Član 7

Korisnici socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima dužni su da, ukoliko imaju prihode veće od nivoa socijalne sigurnosti utvrđene zakonom, plaćaju 50% troškova za utrošenu električnu energiju, grejanje, vodu i komunalne usluge, a učešće u navedenim troškovima im se povećava za iznos ostvarenih prihoda iznad nivoa socijalne sigurnosti.

Za korisnike čiji su prihodi na nivou iznosa socijalne sigurnosti ili ispod njih, troškove iz prethodnog stava snosi budžet grada Kraljeva u visini od 50% iz sredstava obezbeđenih za te namene, a preostalih 50% snose sami korisnici.

Korisnicima čiji su prihodi ispod nivoa socijalne sigurnosti, troškovi centralnog grejanja se naplaćuju u iznosu od 25%, a 75% tih troškova se plaćaju iz sredstava budžeta grada Kraljeva.

Član 8

Mesečnu obavezu učešća korisnika u troškovima iz prethodnog člana utvrđuje Centar lokalnih usluga grada Kraljeva.

Radi utvrđivanja navedene obaveze korisnici su dužni da Centru lokalnih usluga grada Kraljeva kvartalno dostavljaju dokaz o visini svojih mesečnih prihoda i rešenje o utvrđenoj novčanoj socijalnoj pomoći.

Protiv rešenja kojim se utvrđuje obaveza iz stava 1. ovog člana može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Kraljeva.

Član 9

Centar lokalnih usluga je u obavezi da o svim promenama u korišćenju usluge odmah obaveste Centar za socijalni rad.

Član 10

Korisniku prestaje pravo na korišćenje usluge u slučaju:

- kada je neophodno primeniti drugi oblik socijalne zaštite,

- ako nenamenski koristi prostor i opremu,

- ako svojim ponašanjem remeti utvrđeni kućni red i time ometa druge korisnike u nesmetanom korišćenju usluge stanovanja,

- ako ne izmiruje pripadajuće troškove korišćenja stana,

- smrću korisnika.

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".