PRAVILNIK
O STANOVANJU UZ PODRŠKU ZA MLADE KOJI SE OSAMOSTALJUJU

("Sl. list grada Kraljeva", br. 22/2018)

Član 1

Ovim pravilnikom se utvrđuju bliži uslovi i način ostvarivanja usluge stanovanja uz podršku za mlade koji se osamostaljuju radi lakše integracije u zajednicu.

Član 2

Usluga stanovanja uz podršku dostupna je licima uzrasta između 15 i 26 godina koja nemaju mogućnosti da i dalje žive u biološkim ili srodničkim porodicama, kao alternativa smeštaju u ustanovu socijalne zaštite ili hraniteljsku porodicu radi osposobljavanja za samostalan život.

Član 3

Stanovanje uz podršku za mlade koji se osamostaljuju obezbeđuje se u trajanju od jedne godine, uz mogućnost produženja za još jednu godinu prema proceni Centra za socijalni rad.

Član 4

Radi realizacije usluge, obezbeđuju se tri stana u ul. Prvomajskoj br. 51 na Beranovcu (stanovi br. 12, 13 i 15), u skladu sa Sporazumom između Ministarstva za rad i socijalnu politiku Republike Srbije, grada Kraljeva i Centra za socijalni rad u Kraljevu.

Član 5

Međusobni odnosi Centra lokalnih usluga i korisnika uređuju se ugovorom.

Troškovi stanovanja (za utrošenu električnu energiju, grejanje, vodu i komunalne usluge) i troškovi investicionog održavanja stanova, finansiraju se iz budžeta grada Kraljeva preko Centra lokalnih usluga.

Član 6

Usluga stanovanja uz podršku za mlade koji se osamostaljuju dostupna je i korisnicima koji nemaju prebivalište na teritoriji grada Kraljeva, pod uslovima i na način definisan sporazumom o međuopštinskoj saradnji.

Član 7

Centar lokalnih usluga grada Kraljeva je u obavezi da o svim promenama u korišćenju usluga obavesti Centar za socijalni rad.

Član 8

Usluga stanovanja uz podršku za mlade koji se osamostaljuju prestaje istekom roka predviđenog ugovorom i sporazumom, ako je u pitanju smeštaj korisnika koji nemaju prebivalište na teritoriji grada Kraljeva.

Usluga prestaje i pre roka predviđenog ugovorom ako korisnik:

- izjavi da je na drugi način rešio stambeno pitanje;

- ne poštuje kućni red;

- ne koristi stan namenski;

- stan namerno oštećuje i ne održava ga u urednom stanju;

- promeni mesto prebivališta ili boravišta.

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom list u grada Kraljeva".