PRAVILNIK
O POSTAVLJANJU POSUDA ZA PRIVREMENO ODLAGANJE OTPADA

("Sl. list grada Sombora", br. 17/2018)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom određuje se broj, vrsta, mesto, kapacitet i tehnički uslovi za postavljanje posuda za sakupljanje komunalnog, industrijskog neopasnog i ambalažnog otpada (u daljem tekstu: otpada), na javnim površinama na teritoriji grada Sombora, gde Javno komunalno preduzeće "Čistoća" Sombor (u daljem tekstu: Preduzeće) obavlja poverenu delatnost upravljanja otpadom (sakupljanje, transport tretman i deponovanje neopasnog otpada).

Pod posudama za sakupljanje otpada se podrauzmevaju:

1.

Korpa

  Zapremina u litrama

 

a) korpa za otpatke samonosiva u pešačkoj zoni grada. Postavlja se na osnovu Odluke o uređenju grada. Urađena po posebnom Planu i projektu;

  40

 

b) tipizirana plastična korpa sa kačenjem na stub javne rasvete ili samonosivi stub u široj zoni Grada. Postavlja se po odobrenju nadležnog odeljenja Gradske uprave.

  40

2.

Kontejner

 

 

a) tipizirani kontejner

   

 

zapremine

  900

 

zapremine

  1.100

 

b) spremište za prihvat PET ambalaže alu-limenki i plastike, mrežasti od grifovanog pletiva sa džambo vrećom

  1.500

 

b) kontejner za prihvat papira i kartona, vidno obeležen sa plavim poklopcem i otvorom za odlaganje navedenog ambalažnog otpada

  1.100

3.

Kanta

 

 

Tipizirana plastična kanta

   

 

zapremina

  120

 

zapremina

  140

 

zapremina

  240

4.

Vreća

 

 

Vreća za sakupljanje ambalažnog stakla - brendirana

    80

(u daljem tekstu: posuda)

Član 2

Odredbe ovog Pravilnika odnose se na sve korisnike usluga JKP "Čistoće" Sombor (fizička i pravna lica, preduzetnici, vlasnici stambenih, poslovnih i stambeno-poslovnih objekata ili prostorija, na teritoriji grada Sombora (u daljem tekstu korisnici).

II VRSTA POSUDA

A) Vrsta posude za komunalni otpad

Član 3

Vrstu i broj posuda za sakupljanje otpada određuje Preduzeće, shodno Odluci o održavanju čistoće na teritoriji grada Sombora ("Sl. list grada Sombora" br. 8/2018) i ovog Pravilnika.

Član 4

Posude za privremeno odlaganje otpada, moraju biti tako opremljene da se iz njih spreči rasipanje i izlivanje otpada, širenje neprijatnih mirisa, buke i prašine.

Posude za sakupljanje otpada, moraju biti tako konstruisane da omoguće bezbedan automatski prihvat i pražnjenje u radna vozila za transport otpada preduzeća.

Član 5

Za sakupljanje komunalnog otpada, prema ovom Pravilniku, koriste se sledeće posude:

1. Tipizirani kontejner: zapremine 1,1 m3 (0,9 m3)

2. Tipizirana plastična kanta:

b) zapremine 120 ili 140 litara;

v) zapremine 240 litara.

3. Tipizirana plastična kesa za sakupljanje otpada:

a) zapremine 80 litara, debljine 0,05-0,08 mm.

Posude iz stava 1. tačka 1. ovog člana, za novoizgrađene objekte, nabavlja i postavlja investitor, prema članu 11. stav 4. Odluke o održavanju čistoće na teritoriji grada Sombora (u daljem tekstu: Odluka) i Elaborata o rasporedu za postavljanje posuda za privremeno odlaganje otpada na javnim površinama (u daljem tekstu: Elaborat).

Posude iz stava 1. tačke 1. ovog člana, nabavlja i postavlja korisnik usluge, prema članu 11. stav 5. Odluke i Elaboratu.

Posude iz stava 1. tačke 2. i 3. ovog člana, nabavlja korisnik.

B) Vrsta posude za industrijski neopasan otpad

Član 6

Za sakupljanje industrijskog neopasnog otpada koriste se:

1. Tipizirani kontejner zapremine 1,1 m3;

2. Tipizirani otvoreni ili zatvoreni kontejner zapremine 5 m3.

Posude iz stava 1. tačke 1. i 2. ovog člana, nabavlja korisnik uz saglasnost Preduzeća.

V) Vrsta posude za ambalažni otpad

Član 7

Za sakupljanje ambalažnog otpada (papir, karton, PET, aluminijumske konzerve i staklo) koriste se sledeće vrste posuda:

1. Žičani kontejner sa džambo vrećom:

a) zapremine 1,1 m3

b) zapremine 1,5 m3

v) zapremine 5 m3

2. Tipizirana plastična kesa zapremine 80 litara, debljine 0,05 - 0,08 mm.

Posude iz stava 1, tačke 1 i 2, ovog člana, nabavlja i postavlja Preduzeće.

Član 8

Odlukom o uređenju grada i Odlukom o održavanju čistoće na teritoriji grada Sombora, predviđeno je da u pešačkoj zoni i delovima ulica (izletišta i šetališta) budu postavljene korpe za otpad koji stvaraju pešaci na javnim površinama. Odluka o izgledu i vrsti donosi nadležni organ grada, a njihovo postavljanje, zamenu, održavanje i popravku obavlja Preduzeće.

Nabavka, zamena i popravka posuda finansira se iz planiranih sredstava budžeta grada za ovu namenu.

III BROJ POSUDA

A) Broj posuda za komunalni otpad

Član 9

Broj tipiziranih kontejnera zapremine 1,1m3, za sakupljanje i privremeno odlaganje komunalnog otpada u kolektivnom tipu stanovanja, određuje se po normativu jedan kontejner zapremine 1,1 m3 na 12 domaćinstava.

Član 10

Broj tipiziranih plastičnih kanti za sakupljanje komunalnog otpada u individualnom tipu stanovanja, određuje se po normativu jedna tipizirana kanta zapremine 120 litara, za jedno domaćinstvo, u režimu pražnjenja jednom sedmično.

Član 11

Broj tipiziranih plastičnih kesa zapremine 80 litara, za domaćinstva u gradu i naseljenim mestima, (individualni tip stanovanja) određuje se po normativu jedna tipizirana kesa za komunalni otpad po domaćinstvu, u režimu sakupljanja jednom sedmično.

Član 12

Za pravna lica koja koriste poslovni prostor površine do 1000 m2, broj i vrstu posuda određuje Preduzeće, u zavisnosti od: vrste delatnosti i količine komunalnog otpada.

Za pravna lica koja koriste poslovni prostor površine veće od 1000 m2, za svakih 1000 m2 poslovnog prostora postavlja se jedan tipizirani kontejner iz člana 5. stav 1. tačka 1. ovog Pravilnika.

Član 13

Za korisnike usluga lokala, broj tipiziranih posuda od 120 litara, određuje se po normativu, jedan lokal, minimalno jedna posuda od 120 litara, odnosno broj posuda adekvatan količini generisanog otpada u lokalu, poslovnom prostoru preduzetnika.

Za korisnike usluga koji privremeno koriste poslovni prostor, zauzeće javne površine (manifestacije, zabavni parkovi cirkusi, vašari i slično), broj i vrstu posuda određuje Preduzeće, u zavisnosti od očekivane ili predviđene količine i vrste otpada, koji nastaje za sedam dana, a najmanje jedan kontejner zapremine 1.1 m³.

B) Broj posuda za industrijski neopasan otpad

Član 14

Broj i veličinu posude za odlaganje industrijskog neopasnog otpada, određuje Preduzeće, u zavisnosti od: vrste otpada, njegove količine i dinamike pražnjenja.

V) Broj posuda za ambalažni otpad

Član 15

Broj posuda za sakupljanje ambalažnog otpada (papir i karton, plastična, metalna i staklena ambalaža - u daljem tekstu: ambalažni otpad), iz domaćinstava sa područija grada Sombora, određuje se u odnosu na: gradsku zonu, gustinu naseljenosti i očekivane količine primarno izdvojenog ambalažnog otpada.

Član 16

Broj posuda za sakupljanje ambalažnog otpada iz domaćinstava u gradu i na području naseljenih mesta, određuje se po Planu upravljanja ambalažnim otpadom koje izrađuje i primenjuje Preduzeće.

IV TEHNIČKI USLOVI

Član 17

Tehničkim uslovima za privremeno postavljanje posuda za odlaganje otpada određuju se:

- uslovi mesta postavljanja;

- podloga za postavljanje posuda;

- izgled kontejnerske niše;

- projektno - tehnički uslovi za nove investitore;

- vreme pražnjenja posuda;

- sabirno mesto;

- pražnjenja posuda u slučaju poremećaja;

- postavljanje posuda za sakupljanje otpada u vreme održavanja manifestacija i javnih skupova.

1. Uslovi mesta postavljanja

Član 18

Konkretna lokacija posuda za privremeno odlaganje otpada na prostoru grada Sombora odrediće se nakon izrade "Elaborata o rasporedu za postavljanje posuda za privremeno odlaganje otpada na javnim površinama" koje će na osnovu Odluke Skupštine grada Sombora, uraditi JKP "Prostor" Sombor.

Lokacijski uslovi za postavljanje posuda treba da ispune sledeće tehničke uslove:

- da je obezbeđen nesmetan prilaz vozila, mestu za pražnjenje posuda sa komunalnim otpadom;

- da je pristupni put kojim se kreće komunalno vozilo za pražnjenje posuda i transport, tvrda asfaltna, betonska, popločana ili tamponirana podloga, minimalne širine kolovoza 3,5 metra i slobodne visine 4 metra;

- da su duž trase kojom se kreće vozilo za sakupljanje otpada, krošnje drveća orezane i ne prelaze na kolovoz, a PTT i elektro vodovi podignuti od podloge, najmanje 4 metra;

- da su posude za privremeno odlaganje otpada (tipizirani kontejneri 1,1 m³) lako dostupne korisnicima, i da ne ometaju njihovo kretanje;

- posude za privremeno odlaganje otpada mogu se postaviti i na javnim površinama namenjenim pešačkom saobraćaju i parkiranju motornih vozila, ukoliko nema mogućnosti da se postave na drugo mesto.

Član 19

Lokacija posuda za ambalažni otpad na području grada Sombora i naseljenih mesta, treba da ispuni sledeće tehničke uslove:

- da obezbedi nesmetan prilaz vozila za pražnjenje posuda sa otpadom;

- da je pristupni put kojim se kreće vozilo za pražnjenje posuda, tvrda asfaltna, betonska, popločana ili tamponirana podloga, minimalne širine kolovoza 3,5 metra i slobodne visine 4 metra;

- da su duž trase kojom se kreće vozilo za privremeno odlaganje ambalažnog otpada, krošnje drveća orezane i ne prelaze na kolovoz, a PTT i elektro vodovi podignuti od podloge, najmanje 4 metra;

- da su posude za privremeno odlaganje ambalažnog otpada lako dostupne korisnicima, i da ne ometaju njihovo kretanje.

Član 20

Lokaciju posuda, (tipizirane plastične kese) za privremeno odlaganje ambalažnog stakla iz ugostiteljskih objekata (restorani, kafići, kiosci i drugi proizvođači ove vrste otpada), odlažu u okviru prostora svojih poslovnih objekata.

Proizvođači ovog ambalažnog otpada, posude iznose na javnu površinu u vreme kada je rasporedom sakupljanja ambalažnog otpada to predviđeno.

2. Podloga za postavljanje posuda

Član 21

Podloga na kojoj se postavljaju posude, iz člana 5. stav 1. tačka 1., 2.. i 3. iz člana 6. stav 1. tačka 1. i 2. i člana 7. stav 1. tačka 1. i 2. ovog Pravilnika, je tvrda i ravna, asfaltirana, betonirana ili popločana, u nivou prilaznog puta.

Podloga iz stava 1. ovog člana mora imati obezbeđeno odvođenje atmosferskih i procednih voda.

3. Kontejnerska niša

Član 22

Tipizirani kontejneri za privremeno odlaganje otpada zapremine 1,1m3, se mogu postavljati i u kontejnerske niše, ukoliko su one izgrađene.

Kontejnerska niša se gradi uz trotoar u visini kolovoza, od tvrde podloge, asfaltne, ili betonske, sa nagibom od 2% prema kolovozu ili slivnoj rešetki, radi nesmetanog oticanja atmosferskih voda i pranja, oivičena sa tri strane ivičnjacima.

Kontejnerska niša je pravougaonog oblika dimenzija:

- dužina 1,5 m, širina 1,2 m - za 1(jedan) kontejner;

- dužina 3 m, širina 1,2 m - za 2 (dva) konejnera.

U slučaju da stambena zgrada ima više od 24 stambene jedinice, navedene površine mogu biti i veće (1,32 m² po posudi) u skladu sa normativom navedenim u članu 9. ovog Pravilnika.

4. Vreme pražnjenja posuda

Član 23

Pražnjenje posuda za privremeno odlaganje komunalnog otpada, organizovano je tokom cele godine.

Pražnjenje posuda i transport komunalnog otpada na teritoriji grada Sombora organizuje se po reonima, Rasporedu sakupljanja i dinamici transporta otpada, koji izrađuje Preduzeće.

Raspored i dinamika sakupljanja i transporta se objavljuje na internet stranici Preduzeća.

5. Sabirno mesto

Član 24

Korisnici koji stanuju u gradu i naseljenim mestima, u kojima zbog specifičnosti prostornog uređenja, nije moguć prilaz vozila za sakupljanje i transport otpada u skladu sa članom 18. stav 2. tačke od 1. do 5. ovog Pravilnika (uske saobraćajnice, sa neadekvatnom podlogom, slepe ulice koje na svom kraju nemaju okretnice), svoje posude za privremeno odlaganje otpada iznose na sabirno mesto, u dane i vreme predviđeno po Rasporedu sakupljanja.

Lokaciju sabirnog mesta za privremeno odlaganje otpada, određuje Preduzeće, u skladu sa ovim Pravilnikom.

6. Pražnjenja posuda u slučaju poremećaja pružanja usluge

Član 25

U slučaju da mesta na kojima su postavljene posude za sakupljanje otpada nisu pristupačna vozilima za pražnjenje posuda (raskopana ulica, sneg, poledica i sl.), korisnik je dužan da sakupljeni otpad privremeno odlaže u posude za privremeno odlaganje, do normalizacije uslova za redovno sakupljanje i transport, o čemu će Preduzeće blagovremeno obavestiti korisnike.

Prilikom zvaničnih državnih i verskih praznika Preduzeće ne vrši uslugu sakupljanja i transporta komunalog otpada. Raspored naknadnog sakupljanja i transporta komunalnog otpada, biće blagovremeno objavljen u sredstvima informisanja i internet stranici Preduzeća.

7. Postavljanje posuda za sakupljanje otpada u vreme održavanja manifestacija i javnih skupova

Član 26

Organizator održavanja manifestacija i javnih skupova, obavezan je da od Preduzeća pismenim putem (može i elektronskom poštom) zatraži lokaciju za postavljanje posuda za privremeno odlaganje otpada.

Vrstu, broj, vreme i učestalost pražnjenja posuda odrediće Preduzeće, Ugovorom sa organizatorom manifestacije ili skupa, u zavisnosti od karaktera i dužine njihovog trajanja, očekivane količine i vrste otpada.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 27

Izmene i dopune ovog Pravilnika vrše se na način i po postupku za njegovo donošenje.

Član 28

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom donošenja i objavljuje se u "Službenom listu grada Sombora".