PRAVILNIK
O TEHNIČKIM PRAVILIMA ZA STATUTARNU SERTIFIKACIJU BRODOVA UNUTRAŠNJE PLOVIDBE

("Sl. glasnik RS", br. 76/2018)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se tehnička pravila za statutarnu sertifikaciju brodova unutrašnje plovidbe (u daljem tekstu: Tehnička pravila).

Član 2

Ovaj pravilnik primenjuje se na:

1) plovila čija dužina trupa iznosi najmanje 20 m;

2) plovila čiji je proizvod dužine, širine i maksimalnog gaza jednak zapremini od najmanje 100 m³;

3) tegljače i potiskivače namenjene za tegljenje, potiskivanje, odnosno bočno pomeranje plovila iz tač. 1) i 2) ovog stava ili tehničkih plovnih objekata;

4) putnička plovila;

5) tehničke plovne objekte.

Član 3

Ovaj pravilnik ne primenjuje se na:

1) trajekte;

2) ratna plovila;

3) pomorske brodove, uključujući morske tegljače i potiskivače, koji:

(1) plove ili se nalaze u području pod uticajem morske plime i oseke,

(2) privremeno plove na unutrašnjim vodnim putevima, pod uslovom da poseduju:

- svedočanstvo kojim se potvrđuje usklađenost sa Međunarodnom konvencijom o zaštiti ljudskog života na moru, 1974. (SOLAS 74/78) ("Službeni list SFRJ - Međunarodni ugovori", broj 2/81) ili drugo odgovarajuće svedočanstvo, svedočanstvo kojim se potvrđuje usklađenost sa zahtevima Međunarodne konvencije o teretnim linijama ("Službeni list SFRJ - Međunarodni ugovori i drugi sporazumi", broj 4/69) ili neko drugo svedočanstvo iste važnosti, kao i Međunarodno svedočanstvo o sprečavanju zagađenja naftom (IOPP) kojim se potvrđuje usklađenost sa zahtevima Međunarodne konvencije o sprečavanju zagađivanja mora sa brodova, 1973. godine (MARPOL Konvencija) ("Službeni list SFRJ - Međunarodni ugovori", broj 2/85) i Protokola iz 1997. godine o izmenama i dopunama Međunarodne konvencije o sprečavanju zagađenja mora sa brodova iz 1973. godine, izmenjene i dopunjene Protokolom iz 1978. godine, koji se na nju odnosi ("Službeni glasnik RS - Međunarodni ugovori", broj 1/10);

- svedočanstvo o pravilima i standardima za bezbednost putničkih brodova koje je izdato u skladu sa propisom kojim se uređuju pravila i standardi za bezbednost pomorskih putničkih brodova, za putničke brodove na koje se ne odnose međunarodni sporazumi iz stava 1. tačka 3) podtačka (2) alineja prva ovog člana;

- svedočanstvo o pravilima i standardima za bezbednost putničkih brodova koje je izdato u skladu sa Direktivom 2009/45/EZ Evropskog parlamenta i Saveta, za putničke brodove na koje se ne odnose međunarodni sporazumi iz stava 1. tačka 3) podtačka (2) alineja prva ovog člana;

- svedočanstvo izdato u skladu sa domaćim propisima za plovila za rekreaciju na koje se ne odnose konvencije iz stava 1. tačka 3) podtačka (2) alineja prva ovog člana.

Član 4

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) gaz (T) je vertikalno rastojanje u metrima između najniže tačke brodskog trupa ne uzimajući u obzir kobilicu ili druge nepokretne priveske i linije maksimalnog gaza;

2) dužina (L) je maksimalna dužina brodskog trupa u metrima, isključivši kormilo i kosnik;

3) istisnina vode () je uronjena zapremina broda, u m3;

4) povezani vodni putevi su vodni putevi kojima u skladu sa domaćim i međunarodnim pravom mogu ploviti plovila na koja se odnosi ovaj pravilnik;

5) širina (B) je najveća širina brodskog trupa u metrima, izmerena do spoljne ivice oplate (izuzimajući pogonske točkove, odbojnike i slično).

Član 5

Unutrašnji vodni putevi Evrope geografski su podeljeni na zone plovidbe brodova 1, 2, 3. i 4.

Zone plovidbe date su u Prilogu 1. - Zone plovidbe brodova, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Zona R je deo vodnih puteva iz stava 1. ovog člana za koje se svedočanstvo o sposobnosti broda za plovidbu izdaje u skladu sa članom 22. Revidirane konvencije o plovidbi Rajnom od 6. oktobra 2016. godine.

Član 6

Brod i tehnički plovni objekat (u daljem tekstu: brod) dokazuje ispunjenost uslova propisanih Tehničkim pravilima svedočanstvom o sposobnosti broda za plovidbu izdatim u skladu sa propisima kojima se uređuje plovidba na unutrašnjim vodama.

Na minimalna Tehnička pravila za plovila unutrašnje plovidbe koja plove na unutrašnjim vodnim putevima koji pripadaju zonama plovidbe brodova 1, 2, 3 i 4 primenjuje se ES-TRIN standard koji je dat u Prilogu 2. - Tehnička pravila za plovila unutrašnje plovidbe koja plove na unutrašnjim vodnim putevima koji pripadaju zonama plovidbe brodova 1, 2, 3 i 4 (ES-TRIN standard), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Područja mogućih dodatnih tehničkih pravila koja se primenjuju na plovila koja plove na unutrašnjim vodnim putevima Republike Srbije zone 1 i 2, data su u Prilogu 3. - Područja mogućih dodatnih tehnička pravila koja se primenjuju na plovila unutrašnje plovidbe koja plove na unutrašnjim vodnim putevima zone 1 i 2, kao i nepovezane zone 3, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Područja mogućih sniženja tehničkih pravila koja se primenjuju na plovilima koja plove na unutrašnjim vodnim putevima zone 3 i 4 data su u Prilogu 4. - Područja mogućih sniženja tehničkih pravila koja se primenjuju na plovilima koja plove na unutrašnjim vodnim putevima zone 3 i 4, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Uputstva kojima se bliže uređuju pojedini tehnički zahtevi koji su obuhvaćeni Tehničkim pravilima dati su u Prilogu 5. - Uputstva kojima se bliže uređuju pojedini tehnički zahtevi koji su obuhvaćeni Tehničkim pravilima, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Posebni tehnički zahtevi za bunker stanice za snabdevanje brodova gorivom, odnosno plutajuće objekte za snabdevanje brodova gorivom dati su u Prilogu 6. - Posebni tehnički zahtevi za bunker stanice za snabdevanje brodova gorivom, odnosno plutajuće objekte za snabdevanje brodova gorivom, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 7

Ovaj pravilnik je usklađen sa svim načelima i bitnim zahtevima iz Direktive (EU) 2016/1629 Evropskog parlamenta i Saveta od 14. septembra 2016. godine o utvrđivanju tehničkih pravila za plovila unutrašnje plovidbe, izmeni Direktive 2009/100/EZ i stavljanju van snage Direktive 2006/87/EZ.

Član 8

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o tehničkim pravilima za statutarnu sertifikaciju brodova unutrašnje plovidbe ("Službeni glasnik RS", broj 30/15).

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Prilogе 1-6, koji su sastavni deo ovog pravilnika, objavljene u "Sl. glasniku RS", br. 76/2018, možete pogledati OVDE