ODLUKA
O POGREBNIM DELATNOSTIMA

("Sl. list grada Pančeva", br. 23/2018)

Član 1

Ovom odlukom propisuju se uslovi i način obavljanja pogrebne delatnosti.

Član 2

Pogrebna delatnost u smislu ove odluke je preuzimanje i prevoz posmrtnih ostataka od mesta smrti, odnosno mesta na kome se nalazi umrla osoba (stan, zdravstvena ustanova, institut za sudsku medicinu i patologiju, ustanove socijalne zaštite i druga mesta) i prevoz do mesta određenog posebnim propisom ( patologije, sudske medicine, groblja, krematorijuma, aerodroma, poslovnog prostora pogrebnog preduzeća u kom postoje propisani uslovi za smeštaj i čuvanje pokojnika), organizacija sahrane i ispraćaja sa pribavljanjem potrebne dokumentacije za organizaciju prevoza i sahranjivanja, čuvanje posmrtnih ostataka u rashladnom uređaju i pripremanje pokojnika za sahranjivanje (u daljem tekstu: pogrebna delatnost).

Član 3

Pogrebnu delatnost mogu obavljati javno preduzeće, privredno društvo, preduzetnik ili drugi privredni subjekt (u daljem tekstu: subjekt) koji ispunjava uslove propisane zakonom, Uredbom o načinu i uslovima za otpočinjanje obavljanja komunalnih delatnosti ("Sl. glasnik RS", br. 13/18) (u daljem tekstu: Uredba) i ovom odlukom.

Član 4

Pogrebnu delatnost, u skladu sa Uredbom, može da obavlja subjekt koji je podneo zahtev za proveru ispunjenosti uslova za otpočinjanje obavljanja komunalne delatnosti.

Za optočinjanje obavljanja komunalne delatnosti subjekt mora da ispunjava uslove propisane Uredbom u pogledu određenog broja zaposlenih, minimalnog tehničkog kapaciteta i sedišta subjekta .

Član 5

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".