PRAVILNIK

O IZGLEDU OBRASCA I POSTUPKU IZDAVANJA PUTNOG LISTA ZA STRANCA

("Sl. glasnik RS", br. 80/2018)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se izgled obrasca putnog lista za stranca i postupak izdavanja putnog lista za stranca.

Član 2

Obrazac putnog lista za stranca je pravougaonog oblika, izrađen na zaštićenom papiru dimenzija 352 x 125 mm, savijen na tri pozicije i sadrži osam stranica. Na obrascu dominiraju plavi i žuti tonovi.

Zaštitni elementi na Obrascu putnog lista za stranca su: mikrotekst REPUBLIKA SRBIJA, anty-copy elementi, oznaka strana - vizuelno nevidljiva, fluorescira pod UV svetlom, crvena UV fluorescirajuća numeracija na prvoj strani obrasca, laserska numeracija stranica od 3 do 6 Obrasca.

Na drugoj stranici putnog lista je prostor za lepljenje fotografije dimenzija 35 x 53 mm.

Član 3

Obrazac putnog lista za stranca dat je u Prilogu 1, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 4

Zahtev za izdavanje putnog lista za stranca stranac podnosi lično.

Uz zahtev za izdavanje putnog lista za stranca prilaže se fotografija dimenzija 35 x 45 mm.

U putni list za stranca unose se lični podaci stranca kojem se izdaje putni list.

Na putni list za stranca se lepi fotografija za to predviđeno mesto.

U putni list za strance unose se podaci o organu koji je dokument izdao sa datumom izdavanja i datumom roka važenja.

Putni list za stranca mora biti potpisan od strane ovlašćenog lica i overen pečatom organa koji je putni list izdao.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, zahtev za izdavanje putnog lista za stranca može se podneti po službenoj dužnosti, kada se putni list za stranca izdaje radi prinudnog udaljenja.

Član 5

Uz zahtev za izdavanje putnog lista radi odlaska u drugu državu, stranac kome je prestalo državljanstvo Republike Srbije prilaže i overenu kopiju rešenja o prestanku državljanstva Republike Srbije.

Član 6

Stranac kome je strana putna isprava ukradena ili je izgubljena, a država čiji je državljanin nema diplomatsko, odnosno konzularno predstavništvo u Republici Srbiji, niti njene interese zastupa druga ovlašćena država, uz zahtev za izdavanje putnog lista za stranca prilaže i dokaz o prijavi gubitka ili krađi putne isprave i izjavu podnosioca zahteva da želi dobrovoljan povratak u matičnu državu ili državu u kojoj ima uobičajeno mesto boravka.

U slučaju iz stava 1. ovog člana nadležni organ može utvrditi identitet stranca na osnovu fotokopije identifikacionog dokumenta stranca koji je podneo zahtev za izdavanje putnog lista za stranca.

Član 7

Putni list za stranca može se izdati strancu ukoliko ne poseduje putnu ispravu, a prinudno se udaljava sa teritorije Republike Srbije.

Smatra se da je identitet stranca u slučaju iz stava 1. ovog člana utvrđen na osnovu lične izjave stranca.

Član 8

Ukoliko se zahtev za izdavanje putnog lista izdaje strancu iz razloga postojanja opravdanih okolnosti, prilaže se dokaz kojim se opravdava osnov podnošenja zahteva (izvod iz matične knjige rođenih za podnosioca zahteva, roditelja podnosioca zahteva, dokaz o prihvatu stranca izdat od strane organa države koja ga prihvata, dokaz iz kojeg se vidi da postoje ozbiljni humanitarni razlozi zbog kojih stranac mora biti prisutan u inostranstvu ili u Republici Srbiji i dr.).

Član 9

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o izgledu obrasca i sadržini putnog lista za stranca ("Službeni glasnik RS", broj 59/09).

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Prilog 1.

 

OBRAZAC PUTNOG LISTA ZA STRANCA