PRAVILNIK
O USPOSTAVLJANJU MREŽA GNSS PERMANENTNIH STANICA

("Sl. glasnik RS", br. 72/2017 i 80/2018)

 

1. UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se način i uslovi pod kojima se na delu teritorije ili celoj teritoriji Republike Srbije uspostavljaju mreže permanentnih stanica koje koriste tehnologiju globalnih navigacionih satelitskih sistema (u daljem tekstu: GNSS permanentne stanice).

Član 1a

Pojedini izrazi i skraćenice upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) AGROS - Aktivna geodetska referentna osnova Srbije;

2) ARP - Antenna Reference Point - referentna tačka GNSS antene;

3) GNSS - globalni navigacioni satelitski sistem;

4) GPS - Global Positioning System - globalni pozicioni sistem SAD;

5) GDOP - Geometric Dilution of Precision - predstavlja meru kvaliteta geometrije globalnog pozicionog sistema, tj. meru uticaja geometrije satelita na preciznost globalnog pozicionog sistema i izražava se kroz horizontalne (HDOP - Horizontal Dilution of Precision), vertikalne (VDOP - Vertical Dilution of Precision), prostorne (PDOP - Positional Dilution of Precision) i vremenske (TDOP - Time Dilution of Precision) faktore preciznosti;

6) GLONASS - Global Navigation Satellite System - globalni navigacioni satelitski sistem Ruske Federacije;

7) DGPS - Differential Global Positioning Systems - diferencijalni GPS koji obezbeđuje korekcije GNSS signala za poboljšanje pozicione tačnosti;

8) ETRF - European Terrestrial Reference Frame 2000 - Evropski terestrički referentni okvir 2000;

9) ETRS89 - European Terrestrial Reference System 1989 - Evropski terestrički referentni sistem 1989;

10) IGS - International GNSS Service - međunarodna GNSS služba;

11) IP67 - International/Ingress Protection 67 - standard međunarodne komisije za elektrotehniku (IEC) za zaštitu od čvrstih čestica i tečnosti;

12) NTRIP - Networked Transport of RTCM via Internet Protocol - protokol koji omogućava RTK GNSS prijemnicima da pristupe podacima RTK bazne stanice putem interneta;

13) RTCM - Real-Time Correction Messages - standardni format podataka koji se odnose na GNSS korekcije;

14) RTK - Real-Time Kinematic - metoda pozicioniranja;

15) UPS - Uninterruptible Power Supply/Source - uređaj za obezbeđenje električne energije u slučaju prestanka napajanja;

16) FTP - File Transfer Protocol - standardni mrežni protokol za prenos podataka između klijenta i servera.

Član 2

Pod mrežom GNSS permanentnih stanica u ovom pravilniku podrazumeva se skup stanica opremljenih stalno operativnim GNSS prijemnicima i GNSS antenama, koje zajedno sa kontrolnim centrom, neophodnim hardverom, softverom i komunikacionom infrastrukturom omogućuju prikupljanje, arhiviranje, obradu, modeliranje i distribuciju GNSS podataka.

Član 3

Mreža GNSS permanentnih stanica, uspostavljena u skladu sa ovim pravilnikom na delu ili celoj teritoriji Republike Srbije, smatra se sastavnim delom državnog prostornog referentnog okvira Republike Srbije i može se koristiti za izvođenje radova iz delokruga Republičkog geodetskog zavoda (u daljem tekstu: Zavod).

Član 4

Mrežu GNSS permanentnih stanica može uspostavljati samo geodetska organizacija koja poseduje odgovarajuću licencu za rad u skladu sa odredbama Zakona o državnom premeru i katastru ("Službeni glasnik RS", br. 72/09, 18/10, 65/13, 15/15 - US, 96/15, 47/17 - autentično tumačenje, 113/17 - dr. zakon, 27/18 - dr. zakon i 41/18 - dr. zakon).

Geodetska organizacija iz stava 1. ovog člana mora posedovati dokaz o poreklu opreme i softvera koje koristi za uspostavljanje mreže GNSS permanentnih stanica.

Broj mreža GNSS permanentnih stanica koje uspostavlja jedna geodetska organizacija nije ograničen.

Član 5

Mrežu GNSS permanentnih stanica, koja se uspostavlja na delu ili celoj teritoriji Republike Srbije, čini najmanje šest permanentnih stanica, koje su približno ravnomerno površinski raspoređene i koje generišu mrežne GNSS korekcije na području koje pokrivaju.

Prosečno međustanično rastojanje u mreži GNSS permanentnih stanica mora biti manje od 70 km.

Član 6

Geodetska organizacija koja je uspostavila mrežu GNSS permanentnih stanica može da ugovara, pruža usluge i vrši naplatu servisa.

Primenjene tarife ne mogu biti niže od onih definisanih zakonom kojim se uređuju republičke administrativne takse.

Član 7

Geodetska organizacija koja je uspostavila mrežu GNSS permanentnih stanica mora obezbediti potpun uvid u kontrolu rada svog kontrolnog centra i na zahtev Zavoda mora dostaviti izveštaje o registrovanim korisnicima sa specifikacijom ugovorene usluge.

Geodetska organizacija koja je uspostavila mrežu GNSS permanentnih stanica mora obezbediti aplikaciju za kontrolu korisničkog pristupa od strane Zavoda.

1a TEHNIČKA DOKUMENTACIJA

Član 7a

Tehnička dokumentacija za izvođenje geodetskih radova kod uspostavljanja mreže GNSS permanentnih stanica izrađuje se u skladu sa važećim zakonskim aktom kojim se uređuje oblast državnog premera i katastra, podzakonskim aktom kojim se uređuje izrada tehničke dokumentacije za izvođenje geodetskih radova i odredbama ovog pravilnika.

Član 7b

Elaborat o uspostavljanju mreže GNSS permanentnih stanica jeste skup tehničkih dokumenata i podataka nastalih u postupku projektovanja i realizacije geodetskih radova kod uspostavljanja mreže GNSS permanentnih stanica.

Stručni nadzor na uspostavljanju mreže GNSS permanentnih stanica vrši Zavod.

Vršioce stručnog nadzora pojedinačnim rešenjem određuje direktor Zavoda.

Član 7v

Projektni zadatak za izradu glavnog projekta o uspostavljanju mreže GNSS permanentnih stanica obezbeđuje investitor, koji istovremeno može biti i geodetska organizacija, i dostavlja ga Zavodu na saglasnost i overu.

Na osnovu zapisnika vršioca stručnog nadzora o utvrđenoj saglasnosti projektnog zadatka sa važećim propisima, direktor Zavoda overava projektni zadatak.

Član 7g

Tehnički izveštaj o izvršenim radovima iz glavnog projekta naročito sadrži:

1) odgovarajuće licence geodetske organizacije koja izvodi geodetske radove na uspostavljanju mreže GNSS permanentnih stanica;

2) dispoziciju izabranih lokacija za postavljanje stanica sa opisom položaja i stabilizacije i dokazom o pogodnosti izabranih lokacija;

3) tehničku specifikaciju postavljene GNSS opreme sa dokazom o poreklu i sertifikatom o ispravnosti merila;

4) tehničku specifikaciju opreme i softvera u kontrolnom centru sa dokazom o poreklu i licencama;

5) izveštaj o određivanju koordinata tačaka GNSS permanentnih stanica u državnom koordinatnom sistemu (ETRF2000);

6) izveštaj o realizovanoj kontroli kvaliteta uspostavljenih GNSS permanentnih stanica.

2. IZBOR MESTA

Član 8

Lokacija za postavljanje permanentne stanice bira se tako da zadovoljava sledeće uslove u vezi satelitske vidljivosti, stabilnosti, višestruke refleksije i interferencije:

1) odsustvo fizičkih smetnji i prepreka u svim pravcima sa vertikalnim uglom većim od 50;

2) minimalne predviđene promene u okolini, u pogledu postojećih ili novih objekata, rastinja i sl.;

3) stabilnost podloge, odnosno izbor mesta koje nije podložno pomeranju zbog sleganja i klizišta, ili vibracijama zbog intenzivnog saobraćaja;

4) odsustvo velikih reflektujućih prirodnih ili veštačkih objekata u neposrednoj okolini, kao što su metalne i staklene površine, žičane ograde, bazeni, jezera i stajaća voda;

5) odsustvo jakih izvora radio zračenja u neposrednoj okolini, kao što su visokonaponski vodovi, trafo stanice, radarske stanice ili bežični komunikacioni uređaji.

Pogodnost lokacije se dokazuje analizom podataka kontinualno prikupljenih na lokaciji u trajanju od najmanje 24 časa.

Član 9

Lokacija za postavljanje permanentne stanice mora imati mogućnost pouzdanog povezivanja i komunikacije sa kontrolnim centrom preko interneta, uz dovoljno širok frekvencijski opseg i garantovanu dostupnost.

Član 10

Permanentna stanica mora biti na bezbednoj lokaciji, koja je neprekidno dostupna ovlašćenoj osobi radi održavanja i eventualnih intervencija.

Lokacija na kojoj se postavlja permanentna stanica mora biti osigurana od oštećenja i krađe.

Član 11

Za lokaciju odabranu za postavljanje permanentne stanice izrađuje se opis položaja koji sadrži približne koordinate, položaj na digitalnoj podlozi odgovarajuće razmere, kao i fotografije bliže i dalje okoline.

Elementi opisa položaja moraju demonstrirati ispunjenost uslova lokacije za postavljanje permanentne stanice.

3. GNSS ANTENE I PRIJEMNICI

Član 12

GNSS antena koja se postavlja na permanentnoj stanici mora da zadovolji sledeće osnovne karakteristike:

1) mogućnost višefrekventnog prijema signala sa minimum GPS i GLONASS satelitskih sistema, i operativnu spremnost za prijem signala sa drugih navigacionih satelitskih sistema;

2) tehnologija koja minimalizuje interferenciju izazvanu višestrukom refleksijom signala;

3) stabilnost faznog centra bolja od 2 mm;

4) mogućnost funkcionisanja u temperaturnom opsegu od -55 °C do +85 °C, i pri vlažnosti od 100%;

5) mogućnost funkcionisanja u svim vremenskim uslovima, saglasno IP67 standardu.

Član 13

Za korišćeni tip GNSS antene moraju biti raspoloživi fajlovi sa vrednostima za apsolutnu kalibraciju, određenim od strane Međunarodne GNSS službe (IGS).

Član 14

GNSS prijemnik koji se postavlja na permanentnoj stanici mora biti tehnološki savremen, od renomiranog proizvođača i da koristi najnoviju raspoloživu GNSS tehnologiju, minimalno GPS i GLONASS satelite, tako da može pratiti operativne GNSS signale čak i na niskim elevacijama i u teškim uslovima.

GNSS prijemnik treba da je otporan na interferencije i da poseduje napredne softverske filtere za slabljenje uticaja višestruke refleksije signala.

Član 15

GNSS prijemnik koji se postavlja na permanentnoj stanici mora zadovoljavati sledeće zahteve:

1) broj od 120 kanala ili više;

2) preciznost merenja manja od 2 mm za fazne i manja od 2 cm za kodne pseudodužine, prema specifikaciji proizvođača;

3) interval registracije po izboru, od 0,05 do 60 sekundi;

4) mogućnost skladištenja najmanje pet dana podataka u intervalu od jedne sekunde sa minimumom podataka sa 12 satelita;

5) instalirane ili predviđene za instaliranje aplikacije za veb-interfejs, FTP server, imejl i NTRIP server;

6) mogućnost transmisije DGPS i RTK poruka u RTCM formatu;

7) funkcionisanje u temperaturnom opsegu od -40 °C do +65 °C, pri vlažnosti do 100%, kompatibilnost sa standardom IP67.

Član 16

GNSS prijemnici i antene postavljeni na permanentnim stanicama moraju biti metrološki obezbeđeni i posedovati uverenje o etaloniranju ne starije od dve godine, izdato od akreditovane metrološke laboratorije.

4. KONTROLNI CENTAR

Član 17

Hardver kontrolnog centra sadrži minimalno sledeću opremu:

1) server za prikupljanje originalnih podataka sa svih stanica, procesiranje mrežnog rešenja i kreiranje proizvoda sa monitoring aplikacijom;

2) server za rad Real-time servera i veb-servera za autorizovane korisnike;

3) eksternu bekap jedinicu;

4) odgovarajući modem, ruter i firewall.

Hardver kontrolnog centra mora biti smešten u eksterni orman i mora da ima obezbeđeno neprekidno napajanje električnom energijom (UPS) u trajanju od najmanje četiri sata.

Član 18

GNSS softver kontrolnog centra mora imati mogućnost izvršavanja sledećih opštih zadataka:

1) kontrola GNSS prijemnika, direktno i daljinski;

2) konfigurisanje GNSS prijemnika za internu i lokalnu RTK transmisiju koristeći različite kanale;

3) preuzimanje originalnih GNSS podataka, analiziranje, reformatiranje, arhiviranje i distribuciju GNSS podataka preko FTP i veb-servera;

4) generisanje fajlova sa spiskom događaja, alarma i upozorenja o statusu prijemnika, mreže i kvalitetu podataka;

5) distribucija pojedinačnih RTK korekcija korisnicima na terenu preko različitih distribucionih kanala;

6) upravljanje i kontrola korisničkog pristupa različitim servisima preko veb-servera;

7) upravljanje i kontrola korisničkog pristupa različitim servisima u realnom vremenu;

8) računanje globalnog izravnanja mreže u realnom vremenu u cilju ocene svih GNSS grešaka;

9) generisanje i distribucija mrežnih RTK i DGPS korekcija za krajnje korisnike;

10) obezbeđivanje nezavisnog monitoringa stabilnosti svake permanentne stanice;

11) obezbeđivanje nezavisnog monitoringa svih tipova RTK korekcija za dato područje;

12) obezbeđivanje re-procesiranja ili simulacije mreže.

Član 19

Geodetska organizacija koja uspostavlja mrežu GNSS permanentnih stanica trebalo bi da sav hardver, softver i firmver kontrolnog centra i permanentnih stanica održava i nadograđuje u skladu sa tekućom aktuelnom verzijom, servisnim pakovima ili ispravkama.

5. POSTAVLJANJE OPREME

Član 20

GNSS antena postavlja se na izabranoj lokaciji permanentne stanice na jedan od sledećih načina:

1) na betonski stub na tlu;

2) na čeličnu konstrukciju na tlu;

3) na odgovarajuću konstrukciju pričvršćenu na objekat.

Član 21

GNSS antena ne sme imati sopstveno kretanje veće od 0,1 mm u odnosu na konstrukciju za koju je pričvršćena.

GNSS antena se horizontira i orijentiše u pravcu severa pomoću posebne oznake, a ukoliko takva oznaka ne postoji, pomoću antenskog konektora.

Na izabranoj lokaciji permanentne stanice trebalo bi da bude instalirana zaštita od udara groma.

Član 22

Geodetsku tačku na izabranoj lokaciji permanentne stanice može predstavljati referentna tačka GNSS antene (ARP) ili posebno postavljena belega sa označenim markerom.

U slučaju da se koristi belega sa markerom, visina GNSS antene meri se vertikalno od markera do ARP, i između markera i ARP određuje se horizontalni ekscentricitet.

Visina GNSS antene i ekscentricitet određuju se sa tačnošću boljom od 1 mm.

Član 23

GNSS prijemnik i komunikacioni uređaji postavljaju se na izabranoj lokaciji, po mogućstvu u eksternom ormanu.

Kablovi kojim se povezuju GNSS antene sa GNSS prijemnicima ne smeju biti duži od 30 m ili se u protivnom mora instalirati pojačivač.

Obavezno je da GNSS prijemnici i ostala stanična oprema, kao što su kompjuteri i komunikacioni uređaji, budu obezbeđeni UPS uređajem u trajanju od najmanje četiri sata.

6. ODREĐIVANJE KOORDINATA

Član 24

Koordinate tačaka mreže GNSS permanentnih stanica moraju biti određene u državnom prostornom referentnom sistemu ETRS89, odnosno njegovoj realizaciji u formi referentnog okvira ETRF2000.

Član 25

Za potrebe određivanja koordinata tačaka mreže GNSS permanentnih stanica, na njima se prikupljaju podaci GNSS opažanja za tri uzastopna dana.

Podaci GNSS opažanja prikupljaju se za isti vremenski period i na najmanje tri najbliže stanice AGROS nacionalne referentne mreže koje u potpunosti obuhvataju područje mreže GNSS permanentnih stanica.

Član 26

Određivanje koordinata tačaka mreže GNSS permanentnih stanica vrši se sledećim postupkom:

1) osnovna obrada podataka GNSS opažanja prikupljenih na GNSS permanentnim stanicama i stanicama AGROS nacionalne referentne mreže za svaki dan zasebno, u svrhu definisanja skupa nezavisnih međustaničnih GNSS vektora;

2) preliminarno izravnanje mreže GNSS vektora po metodi najmanjih kvadrata za svaki dan zasebno, sa datumom definisanim službenim ETRF2000 koordinatama stanica AGROS nacionalne referentne mreže;

3) definitivno izravnanje mreže GNSS vektora iz sva tri dana sa istom datumskom definicijom, ukoliko je raspon između najveće i najmanje vrednosti koordinata istih tačaka po danima manji od 10 mm po horizontalnom položaju i 15 mm po visini.

Član 27

Osnovna obrada podataka GNSS opažanja vrši se specijalizovanim naučnim ili komercijalnim softverom.

Prilikom osnovne obrade podataka GNSS opažanja koriste se podaci preciznih satelitskih efemerida, satelitskih časovnika, varijacija faznih centara antena prijemnika i satelita i kašnjenja signala pri prolasku kroz hardver satelita i prijemnika.

Član 28

Postupak i rezultati osnovne obrade podataka GNSS opažanja, preliminarnog izravnanja mreže GNSS vektora i definitivnog izravnanja mreže GNSS vektora dokumentuju se u elaboratu računanja, čime se demonstrira kvalitet koordinata tačaka mreže GNSS permanentnih stanica.

7. KONTROLA KVALITETA

Član 29

Kontrola ispravnosti funkcionisanja uspostavljene mreže GNSS permanentnih stanica vrši se kontrolnim pozicioniranjem na pet tačaka Prostorne referentne mreže Republike Srbije - SREF, ravnomerno raspoređenih po području koje mreža obuhvata.

Kontrolno pozicioniranje tačaka vrši se u mrežnom RTK režimu rada, korišćenjem servisa uspostavljene mreže GNSS permanentnih stanica.

Član 30

Prilikom kontrolnog pozicioniranja, antena prijemnika postavlja se na stativ ili štap sa bipodom.

Opažanja se vrše sa najmanje tri merenja u trajanja od po 30 sekundi, sa intervalom registracije od jedne sekunde.

Brojni pokazatelj kvaliteta geometrijskog rasporeda satelita, PDOP, prilikom merenja mora biti manji od 8.

Član 31

Definitivne koordinate tačaka računaju se kao aritmetička sredina iz tri merenja, pod uslovom da je raspon između minimalne i maksimalne vrednosti koordinata manji od 20 mm po horizontalnom položaju i 30 mm po visini.

Član 32

Kvalitet rada mreže GNSS permanentnih stanica smatra se odgovarajućim ako se na svim kontrolnim tačkama koordinate razlikuju u odnosu na vrednosti koordinata tačaka Prostorne referentne mreže Republike Srbije - SREF, manje od 30 mm po horizontalnom položaju i 45 mm po visini.

Postupak i rezultati kontrole kvaliteta dokumentuju se u tehničkom izveštaju o uspostavljanju mreže GNSS permanentnih stanica, kojim se dokazuje funkcionalnost rada mreže.

7a STAVLJANJE GNSS MREŽE U UPOTREBU

Član 32a

Kada lice Zavoda koje je vršilo stručni nadzor utvrdi da su radovi izvedeni prema tehničkoj dokumentaciji i u skladu sa propisima, standardima i normama kvaliteta koji važe kod uspostavljanja mreže GNSS permanentnih stanica, direktor Zavoda donosi rešenje o uspostavljanju mreže GNSS stanica i stavljanja u upotrebu za potrebe izvođenja radova iz delokruga Zavoda.

Rešenje iz stava 1. ovog člana obavezno sadrži:

1) naziv geodetske organizacije koja je uspostavila mrežu GNSS permanentnih stanica;

2) naziv mreže GNSS stanica;

3) osnovne podatke o kontrolnom centru (adresa, telefon, odgovorno lice);

4) broj permanentnih stanica i oznaka/numeracija svake stanice;

5) lokaciju svake stanice i koordinate u državnom prostornom sistemu SRB_ETRS89;

6) vrstu i oznaku GNSS prijemnika i antena postavljenih na permanentnim stanicama.

Član 32b

Nakon donošenja rešenja iz člana 32a stav 1. ovog pravilnika, geodetska organizacija dužna je da prijavi Zavodu sve promene nastale u mreži permanentnih GNSS stanica, kao što su proširenje mreže novim stanicama, smanjenje broja stanica, izmena položaja postojećih stanica, promena antene ili prijemnika i drugo.

O prijavljenim promenama i njihovoj usklađenosti sa propisima, standardima i normama kvaliteta koji važe kod uspostavljanja mreže GNSS permanentnih stanica odlučuje lice koje je vršilo stručni nadzor u postupku uspostavljanja mreže permanentnih GNSS stanica.

Na osnovu mišljenja lica koje je vršilo stručni nadzor direktor Zavoda, donosi rešenje o izmeni prethodnog rešenja.

Član 32v

Rešenje o uspostavljanju mreže GNSS stanica stavlja se van snage na zahtev geodetske organizacije ili ako Zavod utvrdi da geodetska organizacija ne ispunjava uslove i ne pruža usluge u skladu sa propisima, odnosno ako:

1) bude brisana iz registra nadležnog organa;

2) ne ispunjava uslove za rad u skladu sa propisima kojima se geodetskim organizacijama izdaje licenca za rad;

3) ne pruža usluge korisnicima duže od 30 dana;

4) prilikom održavanja sistema i pružanja usluga ne postupa u skladu sa odredbama ovog pravilnika.

O stavljanju van snage rešenja iz stava 1. ovog člana odlučuje Zavod rešenjem.

8. ODRŽAVANJE MREŽE

Član 33

Geodetska organizacija koja je uspostavila mrežu GNSS permanentnih stanica vrši određivanje koordinata stanica najmanje jednom u pet godina, a u svakom slučaju nakon obimnih građevinskih radova, pojave klizišta, zemljotresa ili drugih aktivnosti koje mogu prouzrokovati nestabilnost permanentne stanice u horizontalnom ili vertikalnom smislu, sačinjava tehnički izveštaj o izvršenim radovima i dostavlja ga Zavodu na potvrđivanje.

Član 34

Ukoliko geodetska organizacija koja je uspostavila mrežu GNSS permanentnih stanica proširuje mrežu novim permanentnim stanicama, za izbor lokacije i karakteristika GNSS opreme, način postavljanja opreme, postupak računanja koordinata, kontrolu kvaliteta i izradu tehničke dokumentacije važe iste odredbe ovog pravilnika koje se odnose na već uspostavljene permanentne stanice.

Član 35

Računanje koordinata i kontrola kvaliteta sprovode se po odredbama ovog pravilnika i u sledećim slučajevima:

1) kada se na jednoj ili više permanentnih stanica vrši zamena GNSS antene ili GNSS prijemnika;

2) kada se jedna ili više permanentnih stanica premešta na novu lokaciju.

9. USPOSTAVLJANJE BEKAP MREŽE

Član 36

Uspostavljena mreža GNSS permanentnih stanica može da služi kao bekap AGROS nacionalne referentne mreže, ako je broj permanentnih stanica takav da sa prosečnim međustaničnim rastojanjem od 70 km, ravnomerno površinski raspoređene na celoj teritoriji Republike Srbije.

Geodetska organizacija čija mreža GNSS permanentnih stanica služi kao bekap AGROS nacionalnoj referentnoj mreži, zaključuje o tome ugovor sa Zavodom kojim se bliže regulišu međusobna prava i obaveze.

Čl. 37-42

(Brisani)

10. ZAVRŠNA ODREDBA

Član 43

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".