ODLUKA

O REGRESIRANJU TROŠKOVA BORAVKA DECE U PREDŠKOLSKOJ USTANOVI "PČELICA" IZ BUDŽETA GRADA SREMSKA MITROVICA

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 12/2018)

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se regresiranje troškova celodnevnog i poludnevnog boravka dece u Predškolskoj ustanovi "Pčelica" (u daljem tekstu: Predškolska ustanova) iz budžeta grada Sremska Mitrovica, u visini učešća korisnika u ceni usluge.

Član 2

Pravo na regresiranje troškova boravka u Predškolskoj ustanovi, imaju deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koja pohađaju redovnu vaspitnu grupu, a ne ostvaruju pravo na dečji dodatak, kao i deca smeštena u hraniteljske i starateljske porodice - koja ne ostvaruju pravo na dečji dodatak.

Deca sa smetnjama u razvoju i deca sa invaliditetom za koje je ostvareno pravo na naknadu zarade za vreme odsustva sa rada radi posebne nege deteta, ne mogu ostvariti pravo na regresiranje troškova boravka u PU "Pčelica".

Član 3

O pravima iz člana 2. ove Odluke, na osnovu podnetog zahteva, u prvom stepenu rešava Gradska uprava nadležna za poslove socijalne zaštite.

Član 4

Po žalbi na rešenje iz člana 3. ove Odluke, u drugom stepenu rešava Gradsko veće.

Član 5

Zahtev za regresiranje troškova boravka u Predškolskoj ustanovi podnosi jedan od roditelja.

Podnosilac zahteva mora da ima prebivalište na području grada Sremska Mitrovica.

Pravo na regresiranje troškova boravka u Predškolskoj ustanovi, ostvaruje se na osnovu:

- Rešenja o smeštaju deteta u hraniteljsku ili starateljsku porodicu, ili mišljenja Interresorne komisije (kada su u pitanju deca sa smetnjama u razvoju i deca sa invaliditetom),

- Potvrde Predškolske ustanove o upisu deteta,

- Potvrde o neostvarivanju prava na naknadu zarade za vreme odsustva sa rada radi posebne nege deteta, za decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom,

- Potvrde o neostvarivanju prava na dečji dodatak.

Član 6

Mesečni izveštaj o boravku dece za koju su doneta rešenja o priznavanju prava na regresiranje troškova, Predškolska ustanova dostavlja nadležnoj Gradskoj upravi najkasnije do 3. u mesecu, za prethodni mesec.

Sredstva za regresiranje troškova Predškolskoj ustanovi, obračunavaju se na osnovu broja dece sa priznatim pravom iz člana 2. ove Odluke, broja dana koje je svako od njih prethodnog meseca provelo u Predškolskoj ustanovi i cene usluga koju plaća korisnik.

Član 7

Pravo na regresiranje troškova boravka u Predškolskoj ustanovi, ostvareno u skladu sa ovom Odlukom, priznaje se od dana podnetog zahteva, do isteka tekuće školske godine.

Član 8

Stupanjem na snagu ove Odluke, prestaje da važi Odluka o regresiranju troškova boravka dece u Predškolskoj ustanovi "Pčelica" ("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 13/15).

Član 9

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Sremska Mitrovica".