ODLUKA
O NAČINU I KRITERIJUMIMA ZA ISTICANJA OBELEŽJA NA "TRGU INVESTITORA" U SREMSKOJ MITROVICI

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 12/2018)

Osnovna odredba

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuje se mesto, način i određuju kriterijumi za isticanje obeležja kompanija koje su u proteklom periodu investirale značajna sredstva na području Grada Sremska Mitrovica i na taj način doprinele ukupnom razvoju Grada.

Lokacija parcele i određivanje simboličnog naziva

Član 2

Grad Sremska Mitrovica, u okviru stalnih aktivnosti za održavanje postojećih i privlačenje novih investicija, određuje parcelu broj 5887/1 k.o. Sremska Mitrovica kao mesto koje će nositi simboličan naziv "Trg investitora", (u daljem tekstu: Trg investitora), a koja je posebno uređena sadržajima pejzažne arhitekture, hortikulture i urbanog mobilijara, tako da ima svečani karakter i da na njoj bude omogućeno prigodno postavljanje obeležja u vidu zastava kompanija iz člana 1.ove Odluke, koje ispunjavaju kriterijume za postavljanje svojih obeležja propisane ovom Odlukom.

Lokacija parcele je u ulici Palanka, sa severne strane graniči se sa saobraćajnicom R103, sa istočne strane sa saobraćajnicom R 116, sa južne i zapadne strane kanalom. Parcela se nalazi na važnoj saobraćajnoj raskrsnici na ulasku u grad, jugozapadno u odnosu na kružnu raskrsnicu "Rumska malta".

Uslovi za isticanje obeležja

Član 3

Pravo na isticanje obeležja - zastave imaju kompanije koje ispunjavaju sledeće uslove:

1. Imaju najmanje 100 zaposlenih radnika na teritoriji gradskog naselja Sremska Mitrovica ili 50 na teritoriji prigradskih naselja odnosno sela koja pripadaju Gradu Sremska Mitrovica kao lokalnoj samoupravi;

2. Imale su investicije na teritoriji Grada Sremska Mitrovica posle donošenja Strategije održivog razvoja Grada Sremska Mitrovica 2010.godine;

3. Bave se pretežno proizvodnom delatnošću na teritoriji Grada Sremska Mitrovica kao lokalne samouprave;

4. U kojima nijedan nosilac prava javne svojine (Republika, Autonomna Pokrajina, lokalna samouprava) ili pravno lice osnovano od nosioca prava javne svojine, odnosno bilo koji budžetski korisnik, nema vlasnički udeo;

5. Daju pisanu saglasnost za isticanje obeležja;

6. Podnesu prijavu nadležnom radnom telu Grada Sremska Mitrovica na način propisan ovom Odlukom.

Izuzetno, pravo na isticanje obeležja - zastave mogu imati kompanije koje ne ispunjavaju uslove iz tačke 1. i 2. iz prethodnog stava ukoliko:

1. Imaju poseban značaj za razvoj industrijskih zona, uvođenje i razvoj novih tehnologija ili prenos znanja;

2. Bave se proizvodnom delatnošću koja je tradicionalno obavljana na teritoriji Grada Sremska Mitrovica (prehrambena, drvoprerađivačka, hemijska i sl.)

Način i postupak izbora kompanija čija se obeležja ističu na Trgu investitora

Član 4

U cilju izbora kompanija koje ispunjavaju uslove za isticanje svojih zastava na Trgu investitora, Gradonačelnik Grada obrazuje posebno radno telo.

Zadatak radnog tela iz prethodnog stava je da utvrdi koje pravno lice ispunjava uslove propisane ovom Odlukom za isticanje svog obeležja na Trgu investitora, kao i da prati i promoviše rad istih u narednom periodu.

Član 5

Radno telo iz člana. 4 ove Odluke će u roku od 15 dana od dana donošenja akta Gradonačelnika o njegovom imenovanju, putem zvaničnog sajta Grada Sremska Mitrovica pozvati investitore koji žele da se promovišu isticanjem svojih obeležja na Trgu investitora u skladu sa uslovima propisanim ovom Odlukom, da svoje prijave sa dokumentacijom kojom dokazuju ispunjenje propisanih uslova, dostave u određenom roku radnom telu.

Po utvrđivanju ispunjenosti uslova, radno telo će podnosioce prijava obavestiti o vremenu i načinu isticanja obeležja.

Član 6

Kompanija koja po isticanju svojih obeležja na Trgu investitora naruši utvrđene kriterijume koji su bili opredeljujući za njeno promovisanje isticanjem obeležja, ili na drugi način nanese štetu ugledu Grada, gubi pravo da njeno obeležje bude istaknuto na Trgu investitora.

Nastupanje činjenice iz prethodnog stava, na osnovu validnih podataka konstatuje radno telo iz člana 4. ove Odluke i na pogodan način o tome obaveštava privrednog subjekta o kome je reč i javnost Sremske Mitrovice.

Član 7

Nosioci javnih ovlašćenja, bez obzira na vrstu delatnosti kojom se bave nemaju pravo na isticanje svojih obeležja na Trgu investitora.

Održavanje komunalnog reda na Trgu investitora

Član 8

O održavanju čistoće na Trgu investitora staraće se JKP "Komunalije" Sremska Mitrovica, na način kako se, u skladu sa posebnom Odlukom stara o održavanju čistoće na javnim površinama.

Član 9

Kontrolu održavanja komunalnog reda na Trgu investitora, u skladu sa svojim ovlašćenjima propisanim zakonom, obavljaće komunalna policija.

Stupanje na snagu Odluke

Član 10

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sremska Mitrovica".