PRAVILNIK

O IZGLEDU OBRASCA PRIJAVE BORAVIŠTA I NAČINU PRIJAVLJIVANJA BORAVIŠTA STRANCA, ADRESE STANOVANJA, PROMENE ADRESE STANOVANJA, PRIJAVE I ODJAVE PREBIVALIŠTA STRANCA

("Sl. glasnik RS", br. 84/2018)

Član 1

Ovim pravilnikom se propisuje izgled obrasca prijave boravišta stranca i način prijave boravišta, adrese stanovanja, promene adrese stanovanja i prijave i odjave prebivališta stranca.

Član 2

Obrazac prijave boravišta stranca (Obrazac 1), na kome se vrši prijava boravišta stranca, štampa se na papiru bele boje, dimenzija A4 formata.

Obrazac 1. odšampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Obrazac prijave boravišta stranca iz stava 1. ovog člana dostupan je na zvaničnoj internet stranici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Član 3

Prijava boravišta stranca vrši se u dežurnoj službi policijske stanice na čijoj teritoriji je adresa objekta u kome je stranac smešten ili u područnoj policijskoj upravi, organizacionoj jedinici koja obavlja poslove u vezi sa kretanjem i boravkom stranaca (u daljem tekstu: nadležni organ), u zavisnosti od teritorijalne organizacije područne policijske uprave.

Prijavu boravišta stranca, u skladu sa zakonom, vrše:

1) pravna lica, preduzetnici i fizička lica koja pružaju usluge smeštaja uz naknadu, odnosno njihovi pravni zastupnici;

2) pravna lica, preduzetnici i fizička lica kod kojih je stranac došao u posetu, odnosno njihovi pravni zastupnici ili lice koje oni ovlaste.

Lica iz stava 2. ovog člana prijavu boravišta stranca vrše popunjavanjem Obrasca prijave boravišta stranca, u dva primerka, od kojih jedan dostavljaju nadležnom organu radi unosa podataka iz prijave boravišta stranca u elektronsku evidenciju koju u skladu sa zakonom vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: Ministarstvo), a drugi primerak dostavljaju strancu čija prijava boravišta se vrši, kao dokaz o mestu i adresi boravišta na teritoriji Republike Srbije.

Član 4

Podaci o strancu iz Obrasca prijave boravišta stranca popunjavaju se na osnovu podataka iz strane putne isprave, strane lične karte sa kojom je stranac ušao u Republiku Srbiju, lične karte za stranca, privremene lične karte za stranca, posebne lične karte, lične karta za tražioce azila, lične karte za lice kome je odobreno pravo na utočište, lične karte za lice kome je odobrena supsidijarna ili privremena zaštita, odnosno putne isprave za izbeglice.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, podaci potrebni za prijavu boravišta stranca se popunjavaju na osnovu podataka u potvrdi o registraciji stranca koji je izrazio nameru da podnese zahtev za azil i to u vremenskom periodu koji je kraći od 72 sata od momenta izdavanja potvrde.

U slučaju da je stranac izgubio stranu putnu ispravu ili stranu ličnu kartu, prijava boravišta se može izvršiti i na osnovu potvrde o prijavi nestanka strane putne ili druge identifikacione isprave, kao i potvrde sudskog ili upravnog organa Republike Srbije o privremenom zadržavanju ili oduzimanju strane putne isprave.

Lice koje vrši prijavu boravišta stranca dostavlja i podatke o pružaocu usluge smeštaja iz člana 6. ovog pravilnika, odnosno o fizičkom licu kod koga je stranac došao u posetu iz člana 8. ovog pravilnika, iz navođenje adrese na kojoj stranac boravi.

Član 5

Ako lice koje vrši prijavu boravišta stranca posumnja da je isprava iz člana 4. ovog pravilnika falsifikovana, posumnja da je koristi drugo lice, odnosno utvrdi da je rok važenja strane putne isprave ili drugog dokumenta na osnovu kog se vrši prijava boravišta stranca istekao, odnosno ukoliko utvrdi da je rok važenja vize u stranoj putnoj ispravi istekao, o navedenom odmah obaveštava nadležni organ, ili policijsku stanicu na čijoj teritoriji je adresa objekta u kome je stranac smešten.

Član 6

Prijavu boravišta stranca pravna lica, preduzetnici i fizička lica koja pružaju usluge smeštaja uz naknadu, odnosno njihovi pravni zastupnici, vrše na način propisan u članu 3. ovog pravilnika i može se vršiti bez prisustva stranca.

Prilikom vršenja prve prijave boravišta stranca, pribavlja se, odnosno dostavlja se, u skladu sa zakonom, dokaz o posedovanju dozvole za obavljanje poslova u vezi sa pružanjem usluga smeštaja uz naknadu.

Prijavu boravišta stranca u slučaju iz stava 1. ovog člana potpisuje ovlašćeno lice koje pruža uslugu smeštaja uz naknadu.

Član 7

Ako su za to ispunjeni odgovarajući tehnički uslovi, pravna lica, preduzetnici i fizička lica, koja pružaju usluge smeštaja uz naknadu mogu vršiti prijavu boravišta stranca i elektronskim putem.

Dostava podataka na način iz stava 1. ovog člana vrši se uz obaveznu primenu mera informacione bezbednosti kojima se obezbeđuje zaštita podataka o ličnosti.

Informaciona sredstva kojima se obezbeđuje primena mera informacione bezbednosti iz stava 2. ovog člana, kao i distribuciju i podešavanje ovih sredstava obezbeđuje Ministarstvo. Programska aplikacija koju koriste pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice, koja pružaju usluge smeštaja uz naknadu podržava automatsko učitavanje podataka o strancu u propisanu elektronsku evidenciju.

Format i struktura podataka koji se dostavljaju nadležnom organu u okviru elektronske prijave boravišta stranca moraju biti pogodni za automatsko učitavanje u evidenciju prijave boravišta koja se vodi u skladu sa zakonom.

Elektronska prijava boravišta stranca od strane pravnog lica, preduzetnika ili fizičkog lica, koja pružaju usluge smeštaja uz naknadu vrši se dostavljanjem podataka o strancu propisanih obrascem prijave boravišta stranca, u elektronskoj formi, na adresu elektronske pošte Ministarstva namenjenu za elektronsku dostavu prijava.

Adresu elektronske pošte Ministarstva iz stava 5. ovog člana, policijski službenik, odnosno drugo ovlašćeno lice Ministarstva saopštava pružaocu usluge smeštaja.

Član 8

Pravna lica, preduzetnici i fizička lica kod kojih je stranac došao u posetu, odnosno njihovi pravni zastupnici ili lice koje oni ovlaste, prijavu boravišta stranca vrše na način propisan u članu 3. ovog pravilnika.

Prijava boravišta stranca iz stava 1. ovog člana može se vršiti bez prisustva stranca, a podnosilac prijave boravišta policijskom službeniku na uvid dostavlja:

1) stranu putnu ispravu ili drugu ispravu iz člana 3. ovog pravilnika koju stranac poseduje;

2) u zavisnosti od tipa lica kod koga je stranac došao u posetu, dostavlja se i jedan od sledećih dokumenata:

(1) dokaz o vlasništvu nepokretnosti u kojoj stranac boravi i dokument u kome je naveden naziv pravnog lica ili preduzetnika, poreski identifikacioni broj, ime, prezime i matični broj odgovornog lica u pravnom licu i adresu na kojoj stranac boravi - za pravno lice ili preduzetnika;

(2) lična karta lica kod kojeg je stranac došao u posetu ako stranac boravi na njegovoj adresi prebivališta - za fizičko lice;

(3) lična karta lica kod koga stranac dolazi u posetu i dokaz o pravnom osnovu korišćenja nepokretnosti u kojoj stranac boravi (ugovor o kupovini stana, kuće, zakupu stana i sl.), ukoliko stranac boravi na adresi koja je različita od adrese prebivališta lica koje vrši prijavu boravišta stranca - za fizičko lice.

Stranac koji ne koristi usluge smeštaja ili ne odseda na privatnoj adresi kod fizičkog ili pravnog lica vrši prijavu svog boravišta kod organa iz člana 3. ovog pravilnika, a pored putne isprave ili druge isprave iz člana 3. ovog pravilnika, na uvid dostavlja i dokaz o pravnom osnovu korišćenja nepokretnosti u kojoj boravi (ugovor o kupovini stana, kuće, zakupu stana i sl.) ili drugi dokaz o boravku na određenom mestu.

Prijavu boravišta stranca iz stava 1. ovog člana potpisuje lice koje vrši prijavu boravišta stranca i ovlašćeni službenik Ministarstva kome se prijava boravišta dostavlja.

Član 9

Fizička lica kod kojih stranci dolaze u posetu, prijavu boravišta stranca mogu vršiti elektronskim putem preko Portala eUprava, popunjavanjem obrasca elektronske prijave.

Elektronska prijava boravišta stranca iz stava 1. ovog člana podrazumeva obaveznu elektronsku identifikaciju fizičkog lica kod koga je stranac došao u posetu, prijavom na Portal eUprava korišćenjem javne isprave koja služi kao sredstvo identifikacije na daljinu, u skladu sa zakonom.

Skup podataka u elektronskoj prijavi boravišta stranca iz stava 2. ovog člana dat je u Obrascu prijave boravišta stranca, uz dodatno dostavljanje podatka o broju mobilnog telefona i adrese elektronske pošte podnosioca prijave i stranca za koga se prijava vrši, kako bi se nakon izvršene elektronske prijave boravišta omogućila dostava elektronske potvrde o prijavljenom boravištu.

Prilikom elektronske prijave boravišta stranca podaci iz prijave automatski se proveravaju i preuzimaju iz evidencija koje vode nadležni organi.

Po uspešno izvršenoj elektronskoj prijavi boravišta stranca podnosilac prijave, na adresu elektronske pošte iz stava 3. ovog člana, dobija popunjenu, automatski generisanu elektronsku prijavu boravišta stranca.

Elektronska potvrda prijave boravišta stranca sadrži isti skup podataka kao i obrazac prijave boravišta iz člana 2. ovog pravilnika i stranac je koristi kao dokaz o mestu i adresi boravišta na teritoriji Republike Srbije.

Obrazac elektronske prijave boravišta stranca može, ukoliko za to postoje tehnički uslovi, sadržati i mašinski čitljiv kod kojim se omogućava automatsko čitanje podataka sa Obrasca u postupku kontrole od strane policijskih službenika.

Član 10

Prijava adrese stanovanja stranca koji ima odobren privremeni boravak vrši se prilikom podnošenja zahteva za odobrenje privremenog boravka kod nadležnog organa na čijoj teritoriji je adresa stanovanja stranca, uz pismenu saglasnost vlasnika stana ili lica koje on ovlasti.

Smatra se da je stranac prijavio adresu stanovanja kada mu nadležni organ odobri privremeni boravak i kada se podatak o adresi stanovanja unese se u elektronsku evidenciju stranaca kojima je odobren privremeni boravak, koja se vodi u skladu sa zakonom.

Prijava promene adrese stanovanja vrši se na Obrascu 2, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Promena adrese stanovanja stranca vrši se kod nadležnog organa na čijoj teritoriji je nova adresa stanovanja stranca.

Smatra se da je promena adrese stanovanja izvršena danom prijave nove adrese stanovanja.

Član 11

Prebivalište stalno nastanjenog stranca smatra se prijavljenim danom odobrenja stalnog nastanjenja u Republici Srbiji.

Prijava promene prebivališta vrši se Obrascu 3, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Promena prebivališta stranca vrši se kod nadležnog organa na čijoj teritoriji je novo prebivalište stranca, uz overenu pisanu saglasnost vlasnika stana ili lica koje on ovlasti.

Smatra se da je odjava prebivališta izvršena danom prijave prebivališta na novoj adresi.

Član 12

Danom početka primene ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu prijavljivanja boravišta, prebivališta i promene adrese i odjave prebivališta stranca ("Službeni glasnik RS", broj 59/09).

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 5. novembra 2018. godine.

 

Obrazac 1.

 

PRIJAVA BORAVIŠTA STRANCA
REGISTRATION OF PLACE OF STAY

 

PRIJAVA BORAVIŠTA STRANCA

Serijski broj/ Serial number:

REGISTRATION OF PLACE OF STAY

 

 

Prezime - Surname

 

Ime - Name

 

Datum rođenja
Date of birth

 

Pol
Sex

 

Mesto i država rođenja
Place and country of birth

 

Državljanstvo
Nationality

 

Vrsta i broj putne ili druge isprave o identitetu
Type and number of travel document or other ID

 

Vrsta i broj vize i mesto izdavanja
Type and number of visa and place of issuance

 

Datum i mesto ulaska u Republiku Srbiju
Date and place of entry into the Republic of Serbia

 

Adresa boravišta u Republici Srbiji
Address of place of stay in the Republic of Serbia

 

Podatak o stanodavcu (prezime i ime i JMBG, odnosno naziv pravnog lica ili preduzetnika i PIB)
Surname, given name and personal identification number of the landlord/host ie, name of legal entity or entrepreneur and tax ID number).

 

Datum prijave
Date of registration

 

Napomena
Note

 

Potpis podnosioca prijave

Signature of the person who registers

 

 

 

___________________________________________
(potpis ovlašćenog lica - signature of the authorized person)

 

 

Obrazac 2.

 

Obrazac popuniti čitko na srpskom jeziku koristeći VELIKA SLOVA.
Fill out the form legibly in Serbian language using CAPITAL LETTERS.

 

Popunjava službeno lice organa kome je podneta prijava
To be filled out by the authorized person of the authority to which the application was submitted

Primljeno
Received

Datum
Date

Potpis ovlašćenog lica
Signature of the authorized person

   

______________________________________________

 

Naziv organa kome se prijava podnosi
The authority to which the registration is submitted

 

   

 

PRIJAVA PROMENE ADRESE STANOVANJA
REGISTRATION OF CHANGE OF ADDRESS

 

1.

Prezime
Surname

 

2.

Ime
Given name(s)

 

3.

Evidencijski broj stranca
Foreigner's personal identification number

 

4.

Državljanstvo
Nationality

 

5.

Broj putne isprave, datum izdavanja i do kada važi
Passport number, date of issue and date of expire

 

6.

Odobren privremeni boravak do i osnov
Validity and purpose of temporary residence

 

7.

Adresa stanovanja u Republici Srbiji (mesto, opština, ulica i broj) i telefon stranca
Foreigner's address in the Republic of Serbia (place, municipality, street, number) and telephone number

 

8.

Prezime, ime i JMBG stanodavca
Surname, given name and personal identification number of the landlord

 

9.

Napomena

Note

 

 

U

 

 

In

 

 

Dana

 

_______________________________________________________

Date

 

Potpis podnosioca prijave - Signature of the person who registers

 

 

Obrazac 3.

 

 

Obrazac popuniti čitko na srpskom jeziku koristeći VELIKA SLOVA.
Fill out the form legibly in Serbian language using CAPITAL LETTERS.

 

Popunjava službeno lice organa kome je podneta prijava
To be filled out by the authorized person of the authority to which the application was submitted

Primljeno
Received

Datum
Date

Potpis ovlašćenog lica
Signature of the authorized person

   

______________________________________________

 

Naziv organa kome se prijava podnosi
The authority to which the registration is submitted

 

   

 

PRIJAVA PROMENE PREBIVALIŠTA STRANCA
REGISTRATION OF CHANGE OF RESIDENCE

 

1.

Prezime
Surname

 

2.

Ime
Given name(s)

 

3.

Evidencijski broj stranca
Foreigner's personal identification number

 

4.

Državljanstvo
Nationality

 

5.

Broj putne isprave, datum izdavanja i do kada važi
Passport number, date of issue and date of expire

 

6.

Broj lične karte za stranca
Foreigner's ID card number

 

7.

Prebivalište stranca u Republici Srbiji (mesto, opština, ulica i broj) i telefon stranca
Foreigner's residence in the Republic of Serbia (place, municipality, street, number) and telephone number

 

8.

Prezime, ime i JMBG stanodavca
Surname, given name and personal identification number of the landlord/host

 

9.

Napomena

Note

 

 

U

 

 

In

 

 

Dana

 

_______________________________________________________

Date

 

Potpis podnosioca prijave - Signature of the person who registers