ODLUKA

O OSTVARIVANJU PRAVA NA FINANSIRANJE ČETVRTOG POKUŠAJA VANTELESNE OPLODNJE

("Sl. list Grada Sombora", br. 18/2018)

Član 1

Odlukom o ostvarivanju prava na finansiranje četvrtog pokušaja vantelesne oplodnje (u daljem tekstu: Odluka) utvrđuju se bliži uslovi, način i postupak ostvarivanja prava na finansiranje četvrtog pokušaja vantelesne oplodnje.

Pravo iz stava 1. ovog člana utvrđuje se kao šire pravo u odnosu na prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, u cilju afirmacije mera populacione politike.

Član 2

Pravo na finansiranje četvrtog pokušaja vantelesne oplodnje može da ostvari žena koja:

• je predhodno ostvarili pravo na finansiranje 3 pokušaja vantelesne oplodnje iz sredstava RFZO, bez uspeha;

• u momentu podnošenja zahteva nema navršenih 45 godina života;

• ima prebivalište na teritoriji Grada Sombora najmanje godinu dana pre dana podnošenja zahteva.

Član 3

Zahtev za ostvarivanje prava na finansiranje četvrtog pokušaja vantelesne oplodnje podnosi se Odeljenju za društvene delatnosti Gradske uprave Grada Sombora (u daljem tekstu: nadležno Odeljenje).

Član 4

Uz zahtev za ostvarivanje prava na finansiranje četvrtog pokušaja vantelesne oplodnje prilažu se sledeći dokazi:

• fotokopija lične karte ili elektronski očitana lična karta;

• predračun troškova vantelesne oplodnje zdravstvene ustanove sa kojom fond ima zaključen ugovor o finansiranju postupka vantelesne oplodnje;

• mišljenje izabranog ginekologa da žena ispunjava zdravstvene kriterijume za uključivanje u 4 postupak vantelesne oplodnje;

• potvrdu republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje da su obavljena tri pokušaja vantelesne oplodnje na teret sredstava Fonda.

Član 5

Ispunjenost uslova za ostvarivanje prava na finansiranje troškova četvrtog pokušaja vantelesne oplodnje utvrđuje tročlana Komisija za ostvarivanje prava na finansiranje vantelesne oplodnje koju imenuje Gradonačelnik Grada Sombora.

Zadatak Komisije je da nakon razmatranja prispelih zahteva nadležnom Odeljenju dostavi Mišljenje u pogledu ispunjenosti uslova iz člana 2. ove Odluke.

Prioritet u priznavanju prava obezbeđuje se ženi koja u momentu podnošenja zahteva nema decu.

Član 6

Nadležno odeljenje, na osnovu mišljenja Komisije iz člana 5. ove Odluke, donosi rešenje o utvrđivanju prava na finansiranje četvrtog pokušaja vantelesne oplodnje.

Član 7

Protiv rešenja iz člana 6. Odluke može se podneti žalba Gradskom veću Grada Sombora u roku od 15 dana od dana prijema rešenja.

Član 8

Troškovi četvrtog pokušaja vantelesne oplodnje u smislu odredaba ove Odluke obuhvataju troškove postupka vantelesne oplodnje po predračunu zdravstvene ustanove sa kojom Republički fond za zdravstveno osiguranje ima zaključen ugovor o pružanju usluge vantelesne oplodnje na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Član 9

Sredstva za ostvarivanje prava na finansiranje četvrtog pokušaja vantelesne oplodnje obezbeđuju se u budžetu Grada Sombora.

Sredstva odobrena na ime finansiranja četvrtog pokušaja vantelesne oplodnje prenose se zdravstvenoj ustanovi iz člana 8. na osnovu predračuna koji glasi na ime i prezime žene i rešenja nadležnog Odeljenja.

Sredstva za realizaciju ove Odluke prenose se do nivoa predviđenih sredstava u budžetu Grada Sombora.

Član 10

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o ostvarivanju prava na finansiranje trećeg pokušaja vantelesne oplodnje ("Službeni list grada Sombora", broj 1/2016).

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sombora".