ODLUKA

O UTVRĐIVANJU URBANISTIČKIH ZONA OBAVEZNOG INVESTICIONOG ODRŽAVANJA I UNAPREĐENJA SVOJSTAVA ZGRADE I ZONA OBAVEZNOG ODRŽAVANJA SPOLJNOG IZGLEDA ZGRADE

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 28/2018)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom se utvrđuju urbanističke zone (u daljem tekstu: zone) u Vranju u okviru kojih se propisuje obaveza investicionog održavanja zgrada i unapređenja svojstava zgrada radi ostvarivanja javnog interesa, odnosno u cilju sprečavanja nastanka štetnih posledica po život i zdravlje ljudi, životnu sredinu, privredu ili imovinu veće vrednosti, kao i zone unutar kojih se propisuje različit stepen obaveznosti održavanja spoljnog izgleda zgrada i zabrana promene spoljnog izgleda zgrada, u skladu sa zakonom kojim se uređuje oblast stanovanja i održavanja zgrada.

Aktivnosti na održavanju zgrade u smislu ove Odluke obuhvataju aktivnosti održavanja zajedničkih delova zgrade propisane zakonom i pratećim podzakonskim aktom.

Član 2

Zonama iz člana 1. ove Odluke obuhvaćene su porodične kuće, stambene zgrade, stambeno-poslovne zgrade, poslovne zgrade, zgrade javne namene, zgrade koje su proglašene za kulturno dobro, legati i zgrade u zaštićenim kulturno-istorijskim celinama.

Zgrade od kojih preti opasnost za nastanak štetnih posledica po život i zdravlje ljudi, životnu sredinu, privredu ili imovinu veće vrednosti, kao i zgrade za koje se propisuje različit stepen obaveznosti održavanja spoljnog izgleda zgrada i zabrana promene spoljnog izgleda zgrada, mogu biti deo jedne ili više zasebno utvrđenih zona.

U okviru jedne zone može se utvrditi jedan ili više blokova koji predstavljaju urbanističku celinu zgrada za koje se propisuje obaveza investicionog održavanja zgrada i unapređenja svojstava zgrada radi ostvarivanja javnog interesa ili različit stepen obaveznosti održavanja spoljnog izgleda zgrada i zabrana promene spoljnog izgleda zgrada.

Zone i blokovi utvrđeni ovom Odlukom dati su u grafičkom prikazu koji je sastavni deo ove Odluke.

Član 3

Obaveza investicionog održavanja zgrada i unapređenja svojstava zgrada radi ostvarivanja javnog interesa, kao i različit stepen obaveznosti održavanja spoljnog izgleda zgrada i zabrana promene spoljnog izgleda zgrada za zone i blokove iz člana 2. ove Odluke, propisuje se za lica koja u skladu sa zakonom vrše poslove upravljanja zgradom, i to:

1) vlasnik, za zgrade bilo koje namene u kojima je jedno lice isključivi vlasnik svih delova zgrade;

2) vlasnici posebnih delova, za porodične kuće;

3) stambena zajednica preko svojih organa ili profesionalni upravnik kome su povereni poslovi upravljanja, u stambenoj zgradi koja ima zajedničke delove zgrade i najmanje dva posebna dela čiji su vlasnici različita lica;

4) vlasnici posebnih delova preko svojih organa, u zgradama koje nemaju nijedan poseban deo namenjen za stanovanje, preko udruženja osnovanog u skladu sa zakonom kojim se uređuje osnivanje i pravni položaj udruženja.

Lica iz stava 1. ovog člana imaju obavezu da održavaju zgradu na način da od zgrade, odnosno zajedničkih delova zgrade ne preti opasnost nastanka štete.

II URBANISTIČKE ZONE

Član 4

Zone (ili zona) za koje se propisuje obaveza investicionog održavanja zgrada i unapređenja svojstava zgrada radi ostvarivanja javnog interesa u cilju sprečavanja štetnih posledica iz člana 1. ove Odluke utvrđuju se na osnovu sledećih kriterijuma:

1) gustina naseljenosti (urbanistička zona sa većom gustinom naseljenosti, kao što su uži gradski centar, zone višeporodičnog stanovanja i sl.);

2) frekventnost korisnika prostora (urbanistička zona sa većom frekventnošću korisnika prostora, kao što su uži gradski centar, urbano područje, zone u kojima su objekti izgrađeni na regulacionoj liniji i sl.).

Član 5

U Vranju, u skladu sa članom 4. ove odluke, utvrđuju se sledeće zone:

1) zona A - stambene i stambeno-poslovne zgrade u užem centru grada;

2) zona B - javne i poslovne zgrade u užem centru grada;

3) zona V - ostale stambene zgrade i javne zgrade u Vranju.

Član 6

U okviru zone A i B iz člana 5. ove Odluke utvrđuju se sledeći blokovi:

1) blok A1- obuhvata stambene i stambeno-poslovne zgrade u pešačkoj zoni, kao i zgrade u ulicama Ive Lole Ribara, Partizanska, Karađorđeva i Beogradska;

2) blok A2 - obuhvata stambene i stambeno poslovne zgrade iz ulica Kralja Milana, Narodnog heroja, Kralja Stefana Prvovenčanog, Save Kovačevića, Makedonska, stambeni blok Češalj;

3) blok A3 - obuhvata zgrade duž ulica Matije Gupca, Trga 7. septembra i Otona Župančića;

4) blok B1 - obuhvata javne zgrade u u užem centru grada;

5) blok B2 - obuhvata poslovne zgrade u u užem centru grada;

6) blok V1- obuhvata stambene zgrade iz ulice Moše Pijade, Proleterskih brigada, Partizanski put, 22. decembra, stambeni blok Trg bratstva i jedinstva i stambeni blok Ledene stene;

7) blok V2- obuhvata javne zgrade koje su van zone B;

sve u skladu sa grafičkim prilogom koji je sastavni deo odluke.

Član 7

Utvrđuju se sledeće zone (ili zona) za koje se propisuje različit stepen obaveznosti održavanja spoljnog izgleda zgrada i zabrana promene spoljnog izgleda zgrada u Vranju:

1) zona G - zona urbanog područja sedišta grada Vranja, utvrđena granicom plana generalne regulacije zone 1 ("Sl. glasnik grada Vranja" br. 31/2010);

2) zona D - zgrade u zaštićenoj kulturno-istorijskoj / ambijentalnoj celini;

3) zona Đ - zgrade koje su proglašene za kulturno dobro od velikog značaja.

Član 8

U okviru zona G i D iz člana 7. ove Odluke utvrđuju se sledeći blokovi:

1) blok G1 - pešačka zona u ulici Kralja Stefana Prvovenčanog između ulica Cara Dušana, Beogradska i Ivana Milutinovića i ulica Beogradska;

2) blok D1 - Ulica Baba Zlatina;

3) blok D2 - objekti oko Trga Republike;

U blokovima G1, D1 i D2 opisanim u stavu 1. ovog člana, zabranjeno je vršiti promenu spoljnog izgleda zgrada, odnosno promenu izgleda uličnih fasada. Zabranjeno je postavljanje klima uređaja (klima uređaje je moguće postaviti iza adekvatne maske), odvodnjavanje kondenzata od klima uređaja na javnu površinu, postavljanje dimnjaka (montažnih i zidanih), zastakljivanje balkona, postavljanje konzolnih svetlećih reklama i preduzimanje drugih radnji kojima se menja izgled uličnih fasada.

U blokovima G1, D1 i D2 propisuje se obavezno održavanje spoljnog izgleda fasade zgrade (tekuće i investiciono održavanje).

Radovi na održavanju spoljnog izgleda zgrada koje su proglašene za kulturno dobro, a nalaze se u zonama i blokovima utvrđenim ovom Odlukom, izvode se u skladu sa aktima kojima se utvrđuju uslovi zaštite spomenika kulture.

Član 9

Ukoliko lica iz člana 3. stav 1. ove Odluke, za zgrade koje se nalaze u zonama za koje je propisana obaveza investicionog održavanja zgrada i unapređenja svojstava zgrada radi ostvarivanja javnog interesa, ne preduzmu obavezne aktivnosti, Grad Vranje preuzima obavezu preduzimanja tih aktivnosti, na teret navedenih lica u skladu sa zakonom.

III NADZOR

Član 10

Nadzor nad sprovođenjem odredbi ove odluke vrši organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za komunalne i stambene poslove.

Inspekcijski nadzor vrše građevinska i komunalna inspekcija u okviru svojih nadležnosti.

U vršenju inspekcijskog nadzora komunalna inspekcija nalaže preduzimanje mera na otklanjanju utvrđenih nedostataka, izdaje prekršajni nalog za prekršaje utvrđene ovom odlukom i preduzima druge mere u skladu sa ovlašćenjima utvrđenim zakonom i drugim pratećim propisima kojima se uređuje inspekcijski nadzor.

IV KAZNENE ODREDBE

Član 11

Novčanom kaznom u iznosu od 100.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako postupi protivno odredbama člana 8.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu, novčanom kaznom u iznosu od 15.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se stambena zajednica, novčanom kaznom u iznosu od 100.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 15.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 dinara.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 12

Skupštine stambenih zajednica registrovanih na teritoriji grada Vranja dužne su da usklade godišnje programe održavanja zgrade sa odredbama ove Odluke u roku od 90 dana od stupanja na snagu ove Odluke.

Član 13

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Grada Vranja ", a primenjivaće se od 01.01.2019. godine.