ODLUKA

O USLOVIMA I NAČINU OBAVLJANJA MENJAČKIH POSLOVA

("Sl. glasnik RS", br. 51/2015, 3/2016 i 84/2018 - dr. odluka)

Tač. 1-20.* (Prestale da važe)

21. Za obavljanje menjačkih poslova ovlašćeni menjač koristi softver jedne od banaka s kojima ima zaključen ugovor ili softver Narodne banke Srbije ako je s njom zaključio ugovor o instaliranju, korišćenju i održavanju softvera.

Za obavljanje menjačkih poslova javni poštanski operator koristi sopstveni softver.

22. Banka je dužna da Narodnoj banci Srbije svakodnevno, u elektronskom obliku, dostavlja izveštaj o obavljenim menjačkim poslovima, koji sadrži i podatke o menjačkim poslovima koji su obavljeni na osnovu naloga koje fizičko lice dostavi elektronski, a prema obrascu propisanom uputstvom za sprovođenje ove odluke.

Ovlašćeni menjač koji koristi softver Narodne banke Srbije dužan je da joj svakodnevno, u elektronskom obliku, dostavlja izveštaj o obavljenim menjačkim poslovima, koji sadrži sve podatke prema obrascu propisanom uputstvom za sprovođenje ove odluke.

U slučaju prekida rada elektronskog sistema - banka iz stava 1, odnosno ovlašćeni menjač iz stava 2. ove tačke dužni su da izveštaj o obavljenim menjačkim poslovima dostave odmah posle uspostavljanja rada tog sistema.

Narodna banka Srbije izveštaje iz st. 1. i 2. ove tačke svakodnevno dostavlja Poreskoj upravi.

Ovlašćeni menjač koji koristi softver banke, dužan je da toj banci svakodnevno dostavlja izveštaj o obavljenim menjačkim poslovima, koji sadrži sve podatke prema obrascu propisanom uputstvom za sprovođenje ove odluke.

Javni poštanski operator dužan je da banci iz tačke 6. stav 2. ove odluke svakodnevno dostavlja izveštaj o obavljenim menjačkim poslovima, koji sadrži sve podatke prema obrascu propisanom uputstvom za sprovođenje ove odluke.

Tač. 23-30.* (Prestale da važe)

Napomene

* Danom početka primene Odluke o uslovima i načinu obavljanja menjačkih poslova ("Sl. glasnik RS", br. 84/2018 - dalje: Odluka), odnosno 1. januara 2019. godine, prestaje da važi Odluka o uslovima i načinu obavljanja menjačkih poslova ("Sl. glasnik RS", br. 51/2015 i 3/2016), osim odredaba tač. 21. i 22. te odluke, koje će se primenjivati do dana početka primene tačke 40. i tač. od 42. do 45. Odluke, odnosno do 1. jula 2019. godine.