UREDBA
O PROGLAŠENJU SPECIJALNOG REZERVATA PRIRODE "PAŠNJACI VELIKE DROPLJE"

("Sl. glasnik RS", br. 86/2018)

Član 1

Deo područja severnog Banata, sastavljenog od tri međusobno razdvojena lokaliteta Jaroš, Kočovat i Siget, proglašava se zaštićenim područjem od izuzetnog značaja, odnosno I kategorije kao Specijalni rezervat prirode pod imenom "Pašnjaci velike droplje" (u daljem tekstu: Specijalni rezervat prirode "Pašnjaci velike droplje").

Član 2

Specijalni rezervat prirode "Pašnjaci velike droplje" stavlja se pod zaštitu da bi se očuvao jedinstveni iskonski mozaik stepskih, slatinskih i močvarnih staništa i jedina preostala populacija velike droplje (Otis tarda) u Republici Srbiji. Na području Specijalnog rezervata prirode "Pašnjaci velike droplje" identifikovano je preko 20 različitih fragilnih tipova biljnih zajednica, predstavnici retke i ugrožene flore (Trinia ramosissima - bedrinac, Silene viscosa - lepljivi pucavac, Beckmannia eruciformis - proha, Peucedanum officinale - devesilje, Plantago schwazenbergiana - švarcenbergova bokvica, Centaurea sadleriana - sadlerov različak i Scilla autumnalis - pozni zumbul) i faune (Ophiogomphus cecilia - vilin konjic, Pelobates fuscus - žaba češnjarka, Burchinus oedicnemus - ćurlikovac, Asio flammeus - ritska sova i Spermophillus citellus - tekunica) i 135 vrsta ptica koji u međusprezi predstavljaju uslov za opstanak velike droplje, jedne od najugroženijih ptica sveta.

Član 3

Specijalni rezervat prirode "Pašnjaci velike droplje" nalazi se na teritoriji grada Kikinde i opština Čoka i Novi Kneževac i obuhvata ukupnu površinu od 6.779,77 ha, od čega je 4.769,01 ha (70%) u državnoj, 1.825,17 ha (27%) u privatnoj svojini i 205,58 ha (3%) u ostalim oblicima svojine.

Područje Specijalnog rezervata prirode "Pašnjaci velike droplje" čine lokaliteti Jaroš, površine 4.256,90 ha, Kočovat, površine 402,04 ha i Siget, površine 2.140,83 ha, od čega je II stepenom obuhvaćeno 35%, a III stepenom 65% ukupne površine područja.

Lokalitet Jaroš nalazi se južno od reke Zlatice, na teritoriji opštine Čoka (KO Jazovo i KO Ostojićevo) i grada Kikinde (KO Mokrin i KO Sajan).

Lokalitet Kočovat nalazi se uz granicu sa Rumunijom, na teritoriji opština Čoka (KO Vrbica) i Novi Kneževac (KO Banatsko Aranđelovo).

Lokalitet Siget nalazi se na krajnjem severu Banata, u blizini granice sa Republikom Mađarskom, na teritoriji opštine Novi Kneževac (KO Banatsko Aranđelovo i KO Srpski Krstur).

Opis granica i grafički prikaz Specijalnog rezervata prirode "Pašnjaci velike droplje" dati su u Prilogu - Opis granica i grafički prikaz Specijalnog rezervata prirode "Pašnjaci velike droplje", koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 4

Na području Specijalnog rezervata prirode "Pašnjaci velike droplje", nije dozvoljeno obavljati radove i aktivnosti za koje se u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita prirode utvrdi da mogu oštetiti populacije i staništa biljnih i životinjskih vrsta iz člana 2. ove uredbe, narušiti prirodne procese i ekološku celovitost područja ili značajno nepovoljno uticati na estetska i kulturno-istorijska obeležja područja i životnu sredinu.

Na području Specijalnog rezervata prirode "Pašnjaci velike droplje" neposredno se primenjuju odredbe Zakona o zaštiti prirode koje se odnose na određivanje količine vode u vlažnim i vodenim ekosistemima, očuvanje pokretnih zaštićenih prirodnih dokumenata i zaštitu i očuvanje divljih vrsta, uključujući kontrolu i suzbijanje invazivnih vrsta.

Član 5

Na teritoriji Specijalnog rezervata prirode "Pašnjaci velike droplje" utvrđuju se režimi zaštite II i III stepena.

Režim zaštite II stepena, ukupne površine 2.389,98 ha, odnosno 35% površine Specijalnog rezervata prirode "Pašnjaci velike droplje" obuhvata najvažnija i najočuvanija gnezdilišta i šepurilišta velikih droplji na lokalitetima Jaroš, Siget i Kočovat, koja su najočuvanija travna staništa, sa malim udelom oranica.

Režim zaštite III stepena, ukupne površine 4.409,79 ha, odnosno 65% površine Specijalnog rezervata prirode "Pašnjaci velike droplje" obuhvata preostali deo zaštićenog područja koji nije obuhvaćen režimom zaštite II stepena.

Član 6

Na površinama na kojima je utvrđen režim zaštite III stepena sprovodi se proaktivna zaštita u cilju restauracije, revitalizacije i ukupnog unapređenja zaštićenog područja.

Osim zabrane radova i aktivnosti koje su kao takve utvrđene članom 35. Zakona o zaštiti prirode, na površinama na kojima je utvrđen režim zaštite III stepena, zabranjuje se:

1) svaka vrsta aktivnosti u krugu od 150 m od registrovanog gnezda velike droplje;

2) narušavanje i uništavanje površina pod travnom vegetacijom, a posebno njihovo preoravanje i uspostavljanje poljoprivredne proizvodnje;

3) promena namene zemljišta osim u cilju revitalizacije;

4) uklanjanje travnog pokrivača sa površinskim slojem zemljišta;

5) unošenje alohtonih vrsta biljaka i životinja;

6) obavljanje radova koji narušavaju hidrološke i morfološke karakteristike područja;

7) hemijsko i fizičko zagađivanje, deponovanje čvrstog i tečnog otpada i otpadnih zagađenih voda;

8) zagađivanje bukom i svetlošću;

9) otvaranje naftnih i drugih bušotina;

10) izgradnja objekata i infrastrukture, osim za potrebe upravljanja prirodnim dobrom i održivog pašarenja;

11) asfaltiranje i nasipanje puteva tvrdim materijalima;

12) prelet poljoprivrednih aviona preko zaštićenog područja;

13) zalivanje po sistemu "veštačke kiše";

14) hvatanje živih zečeva;

15) kretanje svinja na udaljenosti većoj od 100 m od salaša;

16) sve ostale radnje koje mogu ugroziti veliku droplju i ostale prirodne vrednosti Specijalnog rezervata prirode "Pašnjaci velike droplje".

Na površinama na kojima je utvrđen režim zaštite III stepena, radovi i aktivnosti ograničavaju se na:

1) korišćenje pesticida i veštačkog đubriva;

2) sadnju i seču drveća i grmlja;

3) paljenje otvorene vatre za potrebe upravljanja staništem;

4) izgradnju i adaptaciju salašarskih i čobanskih objekata;

5) geološka i druga istraživanja koja nisu u suprotnosti sa ciljevima očuvanja i unapređivanja prirodnih vrednosti Specijalnog rezervata prirode "Pašnjaci velike droplje";

6) eksploataciju mineralnih sirovina samo na osnovu rezultata već započetih geoloških istraživanja, koja su odobrena u skladu sa zakonom.

Član 7

Na površinama na kojima je utvrđen režim zaštite II stepena sprovodi se aktivna zaštita radi očuvanja i unapređenja prirodnih vrednosti, posebno kroz mere upravljanja populacijama divljih biljaka i životinja, održanje i poboljšanje uslova u prirodnim staništima i tradicionalno korišćenje prirodnih resursa.

Osim zabrane radova i aktivnosti koje su kao takve utvrđene članom 35. Zakona o zaštiti prirode i člana 6. ove uredbe, na površinama na kojima je utvrđen režim zaštite II stepena, zabranjuje se:

1) izvođenje poljoprivrednih radova na obradivim površinama u periodu od 1. aprila do 31. jula;

2) upotreba pesticida i veštačkog đubriva;

3) noćenje stada i postavljanje čobanskih skloništa.

Na površinama na kojima je utvrđen režim zaštite II stepena, radovi i aktivnosti ograničavaju se na:

1) pašarenje i košenje usklađeno sa životnim ciklusom velike droplje;

2) poljoprivredne radove i prisustvo poljoprivredne mehanizacije usklađeno sa životnim ciklusom velike droplje;

3) sejanje poljoprivrednih kultura, i to: uljane repice, žitarica, lucerke i anisa;

4) lov u periodu od 1. aprila do 31. jula, na strogo kontrolisani trofejni odstrel srndaća i kontrolu populacija predatora velike droplje.

Član 8

Specijalni rezervat prirode "Pašnjaci velike droplje" poverava se na upravljanje Lovačkom udruženju "Perjanica" iz Mokrina (u daljem tekstu: Upravljač).

U obavljanju zakonom utvrđenih poslova upravljanja zaštićenim područjem, Upravljač je ovlašćen i dužan naročito da: organizuje čuvarsku službu, obeleži zaštićeno područje, donese plan upravljanja, godišnji program upravljanja, akt o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi i akt o naknadama za korišćenje zaštićenog područja, obaveštava korisnike zaštićenog područja o mogućnostima za obavljanje radova i aktivnosti, učestvuje u postupku utvrđivanja naknade za uskraćivanje ili ograničavanje prava korišćenja, izdaje saglasnosti i odobrenja, prati stanje i vodi evidencije o prirodnim vrednostima, nepokretnostima i ljudskim aktivnostima, utvrđuje i naplaćuje naknade za korišćenje zaštićenog područja.

Upravljač je dužan da u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe izvrši upis delatnosti upravljanja zaštićenim područjem u skladu sa propisima koji uređuju klasifikaciju delatnosti i registraciju udruženja.

Član 9

Očuvanje, unapređenje, održivo korišćenje i prikazivanje prirodnih i drugih vrednosti područja Specijalnog rezervata prirode "Pašnjaci velike droplje" sprovodi se prema planu upravljanja koji donosi Upravljač na period od deset godina (u daljem tekstu: Plan upravljanja), sa sadržinom i na način propisan zakonom kojim se uređuje zaštita prirode.

Plan upravljanja sadrži ciljeve i prioritetne zadatke očuvanja povoljnog stanja zaštićenog područja, kao i preventivne mere zaštite od požara u skladu sa Zakonom o zaštiti od požara ("Službeni glasnik RS", br. 111/09 i 20/15) i propisima donetim na osnovu tog zakona.

U postupku davanja saglasnosti na Plan upravljanja, ministarstvo nadležno za poslove zaštite životne sredine (u daljem tekstu: Ministarstvo) pribavlja mišljenja ministarstava nadležnih za poslove nauke, prosvete, poljoprivrede, vodoprivrede, turizma, rudarstva, energetike, privrede i finansija.

Plan upravljanja Upravljač donosi i dostavlja Ministarstvu najkasnije u roku od deset meseci od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Upravljač je dužan da jednom u tri godine analizira sprovođenje Plana upravljanja i ostvarene rezultate i po potrebi izvrši njegovu reviziju.

Do donošenja Plana upravljanja, Upravljač vrši poslove na osnovu godišnjeg programa upravljanja koji je dužan da donese i dostavi Ministarstvu na saglasnost u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Godišnji program upravljanja iz stava 6. ovog člana sadrži naročito: sažet prikaz prirodnih i drugih vrednosti zaštićenog područja, ciljeve zaštite i održivog korišćenja, mogućnosti i ograničenja za njihovo ostvarivanje; detaljan prikaz godišnjih zadataka na čuvanju, održavanju, unapređenju, prikazivanju i održivom korišćenju zaštićenog područja za potrebe nauke, obrazovanja, rekreacije i turizma i ukupnog socio-ekonomskog razvoja; prikaz konkretnih poslova na izradi i donošenju upravljačkih dokumenata, prvenstveno Plana upravljanja, akta o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi i akta o naknadi za korišćenje zaštićenog područja; prikaz zadataka na obeležavanju zaštićenog područja, zasnivanju informacionog sistema i protivpožarnoj zaštiti; prikaz subjekata i organizacionih i materijalnih uslova za izvršenje programa, visine i izvora potrebnih finansijskih sredstava.

Član 10

Upravljač je dužan da obezbedi sprovođenje režima zaštite, odnosno unutrašnji red i čuvanje zaštićenog područja u skladu sa pravilnikom o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi koji donosi uz saglasnost Ministarstva u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove uredbe.

U okviru sadržine propisane Zakonom o zaštiti prirode, pravilnikom iz stava 1. ovog člana se bliže utvrđuju zabranjeni radovi i aktivnosti, kao i pravila i uslovi obavljanja radova i aktivnosti koji su dopušteni na području Specijalnog rezervata prirode "Pašnjaci velike droplje".

Pravilnik iz stava 1. ovog člana objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Član 11

Upravljač je dužan da na propisan način obeleži Specijalni rezervat prirode "Pašnjaci velike droplje", njegove spoljne granice i granice površina, odnosno lokaliteta sa režimom zaštite II i III stepena najkasnije u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Upravljač je dužan da u saradnji sa Republičkim geodetskim zavodom i Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode, Novi Sad, izvrši identifikaciju granica Specijalnog rezervata prirode "Pašnjaci velike droplje" na terenu, digitalnoj ortofoto karti i katastarskom planu, u roku od 12 meseci od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Na operat, odnosno zapisnik o utvrđivanju granica iz stava 2. ovog člana, saglasnost daje ministarstvo nadležno za poslove prostornog planiranja.

Granice utvrđene i opisane na način propisan u st. 2. i 3. ovog člana, smatraće se merodavnim u svim stvarima koje se tiču sprovođenja ove uredbe.

Član 12

Upravljač je dužan da zasnuje digitalnu bazu podataka, odnosno geografski informacioni sistem o prirodnim i stvorenim vrednostima, nepokretnostima, aktivnostima i drugim podacima od značaja za upravljanje Specijalnim rezervatom prirode "Pašnjaci velike droplje", u roku od dve godine od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Član 13

Upravljač donosi i dostavlja Ministarstvu na saglasnost akt o naknadi za korišćenje zaštićenog područja Specijalnog rezervata prirode "Pašnjaci velike droplje", najkasnije u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Akt iz stava 1. ovog člana objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Član 14

Zabrane i ograničenja propisana ovom uredbom, ne odnose se na obnavljanje, obeležavanje i održavanje granične linije i graničnih oznaka na državnoj granici.

Član 15

Sredstva za sprovođenje plana upravljanja Specijalnog rezervata prirode "Pašnjaci velike droplje" obezbeđuju se iz budžeta Republike Srbije, od naknade za korišćenje zaštićenog područja, prihoda ostvarenih obavljanjem delatnosti Upravljača i iz drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 16

Planski dokumenti, planovi, programi i osnove iz oblasti lovstva, vodoprivrede, poljoprivrede i turizma i drugi programi i planovi koji se odnose na korišćenje prirodnih resursa i prostora u zaštićenom području Specijalnog rezervata prirode "Pašnjaci velike droplje" usaglasiće se sa Prostornim planom Republike Srbije, Regionalnim prostornim planom Autonomne pokrajine Vojvodine, ovom uredbom i Planom upravljanja iz člana 9. ove uredbe.

Član 17

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje da važi Uredba o zaštiti Specijalnog rezervata prirode "Pašnjaci velike droplje" ("Službeni glasnik RS", broj 37/97).

Član 18

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

OPIS GRANICA I GRAFIČKI PRIKAZ SPECIJALNOG REZERVATA PRIRODE "PAŠNJACI VELIKE DROPLJE"

1. Granice Specijalnog rezervata prirode "Pašnjaci velike droplje"

Specijalni rezervat prirode "Pašnjaci velike droplje" sastoji se od tri međusobno razdvojena lokaliteta: "Jaroš", "Siget" i "Kočovat".

1.1. Lokalitet "Jaroš"

Početna tačka opisa granice lokaliteta je međna tačka KO Mokrin i KO Sajan, odnosno južna međna tačka kat. parc. broj 22496 KO Mokrin. Granica ide na sever zapadnom međnom linijom kat. parc. broj 22496 do kat. parc. broj 22497. Skreće na severoistok i ide kat. parc. broj 22497 do naspram međne tačke kat. parc. broj 22396. Skreće na severoistok, preseca kat. parc. broj 22497 i nastavlja međnom linijom kat. parc. broj 22396 do kat. parc. broj 22515 (put). Nastavlja na severoistok, preseca kat. parc. broj 22515 (put) i kat. parc. broj 22001, do tromeđe kat. parc. br. 21977, 21979 i 22001. U istom pravcu ide međnom linijom kat. parc. br. 21977 i 21979 do kat. parc. broj 22790. Skreće na sever međnom linijom kat. parc. br. 22790 i 21977 i kat. parc. br. 22790 i 21971 do kat. parc. broj 22514 (put). Skreće na jugoistok, preseca kat. parc. broj 22514 (put) i ide njenom severnom međnom linijom do kat. parc. broj 21969. Granica ide na istok međnom linijom kat. parc. br. 21968 i 21969 do kat. parc. broj 22785. Skreće na severozapad zapadnom međnom linijom kat. parc. broj 22785 do kat. parc. broj 22559 (put Mokrin-Padej). Nastavlja na sever i preseca kat. parc. broj 22559 do kat. parc. broj 22645. Skreće na severozapad zapadnom međnom linijom kat. parc. broj 22645, preseca kat. parc. broj 22510 i nastavlja kat. parc. broj 22646 do kat. parc. broj 22484/2. Granica se lomi na jugozapad i ide istočnom međnom linijom kat. parc. broj 22484/2 do naspram međne tačke kat. parc. broj 22637. Preseca kat. parc. broj 22484/2 (put) i nastavlja zapadnom međnom linijom kat. parc. broj 22637 do kat. parc. broj 22630 i lomi se na zapad južnom međnom linijom kat. parc. broj 22630 do naspram međne tačke kat. parc. broj 15608/26. Skreće na sever kat. parc. broj 15608/26, do kat. parc. broj 22628 kojom ide na jugozapad do naspram južne međne tačke kat. parc. broj 15923. Granica se lomi na sever, preseca kat. parc. broj 22628 i ide međnom linijom kat. parc. broj 15924 i 15923, kat. parc. br. 15925 i 15926, kao i kat. parc. br. 15926 i 15927 do puta. Preseca put i nastavlja međnom linijom kat. parc. br. 1591 i 15913 i kat. parc. br. 15910 i 15911 do kat. parc. broj 22616 (put). Skreće na jugozapad putem do naspram međne tačke kat. parc. broj 15904. Lomi se na severozapad, preseca kat. parc. broj 22616 i nastavlja međnom linijom kat. parc. br. 15904 i 15903 do kat. parc. broj 22485. Ide na zapad južnom međnom linijom kat. parc. broj 22485 do kat. parc. broj 22455. Granica nastavlja na zapad, obuhvata u celosti kat. parc. broj 22455 do međne linije KO Banatski Monoštor i KO Mokrin. Nastavlja međnom linijom katastarskih opština do tromeđe KO Jazovo, KO Banatski Monoštor i KO Mokrin. Granica skreće na zapad, pa na jug, prateći međnu liniju KO Jazovo i KO Banatski Monoštor, do tromeđe KO Jazovo, KO Banatski Monoštor i KO Ostojićevo. Lomi se na jug međnom linijom KO Jazovo i KO Ostojićevo do severoistočne međne tačke kat. parc. broj 5759 KO Ostojićevo. Skreće na jugoistok putem do severozapadne međne tačke kat. parc. broj 5666. Dalje skreće na severozapad putem do međne tačke razgraničenja KO Jazovo i KO Ostojićevo naspram severozapadne međne tačke kat. parc. broj 5621 KO Ostojićevo. Granica se lomi na jug pa na istok, prateći međnu liniju razgraničenja dveju KO do severozapadne međne tačke kat. parc. broj 5663 KO Ostojićevo. Granica ide na sever zapadnom međnom linijom kat. parc. br. 2705 i 2640, preseca kat. parc. broj 2531 (put) nastavlja zapadnom međnom linijom kat. parc. broj 2529 do kat. parc. broj 2639 KO Jazovo (reka Zlatica). Nastavlja na zapad i jug rekom Zlaticom do kat. parc. broj 2638, preseca kat. parc. broj 2638 do tromeđe kat. parc. br. 1990, 2222 i 2236. Skreće na istok i prati južnu i zapadnu međnu liniju kat. parc. broj 2236 do tromeđe kat. parc. br. 1926, 2236 i 1925. Skreće na zapad, južnom međnom linijom kat. parc. broj 1926 (put), do južne međne tačke kat. parc. broj 1907. Skreće na severozapad, jugozapadnom međnom linijom kat. parc. broj 1907 do kat. parc. broj 1990 KO Jazovo (reka Zlatica). Lomi se na jug rekom Zlaticom (kat. parc. br. 1990, KO Jazovo i 1321 KO Ostojićevo) do Feketerske pumpe. Granica skreće na istok, preseca kat. parc. br. 1320, 1317 i 1318 i nastavlja na istok međnom linijom kat. parc. br. 1310 i 1311. Zatim se lomi na jug međnom linijom kat. parc. br. 1312 i 1313 do linije razgraničenja KO Ostojićevo i KO Sajan. Granica ide na istok, severnom međnom linijom kat. parc. broj 3603KO Sajan do naspram severoistočne međne tačke kat. parc. broj 1842. Lomi se na jug, pa na istok, preseca kat. parc. broj 3603 (kanal), ide međnom linijom kat. parc. br. 1842 i 1875, kat. parc. br. 1875 i 1891, kat. parc. br. 1874 i 1891, kat. parc. br. 1873 i 1891, kat. parc. br. 1868 i 1891, kat. parc. br. 1869 i 1891, kat. parc. br. 1902 i 1891, kat. parc. br. 1902 i 1898, kat. parc. br. 1899 i 1898, kat. parc. br. 1902 i 3596, kao i kat. parc. br. 1902 i 1901. Granica nastavlja na severoistoka južnom međnom linijom kat. parc. broj 1902 do kat. parc. broj 3608 (kanal). U pravcu istoka seče kat. parc. broj 2608 i ide severozapadnom međnom linijom kat. parc. broj 3694 do kat. parc. broj 3610 (kanal). Preseca kanal i nastavlja na severoistok, severozapadnom međnom linijom kat. parc. broj 3695 do kat. parc. broj 1965 (kanal). U pravcu severa seče kat. parc. broj 1965 i nastavlja na sever zapadnom međnom linijom kat. parc. broj 3598 do početne tačke opisa granice.

1.2. Lokalitet "Siget"

Početna tačka opisa granice lokaliteta je međna tačka KO Novi Kneževac i KO Banatsko Aranđelovo, odnosno jugozapadna međna tačka kat. parc. broj 4506 KO Banatsko Aranđelovo. Granica ide na severoistok kat. parc. broj 4506 do kat. parc. broj 4509. Nastavlja na severoistok kat. parc. broj 4509 do puta, kat. parc. broj 4640. Ide dalje jednim delom kat. parc. broj 4640, zatim skreće na sever kat. parc. broj 4642 do kanala, kat. parc. broj 4507. Lomi se na zapad, idući kat. parc. broj 4507, zatim kat. parc. broj 4508 do međne tačke KO Banatsko Aranđelovo i KO Srpski Krstur. Granica nastavlja na zapad kat. parc. broj 3039 KO Srpski Krstur do kat. parc. broj 3067 (put). Skreće na jugoistok kat. parc. broj 3067 do kat. parc. broj 3209. Skreće na jugozapad kat. parc. broj 3209, preseca kat. parc. broj 3041 i nastavlja na jugozapad kat. parc. broj 3208 do kat. parc. broj 3210 (put). Lomi se na jugoistok kat. parc. broj 3210 do kat. parc. broj 3049 kojom ide na jug do kat. parc. broj 3051, nastavlja prema jugu kat. parc. broj 3051 do međne tačke sa kat. parc. broj 3220, lomi se na severozapad tom parcelom. Potom ide prema severu ivicom kat. parc. broj 2966, obuhvatajući je i nastavlja na severozapad kat. parc. broj 3220. Lomi se na jug uz kat. parc. broj 2967 i obuhvata je, prati južnu ivicu parcele. Granica skreće na jugoistok međnom linijom KO Srpski Krstur i KO Novi Kneževac, a zatim granicom KO Banatsko Aranđelovo i KO Novi Kneževac do početne tačke opisa granice.

1.3. Lokalitet "Kočovat"

Početna tačka opisa granice lokaliteta "Kočovat" je međna tačka KO Vrbica i KO Banatsko Aranđelovo, odnosno južna međna tačka kat. parc. broj 4574 KO Banatsko Aranđelovo. Granica ide na sever kat. parc. broj 4574 do kat. parc. broj 4570. Skreće na severoistok kat. parc. broj 4570 do kat. parc. broj 4569 kojom ide na severozapad do kat. parc. broj 3019. Nastavlja na severozapad kat. parc. broj 3019 do kat. parc. broj 4758. Preseca kat. parc. broj 4758 i ide na severoistok kat. parc. broj 2923 do kat. parc. broj 4752 (put). Preseca put i nastavlja na severoistok kat. parc. broj 2926 do kat. parc. broj 4567. Granica ide dalje u istom pravcu kat. parc. broj 4567 do kat. parc. broj 4560. Nastavlja u istom pravcu presecajući kat. parc. broj 4560 i 4746 do državne granice sa Rumunijom. Skreće na jugoistok i prati državnu granicu sve do tromeđe Rumunije, KO Vrbica i KO Banatsko Aranđelovo. Dalje skreće na jugozapad, prateći međnu liniju KO Vrbica i KO Banatsko Aranđelovo do početne tačke opisa granice.

2. Granice površina u režimu zaštite II i III stepena

2.1. Granice režima zaštite na lokalitetu "Jaroš"

2.1.1. Granice režima zaštite II stepena

Početna tačka opisa granice II stepena zaštite je severozapadna međna tačka kat. parc. broj 1777 KO Sajan. Granica ide na jugoistok, istočnom međnom linijom kat. parc. broj 1777. Nastavlja na jugoistok, istočnom međnom linijom kat. parc. broj 1782 do međne tačke kat. parc. broj 3599. Lomi se na zapad, severnom međnom linijom kat. parc. broj 3599 do naspram kanala na kat. parc. broj 3603. Skreće na jugozapad, preseca kat. parc. broj 3599 i ide zapadnom međnom linijom kat. parc. broj 3603 do jugoistočne međne tačke kat. parc. broj 1797. Odatle nastavlja na zapad, južnom međnom linijom kat. parc. broj 1797, preseca kat. parc. broj 3602 i nastavlja na severozapad pa na jugozapad - južnom međnom linijom kat. parc. broj 1819 do međne tačke kat. parc. broj 3600. Preseca kat. parc. broj 3600 i lomi se na severoistok, severozapadnom međnom linijom kat. parc. broj 3600 do jugozapadne međne tačke kat. parc. broj 2252 KO Jazovo, opština Čoka. Granica nastavlja severnom međnom linijom kat. parc. broj 2252 do granice KO Sajan i Jazovo, odnosno ivice kat. parc. broj 2251 i ide na severoistok, severozapadnom međnom linijom kat. parc. broj 2253 KO Jazovo do jugozapadne međne tačke kat. parc. broj 2261. U daljem toku granica prati severozapadne, odnosno severne međne linije kat. parc. br. 2261, 2260, 2259, 2258, 2257, 2256, 2255 i 2254 do severoistočne međne tačke kat. parc. broj 2254 KO Jazovo. Granica ide na sever, zapadnom međnom linijom kat. parc. broj 3499 KO Jazovo, do međne tačke KO Jazovo i KO Ostojićevo. Granica se lomi na jugozapad, potom na severozapad i prati međnu liniju KO Jazovo i KO Ostojićevo do kat. parc. broj 5760 (put) u KO Ostojićevo. U istom pravcu nastavlja jugozapadnom ivicom kat. parc. broj 5665 i 5666 do severozapadne međne tačke kat. parc. broj 5666. Lomi se na severoistok, prateći jugoistočnu ivicu kat. parc. broj 5758 (put) do severne međne tačke kat. parc. broj 5716. Granica skreće na jugoistok, prateći jugoistočnu ivicu kat. parc. broj 5716 do međne tačke sa kat. parc. broj 5760. Granica preseca kat. parc. broj 5760 i severozapadnom ivicom iste parcele skreće na severoistok međnom linijom do severne međne tačke kat. parc. broj 5780. Lomi se na jugoistok, jugozapadnom međnom linijom kat. parc. broj 5774/1 do severne ivice kat. parc. broj 5845 (put). Granica nastavlja na severoistok do međne linije sa KO Jazovo, odnosno kat. parc. broj 2950. Granica skreće na sever prateći pravac međne linije KO Jazovo i KO Ostojićevo do jugozapadne međne tačke kat. parc. broj 2853 KO Jazovo. Skreće na severoistok i istok, idući južnom međnom linijom kat. parc. broj 2853, potom se lomi na sever - zapadnom ivicom puta 3030 do severozapadne međne tačke kat. parc. broj 3031. Lomi se na severoistok, severozapadnom ivicom kat. parc. broj 3031 do međne linije KO Jazovo i KO Mokrin, odnosno kat. parc. broj 2263/1. U KO Mokrin granica prati zapadnu ivicu kat. parc. broj 22623/1 do međne tačke sa kat. parc. broj 22624. Skreće na istok, južnom međnom linijom kat. parc. broj 22624, preseca kat. parc. broj 22487 i nastavlja južnom međnom linijom kat. parc. broj 22625; potom preseca kat. parc. broj 22489 i ide na istok južnom međnom linijom kat. parc. broj 22626 do severoistočne međne tačke kat. parc. broj 15661; preseca kat. parc. broj 22495 i nastavlja južnom ivicom kat. parc. broj 22628. Na severnoj međnoj tačci kat. parc. broj 15611 granica se lomi na jugoistok, prateći jugoistočnu međnu liniju kat. parc. broj 15611. Granica obuhvata kat. parc. broj 22490 njenom severnom ivicom do istočne međne tačke, a potom preseca kat. parc. broj 15616 do prelomne međne tačke kat. parc. broj 22484/2. Skreće na jugoistok, jugozapadnom međnom linijom kat. parc. broj 22484/2 do istočne međne tačke kat. parc. broj 15616. Skreće na jugozapad, prateći međnu liniju kat. parc. br. 15616 i 15638, obuhvata kat. parc. broj 22493, zatim međnom linijom kat. parc. br. 15639 i 15638 i nastavlja istočnom pa južnom ivicom kat. parc. broj 15639. Granica skreće na jugozapad od istočne međne kat. parc. broj 22492 i u istom pravcu preseca kat. parc. br. 15645, 22563 i 22440 do severne ivice kat. parc. broj 22500. Granica skreće na istok severnom međnom linijom kat. parc. broj 22500 do naspram međne tačke kat. parc. broj 22501. Lomi se oštro na zapad, idući južnom međnom linijom kat. parc. br. 22501 i 22444 do međne tačke kat. parc. broj 22487. Skreće na jugozapad i preseca kat. parc. br. 22487 i 22443 do severoistočne međne tačke kat. parc. broj 1739 KO Sajan (međna tačka kod međne linije KO Sajan i KO Mokrin). Skreće na zapad, severnom međnom linijom kat. parc. br. 1719 i 1718, preseca kat. parc. broj 1739 do severoistočne međne tačke kat. parc. broj 1716. Lomi se na jugozapad, severozapadnom međnom linijom kat. parc. broj 1716, preseca kat. parc. broj 1739 i nastavlja u istom pravcu, prateći severnu međnu liniju kat. parc. broj 1714 do njene krajne međne tačke sa kat. parc. broj 1771. Granica ide južnom međnom linijom kat. parc. br. 1771 i 1774, zatim severnom međnom linijom kat. parc. br. 1714 i 1750, presecajući kat. parc. broj 1757 do početne tačke opisa ove celine.

2.1.2. Granice režima zaštite III stepena

Granica režima zaštite III stepena određena je granicom lokaliteta "Jaroš" i granicom režima zaštite II stepena.

2.2. Granice režima zaštite na lokalitetu "Siget"

2.2.1. Granice režima zaštite II stepena

1) Početna tačka opisa granice prve celine II stepena zaštite je jugozapadna međna tačka kat. parc. broj 2374 KO Banatsko Aranđelovo. Granica ide na severoistok međnom linijom kat. parc. br. 2374 i 4519, kat. parc. br. 2236 i 4519, kao i kat. parc. br. 2232 i 4519 do severozapadne međne tačke kat. parc. broj 2232. Lomi se na severozapad, preseca kat. parc. broj 4519 do međne linije KO Srpski Krstur i KO Banatsko Aranđelovo. U istom pravcu ide severnom međnom linijom kat. parc. broj 3069 KO Srpski Krstur do jugozapadne međne tačke kat. parc. broj 2938. Lomi se na sever, prati međnu liniju kat. parc. br. 2938 i 2940, preseca kat. parc. broj 2938 do jugozapadne međne tačke kat. parc. broj 2937. Nastavlja u pravcu severa međnom linijom kat. parc. br. 2937 i 2938 do međne tačke kat. parc. broj 3217. U pravcu sever - severozapad preseca kat. parc. br. 3217 i 2932 do međne linije kat. parc. broj 3199. Lomi se na istok prateći južnu međnu liniju kat. parc. broj 3199 do međne linije KO Srpski Krstur i KO Banatsko Aranđelovo. Lomi se na severoistok, međnom linijom KO do naspram severozapadne međne tačke kat. parc. broj 2135 KO Banatsko Aranđelovo. Skreće na jugoistok, preseca kat. parc. broj 4636 i ide međnom linijom kat. parc. br. 4639 i 2135 do naspram severozapadne međne tačke kat. parc. broj 2136/1. U istom pravcu preseca kat. parc. broj 2135 i ide međnom linijom kat. parc. br. 2135 i 2136/1 do kat. parc. broj 4637 (put). U istom pravcu seče kat. parc. broj 4637 i nastavlja međnom linijom kat. parc. br. 2220 i 2221, kao i kat. parc. br. 2220 i 2223, do jugozapadne međne tačke kat. parc. broj 2223. Nastavlja u istom pravcu, preseca kat. parc. broj 2220 do međne linije kat. parc. broj 4634. Lomi se na severozapad, severnom međnom linijom kat. parc. broj 4634 do naspram severozapadne međne tačke kat. parc. broj 2239. Skreće na jug, preseca kat. parc. broj 4634 i nastavlja međnom linijom kat. parc. br. 2238 i 2239 do jugozapadne međne tačke kat. parc. broj 2239. U istom pravcu preseca kat. parc. broj 2238 i nastavlja međnom linijom kat. parc. br. 2238 i 2242 do jugoistočne međne tačke kat. parc. broj 2238. Lomi se na severozapad, severnom međnom linijom kat. parc. broj 4674 do naspram severoistočne međne tačke kat. parc. broj 2368. Skreće na jugozapad, preseca kat. parc. broj 4674 i nastavlja međnom linijom kat. parc. br. 2368 i 4695, kat. parc. br. 2368 i 2354, kao i kat. parc. br. 2363 i 2353. Seče kat. parc. broj 4514 i nastavlja međnom linijom kat. parc. br. 2368 i 2351, preseca kat. parc. broj 4696, lomi se na severoistok pa na severozapad i prati međne linije kat. parc. br. 2370 i 2369 i kat. parc. br. 2371 i 2369 do međne tačke kat. parc. broj 4520. U pravcu zapada preseca kat. parc. broj 4520 i nastavlja na zapad i jugozapad međnom linijom kat. parc. br. 2373 i 2372, do tromeđe kat. parc. br. 2372, 2373 i 4697. Lomi se na severozapad, severnom međnom linijom kat. parc. broj 4697 do početne tačke opisa granice.

2) Početna tačka opisa granice druge celine II stepena zaštite je zapadna međna tačka kat. parc. broj 2976. Granica ide na sever međnom linijom kat. parc. br. 2976 i 3221. Nastavlja međnom linijom kat. parc. br. 2975 i 3222, kat. parc. br. 2974 i 3222, kat. parc. br. 2974 i 2971, kat. parc. br. 2973 i 2971, kao i kat. parc. br. 2972 i 2971. Preseca u istom pravcu kat. parc. broj 3222 i nastavlja međnom linijom kat. parc. br. 2952 i 2954, kat. parc. br. 2946 i 2954, kat. parc. br. 2946 i 2957, kat. parc. br. 2955 i 2957, kat. parc. br. 2946 i 2957, kao i kat. parc. br. 2956 i 2957 do tromeđe kat. parc. br. 2956, 2957 i 3213. Lomi se na severoistok međnom linijom kat. parc. br. 2956 i 3213, kao i kat. parc. br. 2946 i 3213. U istom pravcu obuhvata kat. parc. broj 3068 do severoistočne međne tačke kat. parc. broj 2909. Skreće na istok, prati južnu međnu liniju kat. parc. broj 3049. Nastavlja na jug, pa na zapad međnom linijom kat. parc. broj 3056 do jugoistočne međne tačke kat. parc. broj 2980. Lomi se na severozapad međnom linijom kat. parc. br. 2980 i 3053 do tromeđe kat. parc. br. 2980, 3053 i 3225. Lomi se na jugozapad, prateći istočnu međnu liniju kat. parc. broj 3225 do međne linije kat. parc. broj 3224. Skreće na severozapad, severoistočnom međnom linijom kat. parc. broj 3224 do međne linije kat. parc. broj 3222. Lomi se na jugozapad međnom linijom kat. parc. br. 3222 i 3224, kao i kat. parc. br. 2976 i 3223 do tromeđe kat. parc. br. 2976, 3223 i 3221. Skreće na severozapad međnom linijom kat. parc. br. 2976 i 3221 do početne tačke opisa granice.

3) Početna tačka opisa treće celine II stepena zaštite je južna međna tačke kat. parc. broj 2967 KO Srpski Krstur, Opština Novi Kneževac. Granica ide južnom ivicom parcele, zapadno, prateći ivicu parcele. Granica se lomi severno kod međne tačke sa kat. parc. broj 3206 i nastavlja ivicom kat. parc. broj 2967. Granica obuhvata kat. parc. broj 3220, idući njenom severnom ivicom. Kod međne tačke sa kat. parc. broj 2966, granica se lomi oštro na sever i ide rubom kat. parc. broj 2966, obuhvatajući je. Prateći rub parcele, granica dolazi do kat. parc. broj 3226 i njenom severoistočnom ivicom nastavlja u pravcu jugoistoka. Granica dolazi do međne tačke sa kat. parc. broj 3051, lomi se oštro na jug i spušta se ivicom kat. parc. broj 2967. Granica ide istočnim rubom kat. parc. broj 2969, potom se vraća na rub kat. parc. broj 2697 do početne tačke opisa ove celine.

2.2.2. Granice režima zaštite III stepena

Granica režima zaštite III stepena određena je granicom lokaliteta "Siget" i granicom režima zaštite II stepena.

2.3. Granice režima zaštite na lokalitetu "Kočovat"

2.3.1. Granice režima zaštite II stepena

1) Početna tačka opisa granice prve celine II stepena zaštite je jugozapadna međna tačka kat. parc. broj 3016 KO Banatsko Aranđelovo. Granica ide na sever pa na severoistok, međnom linijom kat. parc. br. 3016 i 3020, preseca kat. parc. broj 4567 i nastavlja međnom linijom kat. parc. br. 2927 i 2928, kat. parc. br. 2928 i 2926 do naspram zapadne međne tačke kat. parc. broj 2929. Lomi se na jugoistok, preseca kat. parc. broj 2928 i ide međnom linijom kat. parc. br. 2929 i 2928, preseca kat. parc. br. 4567 i 4759. U istom pravcu nastavlja međnom linijom kat. parc. br. 2950 i 2951 u dužini od 210 metara, gde se lomi na jugozapad, preseca kat. parc. broj 2951 do severozapadne međne tačke kat. parc. broj 2952. Nastavlja na jugozapad međnom linijom kat. parc. br. 2952 i 2951. Preseca kat. parc. broj 4753 i nastavlja u istom pravcu međnom linijom kat. parc. br. 3015 i 3016 do jugozapadne međne tačke kat. parc. broj 3015. Lomi se na jugoistok, preseca kat. parc. br. 4762 i 2956 do jugozapadne međne tačke kat. parc. broj 2953. U istom pravcu nastavlja međnom linijom kat. parc. br. 2953 i 2956, ponovo preseca kat. parc. broj 2956, do međne linije kat. parc. broj 4569 (kanal). Skreće na jugozapad međnom linijom kat. parc. br. 4569 i 2956 do granice lokaliteta. Skreće na severozapad, prateći granicu lokaliteta "Kočovat" do početne tačke opisa granice.

2) Početna tačka opisa granice druge celine II stepena zaštite je jugoistočna međna tačka kat. parc. broj 2982/2. Granica ide na sever - severoistok međnom linijom kat. parc. br. 2982/2 i 2982/1 do međne tačke kat. parc. broj 4769. Skreće na severoistok južnom međnom linijom kat. parc. broj 4769 do međne tačke kat. parc. br. 4769 i 2976. Lomi se na jugozapad međnom linijom kat. parc. br. 2976 i 2975, preseca kat. parc. broj 2975 i nastavlja međnom linijom kat. parc. br. 2975 i 2977, kat. parc. br. 2975 i 2976 do tromeđe kat. parc. br. 2975, 2976 i 4769. Lomi se na severozapad, preseca kat. parc. broj 4769 do međne linije kat. parc. br. 2962 i 2967. Skreće na zapad pa na severozapad međnom linijom kat. parc. br. 2962 i 2967 do međne tačke kat. parc. br. 2962 i 4762. U istom pravcu preseca kat. parc. br. 4762 i 4568 do međne tačke kat. parc. br. 2945 i 2946. Skreće na severoistok pa na severozapad međnom linijom kat. parc. br. 2945 i 2942 do prelomne tačke ovih parcela. Skreće na sever - severozapad, presecajući kat. parc. broj 2962 do zapadne međne tačke kat. parc. broj 2944. Skreće na severoistok međnom linijom kat. parc. br. 2942 i 2944, ponovo preseca kat. parc. broj 2942 do međne linije kat. parc. br. 2943 i 2942. Skreće na jugoistok međnom linijom kat. parc. br. 2943 i 2942, kat. parc. br. 4760 i 2942, kao i kat. parc. br. 4760 i 2968 do istočne međne tačke kat. parc. broj 2968. Lomi se na severoistok, preseca kat. parc. broj 4760 i u istom pravcu nastavlja međnom linijom kat. parc. br. 2933 i 2938, kao i kat. parc. br. 2933 i 2932. Lomi se na jugoistok prateći međnu liniju kat. parc. br. 2933 i 2932 do tromeđe kat. parc. br. 2933, 2932 i 4560. Skreće na severoistok međnom linijom kat. parc. br. 4560 i 2931, u istom pravcu preseca kat. parc. broj 4746 do državne granice odnosno granice lokaliteta "Kočovat". Dalje ide granicom lokaliteta "Kočovat" do naspram jugozapadne međne tačke kat. parc. broj 2975. Lomi se na severoistok, preseca kat. parc. broj 4771, ide međnom linijom kat. parc. br. 4770 i 2975 do jugozapadne međne tačke kat. parc. broj 2981. Skreće na severozapad, preseca kat. parc. br. 4770 i 2982/1 do jugoistočne međne tačke kat. parc. broj 2982/3. Nastavlja u istom pravcu međnom linijom kat. parc. br. 2982/3 i 2982/1, ponovo preseca kat. parc. broj 2982/1 i ide do početne tačke opisa granice.

2.3.2. Granice režima zaštite III stepena

Granica režima zaštite III stepena određena je granicom lokaliteta "Kočovat" i granicom režima zaštite II stepena.