PRAVILNIK
O POSEBNIM ELEMENTIMA PROCENE RIZIKA, UČESTALOSTI VRŠENJA INSPEKCIJSKOG NADZORA NA OSNOVU PROCENE RIZIKA I POSEBNIM ELEMENTIMA PLANA INSPEKCIJSKOG NADZORA U OBLASTIMA POD NADZOROM TRŽIŠNE INSPEKCIJE

("Sl. glasnik RS", br. 88/2018)

Predmet

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se posebni elementi procene rizika, učestalost vršenja inspekcijskog nadzora na osnovu procene rizika i posebni elementi plana inspekcijskog nadzora u oblastima pod nadzorom tržišne inspekcije.

Posebni elementi za procenu rizika

Član 2

Posebni elementi za procenu prirode štetnih posledica jesu:

1) vrsta delatnosti, odnosno aktivnosti nadziranih subjekata;

2) vrsta (karakteristike) proizvoda, odnosno usluge;

3) stepen obaveznosti postupanja ili uzdržavanja od postupanja i odgovornosti, u skladu sa zakonom i drugim propisom.

Ako je za isto postupanje ili nepostupanje suprotno propisanoj obavezi predviđena odgovornost i kažnjivost za kaznena dela različite vrste (prekršaj, privredni prestup i krivično delo), u proceni prirode štetne posledice, odnosno proceni rizika uzima se najteže od tih propisanih kaznenih dela.

Poseban element za procenu obima štetnih posledica je veličina tržišta na kome se distribuiraju proizvodi/usluge, odnosno koje nadzirani subjekat snabdeva robom, odnosno proizvodom ili je pokriveno njegovim uslugama.

Posebni elementi za procenu verovatnoće nastanka štetnih posledica su:

1) rizik utvrđen u prethodnom nadzoru ili na osnovu izveštaja o samoproceni - poslednje utvrđeno stanje zakonitosti i bezbednosti;

2) nezakonitosti i nepravilnosti utvrđene u inspekcijskim nadzorima u prethodne tri godine;

3) spremnost subjekta da obezbedi zakonitost i bezbednost svog poslovanja i postupanja i da otkloni ili umanji ostvarenje rizika;

4) sposobnost subjekta da obezbedi zakonitost i bezbednost svog poslovanja i postupanja i da otkloni ili umanji ostvarenje rizika;

5) broj i struktura predstavki fizičkih i pravnih lica i zahteva organa za pokretanjem inspekcijskog nadzora po službenoj dužnosti u prethodnih godinu dana.

Za novoosnovane subjekte (subjekti koji su osnovani i počeli su sa obavljanjem delatnosti u poslednjih godinu dana) kao i kod subjekata kod kojih u prethodnom periodu nije vršen inspekcijski nadzor ili koji nisu podneli izveštaj o samoproveri ispunjenosti zahteva iz kontrolne liste i samoproceni rizika, utvrđuje se, kao pretpostavka, srednji stepen rizika.

Procenjeni stepen rizika nadziranog subjekta prostire se na sve objekte u kojima taj subjekat obavlja delatnost.

Pregled posebnih elemenata za procenu rizika u oblastima pod nadzorom tržišne inspekcije sa matricom rizika (Prilog I), odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Procena rizika koji proizilazi iz podnete inicijative za vanredni inspekcijski nadzor

Član 3

Procena rizika koji proizilazi iz podnete predstavke, odnosno inicijative za pokretanje vanrednog inspekcijskog nadzora vrši se na osnovu elemenata za procenu rizika za redovan inspekcijski nadzor.

Neposredna procena rizika

Član 4

Svojstvo neregistrovanog subjekta, odnosno lica koje obavlja promet robe ili pruža usluge, a nema svojstvo trgovca, neposredno povlači kritičan rizik, bez upuštanja u dalju procenu rizika. Ako nadzirani subjekat registruje privremeni prekid obavljanja delatnosti i, pored tog registrovanog prekida, nastavi da obavlja delatnost, takav subjekat u proceni rizika upodobljava se neregistrovanom subjektu.

Isto dejstvo imaju i činjenice koje ukazuju na to da je učinjeno krivično delo ili da je određeno (poznato ili nepoznato) lice učinilac krivičnog dela.

Stavljanje na tržište nebezbednog neprehrambenog proizvoda, prema informacijama iz sistema brze razmene informacija (NEPRO, RAPEX, Regionalna mreža kontakt tački i dr.), neposredno povlači kritičan rizik, bez upuštanja u dalju procenu rizika.

Za nadziranog subjekta upisanog u osnovni registar, koji obavlja određenu delatnost ili vrši određenu aktivnost, a nije upisan u posebni registar ili evidenciju koju vodi nadležni organ ili organizacija ili to čini bez saglasnosti nadležnog organa ili organizacije (dozvola, odobrenje, licenca, ovlašćenje i dr.) ili bez prijave nadležnom organu ili organizaciji, kada je ovaj upis, saglasnost ili prijava propisana kao uslov za obavljanje te delatnosti ili vršenje te aktivnosti, neposredno se procenjuje visok rizik, bez upuštanja u dalju procenu rizika.

Nedozvoljena špekulacija, organizovanje, obavljanje, reklamiranje i podsticanje piramidalne trgovine, obmanjujuća poslovna praksa i nasrtljiva poslovna praksa neposredno povlače visok rizik, bez upuštanja u dalju procenu rizika, prijem/naplata u gotovini u protivvrednosti 10.000 evra i nedozvoljene aktivnosti čije štetne posledice se ispoljavaju prema deci i maloletnim licima neposredno povlače visok rizik, bez upuštanja u dalju procenu rizika.

Kod nadziranih subjekata kod kojih postoji sledljivost u prometu određene robe, odnosno proizvoda ili pružanju usluga, odnosno takva uslovljenost rizika i međusobna povezanost u poslovanju da povećanje stepena rizika kod jednog subjekta značajno utiče na povećanje stepena rizika kod drugog subjekta, kritičan ili visok rizik procenjen kod jednog nadziranog subjekta povlači isti takav stepen rizika i za druge nadzirane subjekte iz te grupe subjekata.

Pregled neposredne procene rizika u oblastima pod nadzorom tržišne inspekcije (Prilog II) odštampana je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Učestalost vršenja inspekcijskog nadzora na osnovu procene rizika

Član 5

Na osnovu procene rizika određuje se stepen rizika nadziranog subjekta i utvrđuje učestalost sprovođenja inspekcijskog nadzora.

Kod nadziranog subjekta kod kojeg je procenjen kritičan ili visok rizik, inspekcijski nadzor vrši se najmanje jednom u šest meseci, kako bi se stepen rizika smanjio ispod visokog rizika.

Kod subjekta kod kojeg je procenjen srednji rizik, inspekcijski nadzor vrši se najmanje jednom u godinu dana, kako bi se stepen rizika smanjio ispod srednjeg rizika.

Kod subjekta kod kojeg je procenjen nizak ili neznatan rizik, inspekcijski nadzor vrši se najmanje jednom u dve godine.

Posebni elementi plana inspekcijskog nadzora u oblasti tržišne inspekcije

Član 6

Plan inspekcijskog nadzora, pored obaveznih elemenata, sadrži i:

1) mere i aktivnosti za postizanje ciljeva;

2) rok za završetak predviđenih mera i aktivnosti;

3) pokazatelje učinaka na nivou mera i na nivou aktivnosti.

U planu inspekcijskog nadzora utvrđuju se godišnji ciljevi inspekcijskog nadzora u oblasti tržišne inspekcije i iskazuju u merljivim efektima za koje tržišna inspekcija planira da budu ostvareni.

Planom inspekcijskog nadzora, aktivnosti tržišne inspekcije usmeravaju se prvenstveno ka subjektima kod kojih je procenjen kritičan i visok stepen rizika, kako bi se taj stepen rizika smanjio, kao i ka nadziranim subjektima kod kojih u prethodnom periodu nije vršen nadzor ili koji nisu podneli izveštaj o samoproveri ispunjenosti zahteva iz kontrolne liste i samoproceni rizika.

U periodima u toku godine u kojima je povećan promet određene robe, odnosno proizvoda ili pružanja usluga, planiraju se pojačani inspekcijski nadzori u odnosu na tu robu, odnosno proizvode ili usluge.

Završna odredba

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog I

PREGLED POSEBNIH ELEMENATA ZA PROCENU RIZIKA U OBLASTIMA POD NADZOROM TRŽIŠNE INSPEKCIJE SA MATRICOM RIZIKA

1. Posebni elementi za procenu prirode štetne posledice

1.1. Delatnost/Aktivnost nadziranog subjekta

Delatnost/Aktivnost

Opis štetne posledice

Numerička vrednost

Trgovina na malo robom s malim godišnjim prometom

Zanemarljiva

1

Trgovina na malo robom s velikim godišnjim prometom

Mala

2

Pružanje usluga

Trgovina na veliko

Srednja

3

Trgovina za čije obavljanje su propisani posebni uslovi

Trgovina bez prisustva kupca

Uvoznici i proizvođači

Velika

4

Trgovina na malo robom na tezgama i pijacama

Višekratni registrovani prekidi obavljanja delatnosti

Izrazito velika

5

1.2. Vrsta (karakteristike) proizvoda / usluge

Proizvod / usluga

Opis štetne posledice

Numerička vrednost

Zanatske usluge

Zanemarljiva

1

Proizvodi za opštu upotrebu

Mala

2

Proizvod/usluga čije je oglašavanje zabranjeno

Srednja

3

Proizvod veće vrednosti

Neprehrambeni proizvodi za koje su propisani tehnički i bezbednosni zahtevi

Velika

4

Akcizni proizvodi

Proizvodi koji su u posebnom režimu zaštite tržišta

Usluge od opšteg ekonomskog interesa

Proizvodi koji su predmet posebne zaštite prava intelektualne svojine

Izrazito velika

5

1.3 Stepen obaveznosti postupanja ili uzdržavanja od postupanja i odgovornosti

Obaveznost i odgovornost

Opis štetne posledice

Numerička vrednost

Primena određenog pravila je fakultativna, odnosno dobrovoljna

Zanemarljiva

1

Propisana je obaveza, ali nije propisana kaznena sankcija za povredu te obaveze (instruktivna norma)

Mala

2

Propisan prekršaj za povredu obaveze, sa zaprećenom novčanom kaznom u najvišem iznosu od 1.000.000 dinara za pravno lice, odnosno od 250.000 dinara za preduzetnika

Srednja

3

Propisan prekršaj za povredu obaveze, sa zaprećenom novčanom kaznom u najvišem iznosu od 2.000.000 dinara za pravno lice, odnosno od 500.000 dinara za preduzetnika ili je za prekršaj propisana mogućnost izricanja ili obavezno izricanje zaštitne mere ili se u pravnoj praksi za ovakav prekršaj predlaže izricanje zaštitne mere neposredno na osnovu Zakona o prekršajima

Velika

4

Privredni prestup

Izrazito velika

5

Napomena: Ako je za isto postupanje ili nepostupanje suprotno propisanoj obavezi predviđena odgovornost i kažnjivost za kaznena dela različite vrste (prekršaj, privredni prestup i krivično delo), u proceni prirode štetne posledice, odnosno proceni rizika uzima se najteže od tih propisanih kaznenih dela.

2. Posebni elementi za procenu obima štetne posledice

2.1. Veličina tržišta na kome se distribuiraju proizvodi/usluge

Površina teritorije

Opis štetne posledice

Numerička vrednost

Lokalno - opština

Zanemarljiva

1

Lokalno - do 3 opštine

Mala

2

Regionalno - do 5 okruga

Srednja

3

Grad Beograd

 

 

Regionalno - do 12 okruga

Velika

4

Regionalno - preko 12 okruga

Izrazito velika

5

Nacionalno - teritorija Srbije

3. Težina štetnih posledica

Težina štetnih posledica

Raspon bodova

Numerička vrednost

Zanemarljiva

1-8

1

Mala

9-40

2

Srednja

41-168

3

Velika

169-440

4

Izrazito velika

441-625

5

4. Posebni elementi za procenu verovatnoće nastanka štetnih posledica

4.1. Rizik utvrđen u prethodnom nadzoru ili na osnovu izveštaja o samoproceni - poslednje utvrđeno stanje zakonitosti i bezbednosti

Stepen rizika iz prethodnog nadzora/izveštaja o samoproceni

Opis verovatnoće

Numerička vrednost

Neznatan

Zanemarljiva

1

Nizak

Mala

2

Srednji

Srednja

3

Visok

Velika

4

Kritičan

Izrazito velika

5

4.2. Nezakonitosti i nepravilnosti utvrđene u inspekcijskim nadzorima u prethodne tri godine

Broj i opis nezakonitosti i nepravilnosti

Opis verovatnoće

Numerička vrednost

Nije bilo povrede propisa

Zanemarljiva

1

Zapisnički naložene mere za otklanjanje nepravilnosti ili jedno rešenje (preventivne mere i/ili mere za otklanjanje nepravilnosti)

Dva rešenja (preventivne mere i/ili mere za otklanjanje nepravilnosti)

Mala

2

Tri i više rešenja (preventivne mere i/ili mere za otklanjanje nepravilnosti)

Srednja

3

Rešenje o zabrani prometa određene robe, privremenoj zabrani obavljanja delatnosti, odnosno vršenja određene usluge, privremenom zatvaranju prodajnog objekta ili privremenoj zabrani obavljanja trgovine van prodajnog objekta, oduzimanju robe, povlačenju/opozivu robe ili drugoj posebnoj meri naredbe ili zabrane

Velika

4

Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka za prekršaj, sa zaprećenom novčanom kaznom u najvišem iznosu od 2.000.000 dinara za pravno lice, odnosno od 500.000 dinara za preduzetnika ili je za prekršaj predloženo izricanje zaštitne mere

 

 

Postupak za privredni prestup, krivična prijava

Izrazito velika

5

4.3. Spremnost subjekta da obezbedi zakonitost i bezbednost svog poslovanja i postupanja i da otkloni ili umanji ostvarenje rizika

Postupanje

Opis verovatnoće

Numerička vrednost

Nije bilo naloženih mera

Zanemarljiva

1

Izvršenje mera naloženih zapisnikom o inspekcijskom nadzoru, izuzetno visok stepen saradnje sa inspektorom

Izvršenje mera izrečenih rešenjem, visok stepen saradnje sa inspektorom

Mala

2

Upravno izvršenje izrečenih mera, srednji stepen saradnje sa inspektorom u upravnom postupku

Srednja

3

Rešenje o zabrani prometa određene robe, privremenoj zabrani obavljanja delatnosti, oduzimanju robe, povlačenju/opozivu robe, nizak stepen saradnje sa inspektorom

Velika

4

Privredni prestup, izostanak saradnje sa inspektorom

Izrazito velika

5

4.4 Sposobnost subjekta da obezbedi zakonitost i bezbednost svog poslovanja i postupanja i da otkloni ili umanji ostvarenje rizika

Unutrašnji nadzor, upravljanje rizicima i kapaciteti

Opis verovatnoće

Numerička vrednost

Unutrašnji nadzor i upravljanje rizicima unutar nadziranog subjekta i stručni, tehnički i materijalni kapaciteti nadziranog subjekta na izrazito visokom nivou

Zanemarljiv

1

Unutrašnji nadzor i upravljanje rizicima unutar nadziranog subjekta i stručni, tehnički i materijalni kapaciteti nadziranog subjekta na visokom nivou

Mala

2

Unutrašnji nadzor i upravljanje rizicima unutar nadziranog subjekta i stručni, tehnički i materijalni kapaciteti nadziranog subjekta na srednjem nivou

Srednja

3

Unutrašnji nadzor i upravljanje rizicima unutar nadziranog subjekta i stručni, tehnički i materijalni kapaciteti nadziranog subjekta na niskom nivou

Velika

4

Unutrašnji nadzor i upravljanje rizicima unutar nadziranog subjekta i stručni, tehnički i materijalni kapaciteti nadziranog subjekta na veoma niskom nivou

Izrazito velika

5

4.5. Broj i struktura predstavki fizičkih i pravnih lica i zahteva organa za pokretanjem inspekcijskog nadzora po službenoj dužnosti u prethodnih godinu dana

Broj i struktura predstavki/zahteva

Opis verovatnoće

Numerička vrednost

Nije bilo predstavki fizičkih i pravnih lica i zahteva organa ili je njihov broj veoma mali, a iz podnetih predstavki pretežno proizilazi nizak rizik

Zanemarljiva

1

Manji broj predstavki fizičkih i pravnih lica i zahteva organa pretežno od strane fizičkih lica (građana), a iz predstavki proizilazi nizak rizik

Mala

2

Umeren broj predstavki fizičkih i pravnih lica i zahteva organa pretežno od strane preduzetnika i pravnih lica, a iz predstavki pretežno proizilazi srednji rizik

Srednja

3

Veliki broj predstavki fizičkih i pravnih lica i zahteva organa pretežno od strane privrednih asocijacija (poslovna udruženja, komore i dr.), organizacija za zaštitu prava potrošača i drugih zastupnika kolektivnih interesa i širih interesa javnosti, a iz predstavki/zahteva pretežno proizilazi visok rizik

Velika

4

Veliki broj predstavki fizičkih i pravnih lica i zahteva organa pretežno od strane organa, a iz predstavki proizilazi kritičan rizik

Izrazito velika

5

5. Verovatnoća nastanka štetnih posledica

Verovatnoća nastanka štetnih posledica

Raspon bodova

Numerička vrednost

Zanemarljiva

1-16

1

Mala

17-137

2

Srednja

138-633

3

Velika

634-2074

4

Izrazito velika

2075-3125

5

6. Matrica rizika i stepen rizika

Primenjena je matrica po metodi procene rizika 5 x 5 (Tabela 1).

Za primenu ove metode potrebno je za svakog nadziranog subjekta utvrditi:

- verovatnoću nastanka štetnih posledica i

- težinu mogućih štetnih posledica

na osnovu posebnih elemenata iz Priloga ovog pravilnika.

Za utvrđenu verovatnoću nastanka štetnih posledica i težinu štetnih posledica, na osnovu Tabele 2. utvrđuje se stepen rizika od 1 do 25.

Tabela 1: Matrica rizika

Verovatnoća nastanka štetnih posledica

Težina štetnih posledica

1

2

3

4

5

Zanemarljiva

1

1

2

3

4

5

Mala

2

2

4

6

8

10

Srednja

3

3

6

9

12

15

Velika

4

4

8

12

16

20

Izrazito velika

5

5

10

15

20

25

Tabela 2: Stepen rizika

Brojčana vrednost rizika

Kvalitativni opis rizika

1, 2

Neznatan

3, 4, 5

Nizak

6, 8, 9

Srednji

10, 12, 15, 16

Visok

20, 25

Kritičan

Napomena:

Stepen rizika jeste proizvod težine štetnih posledica i verovatnoće nastanka štetnih posledica.

Težina štetnih posledica predstavlja proizvod prirode štetnih posledica i obima štetnih posledica.

Težina štetnih posledica, kao proizvod posebnih elemenata, utvrđuje se u rasponu od 1 do 625.

Verovatnoća nastanka štetnih posledica, kao proizvod posebnih elemenata, utvrđuje se u rasponu od 1 do 3125.

Težina štetnih posledica i verovatnoća nastanka štetnih posledica svode se na numeričke vrednosti u rasponu od 1 do 5, radi jednostavnije primene metode procene rizika metodom 5 x 5.

Procena rizika koja je u određenoj oblasti pod nadzorom tržišne inspekcije utvrđena posebnom metodologijom, vrši se u skladu sa tom metodologijom.

Prilog II

PREGLED NEPOSREDNE PROCENE RIZIKA U OBLASTIMA POD NADZOROM TRŽIŠNE INSPEKCIJE

I. Neposredna procena rizika
(kritičan i visok stepen rizika)

Opis

Stepen rizika

Svojstvo neregistrovanog subjekta/lica koje obavlja promet robe, odnosno usluga, a nema svojstvo trgovca
Obavljanje delatnosti kada je registrovan prekid obavljanja delatnosti

Kritičan

Činjenice koje ukazuju na to da je učinjeno krivično delo ili da je određeno (poznato ili nepoznato) lice učinilac krivičnog dela

Kritičan

Stavljanje na tržište nebezbednog neprehrambenog proizvoda, prema informacijama iz sistema brze razmene informacija (NEPRO, RAPEX, Regionalna mreža kontakt tački i dr.)

Kritičan

Obavljanje određene delatnosti ili vršenje određene aktivnosti od strane nadziranog subjekta upisanog u osnovni registar, koji nije upisan u posebni registar ili evidenciju koju vodi nadležni organ ili organizacija ili to čini bez saglasnosti nadležnog organa ili organizacije (dozvola, odobrenje, licenca, ovlašćenje i dr.) ili bez prijave nadležnom organu ili organizaciji, kada je ovaj upis, saglasnost ili prijava propisana kao uslov za obavljanje te delatnosti ili vršenje te aktivnosti

Visok

Nedozvoljena špekulacija

Visok

Organizovanje, obavljanje, reklamiranje i podsticanje piramidalne trgovine

Visok

Obmanjujuća poslovna praksa

Visok

Nasrtljiva poslovna praksa

Visok

Prijem/naplata u gotovini u protivvrednosti 10.000 evra

Visok

Nedozvoljene aktivnosti čije štetne posledice se ispoljavaju prema deci i maloletnim licima

Visok

Postojanje visokog ili kritičnog rizika kod subjekta čije poslovanje je povezano sa poslovanjem drugog subjekta, odnosno između kojih postoji sledljivost u prometu robe, proizvoda ili usluga, tako da povećanje stepena rizika kod jednog subjekta značajno utiče na povećanje stepena rizika kod drugog subjekta

Visok ili kritičan