ODLUKA

O NAKNADI ZA ZAŠTITU I UNAPREĐENJE ŽIVOTNE SREDINE GRADA NIŠA

("Sl. list grada Niša", br. 53/2009 i 104/2018)

Član 1

Ovom Odlukom uvodi se naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine (u daljem tekstu: Naknada) na teritoriji Grada Niša (u daljem tekstu: Grada) i utvrđuje način i kriterijumi obezbeđenja i korišćenja sredstava od Naknade, a radi stvaranja materijalnih preduslova za ostvarivanje prava i dužnosti Grada Niša u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine.

Član 2

Sredstva obezbeđena od Naknade u skladu sa ovom Odlukom prihod su budžeta Grada Niša, i uplaćuju se na račun propisan za uplatu Naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine, a koristiće se za finansiranje programa i projekata u oblasti zaštite životne sredine.

Član 3

Obveznici plaćanja Naknade su:

1. imaoci prava svojine na nepokretnosti

2. zakupci ako se nepokretnost koristi po osnovu prava zakupa.

Član 4

Visina naknade utvrđuje se mesečno prema površini stambenog, poslovnog prostora vlasnika, odnosno zakupca i to prema sledećoj tarifi:

1) 0,80 dinara/m2 za korišćenje stambenih zgrada i stanova, namenjenih za stanovanje;

2) 2,50 dinara/m2 za korišćenje poslovnih zgrada i poslovnih prostorija.

Član 5

Obveznici plaćanja Naknade navedeni u članu 3. stav 1. tačka 1. koji komunalne usluge plaćaju preko jedinstvene uplatnice JKP "Objedinjena naplata", plaćanje će vršiti mesečno preko jedinstvene uplatnice, do roka određenog na jedinstvenoj uplatnici.

Sredstva naplaćena iz člana 5. stava 1. ove Odluke uplaćuju se na račun propisan za uplatu naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine.

Obveznici plaćanja Naknade navedeni u članu 3. stav 1. tačka 2. mesečno vrše plaćanje naknade do 5. u tekućem mesecu za prethodni, uplatom na račun naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine.

Član 6

Sredstva prikupljena u skladu sa odredbama člana 3. i 4. ove Odluke koristiće se za Programe i projekte iz oblasti zaštite životne sredine.

Programi (projekti) obuhvataju: podsticajne, preventivne i sanacione programe i projekte, programe i projekte praćenja stanja životne sredine (monitoring), programe zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara u Gradu, naučnoistraživačke programe i projekte, obrazovne aktivnosti i jačanje svesti o potrebi zaštite životne sredine, informisanje i objavljivanje podataka o stanju i kvalitetu životne sredine i troškove realizacije Programa.

Član 7

Programe iz člana 6. ove Odluke za svaku kalendarsku godinu donosi Gradsko veće na predlog Gradske uprave grada Niša - Sekretarijata zaštitu životne sredine.

Za realizaciju programa i projekata iz stava 1. ovog člana Gradonačelnik ili lice koje ovlasti, zaključuje ugovor sa korisnikom sredstava koji naročito sadrži:

1) sadržaj programa odnosno projekta,

2) međusobna prava i obaveze ugovornih strana,

3) rokove za izvršenje ugovornih obaveza,

4) iznos sredstava i način plaćanja,

5) nadzor nad izvršenjem ugovornih obaveza.

Član 8

Podsticajne, preventivne i sanacione programe i projekte praćenja stanja životne sredine (monitoring) i programa zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara u Gradu realizovaće preduzeća osnovana za obavljanje delatnosti kojima se obezbeđuje funkcija zaštite i unapređenja životne sredine (javna komunalna preduzeća), preduzeća kojima je povereno obavljanje ovih delatnosti i preduzeća, ovlašćene naučne i stručne organizacije, ustanove i institucije kojima se dodele ugovori, u skladu sa zakonom.

Realizaciju programa i projekata kao i nadzor nad izvršenjem ugovornih obaveza i realizacijom pojedinačnih programa i projekata sprovodi Gradska uprava grada Niša - Sekretarijat zaštitu životne sredine.

Član 9

Gradska uprava grada Niša - Sekretarijat zaštitu životne sredine, najkasnije do 31. marta tekuće godine za prethodnu godinu, dostavlja Gradskom veću Grada Niša, izveštaj o realizaciji programa i projekata i utrošku sredstava za zaštitu i unapređenje životne sredine.

Član 10

U roku od 30 dana od dana donošenja ove Odluke, Grad Niš i preduzeće kome je poverena delatnost objedinjenje naplate komunalnih, stambenih i drugih usluga i naknada a koja će vršiti poslove obračuna i naplate za obaveznike navedene u članu 3. tačka 1. zaključiće ugovor kojim će se definisati međusobna prava i obaveze.

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".