ODLUKA

O IZRADI IZMENE GENERALNOG URBANISTIČKOG PLANA KRUŠEVAC 2025 U DELU URBANISTIČKIH CELINA 5.10 I 10.2

("Sl. list grada Kruševca", br. 11/2018)

Član 1

Pristupa se izradi izmene Generalnog urbanističkog plana Kruševac 2025 u delu urbanističkih celina 5.10 i 10.2 (u daljem tekstu Izmena plana).

Član 2

• Izmena plana obuhvata deo opšte stambene zone i deo rubne zone "Zapad", odnosno urbanističke celine 5.10 i 10.2. Opšta stambena zona se nastavlja na stambeno mešovitu zonu prema zapadu, od primarne gradske saobraćajnice ulice Cara Lazara prema jugu do planirane zapadne obilaznice koja zaokružuje ovu zonu, u okviru koje je i kompleks Novog groblja, a nalazi se na oko 2,5km jugozapadno od centra grada.

• Izmena plana obuhvata površinu od oko 94,0ha.

• Granica obuhvata Izmene plana, prikazana u grafičkom prilogu može se smatrati preliminarnom. Konačna granica, definisaće se prilikom pripreme nacrta Izmene plana.

Član 3

Generalni urbanistički plan Kruševac 2025 ("Službeni list grada Kruševca", br. 3/2015), kao strateški planski dokument, predstavlja planski osnov za izradu planova generalne regulacije, na osnovu strateški opredeljenih pretežnih namena.

Izmena plana obuhvata deo opšte stambene zone i deo rubne zone "Zapad" u zapadnom delu GUP-a, odnosno zonu u kojoj je kompleks Novog gradskog groblja i površine poljoprivrednog zemljišta u jugozapadnom delu rubne zone.

"Zona se nastavlja na stambeno mešovitu zonu prema zapadu, razvijajući se od primarne gradske saobraćajnice ulice Cara Lazara, najviše ka jugu sa pretežnom namenom porodičnog stanovanja". "Trasa planirane primarne gradske saobraćajnice zaokružuje ovu zonu, u okviru koje je i kompleks Novog groblja i prostor Lazaričkog groblja."

Pretežna namena u obuhvatu Izmene plana je komunalna delatnost, kompleks centralnog gradskog groblja - Novo groblje. Postojeća površina Novog groblja je 8,05ha, a planirano proširenje prema proračunu za 100 godina je 23,8ha, odnosno rezervisano je oko 32,0ha površine za sahranjivanje.

"O određivanju i stavljanju van upotrebe groblja, odlučuje Skupština posebnom odlukom, ili odgovarajućim urbanističkim planom. Zelenilo groblja je značajan element gradskog zelenila."

Podloge za izradu Izmene plana su: digitalni katastarski plan i orto-foto snimci dostavljeni od strane RGZ-a.

Član 4

Osnovni principi planiranja, uređenja i zaštite prostora su:

"Dimenzionisanje groblja vršiti prema broju potrebnih grobnih mesta, a na osnovu podataka o stopi smrtnosti i dužini obaveznog počivanja (uzimajući u obzir gravitacijsko područje) i bruto površine jednog grobnog mesta..."

Prema Odluci o grobljima i sahranjivanju, uređenje i održavanje groblja vrši JKP Kruševac.

"Prostor za proširenje planiran je u neposrednom kontaktu sa postojećim grobljem."

"Prostor za groblje mora da zadovolji sledeće kriterijume:

• teren mora da bude ocedan i stabilan, bez prevelikih nagiba terena i zadržavanja površinske vode;

• da bude izvan tokova podzemnih i nadzemnih voda, izvan vodozaštitnih i poplavnih područja, kao i izvan zona zaštićenih delova prirode i područja šuma;

• za svako novo groblje prethodno navedeni uslovi se pribavljaju na osnovu geološkog elaborata o pogodnosti izabrane lokacije."

"U okviru groblja organizovati površine za sahranjivanje, saobraćajnice i staze, prostor za komemoracije, servisne funkcije održavanja i upravljanja grobljem, zelenilo (najmanje 10% lokacije) i prateće usluge.

Član 5

Vizija i opšti cilj izrade je stvaranje uslova za dalji razvoj i uređenje gradskog tkiva, zaštita prostora na svim nivoima i rezervisanje površina za razvoj komunalne infrastrukture grada, u skladu sa pretežnim namenama i strateški definisanim planskim opredeljenjima.

Osnovni ciljevi izrade Izmene plana usmereni su na uređenje, zaštitu i rezervisanje površina neophodnih za funkcionisanje komunalnih delatnosti u nadležnosti grada:

• preispitivanje planskih opredeljenja, za delove naselja u okviru građevinskog područja i celina za dalju razradu;

• usklađivanje daljeg urbanog razvoja i komunalnog uređenja, odnosno obezbeđenje prostora za proširenje gradskog groblja;

• definisanje pretežne namene površina po zonama i celinama i smernica za razradu.

Očekivani rezultat je stvaranje uslova za rešavanje osnovnih komunalnih problema i potreba grada, na kvalitetan način i prema najvišim ekološkim standardima.

Član 6

Konceptualni okvir proizilazi iz smernica, planskih opredeljenja i definisanih pretežnih namena. Urbanistička celina 5.10. - pretežna namena je komunalna delatnost, odnosno gradsko groblje sa zaštitnim zelenilom kao pratećom namenom, a dopunska namena je porodično stanovanje. Urbanistička celina 10.2. - pretežna namena je stanovanje srednjih gustina tipa PS-03, prateća namena je komercijalna delatnost tipa KD-02 i dopunska namena je sport i rekreacija.

"Planirane namene na ovom prostoru su u skladu sa stvarnim potrebama i održivim razvojem, nastavljanje poboljšanja komunalne opremljenosti" i obezbeđenje potrebnih površina za razvoj komunalnih delatnosti. Razvoj predmetnog područja usmeren je na "unapređenje postojećih namena i uređenje prostora koji je delimično neizgrađen, zapušten i neodgovarajuće namene."

Preispitivanje planskih rešenja važećih urbanističkih planova i usklađivanje sa realnim potrebama i savremenim uslovima obavljanja komunalnih delatnosti. Obzirom na karakter ovog prostora, neophodno je planiranje usmeriti na visoki kvalitet i najviše ekološke standarde.

Član 7

Rok za izradu Izmene plana je 12 meseci od usvajanja Odluke o izradi.

Član 8

Sredstva za izradu Izmene plana, obezbeđuju se u budžetu grada Kruševca.

Stručni poslovi izrade poveravaju se Javnom preduzeću za urbanizam i projektovanje Kruševac.

• Procenjena finansijska sredstva za izradu izmene plana, iznose 376.000,00 din. (bez PDV-a), na osnovu cenovnika Javnog preduzeća za urbanizam i projektovanje Kruševac. U cenu nije uključena izrada Strateške procene uticaja plana na životnu sredinu, kao ni izrada posebnih prethodnih studija opravdanosti i elaborata geoloških istraživanja o karakteristikama i pogodnosti terena.

Član 9

Gradska uprava, odnosno organ nadležan za poslove prostornog i urbanističkog planiranja, posle izvršene stručne kontrole, izlaže nacrt izmene plana na javni uvid u trajanju od 30 dana od dana oglašavanja u dnevnom i lokalnom listu.

Izlaganje nacrta izmene plana na javni uvid biće izvršeno u prostorijama Gradske uprave grada Kruševca.

Član 10

Za potrebe izrade izmene GUP-a Kruševac 2025 pristupa se izradi strateške procene uticaja planiranih namena na životnu sredinu.

Član 11

Potrebno je izraditi 6 primeraka Plana u analognom obliku i 6 primeraka Plana u digitalnom obliku.

Član 12

Sastavni deo ove Odluke jeste grafički prikaz granica i obuhvata planskog područja.

Član 13

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kruševca".

Grafički prikaz granica i obuhvata planskog područja: Izmena GUP-a Kruševac, u delu urbanističkih celina 5.10. i 10.2.