ODLUKA
O IZRADI IZMENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE MAGISTRALNOG GASOVODA GRANICA BUGARSKE - GRANICA MAĐARSKE

("Sl. glasnik RS", br. 91/2018)

1. Pristupa se izradi izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene magistralnog gasovoda granica Bugarske - granica Mađarske ("Službeni glasnik RS", br. 119/12, 98/13 i 52/18 - u daljem tekstu: Prostorni plan).

2. Okvirna granica izmena i dopuna Prostornog plana obuhvata delove teritorija gradova: Beograd, Novi Sad, Pančevo, Zaječar, Zrenjanin, Jagodina, Smederevo i delove opština: Boljevac, Paraćin, Ćuprija, Despotovac, Svilajnac, Velika Plana, Žabari, Kovin, Kovačica, Opovo, Titel, Žabalj, Bečej, Ada, Senta i Kanjiža, i to u sledećim katastarskim opštinama:

1) na teritoriji grada Beograda (gradska opština Palilula): Besni Fok;

2) na teritoriji grada Novog Sada: Kovilj;

3) na teritoriji grada Pančeva: Starčevo, Vojlovica, Pančevo, Dolovo, Banatsko Novo Selo, Kačarevo, Jabuka i Glogonj;

4) na teritoriji grada Zaječara: Veliki Izvor, Prlita, Grljan, Vratarnica, Grlište, Leskovac, Gornja Bela Reka i Lenovac;

5) na teritoriji grada Zrenjanina: Čenta i Knićanin;

6) na teritoriji grada Jagodine: Dražmirovac, Glogovac, Mali Popović i Dobra Voda;

7) na teritoriji grada Smedereva: Saraorci, Lugavčina, Osipaonica, Skobalj, Mala Krsna, Vranovo, Lipe, Šalinac i Smederevo;

8) na teritoriji opštine Boljevac: Vrbovac, Bačevica, Dobro Polje, Dobrujevac, Boljevac, Ilino, Mirovo, Mali Izvor, Jablanica, Krivi Vir i Lukovo;

9) na teritoriji opštine Paraćin: Izvor, Klačevica, Gornja Mutnica, Donja Mutnica, Mirilovac, Davidovac, Bošnjane i Stubica;

10) na teritoriji opštine Ćuprija: Batinac, Ćuprija (van grada), Supska, Vlaška, Isakovo i Krušar;

11) na teritoriji opštine Despotovac: Bogova, Brestovo i Jasenovo;

12) na teritoriji opštine Svilajnac: Troponje, Vrlane, Grabovac, Crkvenac, Dublje, Svilajnac i Kušiljevo;

13) na teritoriji opštine Velika Plana: Markovac, Novo Selo, Donja Livadica, Trnovče, Miloševac i Lozovik;

14) na teritoriji opštine Žabari: Porodin, Žabari, Simićevo i Oreovica;

15) na teritoriji opštine Kovin: Kovin, Skorenovac, Pločica i Bavanište 1;

16) na teritoriji opštine Kovačica: Crepaja;

17) na teritoriji opštine Opovo: Sefkerin, Opovo i Baranda;

18) na teritoriji opštine Titel: Titel, Lok, Gardinovci, Vilovo i Šajkaš;

19) na teritoriji opštine Žabalj: Đurđevo, Žabalj i Gospođinci;

20) na teritoriji opštine Bečej: Bačko Gradište, Bečej i Bačko Petrovo Selo;

21) na teritoriji opštine Ada: Mol i Ada;

22) na teritoriji opštine Senta: Senta;

23) na teritoriji opštine Kanjiža: Trešnjevac, Velebit, Kanjiža, Martonoš i Horgoš.

U fazi izrade Nacrta izmena i dopuna Prostornog plana definisaće se konačna granica izmena i dopuna Prostornog plana.

Obuhvat izmena i dopuna Prostornog plana dat je u Prilogu 1. - Grafički prikaz okvirne granice obuhvata izmena i dopuna Prostornog plana, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

3. Uslovi i smernice planskih dokumenta višeg reda i razvojnih strategija za izradu izmena i dopuna Prostornog plana sadržani su u:

1) Zakonu o Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 88/10), u kome je planirana modernizacija i revitalizacija energetske infrastrukture, izgradnja transnacionalnog gasovoda "Južni tok";

2) Strategiji razvoja energetike Republike Srbije do 2025. godine sa projekcijama do 2030. godine ("Službeni glasnik RS", broj 101/15), u kojoj se navodi da je za efikasno funkcionisanje unutrašnjeg i regionalnog energetskog tržišta neophodan rad na daljoj izgradnji i modernizaciji elektroenergetske i gasovodne infrastrukture. Potrebno je izvršiti regionalno povezivanje gasovodnog sistema i završiti gasifikaciju Republike Srbije, a u oblasti elektroenergetike permanentno raditi na revitalizaciji postojećih i izgradnji novih prenosnih i distributivnih kapaciteta;

3) Uredbi o utvrđivanju Programa ostvarivanja Strategije razvoja energetike Republike Srbije do 2025. godine sa projekcijama do 2030. godine za period od 2017. do 2023. godine ("Službeni glasnik RS", broj 104/17), na osnovu koje je u 2017. godini inicirana izgradnja transnacionalnog gasovoda sa izmenjenim kapacitetom i izmenjenom trasom, i to u delu deonice 4, koja umesto od naseljenog mesta Kovilj ka Somboru ide od naseljenog mesta Kovilj ka gradu Subotica;

4) Uredbi o izmenama Uredbe o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene transnacionalnog gasovoda "Južni tok" ("Službeni glasnik RS", broj 52/18) kojom je promenjen naziv Prostornog plana područja posebne namene transnacionalnog gasovoda "Južni tok" u Prostorni plan područja posebne namene magistralnog gasovoda granica Bugarske - granica Mađarske.

4. Planiranje, korišćenje, uređenje i zaštita prostora zasniva se na principima uređenja i korišćenja prostora utvrđenim članom 3. Zakona o planiranju i izgradnji i drugoj zakonodavnoj regulativi.

Izmene i dopune Prostornog plana biće zasnovane na planskoj, studijskoj, tehničkoj i drugoj dokumentaciji, rezultatima dosadašnjih istraživanja i važećim dokumentima u Republici Srbiji.

5. Osnovni cilj izrade izmena i dopuna Prostornog plana je obezbeđivanje uslova za izgradnju magistralnog gasovoda granica Bugarske - granica Mađarske (u daljem tekstu: magistralni gasovod).

Izmene i dopune Prostornog plana obuhvataju koridor magistralnog gasovoda ukupne dužine oko 400 km, kao i odvojke sa objektima koji su sastavni deo magistralnog gasovoda.

Izmene Prostornog plana odnose se na inoviranje tehničkih rešenja sistema gasovoda za delove deonica 1, 2 i 3 koridora gasovoda (Zaječar-Paraćin-Dunav-Gospođinci) u dužini od oko 311 km.

Izmenama Prostornog plana ukida se deonica magistralnog gasovoda od Gospođinaca ka Bačkom bregu, kao i odvojak ka Republici Hrvatskoj.

Dopune Prostornog plana odnose se na definisanje novih 99 km koridora magistralnog gasovoda, sa elementima detaljne regulacije, i to:

1) deonicu 4 magistralnog gasovoda, od naseljenog mesta Gospođinci do granice Mađarske, u dužini od oko 92 km;

2) novu mernu stanicu kod Pančeva, sa odvojkom gasovoda u dužini od oko 7 km.

Dopune Prostornog plana podrazumevaju i elemente detaljne regulacije pristupnih puteva ka nadzemnim objektima i mreže za elektroenergetsko snabdevanje objekata koji su sastavni deo magistralnog gasovoda.

6. Konceptualni okvir planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja zasniva se na obezbeđenju uslova za uravnoteženi razvoj područja, usklađen sa režimima i merama zaštite prirodnih dobara i resursa, saglasno principima i kriterijumima zaštite životne sredine.

7. Rok za izradu Nacrta izmena i dopuna Prostornog plana je 12 meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

8. Sredstva za izradu izmena i dopuna Prostornog plana obezbeđuje preduzeće "Gastrans" d.o.o. Novi Sad.

9. Nosilac izrade izmena i dopuna Prostornog plana je ministarstvo nadležno za poslove prostornog planiranja, u skladu sa članom 47. stav 1. Zakona o planiranju i izgradnji.

Nosilac izrade izmena i dopuna Prostornog plana dužan je da obezbedi pribavljanje mišljenja, uslova i saglasnosti nadležnih organa i organizacija propisanih zakonom, kao i da obezbedi saradnju i usaglašavanje stavova sa svim relevantnim subjektima planiranja.

10. Organ, posebna organizacija, odnosno imalac javnih ovlašćenja izdaje uslove i podatke za izradu planskog dokumenta bez naknade i takse, osim naknade stvarnih troškova (materijalni troškovi).

Podatke iz stava 1. ove tačke potrebno je dostaviti isključivo za obuhvat i predmet izmena i dopuna Prostornog plana, opisanim u tač. 2. i 3. ove odluke.

Na zahtev ministarstva nadležnog za poslove prostornog planiranja i urbanizma, nadležni organ, odnosno organizacija ustupaju postojeće kopije topografskog i katastarskog plana, odnosno digitalne zapise, odnosno katastar podzemnih instalacija, odnosno ortofoto snimke, bez naknade u roku utvrđenom Zakonom o planiranju i izgradnji.

11. Nacrt izmena i dopuna Prostornog plana biće izložen na javni uvid u sedištu jedinica lokalnih samouprava koje su u obuhvatu izmena i dopuna Prostornog plana, u skraćenom postupku, u trajanju od 15 dana, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

12. Odluka o izradi Strateške procene uticaja izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene magistralnog gasovoda granica Republike Bugarske - granica Mađarske na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", broj 82/18) sastavni je deo ove odluke.

13. Broj primeraka izmena i dopuna Prostornog plana za potrebe trajnog čuvanja biće utvrđen posebnim aktom Vlade kojim se utvrđuju izmene i dopune Prostornog plana.

14. Ova odluka objavljuje se u Centralnom registru planskih dokumenata.

15. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1.

 

GRAFIČKI PRIKAZ OKVIRNE GRANICE OBUHVATA IZMENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA