POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA

O USTANOVLJAVANJU NAGRADE AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE I POKRAJINSKIH PRIZNANJA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 54/2018)

Član 1

Ustanovljava se Nagrada Autonomne pokrajine Vojvodine "Mihajlo Pupin" (u daljem tekstu: Pokrajinska nagrada) kao najviše priznanje koje se dodeljuje fizičkom licu za dugogodišnji rad, lično zalaganje i izuzetne rezultate u svim oblastima stvaralaštva, čime je dat trajan doprinos razvoju Autonomne pokrajine Vojvodine.

Član 2

Ustanovljavaju se pokrajinska priznanja fizičkim ili pravnim licima sa prebivalištem, odnosno sedištem na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, za značajna ostvarenja u oblasti kulture, umetnosti, obrazovanja, nauke, privrede, sporta, ljudskih i manjinskih prava i ravnopravnosti polova.

Član 3

Odluku o dodeli Pokrajinske nagrade donosi Komisija za dodelu Pokrajinske nagrade i pokrajinskih priznanja (u daljem tekstu: Komisija).

Komisija ima predsednika i šest članova, koje imenuje Pokrajinska vlada iz reda afirmisanih javnih ličnosti.

Predsednik i članovi Komisije imenuju se na period od četiri godine.

Predsednik i članovi Komisije imaju pravo na naknadu za rad, čiju visinu određuje Pokrajinska vlada.

Član 4

Odluku o dodeli Pokrajinske nagrade saopštava predsednik Komisije, na svečanosti povodom proslave 25. novembra - datuma od pokrajinskog značaja.

Pokrajinska vlada će svojim aktom urediti postupak za dodelu Pokrajinske nagrade, u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove pokrajinske skupštinske odluke.

Član 5

Pokrajinska priznanja jesu:

1) u oblasti kulture - Priznanje "Ferenc Feher", koje se dodeljuje za podsticaj razvoju kulture;

2) u oblasti umetnosti - Priznanje "Pavle Jovanović", koje se dodeljuje za poseban doprinos umetničkom stvaralaštvu;

3) u oblasti nauke - Priznanje "Milutin Milanković", koje se dodeljuje za naučno ostvarenje, odnosno naučni rad, koji predstavlja doprinos razvoju naučne oblasti, objavljen u naučnoj i stručnoj literaturi, odgovarajućim naučnim časopisima ili drugim načinom javnog saopštavanja;

4) u oblasti obrazovanja - Priznanje "Đorđe Natošević", koje se dodeljuje za izuzetne rezultate postignute u vaspitno-obrazovnom radu, predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, vaspitačima u predškolskim ustanovama, nastavnicima u osnovnim i srednjim školama i pedagozima i psiholozima u ovim ustanovama sa sedištem na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine;

5) u oblasti privrede - Priznanje "Lazar Dunđerski", koje se dodeljuje za dugogodišnji rad u privredi i izuzetne rezultate u svim oblastima privređivanja, kao i za doprinos u ostvarivanju ekonomskog razvoja Autonomne pokrajine Vojvodine;

6) u oblasti sporta - Priznanje "Momčilo Tapavica", koje se dodeljuje najboljim sportistima i sportskim organizacijama za rad ili rezultate izuzetne vrednosti, kojima su dali značajan doprinos afirmaciji, razvoju i unapređenju sporta;

7) u oblasti ravnopravnosti polova - Priznanje "Milica Tomić", koje se dodeljuje za izuzetan doprinos u oblasti ravnopravnosti polova.

8) u oblasti ljudskih i manjinskih prava - Priznanje "Ljudevit Mičatek", za angažovanje i postignute rezultate u oblasti zaštite ljudskih i manjinskih prava, unapređenja tolerancije, jednakosti i ravnopravnosti.

Pokrajinska priznanja dodeljuju se povodom datuma od pokrajinskog značaja, i to:

1) pokrajinska priznanja iz stava 1. tač. 1), 4), 5), 6) i 7) ovog člana dodeljuju se 25. novembra;

2) pokrajinska priznanja iz stava 1. tač. 2) i 3), ovog člana dodeljuju se 15. maja;

3) pokrajinsko priznanje iz stava 1. tačka 8) ovog člana dodeljuje se 10. decembra.

Član 6

Pokrajinsko priznanje dodeljuje se za rezultate postignute u godini koja prethodi godini u kojoj se vrši dodela.

Odluku o dodeli pokrajinskog priznanja donosi Komisija.

Postupak za dodelu pokrajinskog priznanja sprovodi pokrajinski organ uprave u čijem je delokrugu oblast za koju se priznanje dodeljuje.

Pokrajinska vlada urediće svojim aktom postupak za dodelu pokrajinskih priznanja ustanovljenih ovom pokrajinskom skupštinskom odlukom u roku od 60 dana od dana njenog stupanja na snagu.

Član 7

Pokrajinska nagrada i pokrajinska priznanja mogu se dodeliti u vidu diplome, umetničkog predmeta i u novčanom iznosu.

Oblik i sadržina diplome, umetničkog predmeta, kao i visina novčane nagrade, utvrđuju se aktima iz čl. 4. stav 2. i 6. stav 4. ove pokrajinske skupštinske odluke.

Član 8

Sredstva za dodelu Pokrajinske nagrade i pokrajinskih priznanja obezbeđuju se u budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine.

Član 9

Postupci za dodelu priznanja Autonomne pokrajine Vojvodine započeti pre stupanja na snagu ove pokrajinske skupštinske odluke, okončaće se u skladu sa propisima koji su bili na snazi u vreme otpočinjanja postupka.

Član 10

Stupanjem na snagu ove pokrajinske skupštinske odluke prestaju da važe:

1) Odluka o dodeli priznanja "dr Đorđe Natošević" ("Službeni list APV", br. 8/01, 10/10 i 37/14);

2) Pokrajinska skupštinska odluka o dodeli godišnjeg priznanja u oblasti sporta ("Službeni list APV", br. 64/16 i 46/17);

3) Odluka o ustanovljenju godišnjeg priznanja u oblasti ravnopravnosti polova ("Službeni list APV", broj 4/05).

Član 11

Ova pokrajinska skupštinska odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".