ODLUKA

O RASPOLAGANJU STANOVIMA U JAVNOJ SVOJINI GRADA PANČEVA PO USLOVIMA NEPROFITNOG ZAKUPA

("Sl. list grada Pančeva", br. 29/2018)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se način i uslovi davanja u zakup, po uslovima neprofitnog zakupa (u daljem tekstu: neprofitni zakup), stanova u javnoj svojini grada Pančeva koji su opredeljeni za ovaj vid stambene podrške, u skladu sa zakonskim odredbama, kao i druga pitanja vezana za raspolaganje stanovima u javnoj svojini grada Pančeva.

Član 2

Stambena podrška kroz zakup stana predstavlja davanje stana u javnoj svojini u zakup po uslovima neprofitnog zakupa.

Član 3

Zakup stana po uslovima neprofitnog zakupa predstavlja davanje u zakup stana u javnoj svojini grada Pančeva (u daljem tekstu: Grad) za čije korišćenje zakupac plaća neprofitnu zakupninu, po uslovima i na način određen ugovorom o neprofitnom zakupu, u skladu sa odredbama ove odluke i Zakona.

Član 4

Skupština Grada obrazuje Stambenu komisiju za davanje u neprofitni zakup stanova u javnoj svojini Grada (u daljem tekstu: Stambena komisija),

Stambenu komisiju čine: predsednik, zamenik predsednika, četiri člana, kao i zamenici članova, koji se imenuju na sledeći način:

- predsednik, zamenik predsednika, 1 član i 1 zamenik člana imenuju se iz redova zaposlenih u Javnom preduzeću "Gradska stambena agencija" Pančevo, (u daljem tekstu: "JP GSA" Pančevo).

- 2 člana i 2 zamenika člana imenuju se iz redova zaposlenih u Centru za socijalni rad "Solidarnost" Pančevo,

- 1 član i 1 zamenik člana imenuju se iz redova zaposlenih u Gradskoj upravi Grada.

Stambena komisija donosi Poslovnik o radu Stambene komisije, na prvoj sednici.

Član 5

Stručno-administrativne, tehničke i finansijske poslove u vezi sa davanjem u neprofitni zakup stanova u javnoj svojini Grada obavlja JP "GSA" Pančevo.

II KORIŠĆENJE SREDSTAVA OD ZAKUPNINE

Član 6

Visina iznosa neprofitne zakupnine utvrđuje se u skladu sa Pravilnikom o jedinstvenoj metodologiji obračuna neprofitne zakupnine ("Službeni glasnik RS" br. 90/2017).

Sredstva od zakupnina iz stava 1. ovog člana prihod su budžeta Grada i namenjena su za troškove: održavanja, osiguranja i upravljanja stanovima, kao i za rizik naplate zakupnine, kao i za dalji razvoj stanovanja na području grada Pančeva.

III POSTUPAK DAVANJA STANOVA U NEPROFITNI ZAKUP

Član 7

Stanove u javnoj svojini Grada, namenjene za davanje u neprofitni zakup, koristiće po osnovu ugovora o zakupu lice, ili lice sa članovima porodičnog domaćinstva, ukoliko:

- su lice i član njegovog porodičnog domaćinstva bez stana u svojini, odnosno bez odgovarajućeg stana prema kriterijumima iz zakona i pravilnika.

- ima prebivalište na teritoriji Grada u neprekidnom trajanju od najmanje 1 godine zaključno sa danom podnošenja prijave;

- ostvaruje prihode u okviru granica propisanih za neprofitni zakup;

- je podnelo zahtev po javnom pozivu, sa dokazima o činjenicama na osnovu kojih se ocenjuje ispunjenost uslova za ostvarivanje prava na stambenu podršku i koji su od značaja za utvrđivanje liste reda prvenstva po uslovima neprofitnog zakupa.

Član 8

Odluku o pokretanju postupka stambene podrške za davanje u neprofitni zakup stanova u javnoj svojini Grada donosi Stambena komisija.

JP "GSA" Pančevo, objavljuje javni poziv kojim poziva zainteresovana lica da u roku od 30 dana od dana objavljivanja javnog poziva, podnesu zahtev za stambenu podršku davanja u neprofitni zakup stanova u javnoj svojini Grada i odgovarajuće dokaze, uz naznaku da se nepotpuni i neblagovremeni zahtevi neće uzeti u razmatranje.

Javni poziv se objavljuje na oglasnoj tabli i sajtu Grada i JP "GSA" Pančevo i u lokalnim nedeljnim novinama.

Rok iz stava 2. ovog člana počinje da teče od dana objavljivanja u lokalnim nedeljnim novinama.

Pored podataka o stambenim jedinicama, javni poziv sadrži i napomenu o iznosu minimalnih primanja zainteresovanih lica, kao neophodan uslov, da bi se ostvarila prava za dodelu stambene podrške davanja u zakup stana u javnoj svojini Grada, po uslovima neprofitnog zakupa.

Član 9

Zahtev za dodelu stambene podrške za davanje u zakup stana u javnoj svojini Grada, po uslovima neprofitnog zakupa zainteresovano lice podnosi JP "GSA" Pančevo sa naznakom "za Stambenu komisiju", na propisanom obrascu i uz prateću dokumentaciju.

Stambena komisija razmatra podnete zahteve i dužna je da u roku od 20 dana od dana isteka roka za podnošenje zahteva sprovede obradu prispelih zahteva i izvrši bodovanje po zahtevima podnosilaca koji ispunjavaju uslove.

Član 10

Na osnovu sprovedenog bodovanja u skladu sa odredbama Pravilnika o merilima za utvrđivanje reda prvenstva za dodelu stambene podrške ("Sl. glasnik RS" br. 75/17), Stambena komisija sačinjava predlog liste reda prvenstva za davanje u neprofitni zakup stanova u javnoj svojini Grada.

Broj bodova na listi reda prvenstva za davanje u neprofitni zakup stanova u javnoj svojini Grada utvrđuje se sa stanjem na dan isteka roka za podnošenje zahteva za dodelu stambene podrške za davanje u zakup stana u javnoj svojini Grada, po uslovima neprofitnog zakupa.

Predlog liste reda prvenstva za davanje u neprofitni zakup stanova u javnoj svojini Grada se objavljuje na oglasnoj tabli i sajtu Grada i JP "GSA" Pančevo.

Pravo prigovora na predlog liste reda prvenstva za davanje u neprofitni zakup stanova u javnoj svojini Grada imaju podnosioci zahteva za dodelu stambene podrške po uslovima neprofitnog zakupa, u roku od 15 dana od dana njenog objavljivanja.

Član 11

Prigovor iz člana 10. ove Odluke podnosi se Gradskom veću Grada putem JP "GSA" Pančevo.

Po donošenju odluke o svim prigovorima izjavljenim na Predlog liste reda prvenstva za davanje u neprofitni zakup stanova u javnoj svojini Grada Stambena komisija utvrđuje konačnu listu reda prvenstva i donosi Odluku o dodeli stambene podrške u vidu davanja u neprofitni zakup stana u javnoj svojini Grada.

Član 12

Odluka Stambene komisije za davanje u neprofitni zakup stana u javnoj svojini Grada objavljuje se na način koji je utvrđen članom 8. stav 3. ove odluke.

Na osnovu odluke iz stava 1. ovog člana Stambena komisija donosi rešenje o davanju u neprofitni zakup stanova u javnoj svojini Grada, kao vidu stambene podrške.

Direktor JP "GSA" Pančevo, u ime i za račun Grada, zaključuje ugovor o neprofitnom zakupu sa licem kome se stan daje u neprofitni zakup na određeno vreme.

Stanovi u javnoj svojini Grada koji su namenjeni za davanje u neprofitni zakup daju se u zakup na određeno vreme, a najduže na period do 5 godina.

Zakupac može obnoviti ugovor o neprofitnom zakupu podnošenjem zahteva u pisanom obliku JP "GSA" Pančevo, najkasnije 30 dana pre isteka ugovornog roka.

Na zahtev zakupca Stambena komisija može produžiti ugovor o neprofitnom zakupu na određeno vreme, a najduže do 5 godina, ako su ispunjeni uslovi iz zakona.

Zakupac stana datog u neprofitni zakup ne stiče pravo na otkup stana u skladu sa odredbama zakona.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 13

Troškove tekućeg održavanja stanova snose zakupci stanova.

Grad snosi troškove investicionog održavanja za stanove na kojima je upisana javna svojina Grada.

Na osnovu zahteva zakupca stana u javnoj svojini Grada, stručne službe JP "GSA" Pančevo sačiniće zapisnik o građevinskom stanju sa fotografijama, dati ocenu stanja, predmetnog stana i predlog neophodnih radova investicionog održavanja stana sa predmerom i predračunom troškova.

Odluku o opravdanosti zahteva za investiciono održavanje stana, koja sadrži opis neophodnih radova i visinu stvarnih troškova izvođenja radova, donosi Stambena komisija na osnovu zapisnika i dokumentacije iz prethodnog stava.

JP "GSA" Pančevo, u ime i za račun Grada pokreće postupke pred nadležnim organima za ishodovanje potrebnih odobrenja za vršenje radova investicionog održavanja u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

Nadzor nad izvođenjem radova vrše stručne službe JP "GSA" Pančevo.

Član 14

JP "GSA" Pančevo u ime i za račun Grada vrši poslove u vezi sa održavanjem stanova u javnoj svojini Grada.

JP "GSA" Pančevo, u ime i za račun Grada vrši poslove u vezi sa otkupom stanova u javnoj svojini Grada i to: zaključenje ugovora o otkupu stana, praćenje realizacije i isplate ugovorene cene iz ugovora o otkupu stana, i odgovara za tačnost unetih podataka u ugovor o otkupu stana.

JP "GSA" Pančevo ima pravo na naknadu stvarnih troškova izrade ugovora o otkupu stana, koji padaju na teret zakupca, odnosno kupca stana.

Na ugovor o otkupu stana svoje mišljenje daje Gradski pravobranilac grada Pančeva u skladu sa pozitivnim zakonskim odredbama.

Ugovor o otkupu stana potpisuju lice koje otkupljuje stan i direktor JP "GSA", u ime i za račun Grada.

Otkup stanova u javnoj svojini Grada vršiće se ukoliko su se stekli uslovi iz člana 139., a u vezi sa članom 157. Zakona o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. glasnik RS" br. 104/16), po zahtevima lica koja su u zakupu stanova na neodređeno vreme na osnovu zaključenih ugovora o zakupu.

Član 15

Postupak iseljenja bespravno useljenih lica iz stanova u javnoj svojini Grada pokreće Gradsko pravobranilaštvo Grada, po predlogu JP "GSA" Pančevo.

Materijalno-tehničke uslove za iseljenje bespravno useljenih lica obezbeđuje JP "GSA" Pančevo.

Član 16

Na osnovu predloga Stambene komisije odluku o unošenju, odnosno brisanju stana iz stambenog fonda Grada donosi Gradonačelnik Grada, uz prethodno pribavljeno mišljenje Gradskog veća Grada.

Na osnovu odluke o unošenju, odnosno brisanju stana Gradsko pravobranilaštvo Grada pokreće postupak pred nadležnim organom za upis, odnosno brisanje prava javne svojine Grada na predmetnom stanu.

Član 17

Stambena komisija rešava po zahtevima za stambeno zbrinjavanje shodno članu 103. Zakona o stanovanju i održavanju zgrada.

Direktor JP "GSA" Pančevo, u ime i za račun Grada, zaključuje ugovor o stambenom zbrinjavanju.

Korisnik stana po ugovoru o stambenom zbrinjavanju plaća naknadu za korišćenje stana u visini neprofitne zakupnine, u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

Član 18

Na sve što nije uređeno ovom odlukom, primenjuju se odgovarajuće odredbe zakonskih i podzakonskih akata.

Član 19

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o raspolaganju stanovima grada Pančeva ("Službeni list grada Pančeva" br.19/14,14/15 i 20/16).

Član 20

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".