ODLUKA

O NAČINU, POSTUPKU I KRITERIJUMIMA ZA KONSTITUISANJE PRAVA SLUŽBENOSTI NA GRAĐEVINSKOM ZEMLJIŠTU U JAVNOJ SVOJINI GRADA PANČEVA

("Sl. list grada Pančeva", br. 29/2018)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se način i postupak konstituisanja prava službenosti na građevinskom zemljištu (u daljem tekstu: službenost) u javnoj svojini Grada Pančeva (u daljem tekstu: javna svojina Grada), organ nadležan za konstituisanje službenosti, visina i način plaćanja naknade za konstituisanje službenosti kao i druga pitanja od značaja za konstituisanje službenosti.

Član 2

Službenost se konstituiše na građevinskom zemljištu u javnoj svojini Grada, radi izgradnje nadzemnih i podzemnih linijskih infrastrukturnih objekata i pešačkog i kolskog prolaza (u daljem tekstu:"službenost prolaza"), u skladu sa propisima kojima se uređuje izgradnja objekta.

Član 3

Stvarna službenost na građevinskom zemljištu u javnoj svojini Grada kao poslužnom dobru, koje zemljište odlukama Grada nije povereno na upravljanje upravljaču puta, može se konstituisati kada je prema propisima kojima se uređuje izgradnja, odnosno drugim propisima, ugovor o konstituisanju prava službenosti predviđen kao imovinsko pravni osnov, radi upisa u evidenciju prava na nepokretnostima.

II NAČIN I POSTUPAK KONSTITUISANJA PRAVA SLUŽBENOSTI

Član 4

Zahtev za konstituisanje prava službenosti (u daljem tekstu: Zahtev) podnosi se Gradskom veću grada Pančeva putem organizacione jedinice Gradske uprave grada Pančeva nadležne za imovinsko- pravne poslove.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana investitor podnosi: prepise listova nepokretnosti za povlasno i poslužno dobro, kopiju plana parcela, kopiju plana podzemnih instalacija, situacioni plan, skicu urađenu od strane ovlašćene geodetske organizacije kojom se precizno određuje trasa službenosti, dužina i širina, kao i ukupna površina zauzeća, izjašnjenje o roku trajanja prava službenosti i drugu dokumentaciju.

U slučajevima iz člana 7. alineja 1. i 2. ove odluke uz zahtev se dostavljaju lokacijski uslovi.

U slučaju iz člana 7. alineja 3. i člana 13. ove odluke uz zahtev se dostavlja i informacija o lokaciji.

Član 5

Predlog akta o konstituisanju prava službenosti sa predlogom ugovora o konstituisanju prava službenosti nadležne organizacione jedinice Gradske uprave grada Pančeva dostavljaju Gradskom veću grada Pančeva radi odlučivanja.

Gradsko veće grada Pančeva donosi odluku po dostavljenom predlogu u roku od 30 dana od dana podnošenja predloga iz prethodnog stava ovog člana.

III UGOVOR O KONSTITUISANJU PRAVA SLUŽBENOSTI

Član 6

Na osnovu odluke iz člana 5. stav 2. zaključuje se ugovor o konstituisanju prava službenosti između Grada, kao vlasnika građevinskog zemljišta u javnoj svojini i investitora, kojim se bliže uređuju međusobni odnosi povodom konstituisanja prava službenosti i to u roku od 30 dana od dana donošenja odluke iz člana 5. stav 2. ove odluke.

Ugovor iz stava 1. ovog člana sadrži: podatke o katastarskoj parceli, nameni i površini zauzeća parcele, roku trajanja prava službenosti, o visini naknade, roku i načinu plaćanja naknade, sredstvu obezbeđenja, pravima i obavezama u slučaju neizvršavanja ugovorenih obaveza, načinu rešavanja sporova, troškovima overe ugovora, ostalim stvarnim troškovima i drugo, kao i postupak i uslove za izmenu ili raskid ugovora.

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuje se za period u kome je linijski infrastrukturni objekat u funkciji, odnosno u slučaju prava službenosti prolaza dok se ne steknu uslovi da vlasnik povlasnog dobra može ostvariti pravo prolaza do svoje parcele na povoljniji način i sa manje opterećenja poslužnog dobra, odnosno do privođenja planirane saobraćajne površine nameni.

Ugovor iz stava 1. ovog člana sa investitorom zaključuje Gradonačelnik grada Pančeva ili lice koje on ovlasti, i isti mora biti overen.

Troškove overe ugovora i upisa u evidenciju o nepokretnosti i pravima na njima snosi investitor.

IV VISINA I NAČIN PLAĆANJA NAKNADE

Član 7

Naknada za konstituisanje prava službenosti (u daljem tekstu: naknada) plaća se za građevinsko zemljišta koje je u javnoj svojini grada Pančeva, u sledećim slučajevima:

- Za postavljanje instalacija linijskih infrastrukturnih objekata(podzemnih i nadzemnih) na zemljištu planiranom za izgradnju saobraćajnih površina

- Za postavljanje instalacija linijskih infrastrukturnih objekata(podzemnih i nadzemnih) na ostalom građevinskom zemljištu

- Za prolaz preko građevinskog zemljišta javne namene i ostalog građevinskog zemljišta, osim građevinskog zemljišta u regulaciji planiranih odnosno postojećih saobraćajnica i drugih javnih saobraćajnih površina izgrađenih bez odobrenja za gradnju.

Član 8

Za postavljanje instalacija podzemnih linijskih infrastrukturnih objekata prečnika do 20 cm na zemljištu planiranom za izgradnju saobraćajnih površina naknada se plaća i to:

1. Za instalacije do 5 m dužine, u visini od 105,00 dinara po metru dužnom

2. Za instalacije do 10 m dužine, u visini od 73,00 dinara po metru dužnom

3. Za instalacije do 50 m dužine, u visini od 21,00 dinar po metru dužnom

4. Za instalacije preko 50 m dužine, u visini od 10,00 dinara po metru dužnom

Za postavljanje instalacija podzemnih linijskih infrastrukturnih objekata prečnika preko 20 cm na zemljištu planiranom za izgradnju saobraćajnih površina naknada se plaća i to:

1. Za instalacije do 50 m dužine, u visini od 527,00 dinara po metru dužnom

2. Za instalacije do 1000 m dužine, u visini od 52,00 dinara po metru dužnom

3. Za instalacije do 10.000 m dužine, u visini od 21,00 dinar po metru dužnom

4. Za instalacije preko 10.000 m dužine, u visini maksimalnog iznosa iz prethodne tačke.

Za postavljanje nadzemnih linijskih infrastrukturnih objekata (stubovi, bandere i sl.) na zemljištu planiranom za izgradnju saobraćajnih površina, naknada se određuje po površini koju zauzima i to u visini od 2000,00 dinara po m2.

Član 9

Za postavljanje instalacija linijskih infrastrukturnih objekata (podzemnih i nadzemnih) na ostalom građevinskom zemljištu, naknada se određuje na osnovu nalaza veštaka odgovarajuće struke kojim se utvrđuje visina naknade.

Obaveza je investitora da uz zahtev dostavi nalaz veštaka iz prethodnog stava.

Član 10

Za prolaz preko građevinskog zemljišta javne namene i ostalog građevinskog zemljišta, osim građevinskog zemljišta u regulaciji planiranih odnosno postojećih saobraćajnica i drugih javnih saobraćajnih površina izgrađenih bez odobrenja za gradnju, naknada se određuje na osnovu nalaza veštaka odgovarajuće struke kojim se utvrđuje visina naknade.

Obaveza je investitora da uz zahtev dostavi nalaz veštaka iz prethodnog stava.

Član 11

Obavezu investitora da zaključi ugovor sa gradom Pančevom, u slučajevima iz člana 7. alineja 1. i 2. ove odluke JP "Urbanizam" Pančevo, kao imalac javnih ovlašćenja, navodi u uslovima za projektovanje i priključenje.

Član 12

Naknada se plaća jednokratno, nakon zaključenja ugovora, a u roku od 15 dana od dana ispostavljanja fakture.

Član 13

Za konstituisanje prava službenosti prolaza preko građevinskog zemljišta koje je u regulaciji planiranih saobraćajnica, naknada se ne plaća, a službenost se konstituiše na određeno vreme, do privođenja zemljišta planiranoj nameni.

Član 14

Službenost se ne konstituiše i naknada se ne plaća u slučajevima kada se radi o objekatima linijske infrastrukture za potrebe javnih i javno komunalnih preduzeća, ustanova i drugih organa i organizacija čiji je osnivač grad Pančevo.

Član 15

Kada je u skladu sa važećim planskim dokumentom za potrebe priključenja katastarskih parcela u okviru industrijskih zona na javnu saobraćajnu površinu, formirana pristupna saobraćajnica, zaključuje se ugovor o konstituisanju prava službenosti prolaza, bez naknade.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 16

Postupci za konstituisanje prava službenosti započeti po odredbama Odluke o građevinskom zemljištu grada Pančeva ("Sl. list grada Pančeva" br. 24/17) okončaće se u skladu sa odredbama te odluke.

Član 17

Danom stupanja na snagu ove odluke, prestaju da važe članovi 52 do 57 Odluke o građevinskom zemljištu grada Pančeva ("Sl. list grada Pančeva" br. 24/17).

Član 18

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".