ODLUKA

O UTVRĐIVANJU DINAMIKE ISPLATE PENZIJA I NOVČANIH NAKNADA

("Sl. glasnik RS", br. 92/2018)

1. Ovom odlukom utvrđuje se dinamika isplate penzija i novčanih naknada iz penzijskog i invalidskog osiguranja u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (u daljem tekstu: Fond).

2. Penzije i novčane naknade, utvrđene u skladu sa zakonom u mesečnom iznosu, isplaćuju se unazad, prema sledećoj dinamici:

1) iz dva dela, u tekućem mesecu za prethodni, korisnicima prava iz kategorije osiguranika zaposlenih, izuzev profesionalnih vojnih lica kojima se isplata vrši u celosti;

2) u celosti, u tekućem mesecu za prethodni, korisnicima prava iz kategorije osiguranika samostalnih delatnosti i osiguranika poljoprivrednika;

3) u celosti, u tekućem mesecu za prethodni, korisnicima prava na teritoriji bivših republika SFRJ;

4) u januaru, aprilu, julu i oktobru, za prethodni kvartal, korisnicima prava na teritoriji drugih država, izuzev korisnika penzija u čijem je interesu isplata za više kvartala.

3. Ovlašćuje se direktor Fonda da na kraju svake tekuće godine, na predlog direktora Sektora za finansijske poslove u Direkciji Fonda donese godišnji plan dinamike isplate penzija i novčanih naknada iz penzijskog i invalidskog osiguranja za narednu kalendarsku godinu, kojim se za svaki mesec utvrđuju datumi isplata po kategoriji osiguranika i u slučaju potrebe, izvrši izmenu godišnjeg plana dinamike isplate.

4. Ovom odlukom stavlja se van snage Odluka o utvrđivanju dinamike isplate penzija i novčanih naknada 08/2 broj 022.2-11/47 od 15. novembra 2017. godine.

5. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".