PRAVILNIK
ZA DODELU BESPOVRATNIH SREDSTAVA LOKALNIM SAMOUPRAVAMA SA TERITORIJE AP VOJVODINE ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA IZ OBLASTI ELEKTRONSKIH KOMUNIKACIJA I INFORMACIONOG DRUŠTVA ZA 2018. GODINU

("Sl. list AP Vojvodine", br. 52/2018 i 55/2018)

Član 1

Pravilnik o dodeli bespovratnih sredstava lokalnim samoupravama sa teritorije AP Vojvodine za sufinansiranje projekata iz oblasti elektronskih komunikacija i informacionog društva (u daljem tekstu: Pravilnik), propisuje se: cilj, namena sredstava, konkurs za dodelu sredstava, pravo učešća na Konkursu, obavezna dokumentacija, visina dodele sredstava, postupanje sa prijavama, način odlučivanja, kriterijumi za dodelu sredstava, zaključivanje ugovora, način praćenje izvršavanja ugovora i druga pitanja.

Sredstva u iznosu od 15.238.669,54 dinara dinara obezbeđena su Pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine za 2018. godinu ("Službeni list APV", broj: 57/2017, 17/2018 - rebalans i 29/2018 - rebalans) u okviru Programa 0703 - Telekomunikacije i informaciono društvo, Programska aktivnost 1001 - Podsticanje razvoja elektronskih komunikacija i informacionog društva, 4632 - Kapitalni transferi ostalim nivoima vlasti, izvor finansiranja 0100 prihodi iz budžeta i izvor finansiranja 0102 Prihodi iz budžeta - naknade i drugi prihodi po posebnim zakonima.

Pokrajinski Sekretarijat za privredu i turizam (u daljem tekstu: Sekretarijat) zadužen je za realizaciju ovog Programa.

Cilj

Član 2

Cilj Konkursa je podsticanje razvoja elektronskih komunikacija i informacionog društva u lokalnim samoupravama na teritoriji AP Vojvodine.

Namena

Član 3

Bespovratna sredstva koja se dodeljuju mogu se koristiti za sufinansiranje realizacije sledećih projekata:

1) Uspostavljanje hotspot lokacija u lokalnim samoupravama u AP Vojvodini koje će građanima omogućiti slobodan pristup internetu

Hotpost lokacija u smislu ovog konkursa je: glavni trg, šetalište, park, otvoreni prostor autobuske i železničke stanice, javni prostor ispred opštinske uprave, zdravstvene ustanove, javna plaža, javna turistička lokacija, javna mesta od istorijskog i kulturnog značaja i druge značajne lokacije. Sredstva su opredeljena sa ciljem da omoguće građanima korišćenje jedne ili više hotspot lokacija za javni besplatan pristup internetu. Lokalna samouprava je dužna da uz prijavu na konkurs dostavi idejni ili glavni projekat, kao i da obezbedi sve neophodne uslove i saglasnosti za uspostavljanje hotspot lokacija. Bespovratna sredstva se mogu koristiti isključivo za uspostavljanje hotspot lokacija. Lokalna samouprava može konkurisati sa najviše pet hotspot lokacija. Lokalna samouprava je dužna da uspostavljene lokacije održava u funkcionalnom stanju.

2) Uspostavljanje informaciono-komunikacione infrastrukture u školama za uvođenje e-nastave (PAMETNA ŠKOLA)

Lokalne samouprave mogu konkurisati po ovoj tački konkursa za najviše jednu obrazovnu ustanovu. Informaciono-komunikacionu infrastrukturu po ovoj tački konkursa je moguće implementirati u osnovne i srednje škole. Lokalna samouprava je dužna da uz prijavu na konkurs dostavi idejni ili glavni projekat i saglasnost obrazovne ustanove za realizaciju projekta. U okviru ove tačke konkursa lokalna samouprava može konkurisati za uspostavljanje računarske mreže u školi i za nabavku računarske opreme (računari sa monitorima) i za uspostavljanje bežičnog hotpspot rešenja unutar škole i u dvorištu škole.

3) Uvođenje sistema videonadzora u vaspitno-obrazovnim ustanovama i ustanovama studentskog standarda u cilju povećanja bezbednosti učenika, studenata i nastavno-obrazovnog osoblja, kao i zaštite objekata (BEZBEDNA USTANOVA)

Lokalna samouprava po ovoj tački konkursa može da aplicira za najviše dve ustanove. Lokalna samouprava je dužna da uz prijavu na konkurs dostavi idejni ili glavni projekat, saglasnost ustanove za realizaciju projekta kao i da omogući uspostavljanje nadzornog centra u ustanovi.

4) Uspostavljanje sistema video nadzora na raskrsnicama radi poboljšanja bezbednosti saobraćaja i građana - gradska videonadzorna mreža

Lokalne samouprave mogu konkurisati za uspostavljanje sistema video nadzora na raskrsnicama sa nadzornim centrom. Lokalna samouprava je dužna da uz prijavu na konkurs dostavi idejni ili glavni projekat, obezbedi sve neophodne uslove i saglasnosti za uspostavljanje gradske videonadzorne mreže, omogući uspostavljanje nadzornog centra, kao i vezu sa nadležnom policijskom upravom. Lokalna samouprava je dužna da uspostavljeni sistem videonadzora održava u funkcionalnom stanju. Lokalna samouprava po ovoj tački konkursa može da podnese jednu prijavu.

Konkurs za dodelu sredstava

Član 4

Bespovratna sredstva se dodeljuju na osnovu Javnog konkursa za dodelu bespovratnih sredstava lokalnim samoupravama sa teritorije AP Vojvodine za sufinansiranje projekata iz oblasti elektronskih komunikacija i informacionog društva (u daljem tekstu: Javni konkurs).

Tekst Javnog konkursa se objavljuje u "Službenom listu AP Vojvodine" i na internet stranici Sekretarijata www. spriv.vojvodina.gov.rs, kao i u jednom od dnevnih glasila koje se distribuira na celoj teritoriji AP Vojvodine.

Član 5

Obavezni elementi teksta Javnog konkursa su:

1. Ukupna visina sredstava koja se dodeljuje;

2. Namena sredstava;

3. Uslovi učešća na Javnom konkursu i dokumentacija koja se podnosi;

4. Rok za prijavu na konkurs;

5. Donošenje odluke;

6. I drugi podaci koji su od značaja za realizaciju Javnog konkursa.

Pravo učešća na javnom konkursu

Član 6

Pravo učešća na Konkursu imaju lokalne samouprave sa teritorije Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Dokumentacija koja se podnosi na javni konkurs

Član 7

Na konkurs se obavezno podnosi sledeća dokumentacija:

1. Popunjena, potpisana i pečatom overena prijava za učešće na Javnom konkursu (obrazac 01);

2. Idejni projekat ili glavni projekat;

3. Odluka gradskog/opštinskog veća o realizaciji i iznosu za sufinansiranje projekta, osim za podnosioce iz člana 9. tačka 3.;

4. Popunjena, potpisana i pečatom overena izjava podnosioca zahteva da nema neizmirenih obaveza prema Sekretarijatu, po osnovu ranije potpisanih ugovora, čiji je rok za realizaciju istekao (obrazac 02);

5. Uverenja ne starija od 31. oktobra 2018. godine (original ili overena fotokopija):

• Poreske uprave da su izmireni dospeli porezi i doprinosi;

• nadležne lokalne samouprave da su izmirene obaveze po osnovu izvornih lokalnih prihoda.

Tehnički uslovi za uspostavljanje hotspot lokacija i realizaciju projekta PAMETNA ŠKOLA I BEZBEDNA USTANOVA kao i gradske videonadzorne mreže, predstavljaju sastavni deo ovog Pravilnika i objaviće se uz Pravilnik. Sekretarijat zadržava pravo da od podnosioca prijave, prema potrebi, zatraži dodatnu dokumentaciju i informacije.

Član 8

Prijave na javni konkurs se podnose isključivo na konkursnim obrascima i mogu se preuzeti na sajtu Sekretarijata www.spriv. vojvodina.gov.rs i sa propisanom dokumentacijom dostavljaju u zatvorenoj koverti na sledeću adresu:

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, Bulevar Mihajla Pupina 16, 21000 Novi Sad sa naznakom na licu koverte "NE OTVARATI" i "PRIJAVA NA JAVNI KONKURS ZA DODELU BESPOVRATNIH SREDSTAVA LOKALNIM SAMOUPRAVAMA SA TERITORIJE AP VOJVODINE ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA IZ OBLASTI ELEKTRONSKIH KOMUNIKACIJA I INFORMACIONOG DRUŠTVA" poštom ili lično preko pisarnice pokrajinskih organa.

Visina dodele bespovratnih sredstava

Član 9

Podnosilac zahteva može podneti prijavu po svim tačkama konkursa:

1. Za uspostavljanje hotspot lokacija tražena sredstva ne mogu biti veća od 100.000,00 dinara po hotspot lokaciji.

Lokalne samouprave mogu da konkurišu za najviše pet hotspot lokacija.

2. Za uspostavljanje informaciono-komunikacione infrastrukture u školama za uvođenje e-nastave (PAMETNA ŠKOLA) sredstva ne mogu biti veća od 1.500.000,00 dinara.

Za nabavku računarske opreme u okviru ove tačke (računari sa monitorima) sredstva ne mogu biti veća od 400.000,00 dinara.

Lokalne samouprave mogu konkurisati sa najviše jednom školom.

3. Za uvođenje sistema videonadzora u vaspitno-obrazovnim ustanovama i ustanovama studentskog standarda u cilju povećanja bezbednosti učenika, studenata i nastavno - obrazovnog osoblja, kao i zaštite objekta (BEZBEDNA USTANOVA) ne mogu biti veća od 350.000,00 dinara po ustanovi.

Lokalne samouprave mogu konkurisati za najviše dve ustanove. Ukoliko ustanova ima više radnih jedinica svaka od njih će se smatrati zasebnim zahtevom.

4. Za uspostavljanje sistema video nadzora na raskrsnicama radi poboljšanja bezbednosti saobraćaja i građana - gradska videonadzorna mreža ne mogu biti veća od 1.500.000,00 dinara.

Lokalne samouprave mogu konkurisati po svim tačkama konkursa sa maksimalnim iznosom od 2.100.000,00 dinara.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam dodeljuje bespovratna sredstva po predmeru i predračunu iz projektno-tehničke dokumentacije za iznos investicije bez PDV-a, a lokalna samouprava finansira troškove PDV-a i ostale troškove (stručni nadzor i slično).

Postupanje sa nepotpunim prijavama

Član 10

Neće se razmatrati:

1. neblagovremene prijave (prijave koje su podnete nakon isteka roka predviđenog u konkursu);

2. nedopuštene prijave (prijave podnete od strane neovlašćenih lica i subjekata koji nisu predviđeni konkursom, odnosno one koje se ne odnose na konkursom predviđene namene);

3. nepotpune i nerazumljive prijave (prijave uz koje nisu priloženi svi potrebni dokazi, prijave koje su nepotpisane, sa nepopunjenim rubrikama, popunjene grafitnom olovkom, prijave poslate faksom ili elektronskom poštom (e-mail), prijave koje nisu podnete na odgovarajućem obrascu, bez odgovarajućih obaveznih popunjenih podataka u prijavi, koje sadrže nerazumljive i nečitke podatke i slično), prijave uz koje nije priložena potrebna, tražena dokumentacija;

4. prijave podnosilaca koji su koristili sredstva Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, kao pravnog prethodnika Sekretarijata za privredu i turizam, a u ugovorenom roku nisu ispunili ugovorne obaveze prema Pokrajinskom sekretarijatu za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost, odnosno Pokrajinskom sekretarijatu za privredu i turizam, podneli finansijske i druge obavezne izveštaje o utrošku dodeljenih sredstava.

Postupak dodele sredstava i odlučivanje

Član 11

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam (u daljem tekstu: Pokrajinski sekretar) rešenjem obrazuje posebnu konkursnu Komisiju za pregled prijava sa priloženom dokumentacijom, ocenjivanje i izradu predloga za dodelu sredstava (u daljem tekstu: Komisija).

Članovi Komisije se imenuju iz redova zaposlenih u Sekretarijatu, a mogu biti angažovani i stručnjaci iz oblasti za koju je raspisan Javni konkurs.

Pokrajinski sekretar razmatra predloge Komisije i donosi Odluku o dodeli sredstava korisnicima.

Podnosiocima prijave na Javni konkurs može biti dodeljen manji iznos od traženih sredstava.

Odluka je konačna i protiv nje se ne može uložiti pravni lek.

Odluka o dodeli sredstava korisnicima objavljuje se na zvaničnoj internet adresi Sekretarijata (www.spriv.vojvodina.gov.rs).

Kriterijumi za dodelu bespovratnih sredstava

Član 12

Prilikom donošenja odluke o dodeli sredstava krajnjim korisnicima, vrši se razmatranje pristiglih prijava, uz primenu sledećih kriterijuma:

REDNI BROJ

KRITERIJUMI

BROJ BODOVA

1.

Stepen razvijenosti lokalne samouprave

40 - 60% (izrazito nedovoljno razvijene JLS)

9

60 - 80%

6

80 - 100%

3

> 100% (iznad republičkog proseka)

0

2.

Broj realizovanih projekta od strane lokalne samouprave u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija u zadnje tri godine

preko 15

9

od 10 do 15

6

Od 2 - 10

3

3.

Dosadašnje korišćenje sredstava

nije koristio sredstva

9

koristio je sredstva

0

4.

Uticaj projekta na privredni i turistički potencijal lokalne samouprave

da

9

delimično

6

ne

0

5

Održivost projekta

Da

9

Delimično

6

ne

3

6.

Značaj projekta za lokalnu sredinu i region

Da

9

Delimično

6

ne

3

Zaključivanje ugovora

Član 13

Odlukom o dodeli sredstava utvrdiće se pojedinačni iznosi sredstava po korisniku.

Na osnovu Odluke o dodeli sredstava zaključiće se ugovor između Sekretarijata i korisnika sredstava kojim će se regulisati međusobna prava i obaveze.

Učesnik Javnog konkursa kome se Odlukom odobre sredstva (u daljem tekstu: Korisnik sredstava), pre zaključenja ugovora Sekretarijatu dostavlja izjavu:

• o davanju saglasnosti na odobreni iznos sredstva.

Podnosilac prijave kojem su Odlukom opredeljena sredstva za subvencionisanje troškova po Javnom konkursu, dužan je da, prilikom zaključenja ugovora sa Sekretarijatom, dostavi sredstva obezbeđenja, jedna blanko solo menica registrovana u poslovnoj banci sa meničnim ovlašćenjem.

Obaveze korisnika sredstava

Član 14

Korisnik bespovratnih sredstava po konkursu dužan je da:

1. Sekretarijatu podnese narativni-opisni i finansijski izveštaj, sa priloženom pratećom dokumentacijom o realizaciji projekta o namenskom i zakonitom utrošku sredstava, najkasnije u roku od 15 dana od roka utvrđenog za realizaciju projekta.

Finansijski izveštaj mora da sadrži dokaze o utrošenim sredstvima, sa kompletnom dokumentacijom kojom se opravdava namensko i zakonito korišćenje dobijenih sredstava, kao i preostalih sredstava potrebnih za realizaciju projekta (dokumentaciju o sprovedenom postupku javnih nabavki, izvode iz Uprave za trezor, fakture, ugovore i drugu finansijsku dokumentaciju) overenom od strane ovlašćenih lica. Opština ili grad je dužna da u okviru finansijskog izveštaja dostavi kompletnu dokumentaciju u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama ("Sl. glasnik Republike Srbije", br. 124/2012, 14/2015 i 68/2015).

Za realizaciju aktivnosti po svim tačkama ovog konkursa opština ili grad su dužni da poštuju sve odredbe Zakona o javnim nabavkama ("Sl. glasnik Republike Srbije", br. 124/2012, 14/2015 i 68/2015) i odredbe Zakona o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik Republike Srbije", br. 72/2009, 81/2009 - ispr., 64/2010 - odluka US, 24/2011, 121/2012, 42/2013 - odluka US, 50/2013 - odluka US, 98/2013 - odluka US, 132/2014 i 145/2014), kao i da obezbede stručni nadzor nad izvođenjem radova.

Svu dokumentaciju o realizovanim aktivnostima opštine ili gradovi su dužni da dostave Pokrajinskom sekretarijatu za privredu i turizam po završetku radova u formi narativno-finansijskog izveštaja.

2. opremu koja je predmet ugovora održava funkcionalnom najmanje 36 meseca od dana zaključenja ugovora;

3. kod svih javnih publikacija i objavljivanja o aktivnostima, merama i programima koje se finansiraju po Javnom konkursu navedu da je u finansiranju istih učestvovala Autonomna pokrajina Vojvodina, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam;

4. omogući monitoring od strane Sekretarijata;

5. omogući kontrolu budžetske inspekcije;

6. opravda sredstva u skladu sa rokom koji je definisan ugovorom;

7. u slučaju nenamenskog trošenja ili neutroška sredstava, vrati iznos dodeljenih sredstva sa pripadajućom zateznom kamatom, obračunatom od dana isplate sredstava do dana vraćanja sredstava.

Praćenje izvršenja ugovora

Član 15

Sekretarijat zadržava pravo da od Korisnika sredstava, prema potrebi, zatraži dodatnu dokumentaciju i informacije.

Pokrajinski sekretar može rešenjem da obrazuje posebnu komisiju iz redova zaposlenih u Sekretarijatu ili iz reda stručnjaka iz oblasti koja se finansira, za vršenje monitoringa i neposredne kontrole realizacije projekata.

Član 16

Sredstva iz budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine koja su predmet ugovora, podležu kontroli primene zakona u oblasti materijalno-finansijskog poslovanja i namenskog i zakonitog korišćenja sredstava, koju obavlja služba budžetske inspekcije Autonomne pokrajine Vojvodine.

Računanje rokova

Član 17

Rok određen u danima počinje da teče prvog dana posle dana ili događaja od koga se rok računa, a završava se istekom poslednjeg dana roka.

Rok određen u danima, a koji prethodi danu ili događaju od koga se rok računa počinje da teče prvog prethodnog dana pre dana ili događaja od koga se rok računa, a završava se istekom poslednjeg dana roka.

Rok određen u nedeljama, mesecima ili godinama završava se onog dana koji se po imenu i broju poklapa sa danom nastanka događaja od koga rok počinje da teče, a ako takvog dana nema u poslednjem mesecu, kraj roka pada na poslednji dan tog meseca.

Ako poslednji dan roka pada u dan kada je zakonom određeno da se ne radi, kao poslednji dan roka računa se sledeći radni dan.

Početak meseca označava prvi dan u mesecu, sredina - petnaesti, a kraj - poslednji dan u mesecu.

Završne odredbe

Član 18

Pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu AP Vojvodine".