UPUTSTVO

O VOĐENJU MATIČNIH KNJIGA I OBRASCIMA MATIČNIH KNJIGA

("Sl. glasnik RS", br. 109/2009, 4/2010 - ispr., 10/2010, 25/2011, 5/2013, 94/2013 i 93/2018 - dr. uputstvo)

tač. 1.-90.* (prestalo da važi)

91. Ako su oba primerka matične knjige uništena ili nestala, Ministar rešenjem određuje obnavljanje uništenih ili nestalih matičnih knjiga.

Rešenjem iz stava 1. ove tačke određuje se postupak i obrazuje se komisija koja će se starati o zakonitosti, efikasnosti i ekonomičnosti postupka obnavljanja matičnih knjiga, kao i rok u kome će matične knjige biti obnovljene.

Organ iz člana 6. st. 2. i 4. Zakona o matičnim knjigama, po donetom rešenju iz stava 1. ove tačke, preduzeće potrebne mere da se na osnovu raspoloživih podataka o građanima o kojima se vodi službena evidencija (evidencija o prebivalištu građana; evidencija o određenim jedinstvenim matičnim brojevima građana; evidencija o državljanima Republike Srbije; birački spiskovi; evidencija o vojnim obveznicima i dr.), obnove nestale ili uništene matične knjige.

Ako organ iz člana 6. st. 2. i 4. Zakona o matičnim knjigama ne raspolaže odgovarajućim podacima, niti može da ih pribavi po službenoj dužnosti, građani podnose zahteve i prilažu dokaze kojima raspolažu radi obnove upisa odgovarajuće činjenice u matične knjige. Ako građani ne raspolažu dokazima, u zahtevima treba da navedu predlog kako bi se, po službenoj dužnosti, mogli utvrditi podaci koji se upisuju u obnovljenu matičnu knjigu. Za maloletna lica prijavu podnose roditelji, odnosno staratelji, a za umrlog - lica koja za to imaju pravni interes.

Obnovljene matične knjige sačinjavaju se u dva primerka, i to: prvi primerak - izvornik matične knjige kao knjiga tvrdog poveza, a drugi primerak matične knjige u elektronskom obliku. Na prvoj nenumerisanoj strani obnovljenog izvornika matične knjige upisuje se zabeleška: "Matična knjiga … koja se vodi za opštinu-grad …., matično područje … za … godinu, uništena je (nestala). Rešenjem … (naziv i sedište organa, broj i datum rešenja) određeno je da se ova matična knjiga obnovi". Na poslednjoj nenumerisanoj strani obnovljenog izvornika matične knjige upisuje se zabeleška: "Upisi od tekućeg broja 1 (jedan) do broja … (i slovima) izvršeni su u postupku obnavljanja matične knjige …(rođenih, venčanih, umrlih) koji je trajao od … do… godine". Tačnost podataka u obnovljenom izvorniku matične knjige overavaju članovi komisije svojim potpisom, punim imenom i prezimenom i pečatom organa - imaoca javnih ovlašćenja.

92. Ako se posle proteka roka određenog za obnovu uništenih ili nestalih matičnih knjiga utvrdi da u iste nisu upisane činjenice rođenja, zaključenja braka ili smrti, a postoje pismeni dokazi o tome na zahtev stranke organ iz člana 6. st. 2. i 4. Zakona o matičnim knjigama donosi rešenje o upisu.

Upis će se izvršiti u matičnu knjigu koja se vodi za godinu u kojoj je doneto rešenje iz stava 1. ove tačke, za odnosno matično područje. U rubriku "Primedbe" upisuje se zabeleška: "Upis izvršen na osnovu rešenja… (naziv i sedište organa, broj i datum rešenja)".

93. Ako organ iz člana 6. st. 2. i 4. Zakona o matičnim knjigama nije u mogućnosti da pribavi po službenoj dužnosti dokaze na osnovu kojih se vrši upis određenih činjenica u obnovljene matične knjige, a dokazima ne raspolaže ni lice iz tačke 91. stav 4. i tačke 92. stav 1. ovog uputstva doneće odgovarajuće rešenje, a stranku će uputiti na odgovarajući postupak pred nadležnim sudom radi utvrđivanja odgovarajućih činjenica. Kada dobije pravnosnažnu sudsku odluku o tome, činjenice će se upisati u odgovarajuću matičnu knjigu za odnosno matično područje, a u rubriku: "Primedbe" upisuje se zabeleška: "Upis izvršen na osnovu presude … (naziv i sedište suda, broj i datum presude)".

tač. 94.-153.* (prestalo da važi)

Napomene

* Danom početka primene Uputstva o vođenju matičnih knjiga i obrascima matičnih knjiga ("Sl. glasnik RS", br. 93/2018), odnosno 1. januara 2019. godine, prestaje da važi Uputstvo o vođenju matičnih knjiga i obrascima matičnih knjiga ("Sl. glasnik RS", br. 109/2009, 4/2010 - ispr., 10/2010, 25/2011, 5/2013 i 94/2013), osim tač. 91-93. tog uputstva.