PRAVILNIK
O BLIŽIM USLOVIMA I KRITERIJUMIMA ZA IZBOR DRUGIH STRUČNIH LICA I ČLANOVA KOMISIJE ZA PRIPREMU STRUČNE OCENE KVALITETA RUKOPISA I STRUČNOG MIŠLJENJA

("Sl. glasnik RS", br. 94/2018)

Predmet Pravilnika

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se bliži uslovi i kriterijumi za izbor drugih stručnih lica koja se angažuju radi davanja stručne ocene kvaliteta rukopisa udžbenika, ukoliko u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (u daljem tekstu: Zavod), odnosno ustanovi nadležnoj za poslove unapređenja i razvoja stručno-istraživačkog rada u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja na teritoriji autonomne pokrajine (u daljem tekstu: Pokrajinski zavod) nisu zaposlena lica sa odgovarajućim obrazovanjem.

Ovim pravilnikom uređuju se i bliži uslovi i kriterijumi za izbor odgovarajućih stručnjaka kao članova komisije za pripremu stručne ocene kvaliteta rukopisa udžbenika, koju obrazuje ministar nadležan za poslove obrazovanja (u daljem tekstu: ministar), odnosno pokrajinski sekretar nadležnom za poslove obrazovanja (u daljem tekstu: pokrajinski sekretar) radi davanja stručne ocene kvaliteta rukopisa udžbenika, ukoliko Zavod, odnosno Pokrajinski zavod u zakonskom roku ne dostavi stručnu ocenu.

Ovim pravilnikom uređuju se i bliži uslovi i kriterijumi za izbor drugih stručnih lica za odgovarajuću oblast koja se angažuju radi davanja stručnog mišljenja o kvalitetu rukopisa priručnika, dodatnih nastavnih sredstava, didaktičkih sredstava i didaktičkih igrovnih sredstava, ukoliko u Zavodu, odnosno Pokrajinskom zavodu nisu zaposlena lica sa odgovarajućim obrazovanjem.

Javni poziv za izbor drugih stručnih lica

Član 2

Zavod, odnosno Pokrajinski zavod vrši izbor drugih stručnih lica iz člana 1. st. 1. i 3. ovog pravilnika na osnovu raspisanog javnog poziva.

Druga stručna lica iz stava 1. ovog člana angažuju se na neodređeno vreme, odnosno dok ispunjavaju uslove propisane zakonom i ovim pravilnikom.

Javni poziv iz stava 1. ovog člana sadrži:

1) naziv predmeta, odnosno stručne oblasti i vrstu škole i nivo obrazovanja;

2) uslove potrebne za izbor drugih stručnih lica;

3) kriterijume na osnovu kojih se vrši izbor;

4) način bodovanja kriterijuma na osnovu kojih se vrši izbor;

5) rok za podnošenje prijava;

6) druge potrebne informacije.

Uslovi za izbor drugih stručnih lica

Član 3

Uslovi za izbor drugih stručnih lica su:

1) odgovarajuće visoko obrazovanje za određeni predmet, odnosno stručnu oblast, odnosno odgovarajuće obrazovanje za oblast umetničkih i stručnih predmeta u muzičkoj, odnosno baletskoj školi i određenih stručnih predmeta u stručnoj školi, za koje se obrazuju stručnjaci na visokoškolskim ustanovama;

2) najmanje pet godina radnog iskustva na odgovarajućim poslovima u oblasti obrazovanja i vaspitanja;

3) da nije zaposlen kod izdavača, angažovan ili poslovno povezan sa izdavačem, da nije povezan sa odgovornim licem izdavača, da on ili lice povezano sa njim nemaju posrednu ili neposrednu korist, pogodnost kod izdavača ili odgovornog lica izdavača, odnosno da ne postoje drugi zakonom propisani uslovi za njegovo izuzeće.

Kriterijumi za izbor drugih stručnih lica

Član 4

Kriterijumi za izbor drugih stručnih lica su:

1) broj pregledanih rukopisa udžbenika, odnosno udžbeničkih kompleta (priručnika, dodatnih nastavnih sredstava, didaktičkih sredstava i didaktičkih igrovnih sredstava);

2) broj objavljenih stručnih, odnosno naučnih radova u odgovarajućoj oblasti;

3) učešće u realizaciji projekata u oblasti obrazovanja i vaspitanja;

4) stručno usavršavanje i obuka u odgovarajućoj oblasti.

Vrednovanje kriterijuma za izbor drugih stručnih lica

Član 5

Zavod, odnosno Pokrajinski zavod dužan je da kriterijume za izbor drugih stručnih lica vrednuje primenom pravila bodovanja, odnosno da utvrdi maksimalan broj bodova za svaki pojedinačni kriterijum.

Vrednovanje kriterijuma za izbor drugih stručnih lica Zavod, odnosno Pokrajinski zavod utvrđuje pre objavljivanja javnog poziva iz člana 2. ovog pravilnika.

Komisija za izbor drugih stručnih lica

Član 6

Izbor drugih stručnih lica vrši Komisija koju obrazuje direktor Zavoda, odnosno Pokrajinskog zavoda.

Broj članova Komisije iz stava 1. ovog člana je neparan.

Komisija vrši izbor drugih stručnih lica u roku od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava na javni poziv iz člana 2. ovog pravilnika.

Nakon provere ispunjenosti uslova za izbor drugih stručnih lica propisanih ovim pravilnikom i izvršenog vrednovanja kriterijuma za izbor drugih stručnih lica, Komisija utvrđuje predlog o izboru drugih stručnih lica i dostavlja ga direktoru Zavoda, odnosno Pokrajinskog zavoda.

Direktor Zavoda, odnosno Pokrajinskog zavoda donosi odluku o izboru drugih stručnih lica u roku od osam dana od dana prijema predloga Komisije.

Izuzetno, ukoliko se na javni poziv za izbor drugih stručnih lica ne jave lica koja ispunjavaju propisane uslove iz člana 3. stav 1. tač. 1) i 2) ovog pravilnika, Zavod, odnosno Pokrajinski zavod, uz prethodnu saglasnost ministra, odnosno pokrajinskog sekretara, angažuje druga stručna lica.

Lica iz stava 6. ovog člana angažuju se do izbora lica iz člana 3. ovog pravilnika.

Uslovi i kriterijumi za izbor odgovarajućih stručnjaka za članove komisije za pripremu stručne ocene i drugih stručnih lica radi davanja stručnog mišljenja

Član 7

Uslovi i kriterijumi propisani ovim pravilnikom za izbor drugih stručnih lica koja se angažuju radi davanja stručne ocene kvaliteta rukopisa udžbenika, ukoliko u Zavodu, odnosno Pokrajinskom zavodu nisu zaposlena lica sa odgovarajućim obrazovanjem, shodno se primenjuju i na izbor članove komisije za pripremu stručne ocene kvaliteta rukopisa udžbenika, koju obrazuje ministar, odnosno pokrajinski sekretar radi davanja stručne ocene kvaliteta rukopisa udžbenika, ukoliko Zavod, odnosno Pokrajinski zavod u zakonskom roku ne dostavi stručnu ocenu, kao i na izbor drugih stručnih lica za odgovarajuću oblast koja se angažuju radi davanja stručnog mišljenja o kvalitetu rukopisa priručnika, dodatnih nastavnih sredstava, didaktičkih sredstava i didaktičkih igrovnih sredstava, ukoliko u Zavodu, odnosno Pokrajinskom zavodu nisu zaposlena lica sa odgovarajućim obrazovanjem.

Prelazne i završne odredbe

Član 8

Postupci stručne ocene kvaliteta rukopisa udžbenika započeti pre stupanja na snagu ovog pravilnika okončaće se po propisima koji su važili do stupanja na snagu ovog pravilnika.

Član 9

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu i postupku izbora lica na Listu ocenjivača, programu obuke za ocenjivače, etičkom kodeksu lica koja učestvuju u postupku odobravanja udžbenika i postupku imenovanja članova Komisije za ocenu rukopisa udžbenika ("Službeni glasnik RS", br. 87/15 i 75/16).

Stupanje na snagu

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".