PRAVILNIK
O BLIŽIM USLOVIMA I KRITERIJUMIMA ZA IZBOR ČLANOVA STRUČNE KOMISIJE KOJA VRŠI EKSPERTIZU RUKOPISA UDŽBENIKA I ČLANOVA KOMISIJE ZA PRIPREMU EKSPERTSKOG MIŠLJENJA

("Sl. glasnik RS", br. 94/2018)

Predmet Pravilnika

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se bliži uslovi i kriterijumi za izbor članova stručne komisije koja vrši ekspertizu rukopisa udžbenika i koju formira Nacionalni prosvetni savet, odnosno Savet za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih (u daljem tekstu: nadležni savet) iz reda stručnjaka iz odgovarajuće oblasti za koju se podnosi zahtev za ekspertizu rukopisa udžbenika.

Ovim pravilnikom uređuju se i bliži uslovi i kriterijumi za izbor članova komisije za pripremu ekspertskog mišljenja iz reda odgovarajućih stručnjaka, koju formira ministar nadležan za poslove obrazovanja (u daljem tekstu: ministar), odnosno pokrajinski sekretar nadležan za poslove obrazovanja (u daljem tekstu: pokrajinski sekretar) ukoliko nadležni savet u zakonom propisanom roku ne dostavi ministarstvu nadležnom za poslove obrazovanja (u daljem tekstu: Ministarstvo), odnosno pokrajinskom sekretarijatu nadležnom za poslove obrazovanja (u daljem tekstu: pokrajinski sekretarijat) ekspertsko mišljenje.

Javni poziv za izbor stručnjaka za članove stručne komisije

Član 2

Nadležni savet vrši izbor članova stručne komisije iz člana 1. stav 1. ovog pravilnika na osnovu raspisanog javnog poziva.

Članovi stručne komisije iz stava 1. ovog člana angažuju se na neodređeno vreme, odnosno dok ispunjavaju uslove propisane zakonom i ovim pravilnikom.

Javni poziv iz stava 1. ovog člana sadrži:

1) naziv predmeta, odnosno stručne oblasti i vrstu škole i nivo obrazovanja;

2) uslove potrebne za izbor članova stručne komisije;

3) kriterijumi na osnovu kojih se vrši izbor;

4) način bodovanja kriterijuma na osnovu kojih se vrši izbor;

5) rok za podnošenje prijava;

6) druge potrebne informacije.

Uslovi za izbor stručnjaka za članove stručne komisije

Član 3

Uslovi za izbor stručnjaka za članove stručne komisije su:

1) odgovarajuće visoko obrazovanje za određeni predmet, odnosno stručnu oblast, odnosno odgovarajuće obrazovanje za oblast umetničkih i stručnih predmeta u muzičkoj, odnosno baletskoj školi, odnosno određenih stručnih predmeta u stručnoj školi, za koje se obrazuju stručnjaci na visokoškolskim ustanovama;

2) najmanje osam godina radnog iskustva na poslovima u oblasti obrazovanja i vaspitanja;

3) da nije zaposlen kod izdavača, angažovan ili poslovno povezan sa izdavačem, da nije povezan sa odgovornim licem izdavača, da on ili lice povezano sa njim nemaju posrednu ili neposrednu korist, pogodnost kod izdavača ili odgovornog lica izdavača, odnosno da ne postoje drugi zakonom propisani uslovi za njegovo izuzeće;

4) da nije učestvovao u izradi stručne ocene rukopisa udžbenika za koju se traži ekspertsko mišljenje.

Kriterijumi za izbor stručnjaka za članove stručne komisije

Član 4

Kriterijumi za izbor stručnjaka za članove stručne komisije su:

1) broj pregledanih rukopisa udžbenika, odnosno udžbeničkih kompleta (priručnika, dodatnih nastavnih sredstava, didaktičkih sredstava i didaktičkih igrovnih sredstava);

2) broj urađenih ekspertiza rukopisa udžbenika;

3) broj objavljenih stručnih, odnosno naučnih radova u odgovarajućoj oblasti;

4) učešće u realizaciji projekata u oblasti obrazovanja i vaspitanja;

5) stručno usavršavanje i obuke u odgovarajućoj oblasti.

Vrednovanje kriterijuma za izbor stručnjaka za članove stručne komisije

Član 5

Nadležni savet vrednuje kriterijume za izbor stručnjaka za članove stručne komisije primenom pravila bodovanja, odnosno utvrđuje maksimalan broj bodova za svaki pojedinačni kriterijum.

Vrednovanje kriterijuma za izbor drugih stručnih lica nadležni savet utvrđuje pre objavljivanja javnog poziva iz člana 2. ovog pravilnika.

Komisija za izbor stručnjaka za članove stručne komisije

Član 6

Izbor stručnjaka za članove stručne komisije vrši komisija koju obrazuje predsednik nadležnog saveta.

Članovi komisije iz stava 1. ovog člana biraju se iz reda nadležnog saveta.

Broj članova komisije iz stava 1. ovog člana je neparan.

Komisija vrši izbor stručnjaka za članove stručne komisije u roku od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava na javni poziv iz člana 2. ovog pravilnika.

Nakon provere ispunjenosti uslova za izbor stručnjaka za članove stručne komisije propisanih ovim pravilnikom i izvršenog vrednovanja kriterijuma za izbor drugih stručnih lica, komisija utvrđuje predlog o izboru stručnjaka za članove stručne komisije i dostavlja ga predsedniku nadležnog saveta.

Nadležni savet donosi odluku o izboru stručnjaka za člana stručne komisije u roku od osam dana od dana prijema predloga komisije.

Izuzetno, ukoliko se na javni poziv za izbor stručnjaka za članove stručne komisije ne jave lica koja ispunjavaju propisane uslove iz člana 3. ovog pravilnika, nadležni savet angažuje druge stručnjake.

Lica iz stava 8. ovog člana angažuju se do izbora lica iz člana 3. ovog pravilnika.

Uslovi i kriterijumi za izbor članova komisije za pripremu ekspertskog mišljenja iz reda odgovarajućih stručnjaka

Član 7

Uslovi i kriterijumi propisani ovim pravilnikom za izbor stručnjaka koji su članovi stručne komisije koju formira nadležni savet, shodno se primenjuju i na članove komisije za pripremu ekspertskog mišljenja iz reda odgovarajućih stručnjaka, koju obrazuje ministar odnosno pokrajinski sekretar radi pripreme ekspertskog mišljenja, ukoliko nadležni savet u zakonskom roku ne dostavi ekspertsko mišljenje.

Prelazna i završna odredba

Član 8

Postupci ekspertize rukopisa udžbenika započeti pre stupanja na snagu ovog pravilnika okončaće se po propisima koji su važili do dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

Stupanje na snagu

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".