PRAVILNIK
O POSEBNIM ELEMENTIMA PROCENE RIZIKA, POSEBNIM KRITERIJUMIMA ZA PROCENU RIZIKA, UČESTALOSTI VRŠENJA INSPEKCIJSKOG NADZORA NA OSNOVU PROCENE RIZIKA I POSEBNIM ELEMENTIMA PLANA INSPEKCIJSKOG NADZORA IZ DELOKRUGA SANITARNE INSPEKCIJE

("Sl. glasnik RS", br. 94/2018)

Predmet

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se posebni elementi procene rizika, posebni kriterijumi za procenu rizika, učestalost vršenja inspekcijskog nadzora na osnovu procene rizika i posebni elementi plana inspekcijskog nadzora iz delokruga sanitarne inspekcije.

Posebni elementi za procenu rizika

Član 2

Inspekcijski nadzor sanitarne inspekcije zasniva se na proceni rizika, koja se vrši u toku pripreme plana inspekcijskog nadzora i pre i u toku inspekcijskog nadzora sanitarnog inspektora.

Procena rizika u toku pripreme plana inspekcijskog nadzora sanitarne inspekcije, vrši se na osnovu praćenja i analize stanja u oblasti pod nadzorom sanitarne inspekcije, identifikovanjem rizika i procenom težine štetnih posledica i verovatnoće njihovog nastanka.

Stepen rizika izračunava se kao proizvod verovatnoće nastanka štetnih posledica i težine tih posledica u obavljanju delatnosti pod sanitarnim nadzorom.

Težina štetnih posledica procenjuje se polazeći od prirode i obima štetnih posledica u obavljanju delatnosti pod sanitarnim nadzorom.

Priroda štetnih posledica proizlazi iz vrste delatnosti pod sanitarnim nadzorom, odnosno vrste usluga koje pruža nadzirani subjekat, a odnosi se na biološke, hemijske ili fizičke činioce koji imaju potencijal da izazovu štetne posledice po zdravlje i život ljudi i obavljanje delatnosti.

Obim štetnih posledica proizlazi iz broja korisnika usluga koje mogu ostvariti u određenoj vrsti objekata u delatnostima pod sanitarnim nadzorom.

Posebni kriterijumi za procenu rizika

Član 3

Procena prirode štetnih posledica u obavljanju delatnosti pod sanitarnim nadzorom vrši se na osnovu procene mogućeg uticaja štetnih posledica na život i zdravlje ljudi, odnosno vrsti usluga koje pruža nadzirani subjekat.

Procena obima štetnih posledica vrši se prema vrsti objekata u delatnostima pod sanitarnim nadzorom, odnosno broju korisnika usluga koje mogu ostvariti u određenoj vrsti objekata.

Verovatnoća nastanka štetnih posledica u obavljanju delatnosti pod sanitarnim nadzorom u određenoj vrsti objekata, procenjuje se na osnovu posebnih kriterijuma za procenu verovatnoće nastanka štetnih posledica, polazeći od:

1) utvrđenog stanja u poslednjem redovnom inspekcijskom nadzoru koji se odnose na zakonitost, bezbednost poslovanja i postupanja nadziranog subjekta ili na osnovu poslednjeg izveštaja o samoproveri ispunjenosti zahteva iz kontrolne liste i samoproceni rizika;

2) utvrđenog stanja u inspekcijskim nadzorima u prethodne tri godine koji se odnose na zakonitost, bezbednost poslovanja i postupanja nadziranog subjekta;

3) spremnost subjekta da obezbedi zakonitost i bezbednost svog poslovanja i postupanja i da otkloni ili umanji verovatnoću nastanka i verovatnu težinu štetnih posledica;

4) sposobnost subjekta da obezbedi zakonitost i bezbednost svog poslovanja i postupanja i da otkloni ili umanji verovatnoću nastanka i verovatnu težinu štetnih posledica.

Kod novoosnovanih subjekata (subjekti koji su osnovani i počeli sa obavljanjem delatnosti u poslednjih godinu dana), polazi se od stepena rizika za tu vrstu delatnosti i vrstu objekata pod sanitarnim nadzorom.

Pregled posebnih kriterijuma za procenu rizika u oblasti pod nadzorom sanitarne inspekcije, matrica težine štetnih posledica, matrica težine štetnih posledica i matrica rizika (Prilog), odštampan je uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Procena rizika u vezi sa vanrednim inspekcijskim nadzorom

Član 4

Procena rizika u vezi sa vanrednim inspekcijskim nadzorom, vrši se na osnovu:

1) kriterijuma za procenu rizika za redovan inspekcijski nadzor;

2) procene koliko je opasnost verovatna;

3) jačine ugrožavanja ili povrede bezbednosti, života i zdravlja korisnika koji mogu ostvariti usluge u određenoj vrsti objekata u delatnostima pod sanitarnim nadzorom;

4) grupacije stanovništva i broja lica kojima je ugrožen život i zdravlje;

5) spremnosti i sposobnosti nadziranog subjekta da obezbedi zakonitost, bezbednost poslovanja i postupanja i spreči, otkloni ili umanji verovatnoću nastanka i verovatnu težinu štetnih posledica;

6) postojanja osnova sumnje da je izvršen prekršaj, privredni prestup ili krivično delo.

Procena rizika pre pokretanja postupka po službenoj dužnosti na osnovu predstavke, vrši se na osnovu procene težine i verovatnoće nastanka štetnih posledica u obavljanju delatnosti pod sanitarnim nadzorom, uz procenu postojanja zloupotrebe prava.

U slučaju osnova sumnje na učinjeno krivično delo, kao i sumnje na obavljanje delatnosti pod sanitarnim nadzorom od strane neregistrovanog subjekta, procenjeni rizik se utvrđuje kao visok.

Incident kod nadziranog subjekta, koji je za posledicu imao ozbiljno ugrožavanje bezbednosti ili života korisnika ili zaposlenog, je takvo stanje objekata koji svojim poslovanjem predstavlja neposrednu opasnost po zdravlje i život ljudi, odnosno stanje takvog objekta zahteva preduzimanje hitnih mera, neposredno povlači kritičan rizik tog subjekta, bez upuštanja u dalju procenu rizika na osnovu ostalih kriterijuma i elemenata.

Učestalost vršenja inspekcijskog nadzora na osnovu procene rizika

Član 5

Učestalost vršenja inspekcijskog nadzora sanitarne inspekcije, utvrđuje se na osnovu procenjenog stepena rizika u objektima koji obavljaju delatnosti pod sanitarnim nadzorom.

Kod nadziranog subjekta kod kojeg je stepen rizika procenjen kao kritičan, inspekcijski nadzor se vrši najmanje jednom u šest meseci.

Kod nadziranog subjekta kod kojeg je stepen rizika procenjen kao visok inspekcijski nadzor se vrši najmanje jednom u godini dana.

Kod nadziranog subjekta kod kojeg je stepen rizika procenjen kao srednji inspekcijski nadzor vrši se najmanje jednom u dve godine.

Kod nadziranog subjekta kod kojeg je stepen rizika procenjen kao nizak, inspekcijski nadzor vrši se najmanje jednom u tri godine.

Kod nadziranog subjekta kod kojeg je stepen rizika procenjen kao neznatan, inspekcijski nadzor vrši se najmanje jednom u četiri godine.

Posebni elementi plana inspekcijskog nadzora sanitarne inspekcije

Član 6

Operativni planovi inspekcijskog nadzora sačinjavaju se na osnovu obaveznih elemenata plana i posebnih elementa koji usmeravaju aktivnosti sanitarne inspekcije prvenstveno ka:

1) nadziranim subjektima sa visokim stepenom rizika i verovatnoće nastanka štetnih posledica, odnosno subjektima sa povećanim rizikom odstupanja od propisanih uslova i standarda za pružanje usluga u obavljanju delatnosti;

2) nadziranim subjektima kod kojih je inspekcijskim nadzorom u prethodnoj kalendarskoj godini utvrđen visok rizik, odnosno kod kojih je konstatovan povećan stepen odstupanja u sprovođenju zakona i drugih propisa u oblasti sanitarnog nadzora;

3) nadziranim subjektima kod kojih u prethodnoj godini nije vršen nadzor, u skladu sa procenom stepena rizika.

Završna odredba

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. januara 2019. godine.

 

Prilog

PREGLED POSEBNIH KRITERIJUMA ZA PROCENU RIZIKA U OBLASTIMA POD NADZOROM SANITARNE INSPEKCIJE, MATRICA TEŽINE ŠTETNIH POSLEDICA I MATRICA RIZIKA

I. Posebni kriterijumi za procenu rizika

1. Posebni kriterijumi za procenu prirode štetne posledice

Delatnosti pod sanitarnim nadzorom

Priroda štetnih posledica

Nivo prirode štetnih posledica

Numerička vrednost prirode štetnih posledica

Sport i rekreacija

beznačajna opasnost po zdravlje

zanemarljiva

1

Kultura

Javni saobraćaj

Javna administracija

Obrazovno-vaspitna

neznatna opasnost po zdravlje

mala

2

Socijalna zaštita

Promet predmeta opšte upotrebe

Proizvodnja predmeta opšte upotrebe

Usluge zdravstvene zaštite

značajna opasnost po zdravlje

umerena

3

Promet hrane

ozbiljna opasnost po zdravlje

teška

4

Proizvodnja hrane

Turizam i ugostiteljstvo

Javno vodosnabdevanje

ozbiljna pretnja zdravlju opasna po život

izuzetno teška

5

2. Posebni kriterijumi za procenu obima štetnih posledica

Vrsta nadziranog objekta

Obim štetnih posledica

Numerička vrednost obima štetnih posledica

Promet hrane na malo u originalnom pakovanju

neznatan

1

Promet predmeta opšte upotrebe na malo u originalnom pakovanju

Objekat javnog saobraćaja

Sredstvo javnog saobraćaja

Objekat kulture

Objekat za smeštaj bez pripreme i usluživanja hrane

Objekat javne administracije

Promet hrane na malo

mali

2

Promet hrane na veliko

Promet hrane van poslovnog prostora

Promet predmeta opšte upotrebe na malo

Promet predmeta opšte upotrebe na veliko

Objekat visokog obrazovanja bez pripreme i usluživanja hrane

Objekat sporta i rekreacije

Bazen i javno kupalište sa otvorenim i zatvorenim bazenom

Dom zdravlja sa organizacionim jedinicama

Apoteka

ZU Apoteka

Lekarska ordinacija opšta bez invazivnih procedura

Lekarska ordinacija specijalistička bez invazivnih procedura

Ambulanta zdravstvene nege

Ambulanta rehabilitacije

Laboratorija zubnog tehničara

Zavod za javno zdravlje

Zavod za transfuziju krvi

Zavod za medicinu rada

Zavod za sudsku medicinu

Zavod za virusologiju i serume

Zavod za antirabičnu zaštitu

Zavod za psihofizičke poremećaje i govornu patologiju

Zavod za biocide i medicinsku ekologiju

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika

Zavod za hitnu medicinsku pomoć

Industrijska proizvodnja hrane

srednji

3

Zanatska proizvodnja hrane

Industrijska proizvodnja predmeta opšte upotrebe

Zanatska proizvodnja predmeta opšte upotrebe

Ugostiteljski objekat za brzu pripremu hrane

Ugostiteljski objekat za hranu i piće

Hotel i motel (ketering i pun pansion)

Hotel i motel (doručak i polupansion)

Seoski vodovod

Vodovod objekta za proizvodnju hrane

Javni izvor, javni bunar i javna česma

Jaslice

Obdanište i zabavište

Školski objekat

Dom i internat za učenike i studente

Objekat i ustanova socijalne zaštite

Poliklinika

Stomatološka ordinacija opšta

Stomatološka ordinacija specijalistička

Laboratorija biohemijska

Laboratorija mikrobiološka

Laboratorija patohistološka

Zavod za gerontologiju

Zavod za stomatologiju

Zavod za plućne bolesti i TBC

Zavod za kožne i venerične bolesti

Opšta bolnica

Specijalna bolnica

Klinika

Institut

Kliničko-bolnički centar

Klinički centar

Objekti za negu lica i tela

Odeljenje za akušerstvo sa boksovima za novorođenu decu u opštoj bolnici, specijalnoj bolnici, klinici, institutu, kliničko-bolničkom centru i kliničkom centru

veliki

4

Odeljenje za prevremeno rođenu decu u opštoj bolnici, specijalnoj bolnici, klinici, institutu, kliničko-bolničkom centru i kliničkom centru

Dečije deljenje zdravstvenih ustanova u kojima se obavlja stacionarna zdravstvena zaštita u opštoj bolnici, specijalnoj bolnici, klinici, institutu, kliničko-bolničkom centru i kliničkom centru

Operacioni blokovi u opštoj bolnici, specijalnoj bolnici, klinici, institutu, kliničko-bolničkom centru i kliničkom centru

Odeljenje intenzivne nege u opštoj bolnici, specijalnoj bolnici, klinici, institutu, kliničko-bolničkom centru i kliničkom centru

Odeljenje za lečenje opekotina i transplantaciju tkiva i organa u opštoj bolnici, specijalnoj bolnici, klinici, institutu, kliničko-bolničkom centru i kliničkom centru

Odeljenje za hemodijalizu i peritonealnu dijalizu u opštoj bolnici, specijalnoj bolnici, klinici, institutu, kliničko-bolničkom centru i kliničkom centru

Odeljenje onkologije i palijativne nege u opštoj bolnici, specijalnoj bolnici, klinici, institutu, kliničko-bolničkom centru i kliničkom centru

Centralni vodovod

Kuhinja zdravstvenog objekta

Kuhinja predškolskog objekta

Kuhinja školskog objekta

Kuhinja doma i internata za učenike i studente

Kuhinja kolektivne ishrane

Objekat za brzu pripremu hrane

Poslastičarnica

Pekara

Industrijska proizvodnja dečije hrane

Industrijska proizvodnja hrane bez glutena

Industrijska proizvodnja hrane za posebne medicinske namene

Centralni vodovod velikog gradskog naselja

izrazito veliki

5

3. Matrica težine štetnih posledica

Numerička vrednost prirode štetnih posledica

Numerička vrednost obima štetnih posledica

1

2

3

4

5

1

1

2

3

4

5

2

2

4

6

8

10

3

3

6

9

12

15

4

4

8

12

16

20

5

5

10

15

20

25

 

Raspon numeričkih vrednosti težine štetnih posledica

Bodovi težine štetnih posledica

1,2,3 

1

4,5,6 

2

8,9,10 

3

12,15,16 

4

20,25 

5

4. Posebni kriterijumi za procenu verovatnoće nastanka štetnih posledica

a) STEPEN RIZIKA UTVRĐEN U POSLEDNJEM REDOVNOM INSPEKCIJSKOM NADZORU
ILI NA OSNOVU POSLEDNJEG IZVEŠTAJA O SAMOPROCENI RIZIKA

Stepen rizika

Verovatnoća nastanka štetnih posledica

Numerička vrednost verovatnoće nastanka štetnih posledica

Neznatan

verovatno neće nastati

1

Nizak

ne očekuje se da će nastati, ali je moguće da nastanu

2

Srednji

mogu nastati

3

Visok

verovatno će nastati

4

Kritičan

vrlo je verovatno da će nastati

5

b) NEZAKONITOSTI I NEPRAVILNOSTI UTVRĐENE U INSPEKCIJSKIM NADZORIMA U PRETHODNE TRI GODINE

Upravne mere i broj akata u inspekcijskim nadzorima

Verovatnoća nastanka štetnih posledica

Numerička vrednost verovatnoće nastanka štetnih posledica

Nije bilo naloženih mera/zapisnikom naložene mere za otklanjanje nepravilnosti

verovatno neće nastati

1

Doneto jedno ili dva rešenja kojim su izrečene mere za otklanjanje nepravilnosti

ne očekuje se da će nastati, ali je moguće da nastanu

2

Doneto tri i više rešenja kojim su izrečene mere za otklanjanje nepravilnosti, izrečena zabrana obavljanja delatnosti licima pod sanitarnim nadzorom, podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka

mogu nastati

3

Doneto rešenje kojim je izrečena zabrana korišćenja prostorija, uređaja i opreme za obavljanje delatnosti, izrečena zabrana obavljanja delatnosti licima pod sanitarnim nadzorom, podnet zahtev za privredni prestup

verovatno će nastati

4

Podneta krivična prijava

vrlo je verovatno da će nastati

5

v) SPREMNOST SUBJEKTA DA OBEZBEDI ZAKONITOST I BEZBEDNOST SVOG POSLOVANJA I POSTUPANJA I DA OTKLONI ILI UMANJI VEROVATNOĆU NASTANKA I VEROVATNU TEŽINU ŠTETNIH POSLEDICA

Postupanje nadziranog subjekta

Verovatnoća nastanka štetnih posledica

Numerička vrednost verovatnoće nastanka štetnih posledica

Nije bilo naloženih mera/dobrovoljno izvršenje mera za otklanjanje nepravilnosti naloženih zapisnikom

verovatno neće nastati

1

Delimično izvršenje mera za otklanjanje nepravilnosti naloženih zapisnikom, odnosno izvršenje izrečenih mera za otklanjanje nepravilnosti naloženih rešenjem

ne očekuje se da će nastati, ali je moguće da nastanu

2

Delimično izvršenje mera za otklanjanje nepravilnosti naloženih zapisnikom, odnosno delimično izvršenje izrečenih mera za otklanjanje nepravilnosti naloženih rešenjem

mogu nastati

3

Delimično izvršenje izrečenih mera za otklanjanje nepravilnosti naloženih rešenjem

verovatno će nastati

4

Neizvršenje izrečenih mera za otklanjanje nepravilnosti naloženih rešenjem

vrlo je verovatno da će nastati

5

g) SPOSOBNOST SUBJEKTA DA OBEZBEDI ZAKONITOST I BEZBEDNOST SVOG POSLOVANJA I POSTUPANJA I DA OTKLONI ILI UMANJI VEROVATNOĆU NASTANKA I VEROVATNU TEŽINU ŠTETNIH POSLEDICA

Unutrašnji nadzor, upravljanje rizicima i kapaciteti

Verovatnoća nastanka štetnih posledica

Numerička vrednost verovatnoće nastanka štetnih posledica

Unutrašnji nadzor i upravljanje rizicima i stručni, tehnički i materijalni kapaciteti nadziranog subjekta na izrazito visokom nivou

verovatno neće nastati

1

Unutrašnji nadzor i upravljanje rizicima i stručni, tehnički i materijalni kapaciteti nadziranog subjekta na visokom nivou

ne očekuje se da će se nastati, ali je moguće da nastanu

2

Unutrašnji nadzor i upravljanje rizicima i stručni, tehnički i materijalni kapaciteti nadziranog subjekta na srednjem nivou

mogu nastati

3

Unutrašnji nadzor i upravljanje rizicima i stručni, tehnički i materijalni kapaciteti nadziranog subjekta na niskom nivou

verovatno će nastati

4

Unutrašnji nadzor i upravljanje rizicima i stručni, tehnički i materijalni kapaciteti nadziranog subjekta na veoma niskom nivou

vrlo je verovatno da će nastati

5

5. Matrica verovatnoće nastanka štetnih posledica na osnovu posebnih kriterijuma za procenu

a) stepen rizika utvrđen u poslednjem redovnom inspekcijskom nadzoru ili na osnovu poslednjeg izveštaja o samoproceni rizika

b) nezakonitosti i nepravilnosti utvrđene u inspekcijskim nadzorima u prethodne tri godine

v) spremnost subjekta da obezbedi zakonitost i bezbednost svog poslovanja i postupanja i da otkloni ili umanji verovatnoću nastanka i verovatnu težinu štetnih posledica

g) sposobnost subjekta da obezbedi zakonitost i bezbednost svog poslovanja i postupanja i da otkloni ili umanji verovatnoću nastanka i verovatnu težinu štetnih posledica

vhg

ahb

1

2

3

4

5

6

8

9

10

12

15

16

20

25

1

1

2

3

4

5

6

8

9

10

12

15

16

20

25

2

2

4

6

8

10

12

16

18

20

24

30

32

40

50

3

3

6

9

12

15

18

24

27

30

36

45

48

60

75

4

4

8

12

16

20

24

32

36

40

48

60

64

80

100

5

5

10

15

20

25

30

40

45

50

60

75

80

100

125

6

6

12

18

24

30

36

48

54

60

72

90

96

120

150

8

8

16

24

32

40

48

64

72

80

96

120

128

160

200

9

9

18

27

36

45

54

72

81

90

108

135

144

180

225

10

10

20

30

40

50

60

80

90

100

120

150

160

200

250

12

12

24

36

48

60

72

96

108

120

144

180

192

240

300

15

15

30

45

60

75

90

120

135

150

180

225

240

300

375

16

16

32

48

64

80

96

128

144

160

192

240

256

320

400

20

20

40

60

80

100

120

160

180

200

240

300

320

400

500

25

25

50

75

100

125

150

200

225

250

300

375

400

500

625

6. Tabela verovatnoće nastanka štetnih posledica na osnovu posebnih kriterijuma za procenu

Nivo verovatnoće nastanka štetnih posledica

Opis verovatnoće nastanka štetnih posledica

Raspon numeričkih vrednosti
verovatnoće nastanka štetnih posledica

Bodovi verovatnoće
nastanka štetnih posledica

Zanemarljiva

verovatno neće nastati

1-15

1

Mala

ne očekuje se da će nastati, ali je moguće da nastanu

16-60

2

Srednja

mogu nastati

64-135

3

Velika

verovatno će nastati

144-375

4

Izrazito velika

vrlo je verovatno da će nastati

400-625

5

II. Matrica rizika

Bodovi težine
štetnih posledica

Bodovi verovatnoće nastanka štetnih posledica

1

2

3

4

5

1

1

2

3

4

5

2

2

4

6

8

10

3

3

6

9

12

15

4

4

8

12

16

20

5

5

10

15

20

25

 

Raspon numeričkih vrednosti stepena rizika

Stepen rizika

Numerička vrednost stepena rizika

1,2,3 

neznatan

1

4,5,6 

nizak

2

8,9,10 

srednji

3

12,15,16 

visok

4

20,25 

kritičan

5

Napomena:

Numerička vrednost procene prirode i obima štetnih posledica na život i zdravlje ljudi i obavljanje delatnosti pod sanitarnim nadzorom, iskazuje se bodovima od 1 do 5.

Numerička vrednost procene težine štetnih posledica dobija se množenjem numeričkih vrednosti prirode i obima štetnih posledica u obavljanju delatnosti pod sanitarnim nadzorom.

Numerička vrednost težine štetnih posledica u obavljanju delatnosti pod sanitarnim nadzorom u određenoj vrsti objekata, iskazuje se bodovima u rasponu od 1 do 25.

Bodovi numeričke vrednosti težine štetnih posledica u obavljanju delatnosti pod sanitarnim nadzorom u određenoj vrsti objekata, svode se na bodove u matrici procene rizika u rasponu od 1 do 5.

Numerička vrednost svakog od posebnih kriterijuma verovatnoće nastanka štetnih posledica iz člana 3. stav 3. ovog pravilnika, iskazuje se bodovima od 1 do 5.

Verovatnoća nastanka štetnih posledica predstavlja proizvod numeričkih vrednosti svih posebnih kriterijuma i iskazuje se u rasponu od 1 do 625.

Numeričke vrednosti verovatnoće nastanka štetnih posledica u obavljanju delatnosti pod sanitarnim nadzorom u određenoj vrsti objekata, svode se na bodove u rasponu od 1 do 5.

Numerička vrednost stepena rizika u obavljanju delatnosti pod sanitarnim nadzorom, dobija se množenjem bodova težine štetnih posledica i bodova verovatnoće nastanka štetnih posledica.